دسته ها
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳

قدرت رهبری چه مفهومی دارد؟ شناخت انواع قدرت در رهبری

  • بهجت فلاح
  • ۲۲ فروردین ۱۴۰۳
  • ۰

برای این که یک رهبری مؤثر باشید، باید بدانید که قدرت تان را چگونه به کار ببرید و از معنای اعمال قدرت نیز مطلع باشید. رهبری چیزی فراتر از مدیریت کارکنان و وظایف آن ها است. در واقع رهبری یک مهارت به شمار می رود. برای این که، این مهارت را بهبود ببخشیم، به دانش و عمل نیازمندیم. استفاده از قدرت، تنها یکی از ابزارهایی است که در دست رهبران قرار دارد. قدرت فی نفسه نه بد است و نه خوب. بلکه این فرد صاحب قدرت است که تعیین می کند از این قدرت برای تضعیف اهداف شرکت استفاده کند یا برای خدمت به اهداف آن.

نفوذ و قدرت رهبری تعیین می کند که اهداف مشترک در محل کار چگونه ایجاد می شوند. این قدرت ابزار اصلی رهبران فوق العاده است. افراد گوناگون با توجه به شخصیت، محیط و مهارت از قدرت های متعدد استفاده می کنند. قدرت رهبری نفوذی است که رهبران بر مریدان خود دارند. این قدرت دیگران را مجاب می کند تا حامی تلاش های آن ها باشند و کاری را که آن ها می گویند انجام دهند. قدرت یک ابزار ضروری برای ایجاد تغییر در حوزه نفوذ شما است. اگر از آن به نحو مؤثری استفاده کنید، می توانید احترام به دست آورید. اما اگر به درستی از آن استفاده نکنید، می تواند به رکود و در نهایت فلج شدن سازمان منجر شود. در این مقاله به شما خواهیم فت که انواع قدرت در رهبری و کاربرد آن برای مدیران چیست.

قدرت رهبری به چه معناست؟

داشتن نفوذ رهبری برای رهبران ضروری و لازم است، زیرا رهبران نمی توانند بدون آن وجود داشته باشند و علاوه بر این مؤلفه کلیدی اختیار و قدرت است. اختیار و قدرت معمولا یکی پنداشته می شوند، اما معنای آن ها تفاوت های ظریفی با یکدیگر دارند. قدرت نفوذی است که فردی بر دیگری دارد و به توانایی رسیدن به هدف با کمک به دیگران مربوط می شود. اختیار حق اعمال آن نفوذ است. افراد مافوق در محل کار به علت جایگاه کاری خود اختیار دارند. آن ها به همین علت دارای نوعی از قدرت هستند، اما اگر کارمند ساده ای بین همکارانش محبوب باشد، نیز می تواند دارای قدرت باشد. آن کارمند ساده اختیاری ندارد، اما همکارانش، به خاطر ارتباطی که با او دارند، مایل هستند از او پیروی کنند.

انواع قدرت در رهبری

آشنایی با انواع قدرت در رهبری

رهبر شخصی است که موجب می شود دیگران کاری را انجام دهند. رهبران خوب صاحب نوعی از قدرت هستند که رشد خود و کار گروهی را میان کارمندان ترویج می دهند و فرهنگ کاری مثبت را می سازند. انواع قدرت در حقیقت به روش های مختلف تحت تأثیر قرار گرفتن اشخاص اشاره دارد. چند قدرت متداول در رهبری عبارتند از:

قدرت بنیان گذاری

قدرت بنیان گذار هنگامی ایجاد می شود که رهبری پایه گذار یک سازمان، جنبش یا آرمان باشد. دیگران تابع انواع قدرت در رهبری این فرد هستند، چرا که فکر می کنند این شخص، به علت تجربه اش دانش زیادی دارد. اگر کارآفرین یک کسب و کار موفق باشید، قدرت یک بنیان گذار را پیدا می کنید که تأثیر آن حتی پس از کناره گیری از مدیریت کارهای روزمره هم باقی خواهد ماند.

قدرت ارتباطی

رهبران زمانی قدرت ارتباطی پیدا می کنند که ارتباط آن ها با افراد تأثیرگذار، مورد تحسین دیگران قرار بگیرد و خوب به نظر برسد. داشتن این روابط سبب می شود دیگران فکر کنند که او از آن قدرتی که افراد تأثیرگذار دارند، برخوردار است. این ارتباط به خصوص در مواردی که رهبر با سرمایه گذاران احتمالی ارتباط دارد، مفید است. ساختن ارتباط، برای قدرت ارتباطی یک چارچوب تعریف می کند. به این صورت که از ارتباط گرفتن و نتورکینگ استفاده کنید تا بتوانید در مسیر حرفه ای تان، دوستی های همیشگی ایجاد کنید.

قدرت اخلاقی

رهبری با قدرت اخلاقی بر اساس باورها و رفتارهای کارکنان، انگیزه کار را در آن ها تقویت می کند. رهبران اخلاقی بر پایه اصولی زندگی می کنند که دیگران آن ها را می بینند و تصمیم می گیرند که از آن پیروی کنند یا خیر. کارکنان از این رهبران پیروی می کنند، زیرا رهبر از طریق اخلاقیات، می تواند اعتمادشان را جلب کند. این رهبران به الگوهایی تبدیل می شوند که می توانند استانداردهای شخصی تعیین کنند. برای استفاد از قدرت اخلاقی در شغلتان بیانیه ماموریت و فلسفه ای را برای زندگی تان تدوین کنید. زمانی که دیگران این از بیانیه آگاهی پیدا کنند، می توانند به طور مداوم طبق اصول پیشنهادی شما زندگی می کنند و در نهایت به شما اعتماد خواهند کرد.

منشأ قدرت رهبری در محیط کار

قدرت پاداشی

هدیه دادن موجب کسب نفوذ بالایی بر رفتار دیگران می شود. قدرت پاداشی زمانی خود را نشان می دهد که مدیر به کارکنانی که عملکرد خوبی دارند، پاداش تشویقی بدهد. به عنوان مثال دادن افزایش حقوق به کارمندی که بالاترین میزان فروش را داشته است، نشان دهنده قدرت پاداشی است.

قدرت اطلاعاتی

قدرت بر پایه اطلاعات تا وقتی دوام می آورد که دیگران از آن اطلاعاتی که در دست دارید، محروم باشند. این قدرت فردی را که صاحب اطلاعات است در جایگاه منحصر به فرد و خاصی قرار می دهد و به او این اجازه را می دهد که هر طور می خواهد از آن بهره ببرد. اگرچه داشتن قدرت اطلاعاتی تنها یک بار رخ می دهد، شما تبدیل به فردی می شوید که اطلاعات کلیدی از صنعت، بازار یا محصولات دارید. شما با کنجکاوتر شدن نسبت به اخبار و نوآوری های حوزه کاری خود، به مرجع ارزشمندی برای همکاران خود تبدیل خواهید شد.

قدرت مرجعیت

دست یافتن و استفاده از این منبع قدرت به زمان زیادی نیاز دارد. به همین خاطر می توان افزود این قدرت چیزی بالاتر از سایر قدرت ها و یکی از مهم ترین نیازهای هر شخص محسوب می شود. هر شخصی برای تبدیل شدن به یک مرجع می بایست قدرت ارجاع دهندگی داشته باشد تا دیگران بتوانند بیشتر به او اعتماد کنند. شخصیت های مرجع افرادی به شدت دوست داشتنی هستند که به سایر افراد احترام می گذارند. آن ها در هر حالتی شخصیت خود را حفظ می کنند. به همین خاطر این مورد باعث می شود روی دیگران تأثیر بگذارد. به قدری که در نحوه تصمیم گذاری آن هم اثر خواهد گذاشت.

در هر جایگاهی، یک فرد مرجع موجب می شود دیگران احساس خوبی داشته باشند، به همین خاطر می توان افزود تأثیرگذارترین افراد مراجع هستند. البته این منبع قدرت رهبری خطرناک نیز هستند. زیرا اگر شخصی با فریبکاری اعتماد افراد را جلب کند و صداقت نداشته باشد به دیگران آسیب می زند. این مورد احتمال دارد موجب شک و تردید شود و بی اعتمادی را به دنبال خواهد داشت. بنابراین دستیابی به این منبع قدرت به تنهایی کافی نیست و باید با منابع قدرت ترکیب شود تا دیگران بتوانند درست را از غلط تشخیص دهند.

ایجاد قدرت رهبری در کارکنان

قدرت کاریزمایی

یکی از انواع قدرت رهبری، مربوط به کاریزمایی می شود. کاریزما طبیعت گیرا و جذابی است که دیگران را به سمت پیروی از شخصی می کشاند که آن را دارد. قدرت کاریزماتیک احساسات مسرت بخش و مثبت را در دیگران برمی انگیزد. ماهیت مجاب کننده این قدرت بر خصوصیت گیرایی شخصیت رهبر تکیه می کند. این قدرت به هیچ عنوان ارتباطی با مهارت های واضح یا خصوصیات رهبری رشد یافته و عالی ندارد. اشخاص به شکل طبیعی به سمت کاریزمای افراد جذب می شوند. زمانی که کاریزما به عنوان ابزاری در کنار رهبری درست به کار می رود، باعث ایجاد تغییرات عالی می شود. با تقویت اعتماد به نفس در توانایی های منحصر به فرد یاد می گیرید که چگونه شخصیت کاریزماتیک داشته باشید.

قدرت تخصص

زمانی که شخصی مهارت و دانش داشته باشد، موجب می شود که موقعیت ها را بهتر درک کند و در هر شرایطی پیشنهادهای خوب هم داشته باشد. علاوه بر این با داشتن تخصص نظرات خود را با قاطعیت بیشتری بیان خواهد کرد. فعالیت های او بازدهی بیشتری دارد. مردم به فردی که تخصص کافی دارد، توجه بیشتری می کنند. به او احترام می گذارند و ترجیح می دهند به آن شخص اعتماد کنند.

قدرت حرفه ای

قدرت حرفه ای در سازمان به قدرتی می گویند که شخص به خاطر داشتن مهارت، از قدرت برخوردار است که دیگران از آن محروم هستند. این قدرت موجب می شود دیگران به فرد احترام گذاشته و از او پیروی کنند. کارکنان به طور معمول تصور می کنند که مدیران مهارت ها یا دانش هایی دارند که دیگران آن را ندارند. هر شخصی در سازمان از قدرت حرفه ای بالایی می تواند برخوردار باشد. برای استفاده از قدرت حرفه ای در شغل تان، بهتر است در حرفه خودتان تخصص به دست آورید. زمانی که صلاحیت بالایی در کار خود نشان می دهید، افراد به علت تجربه ای که دارید، به نظرتان احترام می گذارند و از آن تمکین می کنند.

قدرت رهبری چیست؟

امیدواریم مطالب این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. در پایان پیشنهاد می کنیم مقالات نشانه های رهبری خوب، رهبری اخلاقی و اعتماد به نفس کاذب در رهبری را نیز مطالعه فرمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *