اگر قرنیه از حالت طبیعی خود که کروی است خارج شده و به شکل مخروطی و نازک درآید بیماری قوز قرینه ایجاد می شود. این عارضه نسبتا شایع بوده و هر دو چشم را درگیر می کند. در این مطلب با روش های اصلاح قوز قرنیه آشنا می شوید.
آشنایی با روش های اصلاح قوز قرنیه
ابتلا به عارضه قوز قرنیه سبب نازک شدن قرنیه می شود. در این عارضه قرنیه از حالت طبیعی و کروی خود خارج شده و مخروطی شکل می شود. به این ترتیب موجب کاهش دید، نزدیک بینی و آستیگماتیسم می شود. قوز قرنیه معمولا در دوران بلوغ شروع شده و تا دهه سوم و چهارم زندگی تداوم دارد.
قوز قرنیه عارضه تقریبا شایعی بوده که معمولا هر دو چشم را درگیر می کند. در حالت طبیعی قرنیه گنبدی شفاف است و به تدریج نازک شده و مخروطی شکل می شود. این روند قوز قرنیه یا Keratoconus نامیده می شود و می تواند بر دید انسان به طور قابل توجهی تاثیرگذار باشد.
در ادامه مطلب به علل، علائم و روش های اصلاح Keratoconus می پردازیم.
علت بروز قوز قرنیه
علت دقیق بروز قوز قرنیه هنوز شناخته نشده است ولی عوامل زمینه ساز آن عبارت است از:
- مالش مکرر چشم ها
- سابقه خانوادگی
- بیماری های خاص نظیر سندرم داون و مارفان
- استفاده طولانی از لنزهای تماسی
- حساسیت های چشمی
بین مالش مداوم چشم و بروز قوز قرنیه ارتباط مستقیمی وجود دارد.
علائم بروز قوز قرنیه
قابل ذکر است بیماری قوز قرنیه در مراحل ابتدایی نهفته بوده و علائمی ندارد با پیشرفت این عارضه علائم آن آشکار می شود. از جمله علائم بروز قوز قرنیه عبارت است از:
- دو بینی
- تغییر ناگهانی بینایی چشم ها
- تغییر مداوم شماره عینک
- تاری دید و انحراف دید
- عدم توانایی در رانندگی شب
- کاهش دید در تاریکی
- حساسیت به نور
- دیدن هاله نور در اطراف اشیاء
- عدم امکان تعیین دقیق شماره عینک
- آستیگماتیسم و عدم وضوح دید در فاصله های مختلف
درمان قوز قرنیه به چه طریقی صورت می گیرد؟
برای اصلاح Keratoconus و بهبود بینایی روش های مختلفی وجود دارد از جمله:
۱. در مراحل اولیه برای اصلاح Keratoconus ، تجویز عینک مناسب تا حدی بینایی را اصلاح می کند. دقت کنید با تغییر بینای نمره عینک نیز تغییر می یابد.
۲. در صورت پیشرفت عارضه قوز قرنیه و عدم بهبود بینایی با تجویز عینک، لنزهای تماسی سخت تجویز خواهد شد. برای افراد مبتلا به قوز قرنیه متوسط تا پیشرفته لنزهای تماسی سخت گزینه موثری است.
۳. کراسلینک روش دیگر برای بهبود قوز قرنیه می باشد. این شیوه از طریق اشعه ماوراء بنفش و ریبوفلاوین، موجب تقویت پیوندهای کلاژن در قرنیه شده و از پیشرفت این عارضه جلوگیری می کند.
۴. رینگ های داخل قرنیه حلقه های ظریفی هستند که درون قرینه تعبیه شده و می توانند انحنای قرنیه را برطرف و آستیگماتیسم کاهش یابد. این روش در برخی از قوز قرنیه های خفیف تا متوسط که تماس لنز را نمی تواند تحمل کنند کارایی دارد. این حلقه ها موجب کاهش آستیگماتیسم نامنظم چشم ها می شود و از این طریق بینایی اصلاح می شود.
۵. پیوند قرنیه در مواردی که سایر روش ها کارامد نیستند برای بازیابی بینایی استفاده می شود. به عبارتی اگر قوز قرنیه خیلی پیشرفت کرده و استفاده از لنزهای تماسی و رینگ داخل قرنیه کمک کننده نباشد، پیوند قرنیه کارایی دارد.
چند نکته مهم در انتخاب روش درمانی قوز قرنیه
انتخاب روش درمانی مناسب به شدت قوز قرنیه و وضعیت بیمار بستگی دارد. چشم پزشک با بررسی دقیق چشم فرد، بهترین روش درمان قوز قرنیه را پیشنهاد می کند. در ضمن نکات زیر نیز حائز اهمیت هستند:
- معاینات منظم چشم پزشکی برای فرد مبتلا به قوز قرنیه ضروری است.
- تشخیص زودهنگام این عارضه و شروع درمان به موقع، از پیشرفت بیماری و عوارض جبران ناپذیر آن پیشگیری می کند.
- در صورت ابتلا به قوز قرنیه، از مالش چشم ها حتما خودداری شود.
- با مشورت پزشک، لنزهای تماسی مناسب و باکیفیت را استفاده کنید.
بهترین راه بهبود قوز قرنیه کدام است؟
قوز قرنیه عارضه پیچیده ای بوده و برای کنترل و درمان آن باید روش های مختلفی را استفاده کرد. پزشک ابتدا شدت قوز قرنیه را بررسی و راهی برای تثبیت آن تجویز می کند. معمولا جهت تثبیت این عارضه عمل کراسلینک توصیه می شود.
بعد با ثابت شدن نمره چشم بعد از شش ماه می توان از دیگر روش ها مثل عمل لیزری چشم جهت درمان قوز قرنیه استفاده کرد.
در بیماری قوز قرنیه دو مورد را باید مدنظر قرار داد. یکی این که برای جلوگیری از پیشرفت بیماری به ویژه سنین کمتر از ۲۵ سال که احتمال پیشرفت بیماری زیاد است روش کراسلینک به کار گرفته می شود تا از بدتر شدن شرایط جلوگیری گردد.
در سنین بیشتر از ۲۵ سال نیز در صورت بروز تغییرات از این روش استفاده می شود. مورد بعدی این که روش مورد استفاده با توجه به شن، شغل، شرایط زندگی و میزان پیشرفت بیماری پیشنهاد می شود. در قوز قرنیه خفیف، عینک کافی خواهد بود.
اگر قوز قرنیه متوسط بود از لنزهای تماسی سخت یا لنزهای جدید هیبرید و یا حلقه های داخل قرینه استفاده می شود. این حلقه ها کاملا شفاف بوده و بسیار نازک و ظریف هستند. کاشت رینگ درون قرنیه توسط دستگاه فمتولیزیک در مدت چند دقیقه قابل انجام بوده و سبب منظم شدن قرینه و بهبود بینایی می شود.
این رینگ ها دائمی بوده و به تعویض نیاز ندارد. البته نباید بیمار چشم ها را مالش شدید بدهد. کاشت حلقه درون قرنیه برای قوز قرنیه متوسط بسیار کارآمد است. در قوز قرنیه شدید نیز پیوند قرینه صورت می گیرد که عمل موفقی بوده ولی تا پایان عمر به مراقبت نیاز دارد.
از این رو تا حد ممکن رینگ و یا لنز روی چشم برای اصلاح بینایی فرد انجام می شود و اگر عارضه خیلی شدید شد پیوند قرنیه صورت می گیرد.
سخن پایانی
قوز قرنیه اختلالی است که می تواند دید فرد را به صورت زیادی تحت تاثیر قرار دهد ولی این مشکل دیگر غیر قابل حل نبوده و با پیشرفت های علم پزشکی روش های مختلفی برای اصلاح این عارضه ارائه شده است. تشخیص زودهنگام و شروع به موقع درمان قوز قرنیه کلید اصلی از جلوگیری پیشرفت عارضه و حفظ بینایی فرد است.
معاینات منظم چشم پزشکی بخصوص برای افراد در معرض خطر، از جمله افراد با سابقه بیماری خانوادگی الزامی می باشد. با انتخاب روش درمانی مناسب که توسط چشم پزشک تجویز می گردد می توان عارضه قوز قرنیه را کنترل نمود و از بروز عوارض جدی آن پیشگیری کرد.
در پایان این مطلب همچنین پیشنهاد می شود در صورت تمایل برای اطلاع از روش عمل لیزیک چشم و علائم آب سیاه چشم روی لینک ها کلیک و از این مقالات نیز بازدید نمایید.
منبع : آرگا