دسته ها
جمعه ۱۳ مهر ۱۴۰۳

تکنیک های نویسندگی و تقویت مهارت نویسندگی

  • بهجت فلاح
  • ۲۷ آذر ۱۴۰۲
  • ۰

تفاوتی نمی کند که مشغول نوشتن پست ها در شبکه های اجتماعی هستید و یا نوشتن یک رمان. در نویسندگی هم مثل بسیاری از مهارت های دیگر، جایی برای بهبود کیفیت خروجی کارها وجود دارد. نویسندگی عرصه به تصویر کشیدن تخیلات نویسنده در کلمات است و هر کس به واسطه تجربه زیسته و علاقمندی ها و سویه فکری خود، از تکنیک ها و ابزارهای نویسندگی استفاده می کند تا به بهترین شکل کلمات را کنار یکدیگر قرار دهد.

برای اینکه به یک نویسنده خلاق و فوق العاده تبدیل شوید باید مهارت های نویسندگی را در خود تقویت کنید. شما باید نویسنده ای باشید که می تواند افکار خود را به نحو احسن به مخاطب انتقال دهد. پس از آن از قدرت نوشتاری خود در برقراری ارتباط با دیگران استفاده کنید. در واقع نویسندگی باید مانند یک سلاح معجزه آسا عمل کند تا مخاطب از خواندن متن های آن نویسنده نهایت لذت را ببرد. فرقی نمی کند که هدف شما از نوشتن چیست؟ نوشتن داستان یا گزارش کارهای روزانه؟ در هر کدام از این نوشته ها صاحب قلم شما هستید و به وسیله آن می توانید منحصر به فرد شوید. در ادامه مطلب تکنیک های نویسندگی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

آشنایی با تکنیک های نویسندگی

اغلب نویسندگان چیره دست معتقدند تکنیک های نویسندگی شامل موارد زیر است:

۱. سعی کنید برای نوشتن از خاطرات روزانه شروع کنید

گاهی اوقات بیشتر افراد منتظر اتفاقات هیجان انگیز هستند که از یاد می برند چگونه باید لحظات عادی را ثبت کرد. مارتین اسکورسیزی کارگردان مشهور سینما می گوید: خلاقانه ترین فیلم شخصی ترین فیلم است. شما می توانید این حرف مهم را در نویسندگی خود نیز اجرا کنید. ما از حرف او اقتباس می گیریم و می گوییم خلاقانه ترین نوشته ها، شخصی ترین آن ها است. بهتر است به این فکر کنید داستان خود را به شکلی روایت کنید که حداقل برای یک نفر جذاب باشد. چگونه مقدمه و انتهای آن می تواند داستان شما را زیباتر کند. دقیقا در همین لحظه می توانید به مصور نویسی و جزئیات نویسی توجه کامل داشته باشید. نزدیک ترین موضوع به شما خودتان هستید و باید این موضوع را در نظر بگیرید. هرگز از خودتان در نوشتن فاصله نگیرید.

ممکن است این اتفاق برای شما نیز رخ داده باشد که با خواندن یک رمان یا دیدن یک سریال، یاد یک خاطره به طور دقیق با همان وضوح برایتان زنده شود. فرقی که شما با این فیلمساز یا نویسنده دارید این است که او توانسته به زیبایی داستان خود را بیان کند، اما شما راحت از آن گذر کرده اید. این تکینک نخسیتن قدم برای نویسنده شدن است. به همین خاطر بدون ترس گام بردارید و با شجاعت جلو بروید.

تمرین نویسندگی خلاق

۲. به سبک نابینایان بنویسید

یکی از تکنیک های نویسندگی و تقویت آن این است که به سبک نابینایان توجه کنید. شاید این جمله برای شما عجیب باشد اما موجب رشد خلاقیت می شود. افرادی که نابینا هستند از طریق لمس کردن به توصیف اشیا، افراد و رویدادها می پردازند. چشمان خود را ببندید و یک وسیله را در دست خود قرار دهید. پس از آن سعی کنید با لمس کردن، چشیدن و بوییدن آن را برای کسی که شما را ندیده توصیف کنید. به جزئیات دقت کنید. شما باید بتوانید برای فردی که در بیابان های داغ مناطق گرمسیر زندگی می کرده، بارش برف را شرح دهید. بهتر است درباره رنگ سفید برف، سرمای استخوان سوز آن، حتی روی آتش گرفتن دست ها را با تمام وجود وصف کنید. این گونه شرح دادن به شما در نویسندگی کمک زیادی می کند و موجب می شود نویسنده جزئی نگری شوید.

افزایش مهارت های نویسندگی

۳. سعی کنید از انتها به ابتدا بنویسید

دیوید بال در کتاب شیوه فنی نمایشنامه خوانی ترجمه محمود حکاکی یکی از تکنیک های نویسندگی را خیلی زیبا بیان کرده است. او این تکنیک را برای نوشتن داستان، کارگردانی یک فیلم یا تئاتر توصیه می کند. او نویسنده را قانع می کند که بهتر است متنی را که نوشته اید یک بار از انتها به ابتدا با صدای بلند برای خودتان بخوانید. سپس مجددا آن را بنویسید. پس از آن شما می توانید به ذکاوت و باهوشی دیوید بال پی ببرید. مقصود او از گفتن این حرف پیدا کردن راهکارهایی برای یک روایت درست است. شما باید به علت و معلول هم توجه لازم را داشته باشید. به یاد داشته باشید همیشه علت پیش از معلول وجود دارد تا علت نباشد معلول نیست.

اگر در بخشی از داستان شما، شخص بسیار مهمی با سلاح گرم کشته شده باشد اما قاتل در صحنه قبل از میان سلاح های خود چاقو را برداشته، در این دو صحنه درگیر یک چاله منطقی شده اید. زمانی که از انتها به ابتدا این متن را بخوانید متوجه خواهید شد که فراموش کرده اید که مقتول با گلوله کشته شده ولی قاتل تنها یک چاقو برداشته است.

شناخت تکنیک های نویسندگی

۴. با چشمان باز به زندگی نگاه کنید

یکی از تکنیک های مهم نویسندگی نگاه کردن با چشمان باز است. توجه داشته باشید تا می توانید به اطراف خود دقیق نگاه کنید، روابط انسانی را درست ببینید، اشیا را لمس کنید و با مردم ارتباط بگیرید. وقتی بتوانیم از زاویه دید مردم استفاده کنیم، به صورت خواسته یا ناخواسته با اکثر سلیقه ها روبرو می شویم. معاشرت با مردم به شما کمک می کند که با انواع و اقسام دیدگاه ها آشنا شوید.پس از آن رشد بهتری در زمینه نویسندگی داشته و به تقویت مهارت نویسندگی خود کمک خواهید کرد.

۵. من می نویسم پس وجود دارم

نویسندگی آداب خاص خود را دارد. هر کاری به تکنیک نیاز دارد. به طور مثال شما تنها با دیدن فوتبال نمی توانید فوتبالیست شوید. برای اینکه یک نویسنده موفق شوید هم باید زیاد بنویسید و تمرین داشته باشید. بهترین تکنیک برای نویسندگی کنار نگذاشتن قلم است. مدام این جمله را با خودتان تکرار کنید که من می نویسم پس وجود دارم. جرئت این را داشته باشید که تنها زمانی که قلم خود را روی کاغذ می گذارید و افکارتان را به بهترین شکل ممکن نقاشی می کنید به خود نویسنده بگویید. اگر شما عاشق این باشید که خودتان را در مکان و جمعی نویسنده خطاب کنید، به هیچ عنوان قلم خود را زمین نمی گذارید.

نوشتن می تواند برای شما یک تفریح باشد ولی به هیچ وجه به صورت تفریح به آن نگاه نکنید. نویسندگی می تواند یک غذای بسیار خوشمره باشد، ولی هیچوقت از سر هوس نباید به آن ناخنک بزنید. نویسندگی باید برای شما مثل هوا باشد، حتی وقتی که حواستان به نوشتن نیست و قلم و کاغذ در دست ندارید.

یادگیری تکنیک های نویسندگی

۶. به نداشته های خود نامه بنویسید

 اوریانا فالاچی، نویسنده برتر ایتالیایی رمانی دارد به اسم نامه به فرزندی که هرگز زاده نشد. در این کتاب جملات بسیار پر مغزی آورده شده است که باید به آن ها فکر کنید. از شما درخواست می کنم به مدیری که هرگز نداشته اید یک نامه بنویسید. یکی از تکنیک های نویسندگی همین نامه نوشتن به کسی است که اصلا او را ندیده اید و با او هیچگونه برخوردی نداشته اید. شما به جز اینکه چه چیزی برای او می نویسید ابتدا باید او را خلق نمایید. به تمام جزئیات او توجه لازم را داشته باشید.

نوشتن برای فردی که اصلا وجود ندارد مانند ساختن یک مجسمه از گل رس است. شما باید بتوانید حرف به حرف را خیلی دقیق طراحی کنید. باید واژه به واژه طراحی کنید. این کار به شما کمک می کند تا خلاقیت خود را خیلی دقیق شکل دهید. درون و بیرون شخصیت دلخواه خود را برای خودتان جمع آوری نمایید. از شخصیت و عادات او یک کتابچه قطوری بسازید که همه حرف ها در آن قرار داشته باشد. شما باید بدانید چه جمله ای ممکن است این فرد خیالی را ناراحت کند، چه چیزی او را عصبانی می کند. از شما می خواهیم که بتوانید خیلی خلاقانه شخصیت داستان خود را خلق کنید.

۷. فردی که کنارتان نشسته است را به گونه ای وصف کنید که بسیار دیدنی باشد

قلم را طوری در کنار کاغذ قرار دهید که انگار یک دوربین است. فردی که کنارتان نشسته است است را به گونه ای توصیف کنید که کسی که او را تا به حال ندیده و با خواندن آن چند خط بتواند او را به طور کامل از دیگران شناسایی کند. برای این کار باید به ثابت نگاری و جزئی نگاری توجه لازم را داشته باشید. ثابت نگاری به این معناست که به نکاتی توجه نمایید که در آن شخصیت ثابت است و تغییر نمی کند. پس به یاد داشته باشید رنگ سبز پیراهن امروز برادر شما جزئی از توصیفات شما قرار نمی گیرد، مگر اینکه برادر شما به غیر از پیراهن سبز به هیچ رنگ دیگری علاقه نداشته باشد.

بهتر است این کار را چندین بار تمرین کنید و از شخص خاصی اسم نبرید. سپس آن را به فردی بدهید که او را می شناسد. از او سؤال کنید که این نوشته چه کسی را توصیف می کند. پس از این مرحله متن را به کسی بدهید که او را نمی شناسند و از او بپرسید که آیا او را در میان جمعیت تشخیص می دهد یا خیر؟ اگر توصیف شما کاملا دقیق باشد او می تواند به آسانی تشخیص دهد.

آشنایی با تکنیک های نویسندگی

۸. از توضیح دادن بیش از اندازه بپرهیزید

جمع آوری اطلاعات درباره یک موضوع ممکن است در شما وسوسه زیادی ایجاد نماید. پس از آن دوست دارید تمام یافته های خود را با مخاطبین به اشتراک بگذارید. اما به یاد داشته باشید توضیح دادن بیش از اندازه در خوانندگان دل زدگی و سردرگمی ایجاد می کند. به همین خاطر به سؤالات اصلی بحث توجه کنید. میزان ارائه و پاسخگویی شما نباید به شکلی باشد که خواننده دیگر تمایلی به ادامه مطلب نداشته باشد. این موضوع را نیز به یاد داشته باشید تمرکز روی یک تا سه ایده اصلی یکی از راهکارهای تقویت مهارت نویسندگی است.

۹. یک بار بنویسید و صد بار بازنویسی کنید

آخرین تکنیک که باید به آن توجه کنید دوباره نویسی است. ممکن است به متونی برخورد کرده باشید که موضوع بسیار خوب است اما پرداختی آن وحشتناک است. شما با کمی توجه این ضعف را در باز نویسی متن پیدا کردید. اگر به نویسندگی به شکل ساخت قطعات یک خودرو نگاه کنید، خواهید دید که این بازنویسی است که موجب می شود هر قطعه جای مخصوصی قرار بگیرد. با این کار اتومبیل شما ساخته نخواهد شد.

توجه داشته باشید تنها در کنار هم قرار دادن قطعات مختلف شما را به مقصد نمی رساند. به همین خاطر داشتن دقت و توجه نیز مهم و ضروری است. تصور کنید جای صندلی ها و لاستیک های یک ماشین با هم جابجا شوند. ممکن است ظاهر هنوز یک اتومبیل باشد، ولی به هیچ عنوان کار یک ماشین را برای شما انجام نمی دهد.

در ابتدایی که یک متن را می نویسید، بسیاری از عناصر در جای خود قرار ندارند. پس از اینکه هر متنی را می نویسید با دقت آن را بخوانید و بازنویسی کنید. زمانی که قطعات اتومبیل شما درست سرهم شود، پس از آن قابل حرکت خواهد بود. این جمله برای نوشته های شما نیز صدق می کند.

آموزش مهارت های نویسندگی

امیدواریم از مطالعه این مطلب نهایت استفاده را برده باشید. در پایان پیشنهاد می کنیم مقالات تقویت مهارت نوشتن، روش نوشتن اهداف و آموزش مقاله نویسی را نیز مطالعه فرمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *