یکی از انواع کیست هایی که به طور معمول در راستای تاندون و مفصل مچ دست ظهور پیدا می کند کیست گانگلیون بوده که از سایز های مختلفی برخوردار بوده و شکلی شبیه یک توده گرد مانند و پر از مایع دارد. این عارضه اغلب روی دست و قسمت مچ آن ظاهر شده و همچنین امکان دارد روی پا و مچ پا نیز ایجاد شود و معمولا بدون خطر بوده ولی امکان دارد در پی عملکرد و فعالیت های روزانه فرد تحت تاثیر قرار گرفته و درد و ناراحتی ایجاد نماید. در همین زمینه قصد داریم در این مطلب به جهت آگاهی شما عزیزان به معرفی و بررسی علائم و راه های درمان این بیماری بپردازیم.
آشنایی با کیست گانگلیون
به طور کلی باید گفت هر شخصی در زندگی خود امکان دارد درگیر این نوع عارضه شود. در حقیقت کیست گانگلیون از مرسوم ترین توده های خوش خیم و غیر سرطانی بوده که در بافت های نرم بدن و در زیر پوست به وجود می آید و معمولا بدون درمان برطرف می شوند. شکل و حالت این کیست ها به طور معمول گرد و یا بیضی مانند بوده و با یک مایع ژله ای پر می شوند. اندازه گانگلیون ها متفاوت بوده و گاهی به اندازه یک نخود و گاهی به بزرگی یک توپ تنیس می باشند و ممکن است تا ۲.۵ سانتی متر قطر داشته باشند.
بهتر است بدانید که این کیست ها برخی مواقع حالت نرمی داشته و گاهی اوقات سفت و سخت می باشند. در صورتی که این کیست بر روی عصب مجاور فشار اعمال نماید همراه با درد خواهد بود. این نوع کیست ها برخی اوقات می توانند موجب به وجود آمدن اختلال در حرکت مفاصل شوند. چنانچه این عارضه موجب ایجاد مشکل شود پزشک پیشنهاد می کند که کیست را با استفاده از سوزن تخلیه نماید. برداشتن کیست با عمل جراحی نیز گزینه دیگر درمانی بوده ولی در صورتی که نشانه ای مشاهده نشود احتیاجی به درمان نمی باشد در اغلب اوقات کیست ها به خودی خود برطرف می شوند.
علائم اصلی
نقاط ظهور توده گانگلیون
این نوع کیست ها به طور معمول بر روی مفاصل خاصی ظاهر می شوند. استفاده از مفصل کناری کیست امکان دارد ورم آن را بیشتر کرده و موجب درد و ناراحتی زیادتری شود. محل های رایجی که این کیست در آن نقاط به وجود می آید معمولا مچ دست و قسمت پشت آن بوده همچنین در مجاورت مفصل های انگشت و در نزدیکی مچ پا و انگشتان پا امکان دارد این توده ایجاد شود.
دلایل بروز این عارضه
کیست گانگلیون امکان دارد به خاطر صدمه و یا ضربه به دست و پا و همچنین تحریک تاندون ها و استفاده بیش از اندازه از مفاصل و فشار مکرر و دائم به این قسمت ها به وجود آید ولی به طور معمول دلیل آن نامشخص می باشد. این عارضه معمولا در زنان و کسانی که به صورت دائم به مچ دست و پای خود فشار وارد می کنند ایجاد می شود.
نوع جنسیت
امکان ایجاد این نوع کیست در خانم ها به طور معمول سه برابر آقایان می باشد.
میزان سن
این نوع کیست در اغلب افراد در اوایل یا اواسط دوران بزرگسالی یعنی ۲۰ الی ۵۰ سالگی بروز پیدا می کند.
صدمات مفصلی
بعضی از اطبا اعتقاد دارند که صدمات مفصلی امکان دارد سبب به وجود آمدن گانگلیون شود. البته پژوهش های انجام شده هنوز این نظریه را مورد اثبات قرار نداده است.
آرتروز
مبتلا شدن به آرتروز امکان ایجاد گانگلیون را بالا می برد. اشخاص دچار آرتروز به طور معمول در محدوده نوک انگشتان خود درگیر این عارضه می شوند. ولی وجود گانگلیون بر روی انگشت به معنی مبتلا بودن به آرتروز نمی باشد.
در صورتی که گانگلیون منجر به درد و ایجاد اختلال در اعمال و فعالیت های روزانه نمی شود امکان دارد به درمان احتیاجی نداشته باشد و به طور خود به خود رفع شود. ولی در صورتی که کیست سبب درد و ناراحتی و بروز مشکل در حرکت مفاصل گردد پزشک امکان دارد که مواردی که در ادامه اشاره شده را تجویز نماید.
- از وارد کردن فشار زیاد به قسمت دست و پا و مچ آن ها پرهیز نمایید.
- در صورتی که گانگلیون بر روی مچ پا ظاهر شده کفشی استفاده نمایید که با کیست در تماس نباشد.
- بهتر است از مچ بند استفاده نمایید چرا که نداشتن تحرک در کوچک شدن اندازه کیست تاثیر گذار می باشد.
- در صورتی که گانگلیون موجب ایجاد درد و ناراحتی شده و منجر به محدودیت حرکت دست شده پزشک امکان دارد به تخلیه آن بپردازد. در اثر این شیوه مایع داخل کیست با استفاده از یک سرنگ خالی می شود.
- اگر با کمک روش های نام برده گانگلیون برطرف نشد احتیاج به عمل جراحی و برداشتن توده می باشد.
از این که تا پایان این مطلب با ما همراه شدید بسیار سپاس گزاریم، ضمن این که می توانید در صورت تمایل برای بازدید از مطالبی همچون درمان کیست انگشت دست و درمان کیست موکوسی بر روی لینک های داده شده کلیک کرده و در این زمینه کسب اطلاعات نمایید.
منبع : آرگا