دسته ها
پنج شنبه ۱۵ آذر ۱۴۰۳

نشانه های گالوانیسم دهانی و نحوه تشخیص و درمان آن

  • مهتاب علی پناه
  • ۲۹ آبان ۱۴۰۳
  • ۰

همانطور که می دانید یکی از مشکلات بسیار شایع در پر کردن دندان ها، ایجاد پدیده گالوانیسم می باشد که جریان الکتریکی ضعیفی در دهان به وجود می آورد که دارای یک سری علایمی است به همین خاطر در این مقاله شما را بیشتر با پدیده گالوانیسم دهانی آشنا می کنیم.

 گالوانیسم دهانی جریان الکتریکی ضعیفی در دهان به وجود می آورد که منجر به نشانه هایی از جمله طعم فلزی در دهان، درد و حساسیت دندان می شود. بنابراین، اگر شما نیز از آن دسته افردی هستید که در مورد این موضوع اطلاعات کافی ندارید بهتر است تا پایان مطلب همراه ما یاشید.

آشنایی با پدیده گالوانیسم دهانی

آشنایی با پدیده گالوانیسم دهانی

شاید شما نیز کلمه گالوانیسم دهانی را تا به حال نشنیده باشید اما بروز این مشکل سبب بروز مشکل بر سلامت دهان و همچنین کل بدن می شود و دندان پزشکان باور دارند که باید فرد را از خطرات ناشی از شوک های الکتریکی کوچک در دهان برای تمام افراد، خصوصاً افرادی که پرکردگی یا روکش دارند آگاه نمایند که در ادامه مطلب شما را بیشتر با این پدید آشنا می کنیم.

الکتروگالوانیسم دهانی چیست؟

شاید برای شما نیز پیش آمده است که در زمان گاز گرفتن یک قاشق یا فویل آلومینیومی در دهان تان احساس برق گرفتگی ناگهانی داشتید که امکان دارد این تجربه را به عنوان دهان باتری شنیده اید که واکنش گالوانبک دهانی نام داشته و هنگامی که مواد فلزی مانند پرکردگی، روکش با ایمپلنت در دهان وجود داشته باشند در زمان تماس با بزاق امکان دارد منجر به ایجاد جریان الکتریکی ضعیفی شوند که باعث بروز پدیده الکتروگالوانیسم دهانی می شود.

بررسی نشانه های علائم الکتروگالوانیسم دهانی

شاید این مشکل برای شما نیز پیش آمده است که در زمان خوردن یا نوشیدن، در دهان تان احساس طعم فلزی یا سوزش داشته اید که امکان دارد که نشانه الکتروگالوانیسم دهانی باشد که علایم آن عبارتند از ؛

۱. امکان دارد طعم فلز یا شوری در دهان تان احساس نمایید که طعم عجیب و غریب است.

۲. در برخی مواقع فرد مبتلا به الکتروگالوانیسم دهانی در دهان خود احساس سوزش یا گزگز می کند.

۳. امکان دارد فرد نسبت به سرما یا گرما حساسیت بیشتری داشته باشد.

۴. در برخی موارد امکان دارد الکتروگالوانیسم دهان منجر به بثورات پوستی  در اطراف دهان شود.

۵. از دیگر نشانه های الکتروگالوانیسم  درد در دهان و اطراف دهان می باشد.

نکته : در صورت بروز هر یک از نشانه های گفته شده به دندان پزشک مراجعه کرده تا علت دقیق بروز این مشکل مورد بررسی قرار گرفته شود.

بررسی عوارض شوک گالوانیک

بررسی عوارض شوک گالوانیک

شوک های گالوانبک با آزاد کردن بارهای الکتریکی سبب مختل شدن ارتباط سلولی و در نتیجه مشکلات جسمی و عصبی می شود

مشکلات جسمی :

در محیط های گالوانیسم، باکتری ها رشد کرده و در مناطقی که جریان الکتریکی تخلیه می شود تجمع پیدا می کنند که در نتیجه باعث تجمع پلاک در این منطقه می شود و در واقع باکتری های بیشتر به معنی تولید بیشتر مواد زائد اسیدی می باشد، که منجر به اسیدی تر شدن بزاق و قوی تر شدن شوک های گالوانیک می شود.

مشکلات عصبی :

شوک های گالوانیک همچنین، باعث مشکلات عصبی از جمله سردرد مزمن، ضربان قلب نامنظم، بی حسی یا احساس سوزن سوزن شدن، زبان سوزن، سرگیجه، خواب آلودگی، اختلال در حافظه، سردرگمی ذهنی و بی خوابی می شود.

روش های پیشگیری از شوک گالوانیک

به منظور پیشگیری از شوک گالوانیک بهتر است از فلزات در دندانپزشکی خودداری نمایید و به منظور اطمینان از سلامت دهان و سلامت کلی از روکش ها و ایمپلنت های بدون فلز استفاده نمایید.

ایمپلنت های بدون فلز

بهتر است ایمپلنت های بدون فلز، سرامیکی زیرکونیوم را جایگزین ایمپلنت های فلزی نمایید، زیر کونیوم به عنوان ماده ای سازگار با بدن و بادوام محسوب می شود که پزشکان به منظور پایه های دندان، تاج ها، پایه های ایمپلنت و موارد دیگر استفاده می کنند و رنگ آن شبیه دندان های شما است و شوک گالوانیکی یا حساسیتی به وجود نمی آورد.

پرکردن های فاقد فلز

پرکردن های آمالگام به دلیل اینکه دارای جیوه هستند سمی می باشند و در نتیجه منجر به شوک گالوانیک می شوند و همچنین دارای فلزاتی از جمله قلع، نقره، مس و روی می باشد. از این رو، بهتر است از پر کردن های غیر سمی، فاقد فلز و فاقد جیوه که سازگار با بدن هستند اسنفاده نمایید.

روش های درمان گالوانیسم

روش های درمان الکتروگالوانیسم دهانی

به منظور درمان الکتروگالوانیسم دهانی روش های مختلفی وجود دارد که عبارتند از :

حذف ترمیم های فلزی

یکی از بهترین روش ها، جایگزین ترمیم های فلزی مانند آمالگام و روکش های فلزی با مواد زیستی می باشد و این مواد علاوه بر پیشگیری از ایجاد  الکتروگالوانیسمسبب سازگاری با بافت دهان نیز می شود.

مواد جایگزین : استفاده از موادی مانند سرامیک، زیرکونیا و کامپوزیت های بدون فلز به منظور جایگزینی ترمیم های فلزی گزینه مناسبی هستند.

روش SMART : اگر به برداشتن آمالگام نیاز باشد این روش با رعایت پروتکل های بهداشتی انجام می شود تا سبب پیشگیری از منتشر شدن بخارات جیوه شود.

عایق بین فلزات

در برخی مواقع که امکان حذف کامل فلزات نباشد که در این مواقع دندانپزشک با کمک مواد عایق سبب پیشگیری از تماس مستقیم فلزات با یکدیگر می شود.

روکش های محافظ

بر روی ترمیم های فلزی، قرار دادن روکش های محافظ سبب کاهش جریان الکتریکی و نشانه های الکتروگالوانیسم  می شود.

تغییر در عادات غذایی

همانطور که می دانید مواد اسیدی منجر به تشدید واکنش های شیمیایی در دهان می شود. از این رو، کاهش مصرف مواد اسیدی مانند مرکبات کمک زیادی به کاهش نشانه های الکتروگالوانیسم می کند.

آیا الکتروگالوانیسم دهانی خطرناک است؟

در بیشتر موارد گالوانیسم دهانی برای سلامتی مشکلی ایجاد نمی کند و در واقع یک مشکل آزار دهنده است که در برخی مواقع امکان دارد منجر به خوردگی فلزات و آزاد شدن یون های مضر داخل دهان شوند و بسته به عواملی از جمله تعداد و نوع ترمیم های فلزی، روش درمانی و پاسخ بدن تان، مدت زمان بهبود متفاوت می باشد.

سخن پایانی

ابن پدیده دهانی امکان دارد برای اکثر افراد ناشناخته باشد اما منجر به تاثیر گذاشتن بر کیفیت زندگی افراد می شود و به دلیل وجود فلزات مختلف در داخل دهان و واکنش های آن با یکدیگر پدیده  گالوانیسم ایجاد می شود و منجر به بروز نشانه هایی مانند برق گرفتگی، درد و احساس طعم فلزی در دهان می شود که امروز با پیشرفت های دندانپزشکی با جایگزین ترمیم های فلزی با مواد زیستی سازگار با بدن از بروز این مشکل جلوگیری کرد. از این رو، اگر شما نیز از این مشکل رنج می برید به دندانپزشک متخصص مراجعه نمایید تا وضعیت دهان تان مورد بررسی قرار گرفته شود و پزشک بهترین روش درمان را برای شما تجویز نماید.

در صورت تمایل به منظور دریافت اطلاعات بیشتر در مورد علت نکروز دندان و مراحل ایمپلنت دندان شما دوستان عزیز می توانید روی لینک مورد نظر کلیک نمایید. ایمپلنت

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *