دسته ها
شنبه ۶ بهمن ۱۴۰۳

نقش والدین در بلوغ نوجوانان دختر و پسر

  • بهجت فلاح
  • ۲۰ آذر ۱۴۰۳
  • ۰

در تمام خانواده اختلافات بین نوجوان و دیگر اعضای خانواده به خصوص والدین مشاهده می شود. به همین خاطر این موضوع به هیچ وجه نباید برای تان نگرانی ایجاد کند. والدین باید به جای بحث و جدل با نوجوان و ایجاد حساسیت در او از راهکارهای درست استفاده کنند و برخورد صحیح با آن ها را به خوبی یاد بگیرند. در این صورت والدین و نوجوان با آرامش این دوره مهم و حساس را سپری خواهند کرد.

دوران بلوغ یکی از حساس ترین دوره ها در زندگی هر فردی محسوب می شود. اطرافیان نوجوان در این بازه زمانی باید نقش های خود را به طور کامل ایفا کنند تا هیچ آسیبی فرد نوجوان را درگیر نکند. در میان اطرافیان، پدر و مادر مهم ترین وظایف را برعهده دارند. حساسیت مسئله بلوغ و نوجوانی تا حدی است که والدین باید در این بازه زمانی از مشاور یا روانشناس کمک بگیرند تا راهکارهای صحیح تعامل با فرزند نوجوان به آنان آموزش داده شود. به همین خاطر به هیچ عنوان نمی توان نقش والدین در بلوغ را نادیده گرفت. در ادامه می خواهیم به اهمیت نقش والدین در دوران بلوغ پی ببریم.

نقش والدین در دوران بلوغ چیست؟

یکی از بهترین اقداماتی که می توانید در دوران بلوغ برای فرزند خود انجام دهید، اطمینان خاطر بخشیدن به او است. بهتر است به او بگویید که دوران بلوغ یک دوره بسیار هیجان انگیز است که قرار است او را به نقطه بزرگسالی وصل کند. شما باید به او اطمینان خاطر دهید تغییراتی که تجربه می کند، کاملا طبیعی هستند و بسیاری از افراد نیز پیش از این آن را تجربه کرده اند. با این حال اگر او هر گونه نگرانی در مورد دوره بلوغ و تغییرات بدنش دارد، می توانید با پزشک متخصص صحبت کنید.

در دوره بلوغ ممکن است فرزندتان مدام تغییرات بدن خود را با دوستانش مقایسه کرده و حتی در این خصوص نگران باشد. پس لازم است با او در این مورد صحبت کنید و این اطمینان را بدهید که بدن هر فرد از لحاظ اندازه و شکل با دیگری متفاوت است و این تفاوت ها کاملا طبیعی هستند. برای رفتار بهتر با فرزند نوجوان باید به موارد زیر دقت کنید.

بپذیرید که فرزندتان دیگر کودک نیست

اولین نقش والدین در بلوغ این است که شما به عنوان یک والد، باید بدانید که حتی اگر فرزندتان از لحاظ ظاهری هم رشد نکرده باشد، او دیگر کودک نیست. به همین خاطر باید آگاه باشید و بپذیرید که:

  • با مشکلات روحی و جسمی متعددی مواجه می شود.
  • درگیر دغدغه های ذهنی زیادی می شود.
  • هنوز فرزند نوجوان شما چندان از کودکی فاصله نگرفته اما احساس بزرگسالی می کند و این تضاد، مشکلات فراوانی را در ارتباط شما با آن ها ایجاد می کند.
  • خواسته ها، احساسات، تمایلات، نیازها و پاسخ او به مسائل مدام در حال تغییر هستند.

بایدها و نبایدها درباره نقش والدین در بلوغ

به حریم خصوصی نوجوان خود احترام بگذارید

نیاز فرزندتان برای داشتن حریم شخصی را بپذیرید. زیرا این دوره با نیازها و هیجانات زیادی همراه است. فرزندتان که تا دیروز کودک بود اکنون در دوره ای بین کودکی و بزرگسالی قرار دارد و هم شما و هم او، با تضادهای رفتاری زیادی روبرو می شوید، پس بهتر است:

  • سعی کنید به انتخاب فرزند خود احترام بگذارید و او را حمایت کنید. حتی اگر در مواردی این کار برای تان سخت باشد.
  • با فرزند خود ارتباط صمیمانه برقرار کنید و هر زمانی که خواست به صحبت هایش گوش کنید.
  • فرزند نوجوان خود را برای تلاش ها، رفتارهای مثبت و دستاوردهایش تشویق کنید.
  • سعی کنید در دوره عصبانیت فرزندتان آرامش خود را حفظ کنید و تا زمانی که به آرامش نرسیده است با او گفتگو نکنید.
  • اگر نوجوان شما نگران جوش های صورتش است، بهتر است در این مورد با او صحبت کنید و اگر نگران این موضوع است به او پیشنهاد دهید که با یکدیگر به پزشک مراجعه کنید.
  • با همسرتان در مورد سن بلوغ فرزند خود صحبت کنید و نگرانی های تان را در این مورد با یکدیگر در میان بگذارید.
  • همیشه پیش از ورود به اتاق نوجوان تان با او هماهنگ کنید و بدون اجازه وارد نشوید.
  • خودتان را به جای فرزندتان بگذارید و شرایط او را درک کنید. چرا که او در تلاش است تا به یک شخص بالغ تبدیل شود.

وظایف والدین در دوران بلوغ چیست؟

فرزند نوجوان خود را با کسی مقایسه نکنید

یکی از ناخوشایندترین رفتارهایی که می توانید با هر شخصی انجام دهید مقایسه کردن او با افراد دیگر است. حالا شما یک نوجوان را در نظر بگیرید که روحیه حساس و آسیب پذیری دارد. اگر شما او را با فرد دیگری مقایسه کنید مطمئن باشید که بدترین رفتار را با او انجام داده اید و به روحیه و عواطف او آسیب زده اید. شما باید به نوجوان خود اعتماد کنید و اجازه دهید رفتارهای خود را بروز دهد و به جای مقایسه کردن سعی کنید او را متوجه رفتار بد خودش کنید تا بتواند رفتار غلط خود را کنار بگذارد.

به فرزند نوجوان خود مسئولیت بدهید

در سنین نوجوانی فرد باید برای پذیرفتن مسئولیت های مختلف در آینده آماده شود. به همین خاطر این وظیفه والدین در بلوغ است که حتما به نوجوان خود کارهایی متناسب با سنش که کمی به آن علاقه دارد بسپارند و حتی اگر دچار خطا شود او را سرزنش نکنند. شما باید به نکات مثبت کاری که انجام داده توجه کرده و او را تشویق کنید تا از انجام مسئولیت ترس نداشته باشد.

نقش والدین در بلوغ چیست؟

نیازهای نوجوان خود را برطرف کنید

نوجوانان هم مانند هر فرد دیگری نیازهایی دارند. به عنوان مثال آن ها مانند تمام افراد به آرامش درون خانواده، رفتن به مهمانی، خرید کردن، گذراندن وقت با دوستان و دریافت توجه نیاز دارند. نکته مهمی که درباره آن ها در این دوران حائز اهمیت است این است که والدین باید به موقع و به میزان کافی به نیازهای آن ها پاسخ دهند.

به طور مثال یکی از نیازهای نوجوانان گذراندن اوقات با دوستان است. برخی از خانواده ها به حدی در این مورد سخت گیری می کنند که محدودیت های زیادی برای فرزند خود و دوستانش در نظر می گیرند. مثلا ممکن است به آن ها اجازه ندهند زمانی را به تفریح با دوستان خود اختصاص دهند. از سوی دیگر برخی از والدین تا حدی بی خیال هستند که فرزندشان را کمتر در خانه می بینند، زیرا فرزند آن ها بیشتر وقت خود را با دوستانش سپری می کند.

در کل می توان گفت هر دو این موارد ممکن است بسیار خطرناک باشند. در حقیقت نه شما باید آنقدر سخت گیری کنید که موجب حساسیت و لجاجت نوجوان خود شوید و نه آنقدر به رفتارهای او و دوستانش بی توجهی نشان دهید. شما باید برای فرزند خود زمان های مشخصی را در نظر بگیرید که بتواند دوستان خود را ببیند.

دوستان فرزند خود و والدین آن ها را خوب بشناسید

ارتباط منظم بین والدین راهی طولانی برای ایجاد یک فضای امن برای همه نوجوانان در گروه همسالان است. والدین می توانند به یکدیگر در پیگیری فعالیت های کودکان کمک کنند بدون اینکه بچه ها این احساس را داشته باشند که کنترل می شوند.

چطور والدین در دوران بلوغ از فرزند خود حمایت کنند؟

به فرزند نوجوان خود محبت کنید

یکی از نیازهای اساسی که همه نوجوانان چه دختر و چه پسر به آن نیاز دارند دریافت محبت از جانب پدر و مادر است. فرزندان شما زمانی که در دوران کودکی هستند بیشتر سرگرم تفریح و بازی هستند. اما دوران نوجوانی دورانی است که فرزند شما علاوه بر بلوغ و رشد جسمانی از نظر عاطفی نیز رشد می کند.

بر همین اساس ممکن است فکر کنید که او دیگر بزرگ شده است و کمتر از دوره کودکی به محبت و توجه نیاز دارد. اما این باور کاملا غلط است. زیرا نوجوانان در دوره حساسی از زندگی خود به سر می برند و اگر آن ها به میزان کافی از والدین خود محبت و توجه دریافت نکنند تشنه محبت می شوند و تمایل پیدا می کنند تا آن را از جانب دوستان و افراد دیگر دریافت کنند. محبت شما حتما نباید به صورت کلامی باشد. در حقیقت شما با رفتار و نوع حرکات خود می توانید حس محبت را به نوجوان خود منتقل کنید. همین که شما به فکر او بوده اید و برایش ارزش قائل شده اید متوجه می شود که برای شما مهم است. در این صورت فرزندتان نسبت به شما محبت بیشتری پیدا می کند.

برخورد درست والدین در دوران بلوغ با فرزند پسر باید چگونه باشد؟

پسران در این دوران تغییرات در بیضه ها را تجربه می کنند. ممکن است رشد بیضه ها در این دوره برابر نباشد و حتی یکی از دیگری کوچکتر باشد که این موضوع تا حد زیادی طبیعی است. اما اگر بیضه ها بسیار کوچک هستند در این زمینه با یک متخصص مشورت کنید.

نحوه برخورد والدین با نوجوانان در سن بلوغ.

علاوه بر این ممکن است لازم باشد به پسر خود توضیح دهید که اندازه آلت تناسلی بر میزان عملکرد جنسی تأثیر نمی گذارد. انزال در زمان خواب که به آن رویای مرطوب نیز گفته می شود، امری کاملا طبیعی است. اگر پسرتان نسبت به سن خود احساس کوچک بودن و لاغری دارد به او اطمینان خاطر دهید که این امر طبیعی است و با گذشت زمان رشد می کند. اگر در این مسئله دچار مشکل شده اید با یک متخصص در ارتباط باشید.

نحوه برخورد صحیح والدین با فرزند دختر در دوران بلوغ

نخستین قدم در برخورد درست والدین با نوجوانان داشتن رابطه صمیمی با آن ها است. دختران در دوران بلوغ با تغییرات زیادی روبرو می شوند. یکی از اساسی ترین تغییرات شروع قاعدگی است. شما باید سعی کنید دختر خود را برای این موضوع آماده کنید تا اگر زمانی آن را تجربه کرد شوکه نشود. بهتر است برای او وسایل بهداشتی مثل نوار بهداشتی فراهم کنید و روش استفاده از آن را به طور دقیق به او آموزش دهید.

مهمترین قانون ها در خصوص نقش والدین در بلوغ

در دوران پریود کنار دختران باشید. در اوایل شروع عادت ماهانه دختران درد شدیدی را تجربه می کنند. شما می توانید با استفاده از کیسه آب گرم و ماساژ در این دوره برای آن ها نقش حامی را داشته باشید. اگر دختر شما تا سن ۱۷ سالگی پریود نشد و یا سیکل او نامنظم بود، بهتر است هرچه سریع تر به متخصص زنان مراجعه کنید. بهتر است به دختر خود یادآوری کنید که تمام این تغییرات کاملا طبیعی هستند و برای هر دختری رخ می دهند.

امیدواریم مطالب این مقاله برای شما مفید بوده باشید. در پایان پیشنهاد می کنیم مقالات نقش پدر در دوران بلوغ دختر و تغییر رفتار در سن بلوغ را نیز مطالعه کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *