پردازنده مهم ترین بخش تشکیل دهنده همه دستگاه های الکترونیکی محسوب می شود و ارتباط بین اجزای سیستم را برقرار نموده تا عملیات به سرانجام برسد. در این مطلب با روش تشخیص تعداد هسته های پردازنده لپ تاپ آشنا می شوید.
۶ روش تشخیص تعداد پردازنده لپ تاپ
پردازنده یا CPU مهمترین بخش تشکیل دهنده همه دستگاه های الکترونیکی محسوب می شود و اهمیت زیادی دارد. با افزایش سخت افزارها در دنیای امروز، وابستگی تکنولوژی به پردازنده ها انکار ناپذیر است و به جرات می توان گفت زندگی بدون پردازنده در دنیای تکنولوژی امکان پذیر نیست.
CPU در سیستم های مختلفی از جمله لپ تاپ، رایانه رومیزی، گوشی همراه، کنسول بازی و دیگر لوازم دیجیتال تعبیه می شود. بنابراین قدرت و سرعت پردازنده ها اهمیت زیادی در پیشبرد امور روزمره دارد. از فاکتورهای مهم هنگام خرید لپ تاپ یا رایانه ها تعداد هسته پردازنده می باشد.
تعداد هسته CPU تعیین کننده قدرت پردازشی سیستم مورد نظر است. در این مطلب پیرامون روش تشخیص تعداد هسته پردازنده لپ تاپ صحبت می کنیم.
وظیفه پردازنده در لپ تاپ چیست؟
پردازنده وظیفه مدیریت، پردازش و انتقال اطلاعات را در لپ تاپ بر عهده دارد. به طور کلی CPU ارتباط بین اجزای سیستم را برقرار کرده تا عملیات انجام شود. CPU از چند هسته و چند رشته پردازشی تشکیل شده است که تعداد هسته ها نقش مهمی در کارایی مولتی تسکینگ ایفا می کند و سرعت کلاک را ارتقا می بخشد.
همچنین قدرت و کارایی پردازش را افزایش می دهد. مولتی تسکینگ در حقیقت مربوط به انجام فعالیت چند وظیفه ای به طور همزمان در دستگاه است از این رو اهمیت زیادی دارد. اینتل و AMD از پیشگامان طراحی پردازنده لپ تاپ و رایانه ها به شمار می روند که با ساخت پردازنده های قوی موفق شده اند گام مهمی در زمینه فناوری بردارند.
پردازنده برای عملیات مربوطه به هسته و رشته های پردازشی نیاز دارد. هر CPU از یک هسته مرکزی و یک یا چند پردازنده مستقل واقعی به اسم هسته درست شده است. CPU به اجزای محاسباتی و رایانشی مجهز است که می تواند دستورالعمل ها را دریافت و محاسبه نماید.
پردازنده ها با توجه به نوع عملکرد و کارایی دستگاه در انواع تک هسته، دو هسته، چهار، شش و هشت هسته ای طراحی شده اند و از نظر قدرت و عملکرد دسته بندی می شوند. پردازنده تک هسته ای توسط یک مجموعه به پردازش اطلاعات می پردازد.
در حالی که پردازنده چند هسته ای از چندین مجموعه برای انجام امور و پردازش داده ها بهره می برد. به بیان ساده تر پردازنده چند هسته ای در آن واحد می توانند چندین کار را به طور همزمان انجام داده که این قابلیت در پردازنده تک هسته ای محدود می باشد.
شایان ذکر است پردازنده های چند هسته ای رایج بازار شامل core i3، core i5، core i7 می باشند که تفاوت آن ها در قدرت پردازشی، سرعت کلاک و قیمت می باشد. شایان ذکر است سری core پردازنده های اینتل تنها یک اسم تجاری بوده و مربوط به تعداد هسته های پردازنده لپ تاپ نیست.
مثلا core i5 به این منظور نیست که پردازنده لپ تاپ ۵ هسته ای است بلکه تعداد هسته های پردازنده به علت عملکرد موازی با هم باید زوج در نظر گرفت. به این ترتیب پردازنده core i5 از دو هسته فیزیکی و دو هسته منطقی تشکیل شده که در مواردی تعداد هسته های آن به ۶ عدد هم می رسد. لپ تاپ های با پردازنده چند هسته ای مانند core i5 ،core i7 و core i9 مناسب برنامه های سنگین گرافیکی بوده و به اسم لپتاپ گیمینگ هم شناخته می شوند.
چگونه تعداد هسته های پردازنده را تشخیص دهیم؟
پردازنده و تعداد هسته های آن نقش مهمی در کارایی و عملکرد لپ تاپ دارند. از این رو نحوه تشخیص تعداد هسته های CPU هنگام خرید دستگاه اهمیت زیادی دارد. در این بخش با روش های تشخیص تعداد هسته های پردازنده لپ تاپ آشنا می شوید.
۱. مراجعه به سایت شرکت پردازنده
ساده ترین شیوه ای که می توان توسط آن از تعداد هسته های پردازنده مطلع شد مراجعه به سایت شرکت پردازنده می باشد. در این روش در فیلد جستجو مرورگر اسم پردازنده را تایپ و سرچ کنید. در سایت رسمی شرکت پردازنده می توانید با انتخاب پردازنده مدنظر همه اطلاعات آن را مشاهده کنید.
۲. استفاده از گزینه تسک منیجر
مرسوم ترین روش جهت تشخیص پردازنده لپ تاپ استفاده از گزینه تسک منیجر می باشد. این روش وقتی استفاده می شود که ویندوز ۱۰ در حال اجرا باشد. برای اطلاع از تعداد هسته ها اول از روی کیبورد کلیدهای Ctrl + Shift + Esc را همزمان فشرده و در بخش آیکون های ویندوز کلیک راست نموده و گزینه Task Manager را انتخاب کنید.
۳. استفاده از گزینه Performance
در ویندوز ۷ با فشردن کلیدهای CTRL+ ALT+ DELETE به طور همزمان می توان به اطلاعات هسته پردازنده پی برد. پس از فشردن این کلیدها صفحه ای با چند تب باز می شود که در این قسمت باید گزینه دوم با عنوان Performance را انتخاب نمایید.
در این بخش گزینه های CPU، MEMORY، DISK D، ERNET مشاهده می شود که با انتخاب هر کدام از آن ها اطلاعات مربوطه را به دست می آورید. با انتخاب گزینه CPU نمودار عملکرد پردازنده، تعداد هسته های موجود، سرعت و نوع آن را مشاهده می کنید.
در ویندوز ۷ به طور پیش فرض یک هسته پردازشی نمایش داده می شود و برای نمایش هسته های بیشتر بایستی روی صفحه نمودار کلیک راست کنید و بعد عبارت Change graph to و Logical processors را به ترتیب انتخاب نمایید. در قسمت CPU USAGE HISTORY با توجه به تعداد هسته های موجود در نمودار سبزرنگی در کادری مشکی نمایش داده می شود.
۴. سیستم اطلاعات
بهترین روش برای تشخیص هسته CPU لپ تاپ مراجعه به سیستم اطلاعات می باشد که ویژگی، جزئیات و اطلاعات کاملی از دستگاه را ارائه می دهد. برای استفاده از این روش اول در فیلد جستجوی ویندوز عبارت System Information را تایپ و سپس به سیستم اطلاعات وارد شوید و در بین گزینه های اطلاعات مربوط به دستگاه گزینه Processors را انتخاب نمایید.
در این بخش علاوه بر اطلاعات کامل پردازنده تعداد هسته های آن با عنوان core مشاهده می شود. راه میانبر برای تشخیص تعداد هسته های CPU توسط پنجره سیستم اطلاعات این است که ابتدا پنجره RUN را اجرا و بعد کلیدهای ویندوز و R را بفشارید.
در این لحظه سیستم برای بارگذاری همه اطلاعات لپ تاپ فیلدی باز کرده که باید در آن جا عبارت msinfo32 را تایپ و در نهایت روی گزینه OK کلیک کنید.
۵. استفاده از خط فرمان یا CMD
یکی از روش های ساده و رایج دیگر برای تشخیص هسته های CPU لپ تاپ استفاده از CMD یا خط فرمان می باشد که با فشردن کلیدهای ویندوز و R می توانید به خط فرمان بروید. بعد از این کار کادری نمایش داده می شود که باید در آن عبارت CMD را تایپ نمایید.
در محیط CMD عبارت wmic cpu get/format: list را درج کنید. به همین سادگی اطلاعات پردازنده ارائه می شود. گزینه NUMBER OF CORES تعداد هسته های فیزیکی و واقعی پردازنده و عبارت NUMBER OF LOGICAL PROCESSORS تعداد هسته های مجازی را نشان می دهد.
۶. استفاده از نرم افزار CPU-Z
به کمک نرم افزار CPU-Z می توان هسته های CPU لپ تاپ را مشخص کرد. همچنین قطعات استفاده شده در سیستم نیز آگاهی یافته و به اطلاعاتی مثل فناوری استفاده شده، حافظه کش، و .. دسترسی پیدا می کنید. در سربرگ Cache این نرم افزار اطلاعات حافظه کش سطح یک نمایش در می آید.
در صورتی که پردازنده دو هسته ای باشد حافظه کش سطح دو ارائه می شود. از دیگر قابلیت هایی که نرم افزار CPU-Z ارائه می دهد عبارت است از:
- دستیابی به اطلاعات کامل پردازنده از جمله نوع، سرعت و میزان حافظه کش استفاده شده
- ارائه مشخصات حافظه کش به طور اختصاصی و مشخص کردن میزان کش استفاده شده در آن
- دسترسی به مشخصات کامل مادربورد از جمله اسم شرکت سازنده و مدل آن
- ارائه مشخصات بایوس ورژن و تاریخ تولید آن
- ارائه مشخصات دقیق کارت گرافیک و سرعت آن
سخن پایانی و چند توصیه
هنگام خرید لپ تاپ جدید یا ارتقای پردازنده دستگاه خود بر اساش شغل و نوع مصرف خود، دقت کنید چه سیستمی برای شما مناسب می باشد. به طور مثال اگر فعالیت برنامه نویسی انجام می دهید به علت این که با برنامه فشرده سر و کار دارید باید از پردازنده چند هسته ای استفاده کنید.
ولی اگر صرفا برنامه های ساده مثل اکسل و ورد مدنظر شما است و هدف شما از خرید لپ تاپ تماشای فیلم، پخش موزیک و آمارگیری می باشد لپ تاپ با هسته های کمتر مناسب خواهد بود. پردازنده چند هسته ای برای لپ تاپ های گیمینگ کارایی دارد.
این نوع پردازنده قابلیت انجام همزمان چندین عملیات را دارند و از عهده امور گرافیکی و سنگین به خوبی بر می آیند. از این رو مشخص کردن تعداد هسته های پردازنده حائز اهمیتت است که در این مطلب با چندین روش انچام این کار آشنا شدید.
در پایان از همراهی شما با این مطلب سپاسگزاریم. همچنین در صورت تمایل برای آشنایی با روش نگهداری از لپ تاپ و علت داغ شدن لپ تاپ روی لینک ها کلیک و از این مقالات نیز بازدید نمایید.
منبع : آرگا