بیشترین مصرف این دارو برای درمان اعتیاد به انواع مواد مخدر استفاده می شود. با این وجود که برای ترک اعتیاد می باشد اما خودش اعتیاد آور است. قرص بوپرنورفین دارویی است مسکن که شباهت زیادی به مورفین, کدئین و هروئین دارد.
راهنمای مصرف قرص بوپرنورفین
این دارو باید طبق دستور و تجویز پزشک استفاده شود, و دارو را بیش از مقدار تجویز شده مصرف نکنید. قرص را با مایع مخلوط نکنید و برای تزریق در رگ استفاده نشود. اگر بعد از مصرف این قرص دچار علائم غیر طبیعی که در ادامه ذکر می شود شدید, حتما به پزشک مراجعه کرده و او را در جریان مصرف قرص بگذارید. همچنین اگر همراه با این قرص مواد مخدر استفاده شود عوارض جانبی این دارو بیشتر می شود.
نحوه مصرف
برای مصرف قرص را زیر زبانتان قرار دهید و بگذارید تا کاملا حل شود, و از جویدن و بلعیدن آن خودداری کنید. اگر دوز مصرفی در هر وعده بیش از دو قرص است, قرص ها را با هم همزمان زیر زبانتان قرار داده و اجازه بدهید کاملا حل شوند. به هیچ وجه یکباره دارو را قطع نکنید, قبل از قطع مصرف دارو پزشک را در جریان بگذارید.
کسانی که عمل جراحی در پیش دارند, باید قبل از جراحی به پزشک اطلاع دهند که تحت درمان با این دارو هستند. اگر شخصی در مصرف این دارو زیاده روی کرد باید سریعا او را به اورژانس منتقل کنید, مقدار زیاد مصرف این قرص می تواند خطر مرگ را در پی داشته باشد.
اگر یکی از دوز ها را فراموش کردید به محض یادآوری آن را استفاده کنید, مگر اینکه به زمان دوز مصرف بعدی نزدیک باشید در این صورت دست نگه دارید و در همان زمان تعیین شده مصرف کنید, و همچنین باید گفت که به هیچ وجه به علت فراموشی مصرف یک وعده دارو, آن را در دوز بعدی دو برابر نکنید.
مصرف بوپرنورفین در دوران بارداری و شیردهی
ممکن است این دارو برای جنین مضر باشد و سبب اعتیاد در مادران و حتی نوزادان باشد. با این حال اگر تحت درمان داروی بوپرنورفین هستید و قصد بارداری دارید حتما با پزشک مشورت کنید. همچنین گفتنی است مصرف این قرص در دوران شیردهی ممکن است آسیب به کودک بزند و بهتر است از این دارو در زمان شیردهی استفاده نشود.
عوارض جانبی
ممکن است بیماری های کبدی و کلیوی بوجود آید. همچنین تشنج, آسم و مشکلات تنفسی, مشکلات خواب, در مواردی احساس سرگیجه, توهم, تب, کم شدن اشتها, تیره شدن رنگ ادرار, زرد شدن چشم, سردرد, درد در ناحیه معده,حالت تهوع, یبوست, عرق کردن زیاد, اسهال, تنفس آرام و سطحی, احساس خستگی و ضعف عضلانی, آب ریزش بینی را تشدید یا بوجود آورد.
از دیگر نشانه های مسمومیت با بوپرنورفین می توان به خستگی مفرط، پوست سرد و مرطوب، کوچک شدن مردمک چشم ها،حالت غش و اغما می توان نام برد. همچنین در صورت مشاهده علائم شدید حتما به اورژانس مراجعه کنید. ممکن است بعضی حساسیتهای دارویی هم در پی مصرف این قرص بوجود آید مانند: کهیر, ورم صورت، لبها، زبان و گلو.
موارد احتیاط
همزمان با مصرف قرص بوپرنورفین داروهایی که باعث خواب آلودگی می شوند را مصرف نکنید. (داروهایی مثل: داروهای سرماخوردگی، داروهای ضددرد، شل کننده های عضلات، ضد تشنج، داروهای ضد افسردگی و قرص های صد استرس)
از مصرف همزمان این داروها با الکل خودداری کنید زیرا موجب اختلال در عملکرد سیستم اعصاب مرکزی و سیستم تنفسی می شود و خطر مرگ را در پی دارد.
این قرص را در مواقعی که انجام کارهای که نیاز به هوشیاری بالا دارد مصرف نکنید.
تداخل دارویی
قبل از تجویز این قرص توسط پزشک حتما او را در جریان دیگر داروهای مصرفیتان قرار دهید. از جمله داروهایی مثل آنتی بیوتیک ها: فلوکونازول، ایتراکونازول، کتاکونازول. مسکن ها مانند:دیازپام، آلپرازولام، لورازپام و داروهای ضد باکتری و ضد صرع که مصرف همزمان این داروها با این قرص خطر ساز است. و در صورت ضرورت تحت نظر پزشکتان باید استفاده باشد.
ترک اعتیاد با این قرص
مصرف این دارو برای ترک اعتیاد باید زیر نظر پزشک و در مدت کم صورت گیرد. البته افرادی که قادر به ترک اعتیاد نیستند می توانند به صورت بلند مدت هم از این دارو استفاده کنند. در خیلی از افراد مصرف این دارو اعتیاد آور می شود و نیاز به مصرف دوز بالاتر پیدا می کنند و بعد از گذشت مدتی نیاز به ماده مخدر قبلی هم پیدا می کنند.
لازم است بدانید که مصرف قرص بوپرنورفین در کسانی که در روز بیشتر از ۱۵ نخ سیگار مصرف می کنند هیچ تاثیری ندارد, زیرا گیرنده های آنها بی حس شده است و فقط به نیکوتین واکنش نشان می دهد. مصرف این دارو وسوسه به انواع مواد مخدر خصوصا مواد مخدر صنعتی مانند شیشه و ترامادول را کاهش می دهد. همچنین اگر فردی بعد از یک ماه مصرف این دارو احساس بهبود پیدا نکرد باید مصرف دارو را قطع کرده و به پزشک مراجعه کند.
افزایش میزان دوز مصرفی بوپرنورفین باید طبق نظر پزشک و به تدریج صورت گیرد. به یاد داشته باشید در ترک اعتیاد با بوپرنورفین باید به نکاتی که در این مقاله به آن اشاره شد اهمیت داده شود، تا با نتیجه مثبتی رو به رو شوید.
ترک داروی بوپرنورفین
افرادی که به منظور ترک اعتیاد از این دارو استفاده می کنند با گذشت زمان به دلیل استفاده غیر اصولی از این قرص به آن وابسته می شود که نباید ترک آن به شکل خودسرانه باشد زیرا ممکن است با عوارض زیادی همراه شود و عواقب ناخوشایندی را به دنبال داشته باشد بنابراین باید به مرکز درمان اعتیاد مراجعه کنید تا از نظر جسمی و روحی آماده شوید که اولین مرحله به منظور ترک بوپرنورفین سم زدایی مواد می باشد که با قطع مصرف دارو شروع می شود و فرد دچار نشانه های ترک مصرف می شود که نشانه های آن به نسبت دیگر مواد مخدر و…کمتر می باشد این مرحله بسته به وضعیت روحی، روانی و مدت مصرف بیمار از یک هفته تا چند هفته طول می کشد، همچنین از حالت روانی می توان به افسردگی و ناامیدی اشاره کرد که امکان دارد فرد با آن مواجهه شود که تیم مشاوران و روان درمانی در این زمینه به بیمار کمک زیادی می کنند.
نشانه های جسمی در سوء مصرف داروی بوپرنورفین
- حالت تهوع
- احساس خارش
- اختلال در هماهنگی بدن
- احساس خستگی
- تاری دید
- کاهش اشتها
- اختلال در تکلم
- مشکل در تنفس
- سرگیجه شدید
- سوزش معده
نشانه های روان شناختی در سوء مصرف بوپرنورفین
- بی خوابی
- افسردگی
- ضعف حافظه
- تمرکز نداشتن
- تغییرات خلق و خو
- رفتار های پرخاشگرانه و مخرب
نشانه های مرتبط با سندرم ترک بوپرنورفین
- اسهال
- استفراغ
- آبریزش بینی
- تغییرات خلق و خو
- درد های عضلانی
- لرزش
در این مقاله قصد داشتیم شما عزیزان را با این دارو بیشتر شنا کنیم تا در مورد آن اطلاعات کافی به دست آورید، به منظور آشنایی با دیگر دارو ها می توانید بر روی اطلاعات دارویی کلیک نمایید.
منبع : آرگا