معمولا سکته مغزی خاموش به علت مسدود شدن یا کاهش خون رسانی به قسمت هایی از مغز ایجاد می شود و می تواند مشکلات حرکتی یا حافظه ای مختصری را به همراه آورد. در این مطلب علائم سکته مغزی خاموش ارائه می شود.
آشنایی با علائم سکته مغزی خاموش
سکته مغزی خاموش یعنی این که برخی افراد بدون آنکه متوجه شوند به این عارضه دچار می شوند. متاسفانه سکته های مغزی علائم ظاهری خاصی ندارند تا قابل تشخیص باشد. یک سکته مغزی خاموش می تواند سبب آسیب دائمی در مغز گردد.
اگر بیشتر از یک بار سکته مغزی خاموش ایجاد شود، ممکن است مشکلات فکری و حافظه را تجربه کنید. همچنین این عارضه می تواند منجر به آسیب دائمی مغز و سکته های مغزی شدیدتر نیز بشود. در این مطلب با علائم سکته مغزی خاموش آشنا می شوید.
سکته مغزی خاموش به چه علتی اتفاق می افتد؟
سکته مغزی خاموش به علت مسدود شدن یا کاهش خون رسانی به قسمت هایی از مغز روی می دهد. این مسدودیت می تواند ناشی از لخته خون یا فشار خون بالا بوده که منجر به آسیب بافت مغزی و تلفات کوچکی در آن می گردد.
هر چند علائم ظاهری در سکته مغزی خاموش وجود ندارد ولی این آسیب مغزی می تواند مشکلاتی مثل کاهش حافظه، کاهش توانایی حرکتی، مشکلات تمرکز و تغییرات در روحیه و شخصیت فرد را به همراه داشته باشد. به طور کلی در این عارضه یک رگ خونی در مغز توسط لخته مسدود شده و فرد هیچ علامتی را تجربه نمی کند.
با وجود نبود علائم خاصی ولی سکته خاموش می تواند به قسمت هایی از مغز آسیب وارد کند. در حقیقت به علت نبود علائم قابل توجه، شناسایی سکته خاموش دشوار می شود. با این وجود فرد ممکن است مشکلات حرکتی یا حافظه ای مختصری را تجربه کند.
به طور کلی مغز برای داشتن عملکرد صحیح به خون غنی از اکسیژن و جریان خونی پیوسته نیاز دارد. وقتی این جریان اکسیژن قطع شود، سکته مغزی روی می دهد. بر اساس این که کدام قسمت از مغز صدمه می بیند علائم سکته مغزی هم متفاوت خواهد بود.
سکته خفیف مغزی می تواند قبل از یک سکته مغزی واقعی روی دهد. افرادی که سکته خفیف را تجربه کرده باشند به احتمال بسیار در آینده سکته مغزی شدید را تجربه می کنند. دو نوع سکته مغزی وجود دارد سکته مغزی انسدادی مانند لخته خون و سکته مغزی در اثر خونریزی مغز است. در این حالت برای کاهش علائم و بهبود فرد به جراحی نیاز می شود.
اگر فرد فشار خون بالا یا ضربان قلب نامنظم داشته باشد احتمال بروز سکته مغزی خاموش بیشتر می شود. تشخیص سکته های مغزی خاموش معمولا دشوار است زیرا در آن خونرسانی به قسمتی از مغز مختل می شود که مسئول عملکرد های حیاتی مثل صحبت کردن یا حرکت نیستند.
اگر فرد یک یا چند سکته مغزی خاموش را تجربه کند، احتمالا با مشکلات فکری و حافظه مواجه می شود. مراجعه به پزشک مغز و اعصاب و بررسی علائم برای درمان این عارضه ضروری است.
سکته مغزی بی صدا با چه علائمی همراه است؟
سکته مغزی خاموش یا بی صدا یک وضعیت مغزی است که به دلیل عدم خونرسانی کافی به مغز منجر به آسیب هایی در مغز می شود. این عارضه علائم مشخصی ندارد و به علت عدم وجود علائم ظاهری معمولا غیر قابل تشخیص است و فقط در آزمایشات تصویربرداری مغزی نظیر اسکن ام آر آی قابل تشخیص می باشد.
سکته مغزی پنهان می تواند به علت تنگی یا مسدودیت عروقی که خون را به مغز می رسانند، روی دهد. این عروق ممکن است به علت تجمع پلاک، خونریزی مویرگ ها یا ایجاد لخته مسدود گردند. گاهی مواقع سکته مغزی خاموش ممکن است با علائم خفیف زیر همراه باشد:
- عدم تعادل ناگهانی
- از دست رفتن حافظه به طور خفیف
- عدم کنترل عضلات مثل مثانه
- تغییر ناگهانی خلق و خو یا شخیصت
- مشکل مربوط به مهارت ها یا توانایی های شناختی
هر چند سکته مغزی خاموش علائم آشکاری ندارد ولی به این معنی نیست که کاملا بدون عوارض است. علائم این نوع سکته اگر چندبار تکرار شوند بیشتر هم می شود. بعضی علائم واضح بوده و برخی خیلی خفیف هستند که با علائم پیری اشتباه گرفته می شود. به جز موارد بالا موارد زیر نیز از علائم سکته مغزی بی صدا هستند:
- اصلی ترین مورد برای تشخیص سکته مغزی خاموش توسط اسکن مغزی است. در این اسکن یک سری لکه های سفید رنگ اگر دیده شد نشانگر بروز سکته مغزی است.
- از دست دادن قدرت حرکت عضلات مختلف بدن به طور موقت نیز از علائم این سکته مغزی می باشد.
- بی حسی یا گزگز در یک سمت بدن و ضعف اندام نیز از نشانه های سکته مغزی بی صدا است.
- مشکل گفتاری یا مشکل تکلم موقتی
- کاهش قدرت بینایی و یا از دست رفتن موقتی بینایی
- تاری دید
- کاهش قدرت و توانایی حرکتی
- از دست دادن احساسات
- مشکلات مربوط به مهارت های شناختی و ارتباطی مثل اضطراب و افسردگی، احساسات نامناسب، مشکل در تصمیم گیری، گم شدن در مکان های آشنا
- سرگیجه، سردرد، لرزش یا مشکل راه رفتن
- به علت مشکلاتی که در تعادل بدن و قدرت عضلات ایجاد می شود احتمال سقوط مکرر و زمین خوردن مدام وجود دارد.
- به علت ضعف برخی اندام ها و از دست رفتن قدرت عضلات مشکل بی اختیاری ادرار و حتی بی اختیاری مدفوع وجود دارد.
- تغییرات خلق و خو شامل بعضی حالات افسردگی یا پرخاشگری
- کاهش توانایی تفکر
- از دست دادن موقت حافظه
- کاهش توانایی مغز برای انجام امور روزانه، یادگیری و …
- غش کردن های مداوم اما مختصر که گاه با دیگر مشکلات زمینه ای مثل افت فشار خون اشتباه گرفته می شود.
دقت کنید هر زمان این علائم مشاهده شد بایستی سریعا به پزشک مراجعه شود. در غیر این صورت امکان بروز عوارض تاخیری بعد از سکته مغزی خاموش برای بیمار وجود دارد.
عوامل خطر اصلی برای سکته مغزی خاموش
عوامل خطر اصلی برای سکته مغزی خاموش عبارت است از:
- فشار خون بالا
- دیابت
- کلسترول بالا
- استرس
- استعمال سیگار و مواد مخدر
- چاقی
- سبک زندگی کم تحرک
- بیماری عروق مغزی
چه تفاوتی بین سکته مغزی خاموش و سکته مغزی است؟
در مورد سکته مغزی غالبا علائمی مانند مشکل تکلم، بی حسی اندام های بدن یا از دست رفتن حرکت صورت یا بدن به ذهن می رسد. ولی سکته مغزی بی صدا معمولا بدون علائم بروز می کند و حتی برخی افراد متوجه آن نمی شوند.
از تفاوت های سکته مغزی خاموش و سکته مغزی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- در سکته مغزی خاموش علائم قابل مشاهده نیستند ولی در سکته مغزی علائم مشخص و قابل تشخیص هستند.
- سکته مغزی خاموش با تصویربرداری مغزی مثل ام آر آی قابل تشخیص است ولی سکته مغزی با علائم بالینی و تصویربرداری مغزی مشخص می شود.
- سکته مغزی خاموش منجر به مشکلات حافظه، تمرکز و کنترل حرکتی می شود ولی سکته مغزی منجر به مشکلات جدی مثل ناتوانی حرکتی، مشکل گفتاری و عضلانی می شود.
در پایان از همراهی شما با این مطلب سپاسگزاریم. همچنین پیشنهاد می شود در صورت تمایل برای آشنایی با توانبخشی سکته مغزی و علائم قبل از سکته مغزی روی لینک ها کلیک و از این مقالات بازدید نمایید.
منبع : آرگا