دسته ها
یکشنبه ۲۲ مهر ۱۴۰۳

همه چیز درباره خونریزی بعد از سزارین

  • بهجت فلاح
  • ۱۴ شهریور ۱۴۰۲
  • ۰

خونریزی بعد از سزارین در حالت عادی طبیعی است. با این حال اگر مدت آن از حالت عادی بیشتر باشد، می تواند خطراتی برای مادر به همراه بیاورد. یک خانم باردار می تواند فرزند خود را از طریق عمل سزارین و یا به روش زایمان طبیعی به دنیا بیاورد. مادران در طول دوره بارداری چیزی در حدود ۰/۵ لیتر خون از دست می دهند. در حالی که این مقدار در عمل سزارین به ۱ لیتر نیز می رسد. اگر مقدار خونریزی مادر بیش از حد طبیعی و تعیین شده باشد، به هیچ عنوان عادی نیست.

خونریزی بعد از سزارین قسمتی عادی و طبیعی از روند بهبودی بعد از زایمان است. بدن مادران بعد از زایمان باقی مانده خون، مخاط و بافت را توسط واژن دفع می کنند. این ماده به نام لوچیا شناخته می شود. احتمال دارد که فرد تا ۶ ماه علائم لوچیا را تجربه کند. با این حال رنگ و حجم لوچیا با گذشت زمان کاهش می یابد. هم چنین ممکن است که شخص بعد از سزارین ترشحات آبکی یا صورتی را تجربه کند. در ادامه مطلب به علائم و دلایل خونریزی بعد از سزارین خواهیم پرداخت.

مهم ترین علائم خونریزی داخلی بعد از سزارین چیست؟

برخی از مهم ترین علائم خونریزی بعد از سزارین به شرح زیر است:

رحم متورم: چنانچه بعد از زایمان فرم رحم از بین برود و به نظر پر آب و متورم برسد، می تواند نشانه خونریزی داخلی باشد.

خونریزی واژینال سنگین: خونریزی شدید با وجود گذشت چند هفته بعد از زایمان می تواند علامت خونریزی داخلی باشد.

ضربان سریع قلب و تنفس دشوار: تنگی نفس و ضربان قلب سریع می تواند از علائم خونریزی داخلی باشد.

ضعف واضطراب شدید: اغلب زنانی که دچار خونریزی داخلی می شوند، ضعف و اضطراب شدیدی را تجربه خواهند کرد.

کاهش میزان ادرار: هنگامی که جریان خون به سمت کلیه ها کاهش یابد، به همان نسبت خروجی ادرار به شدت کم می شود. به همین خاطر کاهش میزان ادرار می تواند نشان دهنده خونریزی داخلی باشد.

رنگ پریدگی و سردی بدن: خونریزی داخلی می تواند به سردی بدن و رنگ پریدگی چهره منجر شود.

تخلیه رحم و خونریزی بعد از زایمان

 

خونریزی بعد از سزارین تا چه مدت طول می کشد؟

به طور معمول خونریزی بعد از سزارین و زایمان طبیعی کاملا عادی است. بعد از انجام سزارین تا چند روز خونریزی های شدیدتری از پریودی تجربه خواهیم کرد که معمولا با لخته همراه هستند. این خونریزی نوعی ترشحات واژینال است که تحت عنوان لوچیا نام دارد و رنگ آن متمایل به قرمز روشن است. این ترشحات معمولا تا ۶ هفته ادامه دارند و با گذشت زمان رقیق تر شده و به رنگ سفید – زرد روشن تبدیل می شوند. بدن مادر برای این که جنین خود را تغذیه کند، باید از شر خون های ذخیره شده و بافت های اضافی خلاص شود. به همین خاطر بدون توجه به نوع زایمان، خرنریزی اتفاق خواهد افتاد. چنانچه بعد از گذشت چند هفته اول شدت خونریزی هم چنان زیاد بود، بهتر است با پزشک مشورت کنید.

به صورت کلی خونریزی بعد از سزارین دلایل مختلفی دارد که طبیعی بوده و جای هیچ گونه نگرانی نیست. با این وجود بسیاری از خانم ها در طول سزارین مقادیر زیادی خون از دست می دهند که این مقدار خون می تواند جان آن ها در معرض خطر قرار دهد.

مهم ترین دلایل خونریزی بعد از زایمان چیست؟

برخی از مهم ترین دلایل خونریزی بعد از زایمان عبارتند از:

آتونی رحم

آتونی رحم یکی از مهم ترین دلایل خونریزی بعد از سزارین است. در چنین شرایطی به دنبال تولد نوزاد و و خارج کردن جفت، رحم منقبض نمی شود. در حالت عادی رگ های خونی به خاطر انقباضات رحمی بسته می شوند و به دنبال بیرون کشیدن جفت از مهبل، از خونریزی اطراف جفت جلوگیری می شود. اگر رحم بعد از زایمان منقبض نشود، رگ ها باز مانده و خونریزی اتفاق می افتد.

چسبندگی جفت

یکی از شایع ترین دلایل خونریزی بعد از سزارین به چسبندگی جفت مربوط می شود. هنگامی که جفت به طور عادی از رحم جدا نشود و خیلی سفت و سخت به آن چسبیده باشد، پزشک با دست آن را جدا کرده و همین موضوع به خونریزی منجر می شود.

باقی ماندن جفت

گاهی اوقات قسمتی از جفت داخل رحم باقی می ماند و زمینه ایجاد یک خونریزی سنگین و عمیق را فراهم می کند. البته این موضوع در زنانی که چند بار تجربه سزارین را داشته اند، کاملا طبیعی است.

علل خونریزی بعد از سزارین

بریدگی رگ های خونی

در طی عمل سزارین برای این که جفت به راحتی بیرون بیاید، لازم است بافت هایی برش داده شوند. گاهی اوقات برش ایجاد شده آن چنان بزرگ نیست که نوزاد به راحتی بیرون بیاید. به همین خاطر هنگام بیرون آمدن نوزاد، برخی رگ ها و بافت های اطراف این قسمت پاره می شوند. حتی احتمال دارد که شریان ها و رگ های اطراف رحم نیز به شکل کاملا تصادفی حین عمل آسیب ببینند و دچار خونریزی شوند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

در صورتی که خونریزی شخص بعد از کم یا قطع شدن، با شدت و سنگینی بیشتری ادامه پیدا کند و یا تغییر رنگ بدهد، می تواند به خاطر فشار وارد شده به رحم باشد. اما اگر این حالت با چند روز استراحت باز هم ادامه یافت، از عوارض زایمان بوده که باید هرچه سریع تر نسبت به درمان آن اقدام کرد. در صورت مشاهده هر کدام از علائم زیر، هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کنید.

  • حالت تهوع
  • گرفتگی عضلات
  • لخته شدن خون
  • درد در زمان ادرار کردن
  • خونریزی های شدید مایل به رنگ تیره
  • استفاده بیشتر از یک پد در هر ساعت
  • علائمی مشابه آنفولانزا مانند تب یا لرز
  • خونریزی های بعد از سزارین بوی ناخوشایندی دارند و معمولا به رنگ قرمز روشن هستند.

مراقبت های بعد از عمل سزارین باید به چه شکل باشد؟

با رعایت توصیه ها و دستورالعمل های زیر می توانید میزان خونریزی بعد از سزارین را به حداقل برسانید. برخی از مهم ترین مراقبت های بعد از سزارین به شرح زیر است:

۱. از لباس زیرهای قدیمی تان استفاده کنید

سعی کنید در این مدت حتما از لباس زیرهای قدیمی استفاده کنید تا بعدا بتوانید به راحتی آن ها را دور بیندازید. احتمال دارد در این مدت لکه های خون را بر روی لباس خود مشاهده کنید که تمیز کردن آن ها بسیار دشوار است.

۲. نوار بهداشتی را جایگزین تامپون و کاپ قاعدگی نمایید

هفته های اول بعد از سزارین میزان خونریزی خیلی زیاد است. به همین خاطر بهتر است از نوارهای بهداشتی ضخیم تر استفاده کنید. استفاده از تامپون در این شرایط منجر به عفونت باکتریایی خواهد شد.

نشانه های خونریزی بعد از زایمان سزارین

۳. استراحت کنید

به صورت کلی در هفته های اول بعد از سزارین، استراحت مطلق در تختخواب ضروری است. بهتر است در این مدت هیچ گونه فعالیت جسمانی شدیدی نداشته باشید. این کار خونریزی شما را افزایش داده و بر روند بهبودی تان تأثیر منفی می گذارد.

۴. پدهای بهداشتی خود را به طور مرتب عوض کنید

همان طور که اشاره کردیم، بهتر است در این مدت از نوار بهداشتی های ضخیم استفاده کرده و تا حد امکان از پارچه های قابل شستشو به جای پد استفاده نکنید. توصیه می شود هر ۳ الی ۴ ساعت یک بار نسبت به تعویض نوار بهداشتی خود اقدام کنید و بعد از هر بار تعویض، دست ها را خوب شسته و ضدعفونی کنید.

۵. از اطرافیان تان کمک بخواهید

در این مدت حتما از اعضای خانواده کمک بخواهید و یا حتی افراد حرفه ای را استخدام نمایید.

یادآوری چند نکته جهت کنترل شدت خونریزی بعد از سزارین

  • شیر دادن به نوزاد می تواند به کاهش خونریزی بعد از سزارین کمک کند. در حقیقت تغذیه نوزاد با شیر مادر به انقباض رگ های خونی و عضلات رحم کمک کرده و جلوی خونریزی را می گیرد.
  • اگر بعد از زایمان انقباضات شدیدی را تجربه کردید، بدون مشورت با پزشک از مصرف مسکن ها خودداری کنید. بهتر است به منظور کاهش درد خود کمپرس گرم بر روی شکم قرار دهید و در صورت داشتن درد شدید، حتما با پزشک مشورت کنید.
  • فعالیت های شدید بدنی و استرس شدید می تواند به افزایش خونریزی بعد از زایمان منجر شود. بهتر است در ماه های اول بعد از زایمان از داشتن هر گونه فعالیت بدنی سنگین مانند بلند کردن اجسام سنگین و ورزش شدید را محدود نمایید و استراحت داشته باشید تا هرچه سریع تر بهبود پیدا کنید.

امیدواریم مطالب این مقاله برای شنا عزیزان مفید بوده باشد. در پایان پیشنهاد می کنیم مقالات خونریزی قبل از زایمان، قبل از سزارین، آمادگی زایمان سزارین و بهبود زخم های سزارین را نیز مطالعه فرمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *