آب مروارید به کدر شدن عدسی چشم گفته می شود که به تاری دید، مشکلات تابش خیره کننده، تحریف دید و در موارد پیشرفته به نابینایی منجر می شود. جالب است بدانید که آب مروارید یکی از مهم ترین دلایل نابینایی در سراسر جهان است. با این حال علائم آب مروارید به راحتی قابل تشخیص است و می توان از پیشرفت آن جلوگیری کرد. بنابراین توصیه می شود که در صورت مواجهه با هر کدام از علائم آن، هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کنید. در ادامه مطلب ضمن تعریف آب مروارید، به علائم، علل و روش تشخیص آب مروارید خواهیم پرداخت.
آب مروارید چیست؟
آب مروارید یکی از بیماری های مرتبط با چشم است که به تاری بدون درد در عدسی چشم منجر می شود. این بیماری در ابتدا با تاری عدسی چشم همراه است و به تدریج و همزمان با افزایش تاری عدسی چشم، بینایی فرد مختل می شود. به این صورت که مانع عبور نور از عدسی می شود و می تواند دید واضح را دچار مشکل کند. این بیماری یک بیماری پیش رونده و بدون درد است که اگر به موقع درمان نشود، منجر به از دست رفتن بیماری فرد خواهد شد. علی رغم این که بیوشیمی بدن افراد در سن ۴۰ سالگی دچار تغییر می شود و پروتئین های تولیدی به وسیله چشم با کاهش انعطاف پذیری مواجه می شوند، علائم این بیماری در سنین ۴۰ به بالا بروز پیدا می کند. با این حال احتمال بروز آن در افراد جوان تر نیز وجود دارد.
دلایل ایجاد آب مروارید چیست؟
اگرچه هنوز علت اصلی ابتلا به آب مروارید مشخص نیست، با این حال پیری می تواند ریسک ابتلا به آب مروارید را افزایش دهد. برخی از مهم ترین علل ایجاد آب مروارید عبارتند از:
- ابتلا به دیابت
- مصرف سیگار و استفاده بیش از حد از مشروبات الکلی
- وارد شدن آسیب به چشم
- مصرف بیش از حد از کورتیکواستروئید
- قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید
شایع ترین علائم آب مروارید
به طور معمول علائم آب مروارید به وسیله افراد عادی قابل تشخیص است و هر فرد با کمی دقت می تواند این علائم را تشخیص دهد. در ادامه برخی از مهم ترین علائم آب مروارید آورده شده است. بهتر است با مشاهده هر کدام از این علائم هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کنید تا بتوانید از پیشرفت بیماری خود جلوگیری کنید.
حساسیت به نور
فرد مبتلا به آب مروارید به درستی نمی تواند در نور شدید خورشید ببیند. به این صورت که ممکن است هاله ای اطراف اشیا ببیند و یا این که نورهای داخلی برای او خیلی روشن به نظر برسند. این افراد هنگام رانندگی در شب به خاطر نور چراغ جلوی ماشینی که از مقابل می آید، با مشکل مواجه می شوند.
تاری دید
شایع ترین علامت آب مروارید، تاری دید در هر فاصله ای و تیرگی عدسی چشم است. در این شرایط توصیف افراد از خودشان، شخصیتی مه آلود، غبار گرفته و ابری است. لازم به ذکر است بدانید که آب مروارید با گذشت زمان شدت می یابد و موجب می شود که نور کمتری به شبکیه چشم برسد. احتمال دارد که این افراد دچار مشکلات دید در شب و رانندگی در این ساعات از شبانه روز شوند.
دید موقتی
یکی دیگر از نشانه های آب مروارید، دید موقتی است. به این صورت که آب مروارید همانند یک عدسی قوی باعث می شود که توانایی دیدن اشیای نزدیک به طور موقت افزایش پیدا کند. این احتمال وجود دارد کسانی که زمانی از عینک مطالعه استفاده می کردند، دیگر نیازی به استفاده از آن نداشته باشند. از آن جایی که آب مروارید با گذشت زمان بدتر می شود، این دید قوی نیز به تدریج از بین خواهد رفت.
دوبینی
داشتن دید دوگانه یا دوبینی در زمان نگاه کردن با یک چشم، یکی دیگر از نشانه های ابتلا به آب مروارید است. یادتان باشد که این مشکل با دوبینی ناشی از توازن نامناسب چشم ها متفاوت است. دوبینی ناشی از آب مروارید حتی زمانی که از یک چشم هم نگاه می کنید، ممکن است اتفاق بیفتد.
تغییرات مکرر نمره عینک
نمره عینک بیشتر افراد مبتلا به آب مروارید به مرور زمان تغییر می کند. به این خاطر که دید آن ها با گذشت زمان کمتر می شود.
تغییر رنگ
آب مروارید می تواند تغییراتی در رنگ ها داشته باشد و بر مشاهده آن ها تأثیر بگذارد. به این صورت که بعضی از رنگ ها محو شده به نظر می رسند و بعضی اشیا دارای سایه هایی زرد یا قهوه ای هستند. اگرچه این مشخصه در ابتدا نشان داده نمی شود، اما با گذشت زمان تشخیص رنگ ها به ویژه رنگ بنفش و آبی از یکدیگر سخت می شود.
روش تشخیص آب مروارید چگونه است؟
روش تشخیص آب مروارید از طریق معاینه چشم صورت می گیرد. معاینه چشم، آزمایش دید و معاینه چشم ها به کمک میکروسکوپ لامپ شکاف را شامل می شود. در این میان مردمک ها به کمک قطره های چشمی مخصوص گشاد می شوند تا دید بهتری در قسمت پشتی چشم که شبکیه و عصب بینایی در آن قرار دارند، به وجود آید.
چه کسانی دچار آب مروارید می شوند؟
همان طور که در ابتدای متن اشاره کردیم، بیشتر مبتلایان به آب مروارید بالاتر از ۴۰ سال سن دارند. آمارها نشان می دهند که بیش از نیمی از مردم آمریکا در سنین ۶۵ سالگی به بعد درگیر آب مروارید می شوند. با این حال در مواردی ممکن است که این مشکل گریبان گیر افراد جوان نیز بشود. هم چنین احتمال دارد که یک نوزاد با مشکل آب مروارید متولد شود که این عارضه آب مروارید مادرزادی نامیده می شود. بهتر است بدانید که در شرایط غیر معمول بروز آب مروارید در کودکان به خاطر آسیب به چشم و یا بیماری اتفاق می افتد.
راه های درمان آب مروارید
درمان آب مروارید به دو صورت جراحی و درمان خانگی انجام می شود:
عمل جراحی
در این روش پزشک متخصص لنز کدر شده را برداشته و لنز مصنوعی جدیدی که به آن لنز داخل چشمی گفته می شود را جایگزین لنز قبلی می کند. جراحی آب مروارید به صورت سرپایی انجام شده و روشی مؤثر با امنیت بسیار بالا است. به گونه ای که از هر ۱۰ نفر که عمل جراحی انجام می دهند، ۹ نفر آن ها بعد از جراحی به طور کامل بهبود می یابند.
درمان خانگی
اگرچه جراحی تنها راه رهایی از آب مروارید است، با این حال ممکن است شما به جراحی فوری نیاز نداشته باشید. در این جا درمان های خانگی مورد توجه قرار می گیرند. این راه ها می توانند تا حد زیادی آب مروارید را کنترل کنند. در ادامه به برخی از این درمان ها اشاره خواهیم کرد.
- هنگام بیرون رفتن از خانه از عینک های مخصوص و ضد نور استفاده کنید.
- در منزل و محل کار از چراغ های پر نور استفاده کنید.
- هنگام مطالعه و سایر فعالیت ها از عینک هایی با لنزهای بزرگنمایی استفاده کنید.
- با تعویض عینک و یا لنز خود می توانید به بهبود دیدتان کمک کنید.
چگونه می توان از بیماری آب مروارید پیشگیری کرد؟
به منظور حفاظت از چشم ها و به تأخیر انداختن روند بیماری می توانید اقدامات زیر را در دستور کار خود قرار دهید:
- هنگام قرار گرفتن مقابل نور خورشید از عینک آفتابی و کلاه لبه دار استفاده کنید.
- مصرف سیگار را ترک کنید.
- سعی کنید دیابت خود را کنترل کنید.
- رژیم غذایی سالم داشته باشید. برای این منظور بهتر است مقدار زیادی میوه و سبزیجات بخورید؛ به ویژه از سبزیجات تیره و برگدار مانند اسفناج، کلم سبز و کلم پیچ استفاده کنید.
منبع : آرگا