دانش آموزانی که به کارهای عملی علاقه زیادی دارید می توانند برای ورود به پایه دهم یکی از رشته های شاخه کاردانش یا فنی حرفه ای را انتخاب نمایند. دروس این رشته ها بیشتر عملی ارائه می شود. در ادامه مطلب به معرفی رشته های کاردانش می پردازیم.
آشنایی با رشته های کاردانش
همانطور که می دانید هر دانش آموزی با انتخاب رشته، مسیر تحصیلی و شغلی خود را برای آینده تعیین می کند. انتخاب رشته اصولی بایستی بر اساس ضریب هوشی، نمرات تحصیلی، استعداد و نقاط قوت و ضعف هر فرد صورت گیرد و هر اندازه میزان علاقه دانش آموز به رشته های که انتخاب نموده بیشتر باشد، سعی و تلاشش برای رسیدن به هدف ارتقا می یابد.
به این ترتیب باید رشته ای را انتخاب نماید که مطابق با علاقه و توانایی هایش باشد. در کشور ما دانش آموزان در پایه نهم برای ورود به پایه دهم می توانند از میان رشته های اصلی معارف اسلامی، ریاضی فیزیک، علوم انسانی، علوم تجربی، کاردانش، و فنی حرفه ای یک رشته را برای ادامه تحصیل انتخاب نمایند.
افرادی که به رشته های عملی علاقه دارند از همان ابتدا رشته های کاردانش را انتخاب می کنند. دروس این رشته برخلاف دیگر رشته ها اکثرا عملی است. این موضوع سبب می شود دانش آموز مفاهیم عملی و تئوری را همزمان یاد بگیرد. به این ترتیب اگر به کارهای عملی علاقه زیادی دارید می توانید یکی از رشته های کاردانش یا فنی حرفه ای را برای تحصیل انتخاب کنید.
دانش آموز از پایه دهم وارد هنرستان شده و در یکی از این رشته ها به ادامه تحصیل می پردازد.
مزیت تحصیل در شاخه کاردانش
بهتر است دانش آموزان قبل از انتخاب رشته اطلاعات لازم در مورد رشته مدنظر کسب کرده و با شناخت کامل آن را انتخاب کنند. زیرا این کار سرنوشت تحصیلی و شغلی آن ها را تعیین می کند. شاخه کاردانش نیز همانند سایر شاخه های تحصیلی دارای نقاط قوت و ضعف خودش می باشد. از جمله مزایای تحصیل در این رشته عبارت است از:
- ورود به بازار کار پس از اخذ مدرک دیپلم
- داشتن دروس عملی نسبت به سایر رشته ها
- امکان آموزش حرفه های گوناگون به دلیل تنوع زیاد زیر شاخه ها
- امکان کارآفرینی
- امکان ادامه تحصیل بدون شرکت در کنکور
- کسب موقعیت های شغلی مختلف
قابل ذکر است دانش آموزانی که شاخه کاردانش را برای ادامه تحصیل انتخاب می کنند برای اخذ دیپلم بایستی ۹۶ واحد درسی را پاس کنند. دروس این رشته شامل ۵۳ واحد دروش عمومی مشترک و ۴۳ واحد مهارتی است. بعد از سه سال تحصیل دیپلم کاردانش از رشته مورد نظر کسب و به راحتی می تواند وارد بازار کار شده یا به ادامه تحصیل بپردازد.
معرفی رشته های شاخه کاردانش
شاخه کاردانش با هدف آموزش فنون و مهارت های مورد نیاز جامعه قصد پرورش استعداد دانش آموزان را دارد. این شاخه شامل سه زیر شاخه اصلی صنعت، خدمات و کشاورزی و هنر می باشد که بر اساس آخرین بروزرسانی های خبری چند رشته جدید نیز به این سه زیر شاخه اضافه شده است:
- بهداشت عشایر و روستا
- محیط بانی
- حمل و نقل ریلی
- انرژی
- خدمات فروشگاهی
- بازیافت مواد
در ضمن علاوه بر رشته های اشاره شده، شاخه کاردانش بیشتر از ۱۵۰ زیر شاخه را شامل می شود. اما باید دقت کنید که همه این رشته ها در یک هنرستان کاردانش ارائه نمی شود و در حقیقت هیچ یک از هنرستان ها تمام رشته ها را ارائه نمی دهد. تنوع رشته های این شاخه تحصیلی کار را برای دانش آموز آسان نموده و می تواند بر حسب علاقه مندی خود یکی از این رشته ها را انتخاب نماید. در تصاویر زیر به این رشته ها اشاره شد.
شرایط پذیرش در شاخه کاردانش
احتمالا برای اکثر دانش آموزان این سوال ایجاد می شود که شاخه تحصیلی کاردانش با دیگر شاخه های تحصیلی چه تفاوتی دارد؟ در پاسخ باید اشاره کرد رشته های کاردانش مفاهیم را به صورت تئوری و عملی به دانش آموز ارائه می دهند. به این ترتیب اصلی ترین تفاوت آن با سایر شاخه های اصلی تحصیلی در نوع ارائه مفاهیم آموزشی می باشد.
دانش آموز می تواند رشته های این شاخه را در هنرستان فرا بگیرد. در هنرستان دروس همراه با کارگاه و آموزش فنی ارائه می شوند. در این دوره همه دروس به صورت تخصصی و عملی فرا گرفته می شود. این موضوع سبب می شود بعد از اتمام تحصیل دانش آموز سریعا جذب بازار کار شود.
رشته های تحصیلی این شاخه بسیار زیاد و متنوع بوده و بر اساس علاقه می تواند دست به انتخاب بزند. همچنین هر سال رشته های جدیدی به شاخه کاردانش و فنی حرفه ای اضافه می شود. شرایط ورود به این شاخه تحصیلی شامل موارد زیر می باشد:
- امتیاز سوابق تحصیلی: ۳۵
- امتیاز آزمون مشاوره ای: ۳۰
- امتیاز نظر دانش آموز: ۱۰
- امتیاز نظر مشاور: ۱۰
- امتیاز نظر معلمان: ۱۰
- امتیاز نظر والدین:۵
در ضمن شرایط پذیرش در شاخه کاردانش عبارت است از:
- مجموع نمرات ریاضی و کار و فن آوری: حداقل ضریب ۳۶
- ریاضی: ضریب ۲
- کار و فن آوری: ضریب ۳
- معدل: حداقل ۱۲
چند نکته:
- آزمون های مشاوره ای به آزمون های استعداد، رغبت، شخصیت و ارزش های تحصیلی / شغلی دانش آموز تقسیم می شود.
- دانش آموزان بایستی طی شش مرحله در طول ۳ سال تحصیلی هفتم، هشتم و نهم در آزمون های مشاوره ای شرکت نمایند.
- دانش آموزانی که قصد انتخاب رشته کاردانش را دارند، علاوه بر امتیازت جدول فوق باید همچنین موفق به کسب حداقل میانگین دروس تخصصی در هر سه پایه هفتم، هشتم و نهم گردند. در ضمن دروس پایه هفتم و هشتم با ضریب ۱ و پایه نهم با ضریب ۳ اعمال خواهند شد.
- لازم است دانش آموزان دقت نمایند که برخی از رشته های گروه کاردانش در زیر شاخه های صنعت، کشاورزی و خدمات در هنرستان های کاردانش دخترانه ارائه نشده از این رو می بایست پیش از انتخاب رشته درباره مدارس ارائه کننده رشته مورد نظر و همچنین بازار کار رشته انتخابی تحقیقات جامع را انجام بدهند.
رشته های دخترانه و پسرانه شاخه کاردانش ۱۴۰۲
برخی از زیر شاخه های تحصیلی کاردانش فقط برای یک نوع جنسیت ارائه می شود. البته قابل ذکر است که بیشتر زیر شاخه های این رشته در هنرستان های دخترانه و پسرانه ارائه می شود ولی برای هر دو گروه، در انتخاب برخی از رشته ها محدودیت وجود دارد که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
این رشته ها تنها در هنرستان دخترانه آموزش داده می شوند:
- خیاطی لباس زنانه
- کودکیاری
- خیاطی لباس شب و عروس
این رشته ها تنها در هنرستان پسرانه آموزش داده می شود:
- تاسیسات
- متالورژی
- ساخت و تولید
- صنایع فلزی
بازار کار شاخه کار دانش
قابل ذکر است شاخه کاردانش همانند شاخه های فنی و حرفه ای دروس عملی و کارگاهی بسیاری دارد. به همین جهت از همان آغاز ورود به هنرستان مهارت های زیادی را فرا می گیرند که سبب می شود، سریعا بعد از فارغ التحصیل شدن به بازار کار جذب شوند. در ادامه به بازار کار هر یک از زیر شاخه های کار دانش اشاره می شود:
بازار کار شاخه هنر
رشته های شاخه هنر جزو رشته هایی هستند که طرفداران زیادی دارند و بیشترین متقاضی این رشته، خانم ها می باشند. زیرا که بحث ظرافت و محیط امن شغلی رشته های این شاخه، از مهم ترین عواملی است که بیشتر بانوان به آن توجه ویژه ای دارند. فارغ التحصیلان رشته های هنر می توانند به عنوان مدرس در آموزشگاه ها و مدارس مشغول به کار شوند. همچنین فرهنگسراها، عکاسی تبلیغاتی، عکاسی خبری وزارت ارشاد، موزه ها و … از سایر فرصت های شغلی رشته های شاخه هنر هستند.
بازار کار شاخه کشاورزی و خدمات
باید اشاره کرد رشته های کشاورزی همچون پرورش زنبور عسل، پرورش میگو، پرورش قارچ، کرم ابریشم و یا بخش خدمات مانند حسابداری مالی، امور اداری، هتلداری و … همگی جز جدا نشدنی زندگی هستند. فارغ التحصیلان رشته های کشاورزی می توانند خود یک کارآفرین باشند و علاوه بر کار و درآمد زایی، نرخ بیکاری را هم بکاهند.
از سایر فرصت های شغلی برای دانش آموختگان رشته های شاخه کشاورزی و خدمات می توان به تولید و توزیع بذر، تولید محصولات و ادوات کشاورزی، موسسات تحقیقاتی، شرکت ها و موسسات خصوصی کشت و صنعت و … اشاره کرد.
بازار کار شاخه صنعت
همانطور که می دانید امروزه در همه کشورها از جمله کشورمان، فناوری ها به طور وسیعی رو به افزایش است. مثلا نیاز بشر به برق که از مهم ترین نیازهای امروزه می باشد، سبب شده که بازار کار این رشته به خوبی رشد نماید. بیشتر لوازم اولیه زندگی انسان ها، با برق کار می کند و این یعنی از تولید تا سرویس و تعمیر این وسایل به متخصصین رشته برق نیاز است.
افرادی که در رشته هایی مانند تعمیرات لوازم خانگی، برق، تاسیسات، تعمیرات موبایل و وسایل دیجیتالی، تعمیرات خودرو، نصب و سرویس آسانسور و… فارغ التحصیل شوند، می توانند سریعا جذب بازار کار خواهند شد.
در پایان این مطلب از همراهی شما سپاسگزاریم. و امیدواریم اطلاعات مورد نظر را از شاخه کاردانش به دست آورده باشید. همچنین پیشنهاد می شود اگر علاقمند هستید تا با رشته عکاسی و رشته آی تی آشنا شوید روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا