اگر گرگرفتگی که از علائم رایج پیش از یائسگی می باشد را تجربه می کنید و به دنبال راهکاری برای کاهش این حالت هستید در ادامه مطلب با درمان خانگی گرگرفتگی یائسگی آشنا می شوید. با ما همراه باشید.
آشنایی با درمان خانگی گرگرفتگی یائسگی
از رایج ترین نشانه های قبل از یائسگی، گرگرفتگی و تعریق شبانه می باشد. قبل از این حالت، دورانی را پشت سر می گذارید که علائم یائسگی در آن شروع شده و به تدریج به اوج می رسند. این دوره به طور میانگین ۴ سال زمان می برد ولی ممکن است بیشتر از این زمان هم باشد.
یائسگی زمانی رخ می دهد که یک خانم حداقل یک سال پریود نشود. البته ممکن است در طی این مدت، نشانه هایی مانند گرگرفتگی و تعریق شبانه را تجربه کنید که تحقیقات نشان می دهد علت آن کمبود هورمون استروژن بوده و کنترل دما توسط بدن مختل می شود.
در مواردی این حالت به قدری شدید است که سبب اختلال خواب و مختل شدن فعالیت روزانه نیز می گردد. هر چند گرگرفتگی شبانه رایج بوده ولی در روز نیز روی می دهد و برخی عوامل سبب تشدید آن می شود. به طور کلی درمان جایگزینی هورمون می تواند در کاهش موارد شدید گرگرفتگی موثر باشد ولی درمان های خانگی نیز می تواند از شدت و تعداد دفعات گرگرفتگی یائسگی بکاهد. در ادامه به این درمان ها اشاره می شود
تغییر سبک زندگی
روش های بسیاری برای کاهش علائم گرفتگی یائسگی وجود دارد از جمله این که سبک زندگی خود را تغییر دهید. سعی کنید عوامل محرک را شناسایی و از آن ها اجتناب کنید. این عوامل شامل هوای گرم، استرس، مصرف الکل، غذا و نوشیدنی های تند و پر ادویه می باشد.
در اکثر خانم ها نیاز نیست که از تمام عوامل محرک پرهیز شود بلکه اطلاع از این که کدام عامل گرگرفتگی را تشدید می کند، اجازه می دهد هنگام بروز این نشانه با آن بهتر مقابله کنید. ضمنا با ترک سیگار می توان از بروز این حالت جلوگیری کرد.
کاهش مصرف کافئین
در قهوه کافئین زیادی وجود دارد که یک ماده محرک است. از این رو مصرف غذاها و نوشیدنی های کافئین دار مانند قهوه را کاهش دهید.
همراه داشتن آب خنک
نوشیدن آب خنک یا پاشیدن آن روی دست و صورت می تواند هنگام گرگرفتگی بدن سریعتر آن را خنک کند. دوش آب سرد هم در کاهش سریع دمای بدن موثر است. نوشیدن آب کافی هم به تثبیت دمای بدن کمک می کند.
کاهش استرس
استرس زیاد و مزمن می تواند موجب یائسگی زودرس در خانم های جوان گردد. استرس سبب اختلال در عملکرد تخمدان و ایجاد تغییرات هورمونی در بانوان می گردد. با توجه به تغییرات خلق و خو و کاهش آستانه تحمل پذیری خانم ها توصیه می شود در این دوره از هر نوع تنش و فشار روحی تا حد ممکن دور باشید.
می توانید از تمریناتی نظیر یوگا، مدیتیشن، تنفس عمیق و انجام کارهای مورد علاقه استفاده کنید.
کاهش وزن
وزن زیاد و چاقی در افزایش شدت و دفعات گرگرفتگی موثر هستند. به این ترتیب اتخاذ برنامه غذایی سالم به همراه تحرک لازم برای کاهش وزن نیاز است. با کاستن وزن، تکرار علائم گرگرفتگی هم کاهش پیدا می کند. با هر ۵ کیلوگرم کاهش وزن، شدت گرگرفتگی تا ۳۳ درصد تقلیل می یابد.
همراه داشتن وسیله خنک کننده
زمانی که بدن نمی تواند به طور خودکار دمای خود را کاهش دهد باید به آن کمک کرد. استفاده از وسایل خنک کننده مانند بادبزن می تواند سرعت احساس خنک شدن فرد را افزایش دهد. همچنین جریان هوای خنک در طول شب می تواند دمای اتاق را پایین نگه دارد.
حفظ آرامش
شدت گرگرفتگی می تواند موجب بروز اضطراب و تشدید علائم گردد. در این حالت سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید. زیرا عجله برای یافتن روشی جهت خنک کردن بدن می تواند استرس ایجاد کرده و دمای بدن بالاتر رود.
فعالیت های آرامش بخش
استرس سبب آزاد شدن هورمون آدرنالین می شود. این ماده سبب افزایش دمای بدن و میزان تعریق می گردد. فعالیت های آرامش بخش می تواند شدت و دفعات گرگرفتگی را کاهش دهد. از جمله این فعالیت ها عبارت است از:
- تکنیک های ذهن آگاهی
- یوگا
- تای چی و چی کونگ
- مدیتیشن
- طب سوزنی
- تمرینات تنفسی
- ماساژ
- مشاوره و گفتار درمانی
ورزش کردن
ورزش منظم می تواند در حفظ سلامت کلی بدن و کاهش شدت گرگرفتگی یائسگی موثر باشد. بررسی ها نشان داد خانم هایی که ۵ روز در هفته و هر روز یک ساعت ورزش انجام می دهند گرگرفتگی یائسگی کمتری را تجربه می کنند. حداقل در هفته دو روز ورزش هوازی سبک و دو روز تمرینات تقویت کننده عضلات را انجام دهید.
استخر و ورزش در آب هم می تواند به کاهش گرگرفتگی یائسگی کمک کند. ولی دقت کنید سونا و جکوزی گرگرفتگی را تشدید می کند.
استفاده از گیاهان دارویی
عرقیجات گیاهانی مانند کاسنی و بیدمشک خواص خنک کنندگی دارد. از این رو درست کردن شربت کاسنی و بیدمشک می تواند به کاهش گرگرفتگی یائسگی کمک کند.
خنک نگه داشتن محیط
با خنک نگه داشتن دمای اتاق و استفاده از پنکه یا کولر در طی روز، از افزایش دمای منزل و احساس گرگرفتگی جلوگیری کنید. اگر خارج از منزل هستید در هوای گرم سعی کنید به مکان های گرم نروید.
استراحت و خواب کافی
خواب کافی شبانه سبب شادابی و افزایش قدرت جسمی و روحی برای مدیریت درست فعالت های روزانه و مقابله با استرس های روزمره می شود. سعی کنید در شبانه روز حداقل هشت ساعت بخوابید. و اگر برای خواب رفتن با مشکل روبرو هستید به پزشک مراجعه تا این مشکل برطرف شود.
داشتن رژیم غذایی سالم
مواد مغذی بخصوص پروتیئن ها و چربی ها به هدایت بهتر پیام های عصبی و هورمون ها در بدن کمک می کنند. ضمنا رژیم غذایی متعادل می تواند از نوسان قند خون که علائمی شبیه گرگرفتگی ایجاد می کند بکاهد. توصیه می شود غذاهای دارای اسیدهای چرب امگا ۳ مثل ماهی های آب سرد، تخم کتان آسیاب شده و مکمل روغن ماهی را استفاده نمایید.
همچنین سعی کنید ادویه کمتر استفاده کرده به ویژه ادویه هایی مثل فلفل و کاری که گرگرفتگی را سبب می شوند. در صورتی که مصرف این ادویه ها گرگرفتگی را به همراه دارند از مصرف آن خودداری کنید. مصرف غذاهای چرب و سنگین، غذاهای خیلی گرم و داغ، گوشت قرمز و فست فودها را کاهش دهید.
غذاهای دریایی را به رژیم غذایی خود اضافه کرده و از ماهی ساردین، تن و میگو که غنی از امگا ۳ هستند غافل نباشید زیرا علائم گرگرفتگی را کاهش می دهند. دو بار در هفته غذاهای دریایی استفاده کنید. ضمنا اضافه کردن متعادل استروژن های گیاهی(ریشه سنبل الطیب، شیرین بیان، یونجه، سویا و رازیانه) به رژیم غذایی فرد یائسه می تواند گرگرفتگی را بکاهد.
دوش آب ولرم
استحمام با آب گرم و ماندن زیر دوش آب گرم سبب افزایش دمای بدن و شدیدتر شدن گرگرفتگی می شود.در حالی که دوش آب ولرم به طور روزانه سبب حفظ تعادل دمای بدن و آرامش ذهن می شود.
دراز بکشید
هنگام گرگرفتگی سعی کنید دراز بکشید و آرامش خود را حفظ نمایید. در این حالت نوشیدن یک لیوان آب خنک هم به کاهش علائم کمک می کند.
پوشیدن لباس مناسب
استفاده از لباس های نخی و سبک علائم گرگرفتگی یائسگی را کاهش می دهد. سعی کنید لباسی که می پوشید از جنس پلاستیک و الیاف مصنوعی نباشد زیرا تعریق و گرگرفتگی را افزایش می دهد.
سخن پایانی
یائسگی بخشی از زندگی هر خانمی می باشد. در این دوران، بدن با تغییرات بسیاری همراه می شود که پیامدهای مختلفی به دنبال دارند. گرگرفتگی یکی از این پیامدها بوده و تقریبا اکثر بانوان آن را قبل و در طول یائسگی تجربه می کنند.
این علامت خطرناک نیست و یک امر طبیعی است. ولی کمی آزاردهنده می باشد. از این رو می توانید با درمان های خانگی اشاره شده به کاهش گرگرفتگی یائسگی کمک کنید. همچنین در صورت تمایل برای اطلاع از روش های جلوگیری از یائسگی زودرس و کاهش عوارض یائسگی روی لینک ها کلیک و از این مقالات نیز بازدید نمایید.
منبع : آرگا