در برخی مواقع ممکن است متوجه طعم شیرینی در دهان شوید، در صورتی که این طعم شیرین حاصل مصرف مواد غذایی شیرین نباشد، قطعا ناشی از یک وضعیت پزشکی می باشد. بروز این پدیده علت های مختلفی دارد و در مواردی نشان دهنده بیماری هایی در بدن می باشد، که برای درمان نیازمند مراقبت های پزشکی هستند. در ادامه می توانید، با دلیل شیرین شدن دهان و در درمان خانگی آن آشنا شوید و اطلاعات مفیدی در این زمینه کسب کنید.
از جمله دلایل احساس طعم شیرین در دهان می توان به رفلاکس معده اشاره کرد. در صورتی که رفلاکس معده به مری صورت گیرد، اسید معده تعادل عادی خود را از دست می دهد و رفلاکس به سوی دهان باز می گردد و این امر موجب احساس طعمی شیرین می شود. البته برای تشخیص صحیح لازم است، به پزشک مراجعه شود، تا ضمن تشخیص درمان مناسبی صورت گیرد. تمام اطلاعاتی که در ادامه در اختیار شما قرار می گیرد، صرفا برای کسب آگاهی می باشد.
شیرین شدن دهان
علت دقیقی برای این امر وجود ندارد، در صورتی که به شکل مداوم متوجه طعم شیرینی در دهان می شوید، باید حتما به |پزشک مراجعه کنید. از دلایلی که موجب بروز این احساس می شوند، علاوه بر رفلاکس معده می توان به مشکلات متابولیکی مانند دیابت، بیماری های قلبی و سکته اشاره کرد. احساس مزه شیرین در دهان می تواند، از علائم اولیه مشکلات عصبی چون سکته مغزی، اختلال تشنج یا صرع نیز باشد. همچنین اختلالات سیستم بویایی نیز در ایجاد این امر موثر است، حمله ویروس ها به اعصاب بویایی و چشایی می تواند، عاملی برای بروز این احساس باشد.
این عارضه می تواند، در پی انتقال دهنده های عصبی از زبان به مغز نیز به وقوع بپیوندد، در مواردی این موضوع می تواند، موجب ابتلا فرد به بیماری هایی چون آلزایمر و پارکینسون نیز باشد. از دیگر دلایل آن وجود کیست یا توده در مغز می باشد، که امری نادر است، احساس شیرین شدن دهان همراه با سردرد و سرگیجه از نشانه های پدیده نادر وجود تومور یا توده در مغز است.
دیابت
همانطور که پیش از این نیز اشاره شد، دیابت می تواند از دلایل احساسی شیرینی در دهان باشد. در صورتی که به دیابت مبتلا باشید، احتمالا نشانه های دیگری چون کاهش توانایی چشیدن شیرینی در غذا ها، تاری دید، تشنگی بیش از اندازه، ادرار زیاد و خستگی مفرط را نیز تجربه کنید. بیماری دیابت عارضه ای جز ضعیف شدن اعضای بدن به همراه ندارد.
در واقع باید گفت دیابت به تدریج در عملکرد صحیح اعضای بدن اختلال ایجاد می کند، بروز بیماری هایی چون سکته قلبی و مغزی در افراد مبتلا به دیابت دو برابر سایر انسان ها می باشد. افراد مبتلا به دیابت متوجه طعم شیرین یا طعم فلز در دهان خود می شوند. مقابله با این بیماری در درمان پزشکی و کنترل آن است، البته دیابت نوع یک قابل درمان نمی باشد، اما می توان سطح قند خون را کنترل کرد، تا در سطح طبیعی باقی بماند.
ابتلا به دیابت می تواند، سبب بروز عارضه ای جدی به نام کتواسیدوز دیابتی شود، بروز این امر زمانی متحمل است، که بدن نتواند برای سوخت و ساز از شکر استفاده کند و برای تامین انرژی چربی را جایگزین آن نماید، این فرایند ترکیبی اسیدی به نام کتون را در بدن به وجود می آورد. تجمع کتون های اضافی در بدن منجر به ایجاد بوی شیرین و میوه ای در بدن می شوند. کتواسیدوز دیابتی دارای علائمی چون تشنگی زیاد، گیجی، ضعف و خستگی، تهوع، استفراغ و گرفتگی عضلات شکم است.
مواد غذایی فاقد کربوهیدرات
افرادی مختلفی هستند، که بنا به دلایلی چون رژیم، شروع به مصرف مواد غذایی کم یا بدون کربوهیدرات می کنند. در این صورت این امکان وجود دارد، که در دهان خود متوجه طعم شیرین و میوه ای شوند. منبع اصلی سوخت و ساز بدن کربوهیدرات ها هستند و هنگامی که از طریق مصرف مواد غذایی به اندازه کافی تامین نشوند، بدن به سوختن چربی می پردازد، تا انرژی کافی را مهیا نماید.
چربی سوزی یا تجزیه کتون موجب ساخته شدن کتن ها در جریان خون می شود، که به شیرین شدن دهان می انجامد. افرادی که اقدام به گرفتن رژیم کم کربوهیدرات یا کتوژنیک می کنند، باید این کار را تحت نظر یک متخصص تغذیه و به شکل اصولی انجام دهند، تا از تجمع کتون ها در بدن فرد جلوگیری شود و با میزان نیاز کربوهیدرات بدن و منابع تامین آن آشنایی کافی داشته باشند.
بارداری
از عوامل بروز طعم شیرین در دهان می توان به تغییرات هورمونی در دوران بارداری اشاره کرد، افراد باردار با تغییرات بسیاری مواجه خواهند شد، این تغییرات هورمونی یا بروز دیابت بارداری می تواند، موجب بروز این احساس شود.
مشکلات نورولوژی
آسیب رسیدن به عصب می تواند، به شکلی مداوم مزه شیرینی در دهان ایجاد نماید. اشخاصی که تجربه تشنج یا سکته مغزی دارند، در مواردی دچار اختلالات حسی می شوند، این اختلال بر حس هایی چون چشای و بویایی تاثیر گذار خواهد بود. عوارض این نوع آسیب در افراد مختلف متفاوت خواهد بود، ممکن است احساس طعم شیرین برای برخی گذرا و برای برخی دائمی باشد.
دارو ها
مصرف برخی از دارو ها نیز منجر به شیرین شدن دهان می شود، استفاده از دارو های شیمی درمانی می تواند، در تشخیص مزه تغییر ایجاد کند. بروز این احساس در دهان را می توان، از عوارض خفیف استفاده از دارو های شیمی درمانی بیان کرد. در صورتی که بروز این طعم شیرین به موجب رژیم غذایی یا کیفیت زندگی نباشد پزشک دارو های دیگری برای بیمار تجویز می کند، تا این حس موجب ناراحتی بیمار نشود.
عفونت ها
در مواردی نیز می توان عفونت های باکتریای را مسئول ایجاد طعم شیرین در دهان دانست. عفونت های تاثیر گذار بر راه های تنفسی این توانایی را دارند، که بر قسمت هایی از مغز که به احساس طعم پاسخ می دهد، تاثیر گذارند. عفونت های ساده چون سرماخوردگی، آنفولانزا یا سینوزیت می توانند، موجب افزایش گلوکز در بزاق شوند. گلوکز که نوعی شکر می باشد، باعث ایجاد طعم شیرین در دهان می شود.
کیست یا توده در مغز
پیش از این نیز اشاره شد، که بروز طعم شیرین در دهان می تواند، به دلایل نادری چون وجود کیست یا تومور در مغز اتفاق افتد، مخصوصا اگر با نشانه هایی چون سردرد، گیجی یا خستگی همراه باشد. علاوه بر این احتمال دارد، بروز این مشکل در اثر انتقال دهنده های عصبی از زبان به مغز باشد، که در طی آن برخی از افراد به بیماری های آلزایمر یا پارکینسون مبتلا می شوند.
سرطان ریه
از دیگر دلایل بروز احساس شیرین شدن دهان می توان، به سرطان ریه اشاره نمود، یکی از علت های غیر طبیعی طعم شیرین دهان بروز این بیماری می باشد، که نباید نادیده انگاشته شود و نیاز به اقدام پزشکی دارد. تشکیل شدن تومور ها در ریه و دستگاه تنفسی می تواند، در میزان ترشح هورمون های فرد اختلال ایجاد کنند و موجب افزایش تولید هورمون ها شود، بنابراین حس چشایی فرد را تحت تاثیر قرار خواهند داد. آگاهی از همه چیز درباره حس چشایی و عملکرد آن در درک بهتر این موضوع تاثیرگذار خواهد بود.
غلبه خون
علت احساس طعم شیرین در دهان در طب سنتی غلبه خون نیز معرفی شده است. زمانی که شخص علاوه بر احساس طعم شیرین دچار، سنگینی سر، خمیازه، چرت زدن، جوش های ریز در بدن و کسالت شود، احتمال می رود، که خون در او ها غلبه کرده باشد و یا دمول مزاج روی داده باشد. از علت های تاثیر گذار بر این امر پرخوری، مصرف بیش از اندازه غذا های سرخ کرده و تند است.
برای رفع این عارضه می توان روزانه تا شش لیوان آب خنک نوشید، یا به مصرف زرشک، کاهو، خیار، میوه هایی چون سیب و انار، سبزیجات، سوپ جو، سالاد به همراه لیموترش، حبوبات، خاکشیر، روغن زیتون، غلات،انواع توت و غذا های بخارپز پرداخت.
درمان پزشکی
با کمک تحقیقاتی که در این زمینه انجام گرفته است؛ روش های درمانی مختلفی برای رفع این عارضه در دسترس می باشد، که در ادامه به ذکر این روش ها می پردازیم. پزشکان با استفاده از مواردی که در پایین ذکر شده است می توانند، علت شیرین شدن دهان را بیابند و با توجه به علت آن درمان مناسبی را برای رفع این مشکل آغاز کنند.
- آزمایش خون برای بررسی وجود عفونت در خون
- انجام آزمایش ام آر آی برای تشخیص وجود تومور
- آندوسکوپی برای ارزیابی سیستم گوارشی
- سی تی اسکن برای شناسای آسیب های منشا گرفته از عصب
درمان خانگی
با رعایت برخی نکات در منزل می توانید، در روند بهبود و کاهش علائم این مشکل موثر واقع شوید. راه حل های پیشنهاد شامل مواردی چون استفاده از غذا های با طعم بیشتر و سبزیجات معطر و ادویه ها و سس ها مختلف می باشد، تا طعم تمام غذا ها را به شکلی یکسان احساس نکنید و طعم شیرین دهان شما را آزار ندهد.
از راه حل های دیگر این است، که پیش از پخت گوشت مصرفی در غذای خود را برای چند ساعت در سرکه یا آبلیمو بخوابانید، تا طعم دار شود و سپس از آن در پخت و پز غذا استفاده کنید. همچنین استفاده از انواع ترشی جات در کنار غذا می تواند، از بروز طعم شیرین پیشگیری کند و گزینه مناسبی برای چاشنی غذا ها به شمار می آید.
روش دیگر رفع این مشکل با درمان های خانگی شستن دهان و مسواک زدن سه بار در زوز می باشد، برای تاثیر بیشتر می توانید، زبان خود را نیز مسواک بزنید، البته برای این کار نیازی به اعمال فشار نیست از یک مسواک نرم استفاده کنید و با کمترین فشار زبان خود را نیز بشویید، تا پرز های زبان دچار آسیب نشوند.
همچنین پیشنهاد می شود، در هنگام نوشیدن آب مقداری لیموترش به آن اضافه نمایید، تا کمتر متوجه طعم شیرین در دهان خود شوید یا از نوشیدنی های گازدار برای رفع این حس در دهان استفاده کنید.
کلام پایانی
در مواردی ممکن است، به دلیل خشک بودن دهان حالت اسیدی در دهان ایجاد شود و نوشیدن آب با متعادل سازی میزان اسید های موجود در دهان موجب شیرین شدن دهان شود. تجربه شرین شدن دهان برای یک باز ناشی از بیماری خاصی نمی باشد و جای نگرانی نیست، اما در صورتی که برای چند بار و به شکل مداوم متوجه این حس شدید، نباید با سهل انگاری مراجعه به پزشک را به زمان دیگری موکول کنید، زیرا این اتفاق می تواند، بیانگر وجود یک بیماری جدی باشد، بنابراین برای کسب اطمینان به پزشک خود مراجعه فرمایید.
منبع : آرگا