ریتم بالای ضربان قلب که به عنوان تپش قلب شناخته می شود معمولا در اثر سبک زندگی نامناسب روی می دهد و به ندرت یک وضعیت پزشکی زمینه ای عامل آن است. برای اطلاع از روش های کاهش ضربان قلب و بهبود این حالت با ادامه این مطلب همراه ما باشید تا تکنیک های خانگی متعددی را فرا بگیرید.
تکنیک های خانگی کاهش ضربان قلب بالا
روش های درمان و کاهش ضربان قلب بالا یا تپش قلب با توجه به علل ایجاد آن متفاوت است. برخلاف تصور باید دانست که با برخی تغییرات ساده و کوچک در سبک زندگی و عادات غذایی می توان بیشتر تجارب دردناک و تکراری در مورد تپش قلب را برطرف کرد. در این مطلب سعی شده به تکنیک های خانگی برای کاهش ضربان قلب اشاره شود.
تپش قلب
تپش قلب می تواند موجب احساس ضربان بالای قلب و بال زدن در قفسه سینه گردد. روش های مدیریت این حالت شامل تکنیک های آرامش اعصاب و ورزش می باشد. با این وجود در صورتی که فرد علائم مکرر یا شدید این حالت را تجربه می کند به درمان پزشکی نیاز دارد.
تپش قلب احتمال دارد در نتیجه سبک زندگی روی دهد و به ندرت یک وضعیت پزشکی زمینه ای عامل آن است. پرداختن به عاملی که سبب ضربان قلب بالا می شود یا درمان بیماری زمینه ای مربوط به آن در توقف تپش قلب موثر باشد. قلب عضو عضلانی مرکزی در مرکز قفسه سینه می باشد که در هر ضربان، خون اکسیژن دار و مواد مغذی را به اطراف بدن پمپ می سازد و مواد زائد را باز می گرداند.
یک قلب سالم با سرعت مناسبی خون کافی برای فعالیت های بدن را تامین می کند. به طور مثال در اثر رهاسازی هورمون آدرنالین به علت ترس یا فعالیت های ورزشی، به صورت خودکار ضربان قلب سریعتر شده تا اکسیژن و انرژی بیشتری به بدن برساند.
در اصل تعداد نبض دقیقا برابر با ضربان قلب می باشد زیرا انقباضات قلب سبب افزایش فشار خون در عروق شده در نتیجه نبض قابل توجهی ایجاد می شود. پس از سن ۱۰ سالگی تعداد ضربان قلب نرمال هر فرد باید در حال استراحت حدود ۶۰-۱۰۰ ضربان در دقیقه باشد.
تعداد ضربان قلب کودکان در حالت معمول سریعتر از بزرگسالان بوده و بین ۷۰-۱۱۰ بار در دقیقه است. عوامل بسیاری از جمله میزان فعالیت بدنی می توانند بر تعداد ضربان قلب نرمال در حال استراحت تاثیر داشته باشند.
چطور ضربان قلب بالا را کاهش دهیم؟
در این بخش با تکنیک های کاهش ضربان قلب بالا آشنا خواهید شد.
کاهش استرس
استرس اثرات منفی بسیاری بر سلامتی افراد دارد. همچنین می تواند سبب ضربان قلب بالا شده و یا آن را بدتر نماید. تکنیک های آرام سازی زیر احتمالا مفید خواهد بود:
- مراقبه
- نفس عمیق
- نوشتن
- یوگا
- سپری کردن اوقات در فضای باز
- ورزش
- استراحت های کوتاه در محل کار یا مدرسه
- کاهش یا حذف مصرف محرک ها
ضربان قلب بالا ممکن است بعد از استفاده از یک محرک قابل توجه ایجاد شود. این محرک ها عبارت است از:
- محصولات تنباکو
- برخی داروهای غیرقانونی
- برخی داروهای سرماخوردگی و سرفه
- نوشیدنی های حاوی کافئین نظیر قهوه، چای و نوشابه
- سرکوب کننده های اشتها
- برخی داروهای سلامت روان
با این وجود، تمام محرک ها سبب تپش قلب در همه افراد نمی شوند.
تحریک عصب واگ
عصب واگ مغز را به قلب وصل می کند و تحریک آن در کاهش ضربان قلب تاثیر دارد. می توان عصب واگ را در صورت مشورت با پزشک از طریق موارد زیر تحریک کرد:
- حبس کردن نفس و فشار دادن بدن به سمت پایین
- گذاشتن یخ یا حوله سرد و مرطوب برای چند ثانیه روی صورت
- پاشیدن آب خنک روی صورت
- دوش آب سرد
- ماساژ گردن
تعادل الکترولیت ها
الکترولیت ها مولکول هایی با بار الکتریکی می باشند که در سراسر بدن وجود دارند. به طور مثال، آنها در تنظیم ضربان قلب نقش مهمی بر عهده دارند. می توان تعداد الکترولیت های بدن را با مصرف غذاهای غنی از سدیم، پتاسیم، کلسیم و منیزیم افزایش داد. یک رژیم غذایی متعادل معمولا سدیم کافی را فراهم می نماید. از جمله غذاهای حاوی پتاسیم و منیزیم بالا عبارت است از:
- سیب زمینی
- موز
- آواکادو
- اسفناج
- محصولات لبنی و سبزی های تیره و برگ دار غنی از کلسیم هستند.
- انواع سبزیجات
- آجیل
- ماهی ها نیز حاوی منیزیم هستند.
ممکن است برخی افراد قصد داشته باشند با مصرف مکمل ها این مواد مغذی را تامین نمایند. بک فرد بایستی پیش از استفاده از هر مکملی با پزشک مشورت داشته باشد به ویژه اگر داروهای تجویزی هم مصرف می کند.
نوشیدن آب کافی
یک تکنیک ساده و مفید برای کاهش ضربان قلب بالا در منزل نوشیدن آب کافی می باشد. در صورت عدم دریافت آبی کافی بدن فرد مشکلات و اختلالات مختلفی را تجربه می کند. یکی از مشکلات بی نظمی ضربان قلب یا آریتمی قلب است. در صورت کافی نبودن آب بدن، فعالیت قلب جهت پمپاژ خون بیشتر شده در نتیجه با بیشتر شدن فعالیت قلب، ضربان قلب بالا را ایجاد می شود.
به این ترتیب نوشیدن آب کافی سبب بهبود عملکرد قلب و کاهش ضربان آن خواهد شد. سردردهای مکرر و تیره شدن رنگ ادرار از نشانه های کمبود آب بدن به شمار می رود. به عبارتی وقتی بدن دچار کم آبی می شود، قلب به منظور گردش خون بایستی سخت تر کار کند، که می تواند موجب تپش قلب شود.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها اشاره دارد که میزان توصیه شده آب برای نوشیدن در طی روز با توجه به سن، جنس و وضعیت بارداری در افراد متفاوت می باشد. از جمله علائم کم آبی بدن عبارتند از:
- ادرار تیره
- افزایش ضربان قلب
- دهان خشک
- تشنگی
- سردرد
- سرگیجه
- پوست خشک
در صورتی که متوجه هر یک از علائم شدید، توصیه می شود یک لیوان پر آب میل کنید.
خودداری از مصرف زیاد الکل
گزارش ها الکل را یک عامل افسردگی معرفی می کند، و معمولا ضربان قلب را افزایش نمی دهد. هر چند مصرف متعادل الکل الزاما مشکل ساز نبوده، ولی برخی تحقیقات نشان می دهد که حتی مصرف ۱.۲ نوشیدنی الکلی در روز می تواند ریسک ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی را بالا ببرد.
ضربان قلب بالا یا تپش قلب تنها یکی از علائم این بیماری می باشد. همانطور که پیشتر اشاره شد وقتی بدن دچار کم آبی می شود، قلب به منظور گردش خون باید سخت تر کار کند، که ممکن است باعث تپش قلب شود.
ورزش منظم
یکی دیگر از تکنیک های مفید برای کاهش ضربان قلب ورزش منظم می باشد. ورزش می تواند سلامت قلب و عروق را بهبود بخشیده و به بازبابی ریتم قلب کمک نماید. در ضمن می تواند استرس و اضطراب را کاهش دهد. ورزش قلبی عروقی به تقویت قلب کمک کرده و از تپش قلب جلوگیری یا آن را کاهش می دهد. از جمله ورزش های مفید عبارت است از:
- پیاده روی سریع
- دویدن
- دوچرخه سواری
- شنا
با این وجود ورزش ممکن است سبب ضربان قلب بالا در برخی افراد گردد و اهمیت دارد که انواع ورزش بالقوه مشکل ساز را ابتدا شناسایی نموده و از آن خودداری شود. فردی که می خواهد رژیم ورزشی جدیدی را آغاز کند بایستی اول برنامه ها را با پزشک در میان بگذارد.
استفاده از گیاهان دارویی
برخی گیاهان دارویی می توانند در تسکین تپش قلب و کاهش ضربان آن موثر باشند. به این ترتیب دمنوش ها و عرقیجات را در برنامه روزانه تان قرار دهید از جمله این گیاهان دارویی عبارت است از:
- بابونه
- گل گاو زبان
- بهار نارنج
- بیدمشک
- اسطوخودوس
سخن پایانی
به طور کلی مناسب ترین تکنیک ها جهت بهبود تپش قلب در خانه اجتناب از عوامل تحریک کننده علائم آن می باشد. از این رو:
- استرس خود را کاهش داده و هر روز پیش از رفتن به محل کار تکنیک های آرام سازی روان مانند مدیتیشن، یوگا یا تنفس عمیق را انجام دهید.
- از محرکها اجتناب نمایید. کافئین، نیکوتین، بعضی از داروهای سرماخوردگی و نوشیدنی های انرژی زا ممکن است سبب افزایش ضربان قلب یا نامنظم شدن آن شوند.
- از مصرف داروهای غیرقانونی پرهیز کنید. بعضی داروها مانند کوکائین و آمفتامین ممکن است سبب افزایش ضربان قلب شوند.
در پایان این مطلب پیشنهاد می شود در صورت تمایل برای دانستن که ضربان قلب بالا چه زمانی خطرناک است؟ و آشنایی با راهکارهای خانگی برای تقویت قلب روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا