مراقبت از حنجره برای همه افراد ضروری است. ولی افرادی هستند که به دنبال صدای یک خوب و دلنشین تر هستند. این افراد باید به تقویت حنجره اقدام کنند. اگر شما نیز به دنبال راه های انجام این کار هستید با ادامه مطلب همراه ما باشید.
راه های تقویت حنجره
تارهای صوتی در بالای نای و در گلو قرار دارند. هنگامی که صحبت می کنید هوا توسط ریه به حنجره منتقل شده و آن ها را به لرزش در می آورد. به این ترتیب صدا تولید می شود. تارهای صوتی این قابلیت را داند که تقویت شده و صدای دلنشین تر تولید شود.
حال اگر جزو افرادی هستید که می خواهید فن بیان قوی داشته باشید و به یک سخنران قوی تبدیل شوید، لازم است تا حنجره ای قوی داشته باشید. در ادامه شما را با راه های تقویت حنجره آشنا می کنیم. حنجره نیز همچون همه اعضای بدن آسیب پیدا می کند. از این رو قبل از آنکه مشکلی برای حنجره ایجاد شود از بروز این مشکلات پیشگیری کنید.
بهداشت صوتی یا مراقبت از حنجره از نکاتی است که بایستی در پیشگیری از آسیب های حنجره و اختلالات صوتی صورت گیرد. بهداشت غذایی و بهداشت دهان و دندان از موارد مهمی است که به داشتن حنجره ای سالم به شما کمک می کند. فعالان در زمینه خوانندگی، گویندگی و صداگذاری بایستی بتوانند در مراقبت از حنجره خود عملکرد بهتری داشته باشند.
رفتار، شرایط محیطی و آب و هوایی و عادات روزانه از مواردی است که روی حنجره تاثیرگذار هستند. البته نشانه هایی هست که هشدار می دهد سریعتر نسبت به مراقبت درست از حنجره اقدام کنید. خش دائمی صدا هنگام صحبت کردن، بم بودن نامتعارف صدا، عمیق شدن ناگهانی صدا، ایجاد صداهای نامناسب.
اگرچه مراقبت از حنجره برای تمام افراد لازم می باشد. ولی افرادی هستند که دوست دارند صدای خیلی خوبی داشته باشند. از این رو تقویت حنجره اهمیت پیدا می کند. از راه های انجام این کار عبارت است از:
۱. اهمیت دادن به مواد غذایی مصرفی
مواد غذایی هم می توانند روی تقویت تارهای صوتی و حنجره تاثیر بگذارند. مصرف برخی مواد غذایی روی صدا اثر منفی می گذرد و با بروز حساسیت سبب ایجاد اختلال در حرف زدن می شود. بعضی از این مواد غذایی آسیب جدی به تارهای صوتی وارد می کنند که باید از لیست برنامه غذایی حذف گردند.
این مورد برای خوانندگان و سخنرانان اهمیت بیشتری پیدا می کند. در مراقبت از حنجره باید دانست که غذاهای تند و همراه با فلفل تاثیر منفی روی حنجره دارند. مصرف الکل نیز در ایجاد سرطان حنجره و آسیب جدی به تارهای صوتی خیلی موثر است. مصرف سیگار و دخانیات هم علاوه بر این که برای سلامت مضر هستند سبب ضعیف شدن تارهای صوتی به مرور زمان می گردند.
در جهت مراقبت از حنجره از مصرف مواد اسیدی نظیر سرکه، آب لیمو، و آبغوره اجتناب کنید. همچنین افراد فعال در زمینه صداسازی، گویندگی و خوانندگی در تغذیه خود آب یخ، سرخ کردنی ها، ادویه جات، ترشی و هر نوع محرک سرفه کمتری مصرف می کنند. غذاهای آب پز، ژله، تخم شربتی، فرنی، و به دانه سبب نرم شدن صدا می شود. همچنین موارد زیر نیز در تقویت تارهای صوتی موثر است:
- آویشن، انجیر خشک و شیر گرم
- نوشیدن آب پرتقال و لیمو ترش
- لعاب عناب
- مصرف تخم کرفس
- معجون عسل و آبلیمو
- ویتامین سی
- شربت عسل
- معجون شیر انجیر
- پیاز تنوری یا کبابی
۲. اطلاع از موارد ممنوعه
برای دانستن نحوه مراقبت از حنجره باید از موارد ممنوعه آن نیز مطلع بود. از مواردی که انجام دادن آن در طی روز سبب اختلال در تارهای صوتی می شود. خندیدن با صدای بلند می باشد. اگر می خواهید در مراقبت از تارهای صوتی درست عمل کنید به موارد زیر دقت داشته باشید:
- هنگام صحبت کردن بایستی عضلات صورت را سفت کنید. شل حرف نزید و به آرامی صحبت کنید.
- ورزش های پر سر و صدا و تنفس ناهماهنگ می تواند روی حنجره اثر منفی بگذارد.
- برای باز شدن حنجره باید با سرعت معمولی صحبت کرده و از فریادهای ناگهانی و جیغ زدن خودداری شود.
- در مراقبت درست از حنجره بهتر است هنگام بیماری های تنفسی و آلرژیک از صحبت کردن به مدت زیاد اجتناب کنید.
۳. تمرینات ورزشی
اگر برای شما جای سوال است که چطور حنجره را گرم کنید یکی از مواردی که خوانندگان به آن خیلی دقت می کنند. یک راه این است که به طور استاندارد و درست تنفس انجام دهید. به نحوی که از همه ظرفیت تنفسی تان استفاده کنید. کنترل استرس در جمع از مواردی است که می تواند در مراقبت از حنجره کمک کننده باشد.
چرا که از طریق آن نوع صدای شما و زیر و بمی آن کنترل می شود. برخی تمرینات ورزشی نیز در تقویت تارهای صوتی کمک کننده هستند از جمله:
- فک پایین را شل نموده و تنفس انجام دهید. سرعت تنفس را به تدریج بالاتر ببرید. این نوع تمرین عضلات زیر فک و گلو را تقویت می کند.
- دست خود را زیر چانه قرار داده و فک را به آرامی باز و بسته نمایید.
- باز شدن حنجره از مواردی است که باید به آرامی صورت گیرد. صاف کردن گلو به طور مکرر و با سرعت زیاد می تواند به تارهای صوتی آسیب بزند.
۴. خمیازه کشیدن
خمیازه کشیدن سبب باز شدن پشت گلو می شود که گرما و حجم زیادی را به صدا اضافه می کند. بهترین روش برای خمیازه کشیدن این است که نفس عمیق بکشید. وقتی خمیازه می کشید در همان حین بخوانید و بازدم داشته باشید و تمرینات زیر را انجام دهید:
-
تکرار اصوات هام
هام یا هامینگ توسط طنین بینی و گلو مستقیما فرد را به وضوح و ضمنا تقویت تارهای صوتی می رساند. پس از شروع به گفتن اصوات هام بدون این که صدای خود را قطع کنید سعی کنید کلمات و اصوات دیگری را هم بگویید.
-
تکرار اصوات ای
پشت زبان در این حالت کمی بالا می رود و هوا به سوی مجاری بینی هدایت می شود. برای بیشتر مردم اجرای صدای ای تقریبا تجربه در درک طنین بینی است. بعد از شروع به تکرار اصوات ای سعی کنید تا نت ها را به ترتیب ۱-۲-۳-۴-۵-۴-۳-۲-۱ یا Do-R-Mi-Fa-Sol-Fa-Mi-R-Do بخوانید.
-
صامت های ب و پ
موقع انجام این صامت ها فشار هوا در پشت لب به وجود می آید. تمرکز کامل بر بیان این صامت ها توجه را از خواندن گلو منحرف می سازد. می توانید از یک الگوی ملودیک ساده نظیر ۸-۵-۳-۱ یا دو سلول – دو استفاده نمایید. بعد از این صامت ها از مصوت هایی مانند با، بی، پی و پا استفاده کنید.
-
تکرار اصوات آ- ای و او
تقویت قدرت صدا به صورت قابل توجهی نتیجه تقویت صداهای اصلی می باشد.
-
تکرار حرف ز
زبان هنگام تلفظ حرف ز در حالت آرامش است. از سویی احساس می شود صدا در حال کاهش بوده این کار سبب تقویت گلو می شود. می توانید در این حالت ملودی های مختلف را تمرین نمایید.
۵. تمرینات کششی
ممکن است برای شما جالب باشد که بدانید تمرینات بدنی و کششی مانند ژیمناستیک سبب تقویت صدا می گردد. زیرا در صورت کشش بدن هوای کمی جذب شده و دم کوتاه تری ایجاد می شود که سبب شده بدن برای تولید صدا به هوای کمی نیاز پیدا کند. از جمله این تمرینات کششی تمرین تقویت زبان می باشد زیرا بیشتر متخصصان عقیده دارند زبان نقش کلیدی در تولید آوا دارد و نقش موثری در قدرت صدای شما خواهد داشت.
برای انجام تمرین تقویت زبان گوشه های زبان را به داخل خمیده کرده و به حالت اولیه برگردانید و اطمینان یابید که زبان شما کاملا بی حرکت و ریلکس باشد. بعد این حرکت را چند مرتبه تکرار کنید. این حرکت به تدریج سبب تقویت عضلات زبانی می گردد.
۶. تمرینات تنفسی
فقط خوانندگان به سلامت حنجره اهمیت نمی دهند بلکه مجریان، سخنرانان هم خیلی به فکر سلامت حنجره خود هستند و حتما باید با راه های تقویت صدا آشنا باشند. این افراد می دانند صاف کردن گلو قبل از خواندن و صحبت کردن سبب بدتر شدن گلو می شود. زیرا صدای آن ها را بلندتر و ضخیم تر می نماید.
همانطور که اشاره شد استفاده از غذاهای طبیعی و آب ولرم برای تقویت حنجره موثر است. به همین راحتی با تمرین های مکرر می توانید حنجره را قوی تر نموده و در سخنرانی های طولانی گرفتگی صدا پیدا نمی کنید. رعایت برخی موارد تغذیه ای در ایجاد یک صدای صاف و بدون خش و حنجره سالم کمک کننده است.
در پایان اگر علاقمند هستید تا با روش های تقویت شنوایی و تقویت ریه آشنا شوید روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا