برخی از والدین تصمیم می گیرند بیشتر از یک فرزند داشته باشند. یکی از مهم ترین چالش هایی که اکثر والدین درگیر آن هستند، تصمیم گیری درباره فاصله سنی بین فرزندان است. زمانی که زن و مرد تصمیم می گیرند بچه دار شوند، باید فاصله بین فرزندان را به طور مناسب تنظیم کنند. به نظر شما بهترین فاصله سنی چقدر است و چه موقع می توان برای بچه دار شدن اقدام کرد؟ اکثر پدر و مادرها بر این باورند که فاصله سنی بین فرزندان بهتر است کم باشد تا آن ها با یکدیگر بزرگ شوند. عده ای دیگر نیز اختلاف سنی زیاد را برای کاهش تنش مناسب می دانند. به یاد داشته باشید درباره این مسائل اختلاف نظر بسیاری وجود دارد. در این مقاله به مناسب ترین فاصله سنی بین فرزندان اشاره خواهیم کرد.
باور اشتباه درباره فاصله سنی بین فرزندان
برخی از افراد بر این باورند رعایت فاصله سنی سه سال برای بارداری به زنانی مربوط می شود که فرزند اول خود را سزارین به دنیا آورده اند. این در صورتی است که به هیچ عنوان رابطه ای بین فاصله سنی دو فرزند و نوع زایمان وجود ندارد. مادر بعد از زایمان فرزند اول باید حداقل سه سال فاصله بیندازد. دلیل این امر مربوط به تأمین ویتامین های بدن می شود تا به جنین آسیبی وارد نشود. برای اینکه مادر یک بارداری سالم و خوب را تجربه کند، باید بتواند انرژی و ذخایر بدن خود را تأمین کند. مطالعات نشان می دهد بارداری های پی در پی سلامت مادر و جنین را به خطر می اندازد.
بهترین فاصله سنی بین فرزندان
اکثر روانشناسان معتقدند فاصله سنی بین فرزندان بهتر است سه تا پنج سال باشد، زیرا در این دوران بدن زن از لحاظ روحی و جسمی آمادگی لازم را برای باردار شدن پیدا کرده است. کودکان نیز به رشد شناختی نسبی رسیده اند. به یاد داشته باشید اگر اطلاعات کافی از فاصله سنی داشته باشید می توانید بهترین تصمیم ممکن را بگیرید. فاصله سنی بین فرزندان جزو مسائلی است که باید در نظر گرفته شود. اگر فاصله بین زایمان ها کم باشد، ممکن است مادر درگیر عوارض متعدد شود. هنگامی که مادر در کمتر از سه سال اقدام به آوردن فرزند دوم کند، ممکن است درگیر کمبود آهن و کم خونی شود. علاوه بر این احتمال دارد فرزند نیز دچار این مشکل شود.
نشانه های این بیماری تا پیش از بارداری مخفی می ماند و بیشتر در دوران حاملگی بروز می یابد. علاوه بر این احتمال دارد به علت زایمان زودهنگام، نوزاد نارس به دنیا بیاید. اغلب اوقات نوزادان دوم که با فاصله سنی کمتر از سه سال متولد می شوند، درگیر کمبود وزن می شوند. پس از آن ممکن است اختلالات حرکتی، یادگیری و رفتاری در آن ها افزایش یابد. اگر قصد دارید فرزند دوم داشته باشید حتما در این مورد با یک متخصص مشورت کنید.
فاصله سنی یک یا کمتر از یک سال بین فرزندان
اگر بین فرزندان شما یک سال فاصله است به این معناست که آن ها می توانند با یکدیگر مشارکت بهتری داشته باشند. آن ها در بزرگسالی رفاقت بهتری با یکدیگر خواهند داشت. در حقیقت شما باید فاصله را در نظر داشته باشید. برخی از والدین بر این باورند که اگر فاصله سنی کمتر از یک سال باشد بین فرزندان ارتباط دوستی عمیق تری اتفاق می افتد. به همین خاطر کودکان با یکدیگر رشد می کنند. پدر و مادر نیز چالش ها و مشکلات بزرگ کردن فرزند را تنها یک بار برای دو فرزند تجربه می کنند. این مسئله می تواند مثبت تلقی شود، ولی به نظر می رسد تربیت و نگهداری از فرزندان کمتر از یک سال دشوارتر از نگهداری دو قلوها باشد. در اکثر موارد نیازها و خواسته های دو کودک مانند یکدیگر نیست.
نیازها و برنامه زمانی کودک یک ساله با نوزاد، زمین تا آسمان فرق می کند. فرزند اول ممکن است حسادت کمتری داشته باشد، ولی ممکن است رقابت بین آن ها زیاد باشد.
فاصله سنی سه سال بین فرزندان
کودکان در سه سالگی خلق و خوی متفاوتی دارند. به طور معمول آن ها از پدر و مادر خود سؤالات غیر منطقی می پرسند. سن سه سال جزو چالش برانگیزترین سنین محسوب می شود. پس از آن تولد دومین فرزند همه چیز را تا حد زیادی تغییر می دهد و می تواند چالش های زیادی نیز ایجاد کند. به یاد داشته باشید ممکن است کودک بزرگتر به شما نیز کمک نماید و خواهر یا برادرش را سرگرم کند. با این کار خود او نیز سرگرم خواهد شد. در این صورت شما می توانید کمی استراحت کنید.
فاصله سنی پنج سال بین فرزندان
اگر فاصله سنی بین فرزندان پنج سال باشد، موجب می شود ارتباط بسیار خاص، نزدیک و عمیق بین آن ها شکل نگیرد. به یاد داشته باشید مزیت مهم این است که والدین فرصت بیشتری دارند که بتوانند بین دو کودک ارتباط برقرار کنند. قبل از اینکه فرزند دوم را به دنیا بیاورید، می توانید به فرزند اول بیشتر رسیدگی کنید. در سن پنج سالگی کودک یاد می گیرد که بتواند استقلال بیشتری داشته باشد و کارهای خود را زودتر انجام می دهد. پس از آن شما می توانید با خیالی آسوده فرزند خود را پرورش دهید.
فرزند دوم زمانی که بزرگتر می شود و می خواهد راه برود، فرزند اول می تواند به او کمک کند. او دوست دارد لباس هایش را عوض کند یا لالایی بخواند. یک مسئله مهمی که در این خصوص وجود دارد حسادت فرزند اول است. در همین خصوص پدر و مادرها باید در این راه آموزش های ضروری را ببینند. آن ها باید بتوانند از همان ابتدا مشکلات فرزندان خود را دقیق تر حل کنند.
فاصله سنی بیشتر از پنج سال بین فرزندان
اگر فاصله سنی بین فرزندان بیشتر از پنج سال باشد، در این شرایط فرزند شما می تواند در تربیت و نگهداری کودک دوم کمک کند. از طرفی به هیچ وجه حسادتی بین آن ها دیده نمی شود. فرزندان دوم از برادر و خواهر دوم خود مطالب زیادی می آموزند. علاوه بر این حمایت بسیاری نیز دریافت خواهند کرد. گاهی اوقات فرزندان بزرگتر می توانند به خانواده نظم دهند. این موضوع می تواند تا حد زیادی به رفتار با فرزند اول در زمان تولد بچه دوم بستگی داشته باشد.
یک مسئله مهم نیز وجود دارد که خواهر و برادرانی که بیش از ۱۰ سال با یکدیگر فاصله سنی دارند، در کودکی رابطه نزدیکی با یکدیگر ندارند و نمی توانند یکدیگر را نیز درک کنند. اما در زمان بزرگسالی فرزند اول می تواند مراقب فرزند کوچک تر باشد و او را راهنمایی خواهد کرد. پس از آن تجربیات زیادی در او اختیار او قرار خواهد داد.
در صورت زایمان سزارین فاصله سنی بین فرزندان باید چقدر باشد؟
خوب است بدانید اگر زایمان قبلی سزارین باشد خطر عوارض اسکار، کوتاه شدن فاصله بین بارداری، پارگی رحم و گشاد شدن داخلی در زایمان بعدی بالا می رود. زایمان سزارین می تواند رحم را ضعیف کند. پس از آن با کوتاه شدن فاصله بین بارداری، ممکن است رحم درگیر پارگی شود. خطر عوارض جفت با کوتاه شدن فاصله بین زایمان بالا می رود. زمانی که فاصله بین هر بارداری کوتاه باشد استرس های این دوران نیز تا حد زیادی بیشتر می شود. پس از آن ممکن است مادر با کمبود ویتامین ها و مواد معدنی روبرو شود.
قاصله سنی بسیار زیاد بین فرزندان چه عوارضی دارد؟
اگر فاصله سنی بین فرزندان زیاد باشد، موجب مسمومیت مادر در دوران بارداری می شود. پس از آن مادر درگیر تورم، فشار خون بالا و دفع پروتئین از طریق ادرار می شود. تمام این خطرات در این نوع زایمان برای مادر ممکن است اتفاق بیفتد. افزایش سن مادر، سقط جنین، تولد نوزاد نارس و کم توان شدن مادر از لحاظ قدرت باروری از مهم ترین عوارض فاصله سنی زیاد بین فرزندان است. با توجه به عوارض احتمالی باید برای بارداری سریع تر اقدام کنید.
منبع : آرگا