با وجود اینکه گردن درد کودکان یک عارضه موقتی محسوب می شود و اغلب در مدت یک الی دو روز بدون درمان رفع می شود اما گاهی اوقات مزمن شده و چنانچه درمان نگردد بر کیفیت زندگی، فعالیت های اجتماعی و حتی تحصیل کودک اثر منفی خواهد گذاشت.
گردن درد در کودکان
بهتر است بدانید گردن درد اغلب مشکلی موقتی ناشی از فشار است اما گاهی اوقات گردن درد ناگهانی در کودک می تواند ترسناک باشد. خوشبختانه در اغلب موارد این نوع درد به دلیل در عضلانی یا عفونت های جزئی است. با این حال تشخیص علت گردن درد کودکان که ممکن است به دلیل بیماری های کمتر رایج اما جدی باشد اهمیت ویژه ای خواهد داشت.
در واقع والدین باید بدانند که چه زمانی نیاز است به پزشک مراجعه کنند و از اقدامات لازم زمانی که کودک از گردن درد شکایت می کند آگاهی داشته باشند.
انواع گردن درد:
توجه داشته باشید که گردن درد در کودکان اغلب انواع مختلفی را شامل خواهد شد که در ادامه به بیان آن ها پرداخته ایم:
-
گردن درد خفیف:
در این نوع کودک احساس درد می کند و با والدین در مورد آن صحبت می کند اما درد مانع هیچ یک از فعالیت های روزمره او مانند بازی کردن، مدرسه رفتن و خوابیدن نمی شود و به عبارتی تغییری در ان ها ایجاد نخواهد کرد.
-
گردن درد متوسط:
گردن درد متوسط اغلب کودک را از انجام برخی از فعالیت های روزمره باز می دارد و حتی ممکن است مانع از داشتن خوابی آرام در کودک شود.
-
گردن درد شدید:
کودکی که گردن درد شدید دارد اغلب با درد بسیار شدید و آزاردهنده مواجه است و او را از انجام تمام فعالیت های عادی و روزمره ناتوان خواهد کرد.
علت های اصلی:
درد گردن در کودکان اغلب در اثر عوامل مختلفی رخ می دهد که در ادامه سعی داریم به بیان این علل بپردازیم:
-
وضعیت نادرست گردن و پایین انداختن سر:
قرار گرفتن گردن در یک وضعیت نادرست به درد این ناحیه منجر می شود به ویژه در کودکانی که به مدت طولانی پشت کامپیوتر می نشینند و یا از تلفن هوشمند استفاده می کنند. در واقع تاثیر امواج موبایل بر کودک و اعتیاد زیاد به آن، مطالعه یا خواندن کتاب احتمالا به این درد منجر خواهد شد.
به طور کلی هرگونه حرکتی که سر را به سمت جلو و پایین خم کند موجب فشار بر روی گردن خواهد شد. همانطور که محققان بیان کردند داشتن درد اسکلتی، عضلانی در کودک می تواند مشابه مشکلاتی مانند افراد بزرگسال باشد. چنانچه این عارصه در کودک درمان نشود به احتمال زیاد تا دوران بلوغ همراه کودک تان باقی خواهد ماند.
-
انجام فعالیت های بدنی:
به صراحت می توان گفت که فعالیت های فیزیکی مانند ورزش های خشن و بازی های نامناسب علت اصلی آسیب های جزئی در کودکان محسوب می شوند. همچنین سقوط، ضربه زدن با سر و یا حرکات عجیب در طول انجام فعالیت بدنی احتمالا موجب پیچ خوردگی خفیف در گردن می شوند. در این مواقع پزشک بایستی هر گونه دردی را که بعد از آسیب رخ می دهد را مورد بررسی قرار دهید.
-
خوابیدن به شکل نادرست:
خوابیدن به شکل نادرست نیز یکی دیگر از علت های گردن درد کودکان به شمار می آید. کودک احتمالا در موقعیتی می خوابد که به خاطر فشار عضلانی موجب ایجاد درد در ناحیه گردن، شانه یا پشت شود. این درد معمولا گذرا و موقت بوده اما در مواردی می تواند مشکلات عمده ای را با توجه به انجام فعالیت های روزمره ایجاد نماید.
کودک احتمالا برای چرخاندن سر از یک سمت به سمت دیگر دچار مشکل شود و حتی احتمالا قادر به انجام کار های ساده ای مانند گذاشتن کوله پشتی روی پشت یا نگاه کردن به کتاب برای خواندن مطلب نباشد.
-
مشکل تورم غدد لنفاوی:
به طور کلی تورم غدد لنفاوی واکنشی است که کودکان در برابر عفونت های ساده ای مانند سرماخوردگی، آنفولانزا یا گلودرد استرپتوکوکی به وجود می آید. تورم غدد لنفاوی موجب درد در یک یا هر دو طرف گردن شده و اغلب درست در زیر گوش و فک کودک ایجاد می شوند.
مصرف داروهای OTC کمک می کند به کاهش علائم سرماخوردگی یا آنفولانزا و برای عفونت هایی که در طول زمان درمان نشده اند، بهتر است که توسط پزشک معاینه شوند و در صورت لزوم نیز برای کودک آنتی بیوتیک یا درمان های دیگری استفاده شود.
-
مشکل مننژیت و گردن درد:
گاهی اوقات عضلات گردن کودک سفت می شود که نشانه ای از شدت عفونت خواهد بود. اگر کودک تان تب کرد و نتوانست گردن اش را به درستی حرکت بدهد امکان دارد نشانه ای از بیماری مننژیت باشد. لازم به ذکر است کودکانی که درمانی را برای این بیماری دریافت نمی کنند زندگی شان در معرض تهدید قرار خواهد داشت.
چگونگی تشخیص:
بهتر است بدانید که معمولا پزشکان برای تشخیص علت گردن درد در کودک، یک معاینه فیزیکی انجام می دهند. همچنین از کودک سوالاتی می پرسند مبنی بر اینکه آیا درد پس از انجام فعالیت بدنی شروع می شود یا علت دیگری برای درد آن وجود دارد.
پزشکان ممکن است در مورد عادت های کودک مانند چگونگی استفاده از دستگاه های الکترونیکی مانند موبایل در طول روز سوال بپرسند. همچنین ممکن است از تصویربرداری مانند اشعه ایکس برای بررسی صدمات احتمالی نیز استفاده نمایند.
چنانچه پزشک به نوعی عفونت مشکوک شود ممکن است که گردن را از لحاظ تورم غدد لنفاوی بررسی نماید و برای درمان آن صورت عفونت باکتریایی، آنتی بیوتیک تجویز نماید.
در اغلب مواردی درد در گردن کودک با مرور زمان از بین می رود اما با این حال برخی از علل گردن درد می توانند جدی باشند به همین خاطر شما به عنوان والدین بایستی به شکایات کودک تان گوش بدهید و از بروز علائم اضافی و خطرناک جلوگیری نمایید.
به طور کلی تغییرات شیوه زندگی احتمالا برای اصلاح عضلات ضعیف کمک کننده باشند البته تغییر عادات روزمره از درد این ناحیه جلوگیری خواهد کرد. داروهای خانگی ساده مانند استفاده از حرارت یا بسته های یخ می توانند تا حدودی درد خفیف را از بین ببرند. توصیه می شود که در صورت بروز علائم در کودک حتما با پزشک متخصص مشورت نمایید.
راهکار های مناسب برای درمان:
معمولا توصیه می شود که در صورت مواجهه با درد شدید حتما با پزشک مشورت نمایید. با وجود اینکه عفونت هایی مانند عفونت غدد لنفاوی، مننژیت یا آسیب شدید نیاز به مشورت سریع با پزشک دارند اما در صورتی که کودک درد خفیفی داشت راهکار های درمانی فوق می توانند تا حد زیادی کمک کننده باشند:
-
از کیسه آب گرم استفاده نمایید:
زمانی که کودک گردن درد دارد پیشنهاد می کنیم که یک کیسه آب گرم را به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه بر روی آن ناحیه قرار دهید. بهتر است این کار را در طول روز ۶ الی ۷ مرتبه تکرار نمایید. انجام این کار موجب از بین رفتن فشار عضلانی خواهد شد.
-
بالش کودک را تعویض کنید:
گاهی اوقات درد گردن در کودک ممکن است به دلیل وضعیت نامناسب خوابیدن یا بالش اشتباه باشد. در این مواقع بهتر است بلافاصله بالش را تعویض کنید و از بالشی نرم استفاده نمایید که کودک راحت روی آن بخوابد.
یا به جای بالش یک حوله نرم بغلتانید یا در هنگام خواب از یک پارچه نرم استفاده نمایید با این حال سر کودک هنگام خواب خیلی تکان نخواهد خورد.
-
از کودک بخواهید کشش گردن را انجام دهد:
کودک بایستی گردن خود را بکشد تا درد او کاهش پیداکند. از او بخواهید که سر خود را به سمت خم کرده و به مدت ۳۰ ثانیه در همین بماند و مجددا حرکت را در سمت دیگر تکرار نمایید. همچنین کودک می تواند سر خود را به بالا و پایین نیز خم کند و شانه هایش را به جلو و عقب بچرخاند.
با این حال تنش در ماهیچه های گردن از بین خواهد رفت. البته مراقب باشید تا کودک این کار را به آرامی انجام دهد.
-
کودک استراحت کافی داشته باشد:
همانطور که می دانید کودکان فعال هستند و نشستن طولانی مدت در یک مدت می تواند موجب تحریک آن ها شود. اما در هنگام آسیب به گردن بایستی اطمینان حاصل کنید که کودک کمی استراحت می کند و از او بخواهید که از انجام حرکات تند و ناگهانی اجتناب نماید.
همچنین بهتر است او را درگیر فعالیت هایی کنید که با وجود سرگرم کردن مستلزم فعالیت فیزیکی زیادی نیستند.
-
کودک تنفس و تمدد اعصاب داشته باشد:
به صراحت می توان گفت که تمرینات تنفسی و تکنیک های تمدد اعصاب نیز گاهی اوقات می توانند به کاهش فشار در گردن و شانه ها کمک نمایند.
توجه داشته باشید چنانچه راهکار های فوق موثر نبودند بایستی با پزشک مشورت نمایید و اگر درد غیرقابل تحمل بود مقداری داروی ضد درد بخواهید. به هیچ عنوان برای کودک خوددرمانی نکنید زیرا اطلاعات کافی در مورد داروی مناسب برای وضعیت کودک تان ندارید.
منبع : آرگا