سفت شدن محل تزریقات یکی از عوارض ناشی از تزریق غلط آمپول است. ممکن است بیشتر افراد با دیدن سفت شدن محل تزریقات نگران شوند و به دنبال راه هایی برای رفع این عارضه باشند. اگر شما هم جزو این دسته از افراد به شمار می روید، بهتر است تا انتهای مقاله ما را دنبال کنید. در این مقاله به بررسی راه های درمان سفت شدن جای تزریق و آمپول خواهیم پرداخت.
چرا محل تزریق سفت می شود؟
اگر سفت شدن ناحیه تزریق به دلیل حساسیت یا عفونت باشد، می تواند مشکلات زیادی برای فرد ایجاد کند. اغلب اوقات محل تزریق به یکی از دلایل زیر سفت می شود:
- بدن تا حد زیادی به داروی تزریقی، حساسیت نشان می دهد.
- بدن به سوزش واکنش نشان می دهد.
نشانه های سفت شدن جای تزریق چیست؟
ممکن است پس از تزریق و آمپول در ناحیه ای که سوزن وارد شده است، علائم زیر در شما مشاهده شود:
- کهیر
- مورمور شدن
- گرما
- سرخی
- تورم
- درد
- خارش
درد بعد از تزریق چگونه درمان می شود؟
برای از بین بردن درد تزریق، توجه به نکات زیر ضروری است:
- تزریق نزد فرد مطمئن و ماهر
- تزریق در حالت آرامش جسمی
- استفاده از کیسه های یخ برای ایجاد بی حسی
- انتخاب محل مناسب برای تزریق
- تزریق آمپول در عضلات بزرگ
روش های درمان سفت شدن جای تزریق
برخی از مهم ترین روش های درمان سفت شدن جای تزریق به شرح زیر است:
۱. درمان درد و کبودی بعد از تزریق با یخ و پماد لیدوکائین
اگر پس از تزریق، عضلات شما سفت می شود، می توانید از کیسه یخ برای بی حسی محل تزریق استفاده کنید. به همین دلیل بهتر است پیش از اینکه تکنسین تزریقات شروع به آمپول زدن کند، کمپرس یخ را به مدت زمان ۱۵ دقیقه روی ناحیه ای که قرار است تزریق انجام شود، قرار دهید.
اگر سفت شدن جای تزریق با کیسه کمپرس یخ بهتر نشد، باید از پماد لیدوکائین استفاده کنید. البته پزشکان می توانند داروهای بی حس کننده موضعی دیگری را برای شما تجویز کنند.
۲. تزریق آمپول بر عضلات بزرگ
برای درمان سفت شدن جای تزریق بهتر است از تکنسین تزریقات بخواهید تا آمپول را روی عضلات بزرگ مانند باسن بزند. در حقیقت تزریق آمپول بر چربی و عضله زیرش انجام می گردد. چهار ناحیه مناسب در بدن وجود دارد که برای تزریق و آمپول مناسب هستند:
- قسمت عضلانی بالایی باسن
- بالای بازو زیر شانه
- قسمت عضلانی مفصل ران درست در پشت استخوان لگن
- قسمت بیرونی یا وسط ران
اگر محل تزریق عضلانی درست انتخاب نشود، میزان چربی بافتی زیاد ممکن است به عضله آسیب زیاد وارد کند. نکته دیگری که باید به آن توجه داشته باشید این است که برای درمان سفت شدن جای تزریق در هر نوبت از تزریق، بهتر است سوزن را در بخش قرینه بدن وارد کنید. به این ترتیب نواحی تزریق شده سفت نمی شوند. علاوه بر این اسکار نیز ایجاد نخواهد شد.
۳. نباید خودتان را سفت بگیرید
تکنسین تزریقات می گوید نباید زمان تزریق خود را سفت بگیرید. معمولا سفت گرفتن ها ناشی از ترس و استرس بیش از حد هستند. به همین دلیل ناخودآگاه بدن خود را منقبض می کنید و زمان منقبض کردن درد شدیدی را احساس می کنید. سعی کنید با خودتان یک گفتگوی درونی را آغاز کنید. به طور مرتب به خود تلقین کنید که آمپول زدن هیچ دردی ندارد. اگر درد هم داشته باشد، این شما هستید که آن را بزرگ می کنید. چرا که به طور مرتب به دنبال فکر کردن به این موضوع هستید. بنابراین مغز شما محرک های درد ارسالی را از آن قسمت با دقت بیشتری می گیرد. به عنوان مثال در آن لحظه اگر صدای فریاد بلندی را بشنوید، احتمال دارد کمتر درگیر استرس شوید. زیرا به ناحیه تزریق تمرکز بیشتری داشته اید.
شما باید با خود فکر کنید که چرا باید داروی تزریقی را بزنید. برای دریافت ویتامین؟ درمان مشکلات بارداری؟ مبارزه با عفونت؟ پایین آوردن قند خون؟ بسیاری از افراد از خود می پرسند که داروهای تقویتی چه فوایدی برای سلامتی دارد؟ شما همان طور که قهوه می نوشید از اثرات کافئین آن هم لذت می برید. برای درمان سفت شدن جای تزریق و امپول نیز سعی کنید ذهن خود را مدیریت کنید. بدین صورت اگر به طور مرتب باید آمپول عضلانی بزنید؛ زمانی که به فواید این تزریق فکر می کنید، احساس درد شما نیز کاهش پیدا می کند.
۴. درمان سفت شدن پس از تزریق زیرجلدی آمپول
برای تزریق زیرجلدی، آمپول درست در بافت چربی بین پوست و عضله تزریق می گردد. بهتر است این تزریق را در نواحی لاغر بدن امتحان کنید که دارای چربی کمتری هستند. بهترین مکان ها برای تزریق زیرجلدی شامل موارد زیر می شود:
- شکم
- بخش بالایی باسن
- ناحیه بیرونی بالایی باسن
- ناحیه بیرونی بالایی بازو
- بخش درونی و بیرونی ران ها
اگر تزریق زیرجلدی را باید به صورت منظم انجام دهید و جای مناسبی برای آن پیدا کرده اید، نباید هر روز تزریق را در آن ناحیه انجام دهید. التهاب این قسمت در اثر ورود سوزن به بدن، باعث می شود درد بدن شدیدتر شود. برخی از تکنسین های تزریقات نیز بهترین ناحیه برای تزریق را می شناسند، به همین خاطر پیستون سرنگ را با سرعت بالا فشار می دهند. با این کار فرد دردی احساس نخواهد کرد.
در حقیقت برای درمان سفت شدن جای تزریق باید محلی را انتخاب کنید که از اعصاب، مفاصل و رگ های خونی فاصله زیادی داشته باشد. علاوه بر این باید بتوانید محل تزریق را به راحتی نیشگون بگیرید. اگر این امکان وجود ندارد از تکنسین تزریقات کمک بگیرید. او می تواند محل دیگری را برای تزریق آمپول شما انتخاب کند تا عضلات شما سفت نشوند و دردی را احساس نکنید.
۴. دمای آمپول باید به دمای اتاق برسد
بعضی از افراد تصور می کنند اگر آمپول در یخچال باشد، در زمان تزریق به عضله، ناحیه مورد نظر سفت نمی شود و درد کمتری را احساس می کنند. این افراد سرد بودن آمپول را با کمپرس یخ اشتباه می گیرند. اگر آمپول سرد به بدن تزریق شود. درد آن عضله بیشتر می شود. به همین خاطر پیش از تزریق حدود ۳۰ دقیقه آن را در دمای محیط بگذارید تا دمای آن به ۲۵ درجه سانتی گراد برسد.
۵. الکل تنها برای ضد عفونی کردن نیست
پس از اینکه پنبه یا سواب الکلی را به محل تزریق زدید، صبر کنید تا الکل خشک شود. این روش مانع سوزش و درد پس از آمپول زدن می شود.
۶. پوست محل تزریق را فشار دهید
فشار آوردن به پوست محل تزریق کمک می کند تا درد پس از تزریق آمپول عضلانی کمتر شود. پس از تزریق باید ناحیه مورد نظر را به مدت ۱۰ دقیقه ماساژ دهید. با این کار درد ناحیه تزریق سریع تر درمان می شود.
چه زمانی سفت شدن محل تزریق خطرناک است؟
اگر حساسیت به دارو یا سوزن در زمان تزریق شدید باشد، ممکن است بدن دچار شوک آنافیلاکسی شود. ۳۰ دقیقه پس از تزریق احتمال دارد فرد درگیر علائم زیر شود:
- تنگی قفسه سینه
- سرگیجه یا ضعف شدید
- سرفه، خس خس سینه و تنگی نفس
- نبض ضعیف
- ضربان قلب تند یا نامنظم
- تورم در ناحیه صورت
- ورم کردن یا خارش لب یا زبان
- به وجود آمدن مشکل در بلع
- حالت تهوع، استفراغ یا اسهال
عوارض ناشی از تزریقات
یکی از عوارض ناشی از تزریقات، سفت شدن است. به طور معمول این عارضه یک تا دو روز بعد از تزریق درمان می شود. به یاد داشته باشید اگر سفت شدن محل تزریق ادامه پیدا کند، شاید نشانه عفونت باشد. علاوه بر این هرگونه تورم و سفت شدن غیر طبیعی همراه با درد، نشانه آبسه است. آبسه در واقع چرک های دیواره ای هستند که گاهی با غدد لنفاوی اطراف ترکیب می شوند. آبسه ها نباید به هیچ عنوان فشرده شوند. علاوه بر این اگر آبسه ها تخلیه نشوند و زیر پوست پخش شوند، عفونت درون آن به همراه جریان خون در سراسر بدن پخش می شود. به صورت کلی تزریق و زدن آمپول می تواند با عوارض زیر همراه باشد:
- درد بسیار شدید در محل تزریق
- عفونت محل تزریق
- درد در محل تزریق
- خونریزی زیر پوستی
- کبودی محل تزریق
- انقباض غیرطبیعی عضلانی اسکلتی
- کبودی محل تزریق
برای درمان سفت شدن جای تزریق چه اقداماتی باید انجام داد؟
- همانطور که اشاره کردیم تا چند ساعت پس از تزریقات حتما از کمپرس یخ استفاده کنید. برای این کار تعدادی یخ را درون حوله قرار دهید و تا چند ساعت یخ را روی محل تزریق بگذارید.
- راه دیگری که می تواند به درمان سفت شدن جای تزریق کمک کند، استفاد از آناناس است. برای این کار یک تکه آناناس را به طور مستقیم روی ناحیه سفت شده قرار دهید. آناناس دارای بروملین بوده و بسیار کمک کننده خواهد بود.
- استفاده از کمپرس آب گرم ۲۴ ساعت پس از تزریق به درمان سفت شدن جای تزریق کمک می کند.
- اگر در ناحیه ای که تزریق شده است درد زیادی احساس می کنید، یک عدد قرص استامینوفن ساده مصرف کنید. اما اگر درد شما شدید است، حتما با پزشک مشورت کنید.
چه زمانی باید برای درمان سفت شدن جای تزریق به پزشک مراجعه کرد؟
اگر سفت شدن جای تزریق شدید باشد و نتوانید آن را تحمل کنید باید به پزشک مراجعه کنید. چنانچه پزشک تشخیص دهد که ناحیه تزریق درگیر عفونت شده است، باید برای درمان سفت شدن آن آنتی بیوتیک مصرف کنید.
امیدواریم مطالب این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. در پایان پیشنهاد می کنیم مقالات درمان درد واکسن، کاهش درد واکسن نوزاد و سفت شدن جای واکسن را نیز مطالعه فرمایید.
منبع : آرگا