فولیکول مو بخشی مهمی از بدن انسان و سایر جانداران به شمار می رود، که توانایی ایجاد مو را دارند و معمولا به شکل کیسه هایی لوله ای می باشند، که مو داخل آن ها رشد می کند. رشد مو در این کیسه مانند رشد، ریشه گیاه در گلدان است. فرایند رشد مو در فولیکول شامل سه مرحله است. مرحله اول رشد مو و بلند شدن آن ها به مرور زمان است(آناژن)، مرحله دوم توقف رشد مو است(کاتاژن) و مرحله پایانی استراحت مو می باشد(تلوژن). در ادامه اطلاعات بیشتری در این زمینه در اختیار شما قرار می دهیم.
انسان های مختلف دارای فولیکول های متفاوت می باشند. به عبارت دقیق تر فولیکول ها از سلول های پوستی ساخته می شوند و این فولیکول ها هستند، که در رشد و شکل گیری مو تاثیر دارند. این قسمت از بدن نقش مهمی در زیبای ایفا می کند و اگر ساختار آن با اختلال مواجه شود، ممکن است عوارضی چون پوست پرتقالی به همراه داشته باشد. آناتومی موی سر می تواند، دید بهتری نسبت به این موضوع برای شما فراهم کند.
فولیکول مو چیست؟
مو، از بخشی زمینه ای به نام فولیکول تشکیل می شود. این فولیکول ها به طول ۴ تا ۵ میلی متر در ناحیه درم پوست قرار دارند، هر فولیکول توانایی ساخت یک تا چهار تار مو را دارد. ساختار فولیکول شامل ۱. غلاف بیرونی ریشه ۲. غلاف درونی ریشه و ۳. پیاز مو می باشند. در قسمت پایینی فولیکول ها نواحی به اسم پستانک وجود دارد، که برآمده است. وظیفه پستانک ها دریافت مواد مغذی برای رشد مو می باشد. در صورتی که مواد مغذی به مو نرسد، مو ها ضعیف شده و در نهایت می ریزند. به طور متوسط انسان ۱۰۰۰۰۰ فولیکول دارد، که تعیین کننده رشد، تکثیر و شکل ظاهری مو می باشد.
چرخه رشد مو
همانطور که پیش از این گفته شد، مو در یک چرخه سه مرحله ای پروسه رشد را طی می کند. برای درک بهتر به توضیح این مراحل می پردازیم تا تصویر روشنی ازاین موضوع را تجسم کنید.
آناژن: در این مرحله مو ها در حال رشد هستند، سلول های مو با سرعت خوبی در حال تقسیم شدن می باشند و مو های جدید نیز در حال رشد هستند. جالب است بدانید احتمالا ۹۰ درصد از مو های شما در حال حاضر در این مرحله قرار دارند. بسته به عوامل مختلفی چون ژنتیک افراد، مدت زمان این مرحله برای هر کسی متفاوت است، مدت زمان این مرحله دو تا هفت سال می باشد.
کاتاژن: در توصیف این مرحله باید گفت مدت قرار داشتن در این دوره برای مو بسیار کوتاه است، این مرحله حدودا دو تا سه هفته زمان نیاز دارد، کاتاژن یک مرحله انتقالی به نظر می آید و در آن مو ها از بافت خونی جدا می شوند.
تلوژن: در این مرحله ریشه مو ها رشد یافته و در فولیکول قرار دارند و در همین حین مو های جدید در زیر آن رشد می کنند. پس از گذشت تقریبی سه ماه مو های رشد یافته از بین می روند و تار های جدید از فولیکول مو بیرون می آیند.
روش های تقویت فولیکول های مو
روش های خانگی و انواع ماسک ها، مزوتراپی، پی آر پی بهترین راه ها برای تقویت فولیکول می باشند. در ادامه چند نمونه رایج برای تقویت فولیکول را شرح می دهیم.
شامپو های بدون سولفات
از مواد مختلفی برای ساخت شامپو استفاده می شود و سولفات نیز یکی از این مواد می باشد، که به فولیکول آسیب وارد می کند. سولفات موجود در شامپو فولیکول مو را شل می کند و باعث تضعیف مو می شود، این امر در نهایت به ریزش مو ختم می شود. بهتر است در زمان خرید شامپو ها به مواد به کار رفته در آن دقت کنید، تا شامپو هایی تهیه کنید، که عاری از سولفات باشند. شناسایی علت ریزش مو می تواند، کمک بزرگی در پیشگیری از آن باشد، در برخی موارد سولفات موجود در شامپو باعث ریزش مو می شود. شناخت انواع ریزش مو در کاهش ریزش مو و تقویت آن بسیار موثر است.
ماساژ پوست سر
ماساژ پوست سر در هنگام استفاده از ماسک مو یا مرطوب ساخت پوست سر با روغن بسیار موثر می باشد و روش مناسبی برای تقویت فولیکول مو و ضخامت تار مو محسوب می شود. ماساژ پوست سر جریان خون را بهبود می بخشد و در روند طبیعی رشد مو کمک کننده می باشد. برای این کار باید پوست سر خود را به شکل دایره ماساژ دهید، این کار را با نوک انگشتان انجام دهید و از ناخن های خود استفاده نکنید.
تمام بخش های پوست سر را با نوک انگشتان ماساژ دهید و فشار انگشتان را از سبک تا متوسط تغییر دهید. روزانه ۴ دقیقه ماساژ بعد از ۲۴ هفته تغییرات شگرفی را در مو های شما ایجاد می کند.
شامپوی کراتین
پروتئین کراتین به شکل طبیعی در موی انسان وجود دارد، کاربرد این پروتئین تقویت و ترمیم مو های آسیب دیده می باشد. برای اثر بخشی بیشتر هنگام استفاده از این شامپو سعی کنید، چند دقیقه شامپو را به آرامی روی سر خود مالش دهید.
ماسک مو
استفاده از ماسک مو کمک می کند تا فولیکول ها تقویت شود و تقویت ریشه مو هدف استفاده از ماسک مو می باشد. با توجه به نوع مو های خود محصول مناسبی را تهیه کنید، مو را مرطوب کنید و ماسک را روی مو های خود بزنید و اجازه دهید، تا سی دقیقه روی مو ها بماند. ماسک مو های طبیعی تاثیر بیشتری دارند و استفاده از ماسک موی آووکادو در این زمینه پیشنهاد می شود.
مصرف پروتئین و ویتامین
تغذیه در تقویت فولیکول مو بسیار موثر است، ویتامین ها و مواد مغذی چون ویتامین A، ویتامین های گروه B، ویتامین C، ویتامین D، ویتامین E، آهن، روی، زینک و مکمل هایی مانند بیوتین در این زمینه بسیار کارساز هستند.
دریافت پروتئین کافی به رشد فولیکول ها کمک می کند، غذا های سرشار از پروتئین شامل تخم مرغ، ماهی، گوشت،حبوبات، اسفناج و کلم می باشند.
روغن تراپی
روغن رزماری یک از موثر ترین روغن ها برای تقویت رشد مو و پیشگیری از ریزش مو می باشد، که در تقویت مو و تحریک رشد بسیار کمک کننده است. کف دست و انگشتان خود را به مقداری روغن رزماری آغشته کنید و پوست سر خود را ماساژ دهید. چند بار این کار را در هفته تکرار کنید تا نتایج شگفت انگیزی آن را مشاهده کنید. می توانید مقداری از این روغن را به شامپو های خود نیز اضافه کنید.
آب پیاز
استفاده از آب پیاز در تقویت مو ها به شما بسیار کمک می کند. بیماری آلویسی آره آتا نوعی بیماری خود ایمنی می باشد. قدرت آب پیاز در تقویت فولیکولها، بهبود سلامت پوست سر و رشد موها به اندازهای است که یکی از درمانهای طبیعی آلوپسی آره آتا محسوب میشود.
چند پیاز را در مخلوط کن بریزید و آب آن ها را بگیرید و روی پوست سر و مو های خود بمالید، ۱۵ دقیه زمان دهید، تا تاثیر خودش را بر تقویت فولیکول های مو داشته باشد و پس از آن با یک شامپوی ملایم مو های خود را بشویید.
شانه چوبی
مزایای استفاده از شانه چوبی برای همه شناخته شده می باشد، استفاده از این شانه به افزایش جریان خون در سر کمک می کند و مواد مغذی و اکسیژن کافی را در اختیار فولیکول ها قرار می دهد. شانه چوبی یک ماساژور طبیعی است و رشد مو را تنظیم می کند. شانه چوبی سبوم یا چربی تولید شده توسط غدههای چربی اطراف فولیکول مو را به درستی توزیع کرده و ریشه یا فولیکول را از این طریق تغذیه میکند.
منبع : آرگا