به طور کلی کابوس های شبانه گاهی اوقات تنها یک خواب بد هستند و تنها تصاویر مستقل و متناقص همراه با واکنش عاطفی اندک از سمت بیننده خواب خواهد بود. از آنجایی که کابوس دیدن می تواند منجر به ایجاد ترس، وحشت و اضطراب در افراد شود به همین خاطر یافتن دلیل های آن به منظور درمان سریع تر بسیار قابل توجه خواهد بود.
آشنایی با دلیل های کابوس دیدن
بهتر است بدانید کابوس یا کابوس های شبانه در واقع یکی از اختلالات خواب محسوب می شوند که در دانش خواب شناسی یا روان شناسی خواب مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته اند. در واقع کابوس را می توان یک رویای وحشتناک و ناخوشایند دانست که دستگاه عصبی شخص را تحریک کرده و در نتیجه شخص به صورت ناخودآگاه به آن پاسخ عصبی خواهد داد.
به صراحت می توان گفت که کابوس ریشه در رویداد های روز گذشته یا جریان های زندگی شخص دارد و می تواند در افراد موجب ترس و وحشت شود. در واقع بیدار شدن فرد و داشتن یک واکنش حسی آزاردهنده از جمله بی خوابی، مشکلات چرخه خواب و یا حتی پریشانی در طول روز نیز از دیگر اختلال هایی هستند که در اثر کابوس های شبانه در افراد رخ می دهند.
همانطور که می دانید خواب دیدن امری طبیعی و به صورت میانگین مردم بیش از دو ساعت از شب را خواب می بینند اما کابوس اغلب در ساعات ثانویه خواب یا خواب با حرکات سریع چشم اتفاق می افتد.
برخی از محققان رویاهای منفی را با عنوان تکرار تهدید ها می خوانند و منظور شان این است که بیش تر افراد تهدید های احتمالی را که در زندگی واقعی با آن ها روبه رو می شوند را در کابوس های شبانه در ذهن خود تکرار خواهند کرد. به همین خاطر است که اغلب افراد زمانی که از کابوس های شبانه بیدار می شوند تصاویر و محتوای خواب خود را به خوبی به خاطر خواهند آورد.
در مقابل عده ای دیگر از محققان عقیده دارند مردم در طول خواب حوادث ناراحت کننده ای که در طول روز برایشان اتفاق افتاده را در ذهن شان کنکاش می کنند و به همین خاطر اغلب کابوس های شبانه مربوط به استرس است.
با وجود تمامی این مسائل چنانچه کابوس های به صورت مداوم تکرار شوند در عملکرد فرد اختلال ایجاد کرده و فرد ممکن است دچار اختلال کابوس شود. لازم به ذکر است که این اختلال در میان دختران نسبت به پسران بیشتر بوده و وقوع آن نیز پیش از ۱۰ سالگی شروع خواهد شد.
کودکان و نوجوانان بیش تر در معرض ابتلا به کابوس های شبانه هستند و میزان شیوع آن در بزرگسالان به مراتب کمتر است به گونه ای که تنها نیمی از افراد بالغ کابوس های شبانه را در طول زندگی شان تجربه می کنند.
علل اصلی کابوس:
بهتر است بدانید با وجود اینکه تاکنون دلیل واضحی برای کابوس دیدن پیدا نشده اما با این حال برخی از علل کلی هستند که می توانند در کابوس های شبانه دخیل باشند و در ادامه به بیان آن ها پرداخته ایم:
-
اتفاقات ناگهانی:
در واق رخ دادن ناگهانی مانند تصادف، از دست دادن عزیز و دیگر موارد به دلیل شوک و استرسی که به انسان وارد می کند ممکن است موجب کابوس دیدن شود.
-
استرس و اضطراب زیاد:
توجه داشته باشید که در میان متخصصان از استرس و اضطراب به عنوان اصلی ترین دلیل کابوس دیدن نام برده شده و بسیاری از افراد با کاهش و رفع استرس تا حدود زیادی از شر این مشکل راحت شده اند.
-
اختلال استرس پس از اتفاق:
استرس پس از حادثه که با عنوان Ptsd نیز شناخته می شود در واقع یک اختلال روانشناسی است که معمولا در افرادی دیده می شود که با یک اتفاق بسیار بد برای مثال تجربه آزار جنسی، تصادف شدید رانندگی، مرگ غزیز یا آزار جسمی مواجه شده اند. کابوس دیدن در این افراد بیشتر بوده و حتی می تواند وضعیت افراد مبتلا به ptsd را تشدید نیز نماید.
-
مصرف الکل و مواد:
چنانچه الکل یا مواد مخدر مصرف می کنید این احتمال وجود دارد که مشکل تان دقیقا به خاطر همین مسئله باشد. به همین خاطر توصیه می کنیم برای مدتی مصرف آن ها را کنار بگذارید و مجدد شرایط را بررسی نمایید.
-
داروها:
جالب است بدانید که برخی از داروها نیز می توانند دلیل اصلی کابوس دیدن باشند به ویژه اگر داروهای ضد افسردگی، داروهای فشار خون، مسدود کننده های بتا، داروهای مربوط به بیماری پارکینسون، داروهای ترک سیگار، متیل فنیدات و امفتامین مصرف می کنید احتمال بیشتری وجود دارد که کابون دیدن تان به داروها مرتبط باشد.
در این مواقع توصیه می کنیم که به متخصص مراجعه نمایید و در مورد مشکل به وجود آمده با او صحبت کنید تا داروی دیگری برای تان تجویز نماید.
-
ترک کردن مواد:
یکی دیگر از شرایطی که می تواند شما را با کابوس شبانه مواجه کند تلاش زیاد برای ترک مواد و الکل است به ویژه اگر در مسیر ترک کردن اعتیاد تان به آن ها از داروهای ترک اعتیاد نیز کمک می گیرید به احتمال زیاد به کابوس شبانه دچار شده اید.
زیرا این داروها بر قسمت هایی از بدن که در فرآیند تنظیم خواب موثر هستند، تاثیر می گذارد و در نهایت الگوی خواب را مختل خواهد کرد.
-
نداشتن خواب کافی:
امروزه بی خوابی یکی از معظلات اساسی برای تمامی افراد محسوب می شود که در برخی مواقع همین خواب اندک می تواند حاصل مشکلات و بیماری ها باشد و همچنین می تواند به صورت عمدی از طرف فرد شکل گرفته باشد،او را با کابوس هم روبه رو می کند.
-
عادت غذایی بد:
بهتر است بدانید خواب با عادات غذایی انسان ارتباط زیادی خواهد داشت. اگر شب ها پیش از خواب یک وعده غذایی سنگین یا نیمه سنگین می خورید بدانید این کارتان موجب می شود مغز تان حین خواب فعال تر باشد و فعالیت بیشتر مغز هم امکان دارد شما را دچار کابوس نماید به همین خاطر حواس تان به عادات غذایی مخصوصا در شب ها باشد.
-
محتوای ترسناک:
برخی از افراد علاقه شدیدی به مشاهده ویدیو ها، کلیپ ها و مطالعه کتاب های ترسناک دارند. گفته شده مشاهده و مطالعه محتوای ترسناک با کابوس ارتباط خواهد داشت. مخصوصا اگر این کار را پیش از خواب انجام خواهید داد.
-
آپنه خواب:
آینه خواب یا آپنه انسدادی خواب در واقع مشکلی است که فرد مبتلا را دچار مشکلات تنفسی حین خواب می کند. افرادی که به آپنه مبتلا می شوند حین خواب با وقفه های تنفسی روبه رو خواهند شد. البته نه به صورت قطعی ولی با این حال استرس و اضطراب به وجود امده از آپنه خواب در فرد می تواند موجب شود او به کابوس نیز دچار شود.
راهکار های درمان کابوس های شبانه:
در ادامه سعی کرده ایم تا به بیان راهکار های موثر در درمان کابوس های شبانه بپردازیم:
- بهتر است با داشتن یک برنامه خواب ثابت کاری کنید که در یک ساعت مشخص به خواب رفته و بیدار شوید.
- روزانه حداقل یک بار مدیتیشن نمایید تا میزان استرس و اضطراب تان کاهش پیدا کند.
- روزانه به اندازه کافی بخوابید.
- برای مدتی از مصرف الکل و مواد مخدر دوری کنید و نتیجه را مشاهده کنید.
- در نزدیکی خواب غذای سنگین نخورید.
- اگر شب ها ورزش می کنید حداقل ۳ الی ۴ ساعت پیش از خواب ورزش کنید.
- از محتواهای ترسناک مانند ویدیو و کتاب دور باشید.
منبع : آرگا