مصرف سوخت بالای خودرو نه تنها هزینه زیادی را به دنبال دارد بلکه موجب افزایش آلایندگی و آلودگی هوا نیز می شود. از این رو تصمیم داریم در این مطلب شما را با روش های کاهش مصرف سوخت خودرو آشنا نماییم.
روش های کاهش مصرف سوخت
مصرف سوخت خودرو و شیوه کاهش یا مدیریت آن، یکی از دغدغه های اساسی خودروسازان و صاحبان خودرو به شمار می رود. از این رو هر ساله هزینه بالایی برای پیشرفت و توسعه روش های کاهش مصرف سوخت اختصاص می یابد.
به طور کلی یکی از موضوعات مهم در خودروها موضوع مصرف سوخت است. خودرو با مصرف سوخت بالا نه تنها هزینه بالایی برای صاحب خودرو به همراه دارد بلکه سبب افزایش آلایندگی و آلودگی هوا نیز می شود. از این رو با پیشرفت فناوری، خودروسازان همه تلاش خود را به کار بسته تا مصرف سوخت محصولات را تا حد ممکن کاهش دهند.
هرچند بخش فنی و اصلی کاهش سوخت خودرو بر عهده خودروساز می باشد ولی روش هایی وجود دارد که از طریق آن صاحبان خودرو می توانند مصرف سوخت خودرو خود را کاهش دهند. در ادامه مطلب به این روش ها اشاره می شود.
سرویس دوره ای خودرو
یکی از موارد مهمی که می تواند سبب افزایش مصرف سوخت خودرو گردد، مشکلات فنی می باشد. به طور مثال نقص در سنسورهای مختلف ماشین مانند سنسور اکسیژن، نقص در وایر، عدم تعویض به موقع شمع ها و … همه می توانند مصرف سوخت خودرو را به میزان زیادی افزایش دهند. از این رو رسیدگی و سرویس دوره ای خودرو در کاهش مصرف سوخت نقش موثری دارد.
وارسی درب باک
خودرو با درب باک معیوب یا فاقد درب باک سوخت بیشتری مصرف می کند. این مشکل معمولا با روشن شدن چراغ چک به راننده اطلاع رسانی می شود. در ضمن درب باک معیوب، به علت خروج بخارهای مضر بنزین به هوا سبب آلودگی محیط زیست نیز می شود.
تنظیم موتور
در صورتی که موتور خودرو تنظیم نباشد و درست کار نکند می تواند تا ۴ درصد مصرف سوخت را افزایش دهد. با تنظیم پیشرانه همه پارامترهای کارکرد موتور و وضعیت سنسورها بررسی شده و تمام مشکلات رفع می شوند. این کار به تقلیل مصرف سوخت نیز کمک می کند.
یکی از مواردی که خودرو نمی تواند برچسب تاییدیه معاینه فنی را دریافت کند، عدم تنظیم موتور و مصرف بنزین بالا می باشد.
رانندگی با سرعت ثابت
اگر هنگام رانندگی مدام سرعت را تغییر دهید موجب افزایش مصرف سوخت می شود. کارشناسان عقیده دارند اگر خودرو به سیستم کروز کنترل مجهز است بهتر است زمان رانندگی در اتوبان از آن استفاده و با سرعت ثابتی ادامه دهید.
در خودروهای دنده دستی نیز بهتر است از دنده های بالا استفاده تا موتور دور بر دقیقه کمتری داشته و مصرف بنزین کاهش یابد.
استفاده از مکمل سوخت
مکمل های سوخت در انواع مختلفی روانه بازار می شوند. با توجه به وظیفه ای که این مکمل ها دارند به تقلیل مصرف سوخت کمک می کنند. به طور مثال مکمل انژکتور شور با تمیزسازی سیستم سوخت رسانی ماشین سبب کاهش مصرف شده یا مکمل های اکتان با افزایش اکتان و کیفیت بنزین به بهبود احتراق و کارکرد موتور کمک کرده و سبب تقلیل مصرف سوخت ماشین می شوند.
تعویض به هنگام فیلتر هوا
فیلتر هوا نقش اساسی در کاهش مصرف بنزین دارد. چرا که اگر فیلتر هوا کثیف باشد، اکسیژن کافی به موتور نمی رسد و این احتراق ناقص بنزین و افزایش مصرف سوخت را به دنبال دارد. به این ترتیب فیلتر هوا که قیمت بالایی هم ندارد را به موقع و بر اساس دفترچه راهنمای خودرو تعویض کنید تا هوا به خوبی به پیشرانه برسد.
استفاده از روغن پیشرانه مناسب
میزان استاندارد روغن موتور، از موارد تاثیرگذار دیگر در کاهش مصرف بنزین به میزان ۲-۳ درصد است. سعی کنید به صورت منظم میزان غلظت روغن پیشرانه خودرو را بر اساس اعلام شرکت سازنده بررسی نمایید تا در صورت کاهش یا افزایش آن میزان روغن را تنظیم کنید.
عدم شتاب گیری یا ترمز سریع
ترمزگیری سریع در سرعت بالا و شتاب گیری سریع در سرعت کم سبب وارد شدن شوک به موتور می شود و میزان مصرف سوخت افزایش می یابد. در این شرایط به دلیل این که سرعت موتور به طور ناگهانی کم یا زیاد می شود موتور برای جبران بنزین مصرف بیشتری استفاده می کند تا دستور ناگهانی راننده را اجرا کند.
تنظیم باد لاستیک ها
لاستیک ها عامل اتصال ماشین به مسیر می باشند از این رو هر مشکلی در لاستیک ایجاد شود سبب افزایش مصرف سوخت می شود. موضوع مهم در مورد لاستیک ها، میزان باد تایر می باشد که بایستی به طور منظم بررسی و تنظیم گردد.
چنانچه باد لاستیک از میزان صحیح کمتر باشد به علت افزایش سطح تماس لاستیک با جاده، مصرف سوخت افزایش می یابد. این مشکل می تواند عمر مفید لاستیک ها را نیز کاهش دهد. به این ترتیب حداقل ماهی یک مرتبه به تنظیم باد لاستیک های خودرو اقدام کنید.
البته گفتنی است این روزها خودروهای مدرن از سیستم پایش باد لاستیک ها بهره می برند ولی حتی اگر این سامانه هم هشدار ندهد باز هم باید به تنظیم باد لاستیک اقدام شود زیرا سیستم پایش لاستیک ها تنها زمانی هشدار می دهد که باد تایرها به شکل خطرناکی کاهش یافته باشند.
گفتنی است میزان فشار باد لاستیک هر خودرو توسط سازنده روی برچسب رکاب مشخص شده ولی در زمستان به علت تغییر آب و هوایی بهتر است کمی آن را کاهش دهید.
عدم قرار دادن پا روی ترمز موقع توقف
یکی از تاثیرگذارترین روش های برای کاهش مصرف بنزین، قرار ندان پا روی ترمز موقع توقف است. این کار حدود ۳۵ درصد میزان استفاده بنزین را افزایش داده که عددی زیاد است. نگه داشتن پا روی ترمز سبب فرسایش سریع لنت ترمز نیز می شود.
استفاده به موقع از سیستم تهویه
در سرعت های بالای ۸۰ کیلومتر بر ساعت به علت افزایش جریان هوا اگر پنجره خودرو را پایین آورید، آیرودینامیک خودرو از بین می رود و با افزایش مقاومت در برابر هوا، مصرف سوخت بالا می رود. به این ترتیب برای کاهش مصرف بنزین در این شرایط به جای پایین کشیدن پنجره سیستم تهویه را روشن کنید.
ولی زمان رانندگی شهری یا تردد در ترافیک بهتر است به جای روشن نمودن سیستم تهویه، پنجره ها را باز کرده چرا که در این شرایط سیستم تهویه تا ۲۰ درصد مصرف سوخت را افزایش می دهد. با این وجود اگر به علت گرمای بالای هوا مجبور به استفاده از تهویه شدید بهتر است سیستم را در حالت گردش هوای داخلی قرار داده تا تاثیر روی مصرف سوخت تقلیل یابد.
رانندگی با سرعت استاندارد
از دیگر موارد مهم در کاهش مصرف سوخت خودرو، رانندگی در اتوبان با سرعت استاندارد می باشد. به ازاء کاهش سرعت به مقدار ۸ کیلومتر در ساعت مصرف بنزین نیز تا ۷ درصد تقلیل می یابد. به این ترتیب در بزرگراه ها حتی الامکان با سرعت خیلی بالا رانندگی نکنید.
خاموش کردن موتور موقع توقف
خاموش کردن ماشین موقع توقف، یکی از روش های کاهش مصرف بنزین می باشد. به این ترتیب در توقف های طولانی پشت ترافیک یا زمانی که منتظر کسی هستید، موتور خودرو را خاموش کنید. همچنین برای گرم شدن درجای موتور، بیشتر از یک دقیقه زمان صرف نشود زیرا این کار سبب هدر رفت بنزین می شود.
بعضی از خودروهای جدید به سیستم استارت استاپ مجهز هستند که موتور را هنگام توقف به طور خودکار خاموش می کنند.
تنظیم فرمان
عبور از ناهمواری ها به ویژه در فصول سرد سال سبب نامیزان شدن فرمان و چرخ های ماشین می شود. در نتیجه مصرف سوخت خودرو حدود ۱۰ درصد افزایش پیدا می کند. در ضمن یکی از عوارض تنظیم نبودن چرخ، فرسایش زودتر آج لاستیک ها خواهد بود.
از نشانه های میزان نبودن فرمان می توان به انحراف به سمت چپ یا راست ماشین زمان رانندگی یا نامیزان بودن غربیلک فرمان موقع حرکت اشاره نمود.
کاهش وزن ماشین
هر چه وزن خودرو بیشتر باشد، مصرف سوخت نیز بیشتر می شود. به ازاء هر ۴۵ کیلوگرم مصرف بنزین ماشین حدود یک تا دو درصد بالا می رود. به این ترتیب وسایل اضافی و غیر ضروری درون خودرو به ویژه صندوق عقب را بیرون بیاورید تا وزن ماشین کاهش یابد.
دقت به مسیر هنگام رانندگی
سعی کنید هنگام رانندگی به مسیر خود دقت داشته و عابران و خودروها را رصد نمایید تا تشخیص دهید حرکت بعدی آن ها چه خواهد بود. با این عمل، تقریبا سرعت شما ثابت مانده و از ترمز ناگهانی و شدید جلوگیری می شود. به این ترتیب مصرف بنزین کاهش می یابد.
عدم رانندگی در ترافیک
رانندگی در ترافیک به معنی حرکت با دنده پایین و دائما ترمز گرفتن می باشد. این موضوع سبب افزایش مصرف سوخت می شود. به این ترتیب حتی المقدور از تردد با خودرو در این ساعات خودداری نمایید.
تعویض به موقع دنده
توصیه می شود همواره به دور موتور توجه داشته تا به موقع دنده را تعویض کنید. هر چه دور موتور افزایش یابد، سوخت نیز بیشتر مصرف می شود.
اجتناب از رانندگی در مسیر خاکی و ناهموار
رانندگی در مسیرهای خاکی و شنی معمولا تا ۳۰ درصد بیشتر زمان می برد و به خاطر یکنواخت نبودن این مسیرها، زمان بیشتری برای عبور نیاز است. به این ترتیب سوخت بیشتری هم مصرف می شود.
عدم استفاده از خودرو برای مسافت کوتاه
روشن و خاموش کردن پی در پی خودرو برای طی مسافت های کوتاه سبب افزایش مصرف سوخت شدید خودرو می شود. به این ترتیب چندین کار را در یک سفر شهری انجام دهید تا میزان سوخت ماشین را مدیریت نمایید. شاید این مورد خنده دار به نظر برسد ولی استفاده کمتر از خودرو سبب کاهش میزان مصرف بنزین می شود. سعی کنید تا حد امکان از وسایل حمل و نقل عمومی یا دوچرخه برای کارهای روزانه استفاده کنید.
استفاده کمتر از گرمکن صندلی
توصیه می شود از امکانات جانبی خودرو مانند گرمکن صندلی کمتر استفاده کنید. استفاده مکرر از این قابلیت موجب افزایش مصرف سوخت می شود.
بررسی سیستم تعلیق خودرو
حتما سیستم تعلیق ماشین را مورد بررسی قرار دهید. عدم بالانس چرخ ها، کمک فنر و … موجب افزایش مصرف سوخت می شود. از این رو از سلامت سیستم تعلیق ماشین خود اطمینان حاصل کنید.
بنزین زمستانی
رانندگی در جاده برفی به رعایت نکات خاصی نیاز دارد. بنزین زمستانی نوعی بنزین است که در کشور ما زیاد رایج نیست. ترکیبات بنزین زمستانی به گونه ای است که در زمستان فشار بخار بالاتری دارد. به این معنی که ساده تر تبخیر شده و مشتعل می شود تا خودرو در هوای سرد زودتر استارت بخورد.
شیوه اندازه گیری میزان مصرف سوخت خودرو
محاسبه میزان مصرف سوخت ماشین کار دشواری نیست، کافی است مراحل زیر را انجام دهید:
- ابتدا تا خالی شدن باک خودرو( جایی که نشانگر بنزین به E رسید) صبر کنید.
- بعد عدد کیلومتر شمار را یادداشت نموده و باک خودرو را پر کنید.
- در ادامه مشابه روزهای معمول به رانندگی بپردازید.
- تا خالی شدن باک به رانندگی ادامه و مجددا عدد کیلومتر شمار را یادداشت کنید.
- حالا عدد دوم را از عدد اول کسر کنید.
- بعد میزان بنزینی که باک خودرو را پر نموده بر عدد به دست آمده از مرحله قبل تقسیم نمایید.
- عدد حاصل را در صد ضرب کنید.
- عدد نهایی میزان مصرف سوخت خودرو را به ازاء هر صد کیلومتر نشان می دهد.
میزان مصرف سوخت هر ماشینی در دفترچه راهنما ذکر شده است. به کمک روش اشاره شده می توانید میزان مصرف سوخت خودرو را با عدد درج شده در دفترچه راهنما مقایسه کنید. اگر عدد به دست آمده بالاتر بود بهتر است موارد اشاره شده را مورد بررسی قرار دهید تا مشکل فنی در خودرو وجود نداشته باشد.
رایج ترین عوامل افزایش دهنده مصرف سوخت خودرو
حال که با روش های کاهش مصرف بنزین آشنا شدید بد نیست با رایج ترین عواملی که سبب افزایش مصرف بنزین می شوند نیز آشنا شوید. از جمله این عوامل عبارت است از:
- سردی هوا و استفاده از زنجیر چرخ
- رانندگی با سرعت بسیار بالا
- عدم تنظیم موتور خودرو
- وجود بار سنگین در ماشین
- عدم استفاده از روغن موتور مناسب
- عدم انجام سرویس دوره ای خودرو
- شتابگیری یا ترمز ناگهانی
- عدم تعویض فیلتر هوا
- تنظیم نبودن فشار باد لاستیک ها
در ضمن عواملی مانند نوع و مدل خودرو، نحوه رانندگی، سرعت خودرو، شرایط آب و هوایی، روشن یا خاموش بودن سیستم تهویه، میزان استفاده از ترمز، سطح جاده و وزن خودرو به همراه استفاده از امکانات جانبی ماشین در تغییر میزان مصرف خودرو تاثیر گذار هستند.
منبع : آرگا