معمولا افراد سن و سال دارد و کسانی که تجربه زیست بیشتری دارند، در هر لحظه و هر موقعیتی زبان به شکرگزاری می گشایند، این حس رضایت پذیرش موقعیتی که در آن قرار دارند، موجب می شود، تا آرامش خاصی را تجربه کنند و این حس زیبا را به دیگران نیز انتقال می دهند. شکرگزاری از آموزه های دینی ما نیز به شمار می آید و امروزه توسط روانشناسان و دانشمندان حوزه موفقیت توصیه می شود. آشنایی با تاثیرات شکرگزاری ممکن است، تحولات شگرفی در زندگی ما داشته باشد.
با آشکار شدن فواید شکرگزاری از دیدگاه علم این امر تبدیل به یک ابزار قدرتمند برای رسیدن به رشد فردی و موفقیت در عرصه های اجتماعی شده است و قدردانی و شکرگزاری را به یکی از وظایف انسانی و اخلاقی هر فردی بدل نموده، که عملکرد شگرفی در حالات روحی و روانی فرد پدید می آورد.
تاثیرات شکرگزاری
از جمله تاثیرات مثبت یادآوری مدام موهبت ها و شکر گزاری نسبت به آن ها، می توان به تاثیر این امر بر کیفیت زندگی فرد اشاره کرد، زمانی که سرشار از قدردانی باشید، به تدریج و در طول زمان واقعیت، زندگی شما را تغییر خواهد داد. شکر گزاری همیشه آسان نیست، مخصوصا اگر در شرایط دشواری قرار داشته باشید.
شکر گزاری به معنای قدردانی از شرایط فعلی نمی باشد، بلکه بدین معنا است، که اگر چه در وضعیت دشواری قرار دارید، اما می توانید، فراتر از امروز و این لحظه را ببینید و قدردان تمام موهبت ها و نعمت ها باشید. اقتضای ذات انسان است، که افکار انسان به سمت نیاز هاف کمبود ها و رفع آن ها سوق پیدا کند، اما معطوف شدن کامل توجه به کمبود ها شما را از داشته هایتان دور می کند.
داشته هایی که به تدریج برای شما کمرنگ می شوند، ممکن است آرزوی بزرگ بسیاری از افراد دیگر باشد، اما توجه بیش از اندازه به کمبود ها می تواند، مانع لمس احساس خوشایند داشته ها شود. زنده بودن و جریان داشتن هوا در شش های شما، نگاهی پرفروغ، لذت چشیدن طعم ها و سلامتی ارزشمند ترین داشته های هر انسانی هستند، نباید تمام داشته های خود را صرفا مال و دارایی فرض کنید.
قدرت قدردانی
تاثیرات شکرگزاری در زندگی ما و دیگران بسیار حائز اهمیت می باشد، لازم است، دریابید که شکرگزاری یک قدرت است و امتیاز مهمی برای شخصیت فرد به شمار می آید، چرا که همواره می تواند منجر به رشد و بهبود شرایط زندگی فرد شود و پیشرفت و شادی را به ارمغان آورد. آیا هنگامی که مادرتان غذایی برای شما تهیه می کند، یا وقتی همسرتان وسیله سنگینی را از شما می گیرد به قدرت تشکر از همین اقدام ساده فکر می کنید؟
یک تشکر ساده از اعضای خانواده، همسر، همکار، دوست و دیگران این مفهوم را برای آن ها پر رنگ می کند، که شما قدردان زحمات آن ها هستید و ارزش کاری را که برایتان انجام می دهند، می دانید. همین قدردانی به ظاهر ساده تاثیرات بسیار بزرگی در دیگران بر جای می گذارد و از ایده های عالی برای خوشحال کردن همسر و اطرافیان می باشد.
سپاس گزار نبودن موجب می شود، تادیگران رغبت کمتری برای گذران وقت با شما داشته باشند و یا از کیفیت درخواست کاری که می خواهید انجام دهند بکاهند، در مواقعی گذر از شکرگزاری موجب شده است، تا بسیاری از افراد شغل خود را با خستگی های ذهنی و افکار اشتباه رها کنند و گمان کنند، انرژی و وقت خود را تلف کرده اند، تفکری که می تواند سراغ هر انسانی برود.
فواید علمی شکرگزاری
تفکر عمیق
با تقویت شکرگزاری به شکلی مستقیم جزئی نگری مثبت و تفکر پیرامون اطراف و درون خود را پرورش می دهیم، با تفکر عمیق می توانیم تمامی مواردی را که قرار است، از داشتن آن ها شکر گزار باشیم را لیست کنیم و یکی از تاثیرات شکر گزاری را به نام تفکر عمیق در درون خود پرورش می دهیم.
هر گاه از خواب بر می خیزیم در می یابیم، زندگی فرصت دیگری برای زیستن در امروز به ما عطا کرده است، نور خورشید را به ما هدیه می دهد و اکسیژن با سخاوت کامل وارد ریه های ما می شود و خدا امروز نیز نعمت زندگی و تنفس را بر ما ارزانی داشته است. بنابراین لازم است، شکر گزار نعمت هایی که داریم شویم و عمیقا به این بیندیشیم که قرار داشتن در کانون گرم خانواده و تپش قلب عزیزانمان در خانه چه نعمت گرانبهایی می باشد.
افزایش سلامتی
مطالعه جالبی در رابطه با سلامت جسمی و شکرگزاری انجام گرفت، تا به تاثیرات شکرگزاری و سلامتی پی برده شود، نتیجه آزمایش بر روی هزار بزرگسال نشان می داد، افرادی که شکرگزاری را در پیش گرفته بودند، ناراحتی و رنج کمتری را متحمل شده بودند و به همین دلیل از سلامت جسمی و روانی بالایی نیز برخوردار بودند.
این افراد بیشتر از سایرین به بدن و روح خود اهمیت می دادند و از همین رو احساس سلامتی و شادابی بیشتری نسبت به دیگران داشتند. افراد شکرگزار ورزشکاران خوبی هستند و به دلیل دارا بودن ویژگی های مثبت شخصیتی همیشه سرزنده و با روحیه در جمع های مختلف ظاهر می شوند.
تغییر دیدگاه
شکرگزاری موجب تغییر مثبت در دیدگاه انسان می شود، در مواجه با چالش های زندگی که پیش از این شما را عصبانی یا غمگین می کرد، شکرگزاری را در پیش بگیرید و شاهد وفق پذیری بیشتر با شرایط جدید باشید، قدردانی و شکرگزاری یک فرمول نمی باشد، بلکه روحیه ای مقدس است، که می توانید در خود پرورش دهید.
دارن هاردی در کتاب اثر مرکب خود اظهار می دارد، روزی تصمیم گرفت برای قدردانی از همسر خود دفتری تهیه کند و تا یک سال اموری را که به خاطر آن ها از همسر خود متشکر بوده است، را در آن یادداشت کند. در این دفتر از همسر خود به دلیل خوبی هایی که همسرش در حق او و فرزندانش داشت، غذایی که همسرش پخته بود، مدل مویی که درست کرده بود، لباس پوشیدن یا رفتاری که با دوستانش داشت از او قدردانی کرده بود.
پس از یک سال که دارن هاردی مدام به دنبال چیز هایی می گشت، که بابت آن از همسرش تشکر کند، سرانجام در روز تولد دفتر پر شده را به همسرش تقدیم کرد و به گفته همسر او این بهترین هدیه ای بود، که تا به آن روز دریافت کرده بود. از آن پس دیدگاه هر دو نفر نسبت به عشقی که داشتند و محبت هایی که در حق یکدیگر و فرزندانشان داشتند عشق بیشتری پدیدار شد و تاثیرات بسیاری را در زندگی آن ها بر جای گذاشت.
افزایش عزت نفس
طی مطالعه انجام گرفته بر روی یک گروه برای دستیابی به تاثیرات شکرگزاری بر عزت نفس مشخص گردید، پس از چهار مرحله آزمایش مختلف شکر گزاری بر سه عامل عزت نفس، افکار خودکشی و افسردگی تاثیر دارد.
افرادی که شکر گزاری را در خود تقویت می نمایند، انسان هایی با انگیزه و با ایمانی هستند، که افسردگی و تفکر به خودکشی را از خود دور می کنند و به عزت نفس بالایی دست می یابند و همین امر موجب می شود، تا روابط اجتماعی خوبی در جامعه و با اطرافیان داشته باشند.
کاهش پرخاشگری
مطالعه انجام گرفته ای در سال ۲۰۱۱ مشخص کرد، افرادی که قدردان می باشند و شکرگزاری را روتین زندگی خود قرار می دهند، پرخاشگری کمتری نسبت به دیگران از خود بروز می دهند. شکرگزاری موجب افزایش همدلی و مهربانی فرد با محیط می شود و می توان تاثیر مثبتی در کاهش پرخاشگری داشته باشد و این مزیتی ارزشمند است، که می تواند شخصیتی زیبا برای انسان بسازد.
افزایش برکت
از منظر دینی یکی از مهمترین تاثیرات شکرگزاری از نظر علم با موضوعاتی مانند قانون جذب ارتباط دارد، شکرگزاری از دارایی ها به معنای قانع بودن صد در صد به دارایی های محدود کنونی و تلاش نکردن نیست، بلکه باعث شکل گیری نوعی آرامش درونی از داشته های فعلی در فرد می شود. این آرامش درونی برای رسیدن به موفقیت های بیشتر و افزایش برکت زندگی بسیار ضروری می باشد، چرا که تاثیرات انگیزشی بر مغز و اعمال انسان دارد و شاعر بزرگ مولانیز بر این باور است، که شکر نعمت نعمتت افزون کند، کفر نعمت از کفت بیرون کند، این باور مولانا جلال الدین از مثنوی های معروف دفتر اول مثنوی معنوی وی می باشد.
افزایش قدرت ذهن
بعضی از تحقیقات نشان می دهد، شکرگزاری نه تنها به بهبود استرس کمک می کند، بلکه ممکن است، در غلبه بر آسیب های ذهنی نیز موثر واقع شود. مطالعه انجام شده در سال ۲۰۰۶ بر جانبازان جنگ ویتنام نشان داد، افرادی که شکرگزاری می کردند، کمتر از سایرن دچار اختلال استرس پس از سانحه یا همان PTSD می شدند. سه سال پیش از این تحقیق نیز نتیجه مطالعه ای منتشر شده بود، که نشان می داد، شکرگزاری نقش مهم و پر رنگی در انعطاف پذیری پس از حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر در افراد داشته است.
خواب بهتر
ممکن است، این گفته کمی عجیب به نظر برسد، اما مطالعات نشان می دهد، یکی از فواید و تاثیرات شکرگزاری تجربه خواب بهتر می باشد. طی تحقیقات انجام گرفته در سال ۲۰۱۱ افرادی که شکرگزاری های خود را درون دفتری مخصوص یادداشت می کردند، اظهار داشتند خواب بهتری نسبت به قبل دارند. با توجه به تاثیر استرس بر بی خوابی و تاثیر شکرگزاری بر احساسات و کاهش اضطراب و احساس بد تاثیر قدردانی بر خواب خوب غیر منطقی به نظر نمی رسد.
منبع : آرگا