بدن انسان دارای پیچیدگی ها بسیاری می باشد، یکی از پیچیدگی های منحصر به فرد بدن، سیستم عصبی می باشد. این بخش مسئولیت های حیاتی و مهمی را بر عهده دارد و نسبت به محرک های درونی و بیرونی واکنش نشان می دهد. سلامت سیستم عصبی بر زندگی و کیفیت حاصل از آن بسیار تاثیر گذار است، بنابراین لازم است، با روش های درمان ضعف اعصاب و تقویت آن آشنا باشیم.
ضعف اعصاب در انسان خود را به دو شکل نشان می دهد، در حالت اول دچار کاهش نسبی در زمینه شغلی می شوید و در حالت دوم توانایی لازم برای انجام فعالیت های روزمره خود را ندارید. یا ممکن است، در نتیجه فعالیت کم دچار احساس ضعف شوید، این حالت می تواند، همراه با درد و ناتوانی عضلانی نیز باشد.
درمان ضعف اعصاب
اولین بار در طول تاریخ یک روانپزشک و عصب شناس آمریکایی به نام جورج میلربرد در سال ۱۸۶۰ میلادی اصطلاحی به نام ( ضعف اعصاب) را به کار برد. اما این اصطلاح دقیقا چه معنایی در بر دارد؟ ضعف اعصاب در نتیجه تخلیه سلول عصبی از ذخیره مواد غذایی به وجود می آید و یا استرس هایی چون کار اضافی بر شدت آن افزوده می شود.
در بیانی کلی تر باید گفت فرسودگی عصبی بروز مجموعه ای از اختلالات عصبی است، که به ضعف یا بی حرکتی برخی از اعضای بدن می انجامد. این شرایط می تواند، برای برخی اشخاص موقتی و برای برخی دیگر دائمی باشد، افراد مبتلا به این اختلالات را بیماران اعصاب و روان می نامند.
همانطور که گفته شد علت بروز این عارضه خستگی و تخلیه انرژی می باشد، استفاده از برخی راهکار ها و برخی مواد غذایی که سرعت پخش بالا در خون داشته باشند و از تخلیه انرژی سیستم عصبی پیشگیری کنند، برای درمان موثر می باشد. غلبه بر اضطراب و استرس نیز از روش های درمان می باشد، بنابراین لازم است با روش های کاهش نگرانی و اضطراب آشنا شوید.
علائم ضعف اعصاب
برای درمان ضعف اعصاب و پیشگیری از ابتلا به آن ابتدا باید با نشانه و علائم آن آشنایی داشته باشید، تا در صورت بروز علائم به وجود این عارضه پی ببرید، در ادامه مهم ترین نشانه های این اختلال نام برده می شود.
- سرگیجه، سردرد های تنشی، احساس بی ثباتی عمومی
- احساس ضعف و خستگی طولانی
- اختلال در مراحل اولیه و میانی خواب
- پرخوابی
- بی قراری و اضطراب
- احساس سوزن سوزن شدن یا قلقلک
- ضعف عمومی برای انجام فعالیت ها
- کم اشتهایی و سوء هاضمه
- احساس افسردگی
- سردرد یا فشار داخل جمجمه
- ضعف دائمی در کمر و ستون فقرات
- خود بیمار انگاری
- ضعف عضلانی و لرزش
- تحلیل رفتن حس بویایی، چشایی، لامسه و شنوایی
پیشگیری
ضعف اعصاب درمان های مشخصی ندارد، از روش های مختلفی می توان به بهبود این عارضه کمک کرد، اما بهترین اقدام پیشگیری از ابتلا می باشد. روش های پیشگیری بسیار آسانتر و در دسترس می باشد، ابتدا باید سیگار یا هر ماده دیگری که دارای تنباکو می باشد، را از زندگی خود حذف کنید، در مرحله بعدی تلاش کنید، تا به میزان کافی آب و مایعات بنوشید و بدن را هیدراته نگه دارید، استراحت کافی را فراموش نکنید و زمان مناسبی برای خواب در نظر بگیرید، مصرف الکل و مواد مخدر در ابتلا به این عارضه نقش دارند، بنابراین برای سلامتی لازم است تا از این دو فاکتور تهدید کننده سلامتی دور بمانید.
ویتامین های موثر
وجود برخی ویتامین ها برای بدن ضروری می باشد و در صورت کمبود آن ها ممکن است، بدن ضعیف شده و به بیماری هایی چون ضعف اعصاب مبتلا شود. تامین این ویتامین ها در درمان ضعف اعصاب و پیشگیری از ابتلا به آن موثر می باشد. زیرا در تقویت حافظه و بهبود عملکرد مغز نقش دارند.
ویتامین B: این ویتامین برای بدن بسیار مهم و ضروری می باشد، چرا که در تبدیل غذا به سوخت برای بدن موثر است و کمک می کند، تا بدن انرژی خود را حفظ کند، با تامین این ویتامین بدن قادر خواهد بود، سلول ها و بافت های آسیب دیده را ترمیم کند. تامین نشدن این ویتامین می تواند، انسان را با مشکلاتی چون افسردگی، فوبیا و سایر اختلالات عصبی درگیر کند.
ویتامین D: مسئولیت این ویتامین ترمیم و رشد سلول های بافت مغز می باشد، در صورت استفاده از مواد غذایی دارای این ویتامین سلول های مغز در سلامت بیشتری خواهند بود و توانایی های ذهن و حافظه افزایش پیدا خواهند کرد. کمبود این ویتامین ممکن است، ناراحتی، اضطراب و افسردگی را برای انسان به ارمغان بیاورد.
زینک: این ویتامین به بهبود عملکرد مغز کمک می کند، از دیگر تاثیرات قابل توجه زینک، کمک به فعال شدن سیستم عصبی مرکزی و جانبی می باشد. همچنین زینک به برقراری تعادل میان هورمون ها کمک می کند و کمبود آن ممکن است، سبب بروز افسردگی، اضطراب، اختلال در غذا خوردن و اسکیزوفرنی شود. تامین زینک می تواند، در پیشگیری و درمان ضعف اعصاب موثر باشد.
امگا ۳ : امگا ۳ عملکرد مغز را بهبود می بخشد و در ایجاد روحیه سرزندگی موثر می باشد، در تولید آنتی بادی نقش دارد و در نهایت به کاهش التهاب می انجامد ، عوارض مصرف آن می تواند، شامل اختلال بی توجهی، افسردگی، اختلالات شخصیتی، اسکیزوفرنی و و سایر بیماری های اعصاب و روان می باشد.
آمینو اسید ها: این زنجیره های پروتئینی به بهبود عملکرد مغز و عضله سازی کمک می کنند، کمبود آمینو اسید بدن را با افسردگی، نارسایی مغزی و عدم تمرکز رو به رو می کند.
آهن: یکی از ضروری ترین عناصر برای سلامتی آهن می باشد، در تامین آهن روزانه بدن باید دقت داشت، تا در صورت کمبود آن دچار اختلالاتی چون افسردگی، اضطراب، کاهش تمرکز، آلزایمر و خستگی مفرط نشد.
منیزیم: این عنصر برای آرام سازی بدن بسیار مفید می باشد، با مصرف بیش از اندازه غذا های فرآوری شده، نمک، قند و کافئین با کاهش این عنصر در بدن رو به رو می شویم و کمبود آن می تواند، باعث بروز استرس و افسردگی شود.
سلنیوم: این عنصر به سلامت سیستم ایمنی بدن، بهبود عملکرد تیروئید، بارداری و سایر فرآیند های ضروری بدن رسیدگی می کند، کمبود این ماده می تواند باعث بروز وضعیت خودایمنی بدن شود. بیماری های خود ایمنی شامل دیابت، سرطان و مرگ می باشد.
درمان های خانگی
استفاده از مواد غذایی موثر در درمان ضعف اعصاب راه حل مناسبی برای درمان خانگی این عارضه به نظر می رسند، برخی از این مواد غذایی و تاثیرات آن ها در ادامه ذکر می شوند.
گل نسترن
از خواص عرق گل نسترن رفع افسردگی می باشد، ترکیبات موجود در آن به افزایش روحیه و نشاط کمک می کند، در درمان کم خوابی و بی خوابی موثر است و به تقویت سیستم عصبی کمک می کند، می توانید، عرق گل نسترن را همراه با چای یا شربت میل کنید.
به لیمو
به لیمو آرامش بخش و تسکین دهنده اعصاب و روان می باشد، ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در به لیمو به تعادل هورمونی منجر می شود، به آرامش ذهن کمک می کند و استرس و مشکلات عصبی را درمان می کند.
عسل
عسل خواص درمانی بیشماری دارد، که برای بیشتر مردم شناخته شده می باشد، این خاصیت های درمانی فوق العاده عسل را به یکی از روش های بهبود ضعف اعصاب بدل کرده است. مصرف عسل در نهایت به کاهش استرس، تقویت حافظه، بهبود کم خوابی، تنظیم خواب، بهبود میگرن، درمان افسردگی و کاهش عصبانیت کمک می کند و آن ها را بهبود می بخشد.
اسطوخودوس
استفاده از دمنوش اسطوخودوس در تقویت اعصاب بسیار موثر می باشد، تحقیقات انجام شده حاکی از این است، که دمنوش این گیاه می تواند تاثیر مانند داروی لورازپام داشته باشد و در رفع تنش موثر است.
مریم گلی
مریم گلی گیاهی ضد تشنج می باشد و قدرت تمرکز را افزایش می بخشد و منجر به رفع خستگی ذهن می شود. مصرف این گیاه در رفع سوء هاضمه و درد شکم نیز موثر است، سالیان مدیدی است، که از این گیاه برای درمان ضعف اعصاب استفاده می کنند و در این زمینه داروی خانگی موثری می باشد.
بهار نارنج
شکوفه های درخت نارنج بهار نارنج نام دارند، این گل معطر در استان های گیلان و مازندران به وفور یافت می شود، عرق این گیاه در درمان افسردگی بسیار کارآمد می باشد. دمنوش بهار نارنج قولنج عصبی را برطرف می کند و در رفع ضعف اعصاب مفید است.
پیاده روی با پای برهنه
از دیگر روش های موثر در این زمینه می توان به پیاده روی با پای برهنه اشاره کرد، اگر در نزدیکی شما زمین مرطوب یا ساحل شنی وجود دارد، از این فرصت استفاده کنید و قدمی در جهت بهبود عملکرد سیستم عصبی خود بردارید. الکترون های موجود در سطح زمین استرس و التهاب را در بدن کاهش می دهند و به افزایش سلامت عمومی بدن کمک می کند.
درمان های سنتی آسیایی
از مهم ترین و رایج ترین درمان های متداول در آسیا برای پیشگیری و بهبود ضعف اعصاب در پیش گرفتن سبک زندگی سالم، تغذیه صحیح و سالم، ورزش های سبک و مداوم، رعایت بهداشت، ماساژ، استراحت کافی و تنظیم صحیح زمان کار و استراحت می باشد. این تغییر سبک زندگی برای درمان به افراد مبتلا به ضعف اعصاب از سال ها پیش توصیه می شده است. کاهش اضطراب در سلامتی بسیار نقش دارد، با درمان نشدن استرس با انواع اختلال اضطرابی که ممکن است به آن دچار شویم رو به رو می شویم.
در پایان
ضعف اعصاب از بیماری هایی می باشد، که که علائم آن شباهت بسیاری با سایر بیماری های روانشناختی ماند افسردگی و اضطراب دارد، بنابراین تشخیص و درمان ضعف اعصاب امری دشوار می باشد. در صورتی که این بیماری به درستی شناخته و درمان نشود، احتمال دارد فرد مبتلا به ناتوانی های جسمی و سایر بیماری های اعصاب مبتلا شود.
این بیماری بیشتر در دوران نوجوانی و میانسالی شایع می باشد، کودکان نیز می توانند به این بیماری دچار شوند و در نتیجه ابتلا به این عارضه با مشکلاتی چون افت تحصیل و مدرسه گریزی دست و پنجه نرم خواهند کرد. ابتلا در بزرگسالی تاثیرات منفی در زمینه های شغلی، جایگاه اجتماعی و روابط زناشویی خواهد داشت.
بیشتر افراد مبتلا به این اختلال به مصرف دارو اعتقاد بیشتری دارند، لازم است به نقش روان درمانی و روش های خانگی در کنار مصرف دارو تاکید داشت، تا درمان به بهترین شکل پیش برود. اصلاح شیوه زندگی و غلبه بر استرس از مهمترین عوامل درمان می باشند، مصرف دارو باید حتما طبق نظر روانپزشک باشد و از مصرف خودسرانه دارو ها جدا پرهیز کرد.
منبع : آرگا