دسته ها
سه شنبه ۲۵ دی ۱۴۰۳

نحوه تشخیص و رفع صدای گیربکس

  • ملیحه بال افکن
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۳
  • ۰

در واقع رفع صدای گیربکس خودرو چندان هم سخت و پیچیده نیست و شما می توانید با مطالعه این مقاله با علل، نشانه ها و حتی روش های تشخیص و رفع صدای گیربکس به صورت کامل آشنا شوید با ما همراه باشید.

گاهی اوقات ممکن است متوجه صدایی در گیربکس خودرو خود بشوید که هشدار خرابی گیربکس را به شما خواهد داد. با شنیدن صدای گیربکس بایستی هرچه سریع تر جهت رفع آن اقدام نمایید که در غیر اینصورت قطعات بیشتری صدمه خواهند دید و هزینه تعمیرات نیز بالاتر خواهد رفت.

آشنایی با چگونگی رفع صدای گیربکس

بهتر است بدانید زوزه یا صدای گیربکس در واقع به صدایی اشاره دارد که از گیربکش خودرو در هنگام عملکرد آن شنیده می شود. این صدا ممکن است به صورت یک صدای زنگ، خردلی، زوزه یا صداهای دیگری باشد. این صدا اغلب در اثر علل مختلفی ایجاد می شود و نشانه ای از وجود مشکل در کارکرد گیربکس خواهد بود.

چگونگی رفع صدای گیربکس

به صراحت می توان گفت که علت اصلی زوزه گیربکس اغلب مربوط به کمبود روغن آن است زیرا روغن گیربکس عملکرد صحیح قطعات دخلی گیربکس را فراهم کرده و در صورت کمبود آن اصطکاک بین قطعات افزایش یافته و ممکن است صدایی نابه هنجار ایجاد گردد.

البته که علاوه بر کمبود روغن سایر دلایل نیز می توانند در ایجاد صدای گیربکس موثر باشند. در هر صورت صدای گیربکس نشانه ای از وجود مشکل است و توصیه می شود در اسرع وقت به یک تعمیرکار متخصص مراجعه نمایید تا علت صدا تشخیص داده شده و تعمیر گردد.

علل اصلی صدای گیربکس:

همانطور که متوجه شدید ایجاد صدا در گیربکس در اثر علل مختلفی رخ می دهد که در ادامه مهم ترین این دلایل را بیان کرده ایم:

علل اصلی صدای گیربکس

  • سایش و خراجی قطعات:

در واقع سایش زیاد و خراجی قطعات داخلی گیربکس نیز می تواند موجب تولید صدا شود. چنانچه قطعات گیربکس به علت سایش زیاد یا خراجی ناصحیح، نامناسب یا نقص در تنظیم قرار بگیرند صدایی عجیب در گیربکس شنیده خواهد شد.

  • کمبود روغن:

یکی از دلیل های اصلی صدای گیربکس را می تواند مربوط به کمبود روغن آن دانست زیرا روغن عملکرد درست قطعات داخلی را فراهم می کند و از ایجاد اصطکاک میان قطعات جلوگیری خواهد کرد. در صورتی که مقدار روغن در گیربکس کم باشد اصطکاک بین قطعات زیاد شده و ممکن است موجب زوزه کشیدن گیربکس گردد.

  • اشکال در قطعات گیربکس:

همچنین وجود نقص در قطعات گیربکس مانند دنده ها، بلبرینگ یا دیگر قطعات می تواند موجب زوزه کشیدن گیربکس گردد. دقت داشته باشید که این نقص می تواند به خاطر تولید نادرست یا نقص در فرآیند ساخت قطعات، تنظیم نادرست قطعات گیربکس یا سایر عوامل نیز باشد.

علل اشکال در قطعات گیربکس

  • شرایط نامناسب رانندگی:

همچنین لازم به ذکر است که برخی شرایط رانندگی مانند بار زیاد، رانندگی در شرایط سخت، تغییرات دمایی شدید و سایر عوامل می توانند موجب زوزه کشیدن گیربکس شوند.

روش های تشخیص صدا:

بهتر است بدانید متخصصانی که توانایی رفع صدای گیربکس را دارند به راحتی قادر هستند ضدا را تشخیص دهند و آن را رفع نمایند. البته که تشخیص این صدا برای شما نیز تا حدودی آسان خواهد بود البته در صورتی که در جاده ی خشک مشغول رانندگی باشد و شیشه های ماشین پایین باشد. در این شرایط در حین حرکت می توانید صدا را بشنوید.

زمان هایی که می توانید صدای گیربکس را بشنوید عبارت اند از:

روش های تشخیص صدای گیربکس

  • در سرعت های بالا مانند سرعت بیش از ۸۰ این صدا به راحتی قابل تشخیص است. چنانچه در این سرعت صدای گیربکس به گوش برسد نشان دهنده ساییده شدن چرخ دنده ها خواهد بود.
  • در سراشیبی ها زمانی که دنده خودرو را عوض می کنید این صدا شنیده می شود. همچنین اگر دنده را نیز خلاص کنید به مراتب صدا را خواهید شنید.
  • با تعویض دنده صدای گیربکس به راحتی شنیده می شود و احساس می کنید که دنده سبک شده است.
  • در زمان ثابت نگه داشتن کلاج خودرو نیز همچنان صدای گیربکس به گوش می رسد.
  • در صورتی که در مبدل گشتاور مشکلی ایجاد شده باشد هنگام توقف خودرو و در دنده نگه داشتن آن این صدا به گوش خواهد رسید.
  • اگر بین گیربکس و شفت توربین اشکالی ایجاد شود در این حالت با تغییر در مکان نوع صدا نیز تغییر خواهد کرد.
  • اگر مکانیزم دنده گیبرکس دچار اشکال باشد هنگام توقف در دنده ۳ صدای گیبرکس به گوش تان خواهد رسید.

چگونگی تشخیص صدای گیربکس

راهکار های برطرف نمودن صدا:

بهتر است بدانید برای رفع صدای گیربکس اقدامات زیادی قابل انجام هستند که در ادامه سعی داریم به بیان آن ها بپردازیم:

  • روغن گیربکس را بررسی و درصورت نیاز تعویض نمایید:

توجه داشته باشید که اگر روغن گیربکس قدیمی یا آلوده باشد می تواند موجب ایجاد صدا شود. در این شرایط بایستی روغن گیربکس را تعویض نمایید و از نوع و مقدار مناسب استفاده کنید.

  • سطح روغن گیربکس را ارزیابی کنید:

توصیه می شود که حتما سطح روغن را مورد بررسی قرار دهید و از مطلوب بودن آن اطمینان حاصل نمایید. بهتر است در صورت نیاز روغن را تعویض نمایید.

  • قطعات سایلنت را بررسی و در صورت نیاز تعویض کنید:

در واقع سایلنت بلوک ها قطعاتی هستند که در گیربکس برای جلوگیری از انتقال صدا مورد استفاده قرار می گیرند. چنانچه سایلنت بلوک ها فرسوده یا آسیب دیده باشد می تواند ایجاد کننده صدا باشد.  در این شرایط حتما سایلنت بلوک را تعویض کنید.

راه های رفع صدای گیربکس

  • سایر قطعات را بررسی و در صورت نیاز تعویض نمایید:

جالب است بدانید که صدای گیربکس گاهی اوقات ممکن است به دلیل فرسودگی یا آسیب در قطعات دیگر گیربکس نیز باشد. در این مواقع بررسی و تعویض کردن قطعات مشکوک از جمله بلبرینگ ها، شفت ها و دنده ها می تواند به برطرف کردن صدا کمک شایانی بکند.

  • به تعمیرگاه مراجعه کنید:

توجه داشته باشید که چنانچه با انجام مراحل بالا موفق به رفع صدای گیربکس نشدید توصیه می کنیم به یک تعمیرگاه و متخصص خبره مراجعه نمایید. در این مواقع تکنسین های ماهر می توانند علت دقیق صدا را تشخیص داده و تعمیرات لازم را انجام دهند.

هرچند نباید از این نکته غافل شوید که برطرف نمودن صدای گیربکس بسته به علت دقیق ان است و در شرایطی ممکن است نیاز به تعویض قطعات یا تعمیران پیچیده تری داشته باشد.

برطرف کردن صدای گیربکس

پس از مطالعه این مقاله پیشنهاد می کنیم که با کلیک بر روی لینک های مقابل با مطالب بهترین زمان برای تعویض روغن گیربکس و همچنین معایب گیربکس اتومات نیز آشنا شوید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *