چشم ها یکی از حساس ترین نقاط صورت و حتی بدن هستند و پوست اطراف آن ها به شدت نازک است. این عضو یکی از نقاط حساس بدن است و به همین دلیل به مراقبت زیادی نیاز دارد. یکی از مهم ترین بیماری های پوستی که به سلامت چشم ها آسیب می زند، اگزما است. اگزمای دور چشم با نشانه های زیادی همراه است. از آن جایی که بسیاری از افراد به دنبال درمان اگزمای دور چشم خود هستند، در این مقاله سعی داریم راهکارهایی را برای درمان این عارضه به شما معرفی کنیم.
از بیماری اگزما چه می دانید؟
اگزما نوعی بیماری است که در اثر آن لکه های پوستی زمخت، ملتهب، ترک خورده و خارش دار می شوند. گاهی اوقات نیز تاول هایی روی پوست ایجاد می شود. از شایع ترین انواع اگزما می توان به درماتیت آتوپیک اشاره کرد که اغلب اوقات به نام اگزما شناخته می گردد. کلمه آتوپیک به مجموعه ای از شرایط مرتبط با سیستم ایمنی بدن از جمله تب یونجه، آتوپیک و آسم گفته می شود. کلمه درماتیت به التهاب پوستی اشاره دارد. اگزما یک بیماری مسری نیست و در اثر محرک هایی مثل رایحه، صابون، گرده و دود و غذاهایی مثل لبنیات و آجیل ایجاد می شود. برخی از افراد ممکن است دوره این بیماری را گذرانده باشند، در صورتی که برخی دیگر تا دوره بزرگسالی درگیر آن می شوند.
اگزمای دور چشم چیست؟
همانگونه که از نام این عارضه مشخص است، نوعی از اگزما است که چشم ها و ناحیه دور آن را به شدت درگیر می کند. پوست خشک، قرمزی و پوسته پوسته شدن اطراف چشم از نشانه های اگزمای دور چشم است. بهتر است بدانید اگزمای دور چشم یکی از انواع بیماری های پوستی اطراف چشم است. در ادامه به طور کامل به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت.
اگزمای پلک چشم
به اگزمای پلک چشم درماتیت پلک نیز می گویند. این بیماری یک بیماری شایع چشمی است که در اثر آن پوست روی پلک تحریک و به شدت خشک می شود. معمولا بیماران در این شرایط سوزش، خارش و در برخی موارد تورم در پلک ها را تجربه می کنند. اگزمای پلک چشم ممکن است در اثر تماس با مواد حساسیت زا ایجاد گردد. علاوه بر این می تواند نشانه یک بیماری زمینه ای باشد.
چه عواملی باعث ایجاد اگزمای دور چشم می شوند؟
برخی شرایط وجود دارد که باعث ایجاد حلقه های قرمز مانند و اگزما در اطراف چشم می شوند و فرد در هر سنی که باشد تحت تأثیر آن قرار می گیرد. از شایع ترین این عوامل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- بلفاریت
- پیری
- سلولیت
- کیست میومین
- درماتیت تماسی
- درماتیت آتوپیک
علل ابتلا به اگزمای دور چشم چیست؟
علل زیادی وجود دارد که باعث ایجاد اگزمای دور چشم می شود. در حقیقت هر یک از انواع اگزما ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شوند. برخی از دلایل ابتلا به اگزمای دور چشم عبارتند از:
- تماس با مواد حساسیت زا: اگزمای تماسی ممکن است بعد از تماس بدن با ماده حساسیت زا یا تحریک کننده ایجاد شود. شامپو، روغن، لوسیون، صابون و مواد آرایشی مثل ضد آفتاب، موچین و عطرها نیز ممکن است پوست پلک ها و اطراف چشم را تحریک کنند.
- سابقه خانوادگی: اگر یکی از اعضای خانواده شما درگیر آلرژی، تب یونجه و اگزما باشد، ممکن است شما نیز به این بیماری مبتلا شوید.
- محیط: همانطور که اشاره کردیم، اگزما یک بیماری مسری نیست، ولی شرایط محیطی مثل دمای سرد و آلودگی ممکن است وضعیت بیمار را بدتر کنند.
اگزمای دور چشم چگونه تشخیص داده می شود؟
باید خاطر نشان ساخت که برای تشخیص اگزمای دور چشم آزمایش خاصی وجود ندارد. پزشک با بررسی نشانه های دقیق و سابقه پزشکی بیمار می تواند به تشخیص اگزما بپردازد. علاوه بر این در حین معاینه مواردی را که موجب اگزما شده اند، بررسی می کند. گاهی اوقات اگزما به دلیل تماس با مواد حساسیت زا و آلودگی ها ایجاد می شود. شما می توانید آن ها را شناسایی کرده و از آن ها دوری کنید. علاوه بر این پزشک ممکن است تست پچ را برای تشخیص اگزمای دور چشم پیشنهاد دهد. در این آزمایش، پزشک نوعی ماده حساسیت زا را روی پوست بیمار قرار می دهد و آن را مورد آزمایش قرار می دهد.
آشنایی با روش های درمان اگزمای دور چشم
درمان اگزمای دور چشم شیوه های متعددی دارد. درمان این عارضه در منزل امکان پذیر است و گاهی لازم است که فرد به پزشک مراجعه کند. شما می توانید با استفاده از راهکارهای زیر به درمان اگزمای دور چشم کمک کنید:
۱. مرطوب کننده
استفاده از مرطوب کننده به درمان اگزمای دور چشم کمک می کند. پماد یا کرم به دلیل داشتن چربی یک ضد آب محسوب می شود. داشتن چربی به مرطوب نگه داشتن و محافظت از پوست کمک می کند. بهتر است پمادی را انتخاب کنید که به هیچ عنوان معطر نباشد و مطمئن شوید که زمان استفاده به داخل چشم نمی رود. هنگامی که پوست احساس خشکی می کند؛ بهتر است از مرطوب کننده کمک بگیرید. استفاده از مرطوب کننده بعد از حمام یا پس شستن از صورت نقش مهمی در کاهش اگزمای دور چشم دارد. علاوه بر این مرطوب کننده ها به نرم شدن پوست کمک می کنند و برای کاهش التهابات پوستی نیز مؤثر هستند.
۲. آنتی هیستامین
آنتی هیستامین های بدون نسخه مثل فکسوفنادین و لوراتادین به کاهش نشانه های التهاب پوستی کمک می کنند. جالب است بدانید بیماری اگزمای دور چشم به آلرژی هایی نظیر تب یونجه مربوط است، آنتی هیستامین می تواند به کاهش خارش این بیماری کمک کند. حتما طبق دستورات پیشنهادی پزشک خود دارو را مصرف کنید. بیشتر افراد آنتی هیستامین های غیر خواب آور را یک بار در روز مصرف می کنند. توجه داشته باشید اگر آلرژی شما تشدید شد، دوره دیگری از مصرف دارو را شروع کنید. اگر به علت بیماری اگزما در خوابیدن دچار مشکل شده اید، یک آنتی هیستامین خواب آور می تواند به رفع مشکل خواب شما کمک کند.
۳. آنتی بیوتیک
گاهی اوقات آنتی بیوتیک های خوردنی به عفونت های آلرژیک منجر می شوند. به علت حساس بودن نواحی دور چشم ممکن است پزشک استفاده از آنتی بیوتیک را توصیه کند. به همین دلیل فقط با مشورت پزشک نسبت به مصرف داروها اقدام کنید.
۴. کرم کورتیکواستروئید
یکی از راه های درمان اگزمای دور چشم استفاده از کرم کورتیکواستروئید است. این کرم موجب بهبود التهابات پوستی ناشی از آلرژی می شود. توجه داشته باشید استفاده از این کرم زمانی که اگزما به چشم نزدیک است، بسیار سخت و دشوار است. پوست این ناحیه به شدت نازک است و استفاده دراز مدت آن می تواند عوارض زیادی ایجاد کند. توصیه می شود پیش از استفاده از کرم با پزشک مشورت کنید. علاوه بر این استفاده از این کرم را به دو هفته یا کمتر از آن محدود کنید.
۵. دور نگه داشتن پوست از گرمای زیاد و نور خورشید
برای درمان اگزمای دور چشم، پوست خود را از آب و هوای بسیار گرم و نور مستقیم خورشید دور کنید. برای شستن صورت خود از آب ولرم استفاد کنید. به هیچ عنوان صورت خود را با آب داغ نشویید؛ زیرا آب داغ به شدت پوست را حساس می کند. سعی کنید در هوای گرم به مدت طولانی نایستید. گرما به سادگی پوست را تحریک می کند و موجب بیشتر شدن تورم می شود.
۶. کمپرس یخ
یخ باعث درمان اگزمای دور چشم می شود. استفاده از یخ به طور موقتی پایانه های عصبی را بی حس می کند. پاک کردن پوست از مواد آرایشی به بهبود سریع اگزما کمک می کند. بهتر است در یک کاسه آب سرد روغن حمام بریزید و اگر آب سردتر می خواهید کمی یخ به این ترکیب اضافه کنید. یک حوله کاغذی را در آب بخیسانید و به مدت ۵ دقیقه روی پلک های خود قرار دهید.
۷. شناسایی محرک ها و آلرژن ها
محرک ها و آلرژن ها موجب تشدید اگزمای دور چشم می شوند. سعی کنید مواد آرایشی بهداشتی که باعث ایجاد آلرژی در شما می شود را دیگر استفاده نکنید. گاهی اوقات آرایش چشم موجب بروز اگزما می شود. به همین دلیل موادی که استفاده می کنید باید با کیفیت باشد. همان طور که اشاره کردیم برخی از ضد آفتاب ها، صابون ها و عطرها این بیماری را تشدید می کنند.
۸. استفاده از صابون با رطوبت بالا
زمانی که صورت خود را می شویید از صابونی استفاده کنید که چربی آن زیاد باشد. از صابونی استفاده نکنید که صورت را خشک می کند. در این شرایط بهتر است صابون غیر معطر انتخاب کنید. از صابون های آنتی باکتریال استفاده نکنید، چرا که پوست را به شدت خشک می کنند. صابون هایی که دارای آلفا هیدروکسی اسید هستند نیز برای پوست صورت توصیه نمی شوند.
۹. کاهش استرس
استرس می تواند اگزمای دور چشم را تشدید کند. به همین دلیل سعی کنید استرس خود را کاهش دهید. محرک هایی که باعث ایجاد تنش می شوند را شناسایی کنید. زمانی که استرس شما زیاد است به عواملی که روی آن تأثیر می گذارند، بیشتر فکر کنید. سعی کنید موضوعاتی که شما را هیجان زده یا نگران می کند را یادداشت کنید و فکر کنید که چگونه می توانید استرس خود را نسبت به آن ها کم کنید. نفس عمیق بکشید و آرامش خود را حفظ کنید. بهتر است مسائلی که ذهن شما را منحرف می کند، از خود دور کنید.
۱۰. جلوگیری از خاراندن خود
خاراندن موجب بدتر شدن بیماری اگزمای دور چشم می شود. در حقیقت زمانی که اگزمای اطراف چشم ایجاد می شود، خاراندن می تواند منجر به پف، قرمزی و تورم ناحیه دور چشم شود. به علاوه این کار باعث ریزش موها و ابروها می شود. اگر کودک شما در خواب چشم خود را می خاراند سعی کنید دست های او را با دستکش بپوشانید و یا با کوتاه کردن ناخن های او به رفع این مشکل کمک کنید.
۱۱. پرهیز از مصرف غذاهای خاص
غذاهای آلرژیک غذاهایی هستند که باعث پاسخ شدید و ناگهانی سیستم ایمنی به بدن می شوند. برخی از غذاها موجب تشدید اگزمای دور چشم می شوند. به عنوان مثال آجیل درختی و شیر گاو این مشکل را در شخص ایجاد می کنند. اگر نوزاد شیرخوار شما درگیر اگزمای دور چشم است از مصرف آجیل درختی پرهیز کنید. زیرا ممکن است به فرزند شما منتقل شود. غذاهای آلرژیک و حساسیت را باعث تشدید این بیماری می شوند.
امیدواریم مطالب این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. در پاین پیشنهاد می کنیم مقالات درمان اگزمای گوش، درمان لک های اگزما، درمان جای اگزما و اگزما در نوزان را نیز مطالعه فرمایید.
منبع : آرگا