دسته ها
جمعه ۱۳ مهر ۱۴۰۳

چطور تعامل در سخنرانی را افزایش دهیم؟

  • بهجت فلاح
  • ۲۳ آذر ۱۴۰۲
  • ۰

تعامل در سخنرانی به منظور حفظ مخاطب و درگیر شدن فعال او با محتوای سخنرانی و با فرد سخنران، بسیار اهمیت دارد. سخنرانی عمومی تنها یک ارتباط یک طرفه با ارائه لیستی از ایده های گوینده به مخاطب نیست. یک سخنران مؤثر کسی است که با مخاطبان خود تعامل سازنده برقرار کند، درگیر استرس سخنرانی نشود و بتواند به خوبی سخنرانی را اداره کند. برقراری تعامل با مخاطب، از داشتن ارتباط با مخاطب گسترده تر است. پرسیدن سؤال از مخاطبان، دعوت از مخاطبان در مواقع مناسب برای مشارکت در بحث و حتی تصدیق ایده ها و تشکر از آن ها برای صرف وقت خود برای سخنرانی، همگی روش های مؤثری برای تعامل در سخنرانی هستند.

به نظر شما افزایش تعامل در سخنرانی به چه شکل است؟ زمانی که صحبت از سخنرانی های عمومی می شود، بیشتر مردم فکر می کنند که مشارکت خوب نیست و موجب ایجاد هرج و مرج می شود. هم چنین با این کار ممکن است اتلاف وقت صورت بگیرد. در صورتی که مشارکت و تعامل می تواند سخنرانی را هیجان انگیز، به یاد ماندنی و جذاب کند. هدف اصلی در سخنرانی های موفق و قوی، ایجاد تعاملاتی است که مخاطب را به ایده های شما نزیک تر می کند.

یکی از ضعف هایی که در بیشتر سخنرانی های عمومی به چشم می خورد این است که مخاطبین سریعا خسته می شوند. توجه داشته باشید از مهم ترین نکاتی که یک سخنران باید به آن توجه کند تعامل در سخنرانی است. با این کار سخنرانی جذاب تر می شود و شنوندگان نیز خسته نخواهند شد. در ادامه این مطلب سعی داریم به تمام جوانب تعامل در سخنرانی بپردازیم.

تعامل در سخنرانی چگونه ایجاد می شود؟

تعامل در سخنرانی برای حفظ مخاطب لازم و ضروری است. سخنرانی عمومی تنها یک ارتباط یک طرفه با مخاطب نیست. یک سخنران موفق کسی است که بتواند به خوبی با مخاطبین ارتباط برقرار کند. استرس در سخنرانی نباید ذهن او را درگیر کند و به خوبی به مدیریت سخنرانی در جمع بپردازد. توجه داشته باشید تعامل برقرار کردن با مخاطب، مهم تر از ارتباط داشتن با مخاطب است. سعی کنید در سخنرانی های خود از مخاطبین سؤالات زیادی بپرسید. تشکر کردن از آنها برای شرکت در سخنرانی می تواند یکی از راه های موثر برای تعامل با مخاطبان باشد.

تعامل کلامی و غیر کلامی در سخنرانی

اهمیت تعامل در سخنرانی

سخنرانی های گوناگونی که در شهرهای مختلف برگزار می شود، هیچ کدام برای سپری کردن اوقات فراغت نیستند. به همین خاطر برای افزایش تأثیرگذاری باید از شیوه های اصولی کمک گرفت. سخنرانی هایی که به شکل تعاملی برگزار می شوند، برای مخاطبین جذابیت بیشتری دارند. این سخنرانی ها مانع ایجاد خستگی ذهنی می شوند. به طور کلی مقصود از تعامل در سخنرانی، برقراری ارتباط دو طرفه بین مخاطبان و سخنران است. برقراری ارتباط و تعامل می تواند با استفاده از شیوه های گوناگون صورت بگیرد.

به صورت کلی ایجاد تعامل به دو دسته تقسیم بندی می شود: روش های کلامی و روش های غیر کلامی. شما با کمک تکنیک های کلامی مثل شوخی کردن، تغییر لحن و داستان پردازی از ایجاد یکنواختی و خستگی تا حد زیادی پیشگیری می کنید. در مقابل مخاطب با استفاده از تکنیک های غیر کلامی مثل رفتارهای خاص و زبان بدن، درک فوق العاده ای از موضوع پیدا خواهد کرد. به همین دلیل ایجاد تعامل با مخاطبان در یک سخنرانی از اهمیت بالایی برخوردار است. مواردی که موجب اهمیت تعامل در همایش ها و سمینارها می شوند، عبارتند از:

  • ایجاد نتایج مطلوب و سودبخش
  • افزایش تأثیرگذاری موضوع سخنرانی
  • کسب موفقیت های بسیار چشمگیر برای سخنرانان
  • اشتیاق شنوندگان برای شرکت کردن در سخنرانی

کسانی که در سخنرانی های گوناگون شرکت می کنند و قصد دارند در این حیطه پیشرفت کنند، باید با شیوه های ایجاد تعامل آشنا شوند.

ترفندهای ایجاد تعامل در سخنرانی

تعامل کلامی

در سخنرانی گفتگویی دو سویه بین شما و مخاطبان وجود ندارد، اما روش های فراوانی برای ایجاد تعامل کلامی با آن ها وجود دارد. به عنوان مثال در یک جمع انتخاباتی، شما باید به کسانی که از بین جمع فریاد می زنند توجه کنید و پاسخ آن ها را بدهید. اگر در محیط کنترل شده هستید، می توانید به صورت مستقیم از مخاطبین تان سؤالاتی بپرسید.

البته به یاد داشته باشید این پرسش ها باید با موضوع سخنرانی شما ارتباط داشته باشند. می توانید از پاسخ های ارائه شده در سخنرانی استفاده کنید. علاوه بر این اگر با گفته های مخاطبین خود راحت نبودید، می توانید موضوع را رد کنید. این کار باعث می شود ارتباط بیشتری با مخاطبان برقرار شود. علاوه بر این در صورت امکان، برخی از افراد را در میان جمع صدا بزنید. مثلا زمانی که قصد دارید داستانی برای آن ها تعریف کنید. یک شیوه دیگر تعامل در سخنرانی این است که در ابتدای سخنرانی از مخاطبین خود تشکر کنید. هم چنین در پایان سخنرانی از آن ها به علت اینکه به سخنان شما توجه کرده اند و وقت گذاشته اند، نیز تشکر کنید.

تعامل غیر کلامی

تعامل غیر کلامی با مخاطبین، بیشتر نشانه های زبان بدن را شامل می شود. این نشانه ها ایما و اشاره، حالات خاص چهره و ارتباط چشمی با مخاطبین در زمان سخنرانی را شامل می شوند. زمانی که روبروی مخاطبین قرار دارید، تمام کارهایی که انجام می دهید به اندازه حرف ها و سخنان شما مهم است. علائم غیر کلامی یک راه مفید برای بهتر درک شدن پیام های شما است. به همین خاطر بر اساس این علائم مخاطبین با سخنان شما ارتباط بهتری برقرار می کنند.

به یاد داشته باشید نشانه های زبان بدن و ارتباط غیر کلامی به زمینه مناسب نیاز دارد. یک حرکت ناخواسته نظیر آویزان بودن دست، خود را خمیده کردن، اخم کردن و دست به سینه بودن می تواند موجب انتقال پیام غلط به مخاطبین شود. علاوه بر این ممکن است با آنچه شما می گویید تفاوت بسیاری داشته باشد. سعی کنید سخنرانی خود را روبروی یک آینه تمرین کنید. از خودتان فیلم بگیرید تا بتوانید نشانه ها و علائم غیر کلامی را زیر نظر بگیرید و به آن ها توجه لازم را داشته باشید.

تعامل در سخنرانی چیست؟

راه های افزایش تعامل در سخنرانی

یک موضوع زمانی به بهترین نحو ممکن انجام می شود و در کوتاه ترین زمان به نتیجه مورد نظر می رسد که از راهکارهای مناسب استفاده شود. برای استفاده از شیوه های اصولی فرد باید آموزش های خاص ببیند. در ادامه به چند روش افزایش تعامل در یک سخنرانی خوب می پردازیم و با آن ها آشنا خواهیم شد:

۱. به صورت عمومی صحبت کنید

خوب است بدانید عدم حاشیه پردازی می تواند به درک بیشتر مخاطبین کمک کند. عمومی صحبت کردن نیز دارای همین تأثیر است. داشتن تخصص و دانش بالای سخنران با بیان کلمات پیچیده و سخت ارتباط مستقیمی ندارد. زمانی که شنوندگان صحبت های سخنران را بهتر درک کنند، اشتیاق بیشتری برای شرکت در همایش ها و سمینارها پیدا می کنند. به همین خاطر برای افزایش تعامل در سخنرانی و ارتباط برقرار کردن با مخاطبین، باید به صورت عمومی صحبت کنید.

۲. در بیان موضوعات خود صراحت کلام داشته باشید

زمانی که می خواهید موضوعات خاصی را توضیح دهید به هیچ عنوان حاشیه پردازی نکنید. گاهی اوقات توضیحات خارج از بحث می توانند بسیار گیج کننده به نظر برسند. به همین دلیل در بیان موضوع صراحت داشته باشید و به بیان چند مثال کوتاه اکتفا کنید. به یاد داشته باشید اگر قصد دارید در سخنرانی تان تعامل برقرار کنید، به هیچ عنوان توضیحات طولانی ندهید.

۳. گاهی اوقات غیر رسمی باشید و شوخی کنید

سعی کنید برای تعامل در سخنرانی و افزایش آن، یک طرفه صحبت نکنید. فضای به شدت رسمی و بی روح موجب می شود تا شنوندگان احساس خستگی نکنند. برای اینکه از این مشکلات پیشگیری کنید می توانید از جملات غیر رسمی نیز استفاده کنید. زمانی که از شنوندگان سؤال می پرسید، محاوره ای حرف بزنید. حتی می توانید مثال های خنده دار یا لطیفه های با مزه تعریف کنید. با این کار تعامل را نیز افزایش می دهید. به طور کلی می توان گفت فضای سخنرانی نباید همیشه رسمی باشد.

تعامل در سخنرانی به چه معناست؟

۴. جذابیت کلام خود را افزایش دهید

جذاب صحبت کردن، داشتن لحن مناسب و گاهی اوقات تغییر لحن می توانند اشتیاق را در مخاطبین افزایش دهد. تغییر لحن به زمانی مربوط می شود که شما با هیجان حرف بزنید. به یاد داشته باشید جذابیت کلام به این معنا نیست که دائما بخندید و شوخی های نا به جا کنید و بیشتر زمان سخنرانی را به تعریف خاطره بگذرانید. برای اینکه جذابیت کلام خود را افزایش دهید باید به تأثیرات آن توجه کنید و به جا حرف بزنید.

۵. از تکنیک های زبان بدن کمک بگیرید

ما در ابتدای مقاله به تکنیک های کلامی و غیر کلامی پرداختیم. استفاده از تکنیک های زبان بدن موجب می شود که سخنرانی شما جذاب تر شود. همانطور که ذکر شد تکنیک های زبان بدن جزو تعامل غیر کلامی به شمار می روند. یعنی با استفاده از این نوع تکنیک ها، شنوندگان صحبت های شما را خیلی بهتر درک می کنند. ارتباط چشمی یکی از موارد زبان بدن محسوب می شود که می تواند به تإثیرگذاری سخنرانی کمک زیادی کند. به همین خاطر پیشنهاد می شود که با فرد مقابل خود ارتباط چشمی برقرار نمایید.

۶. از شنوندگان سمینار یا همایش واکنش بگیرید

ممکن است در کلاس های آموزشی یا سخنرانی شرکت کرده باشید. در آن جمع معمولا سخنران از شما می خواهد که جملات او را تأیید یا رد کنید. با این کار به صحبت های او واکنش نشان می دهید. در این شرایط شنوندگان سعی می کنند تمرکز خود را حفظ کرده و تمرکز خود را روی موضوع سخنرانی بگذارند. به همین خاطر یکی از شیوه های افزایش تعامل در سخنرانی، واکنش گرفتن از شنوندگان است. سعی کنید این کار را زیاد تمرین کنید.

راه های افزایش تعامل با مخاطبان

۷. از وسایل صوتی و تصویری استفاده کنید

برای اینکه درباره موضوع سخنرانی توضیح دهید مخاطبین را غافلگیر کنید. برای این کار از وسایل صوتی و تصویری کمک بگیرید. اینکه مخاطبین تنها شنونده شما باشند و به سخنرانی توجه کنند، سردرگم و کلافه می شوند. به همین دلیل برای اینکه از این اتفاق جلوگیری شود، می توانید صداها وتصاویر مرتبط با سخنرانی را در فضا پخش کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *