خونریزی لثه یکی از نشانه های رایج بیماری لثه می باشد. هر چند برخی مواقع می تواند دلیل یک مشکل دیگر پزشکی باشد. با این مطلب همراه ما باشید تا علت خونریزی لثه را بدانید.
آشنایی با علت های خونریزی در لثه
شایعترین نشانه مشکلات لثه و دندان، خونریزی لثه می باشد. هر چند برخی مواقع شاید نشان دهنده یک مشکل دیگر پزشکی است. بیماری لثه خیلی رایج بوده و اکثر افراد در طول عمر خود آن را تجربه می کنند. مشاهده خونریزی لثه هنگام نخ دندان کشیدن یا مسواک زدن برای بیشتر افراد روی داده است و ممکن است مسئله نگران کننده ای به نظر برسید.
این اتفاق شایع در افراد به دلایل مختلفی روی می دهد. از جمله علت های خونریزی لثه می توان به بیماری لثه و التهاب لثه اشاره کرد که به دلیل تجمع پلاک در لثه رخ داده و سبب متورم و قرمز شدن لثه می شود. با رعایت اصول بهداشت دهان و دندان، مسواک زدن صحیح طی دو نوبت در روز، استفاده روانه از نخ دندان، استفاده از دهانشویه، و در نهایت چکاپ هر ۶ ماه دندانی می توانید خونریزی لثه را برطرف کنید.
بیماری لثه
بیماری لثه به التهاب یا عفونت لثه اطلاق می شود که با نشانه هایی مانند ورم، قرمزی، درد یا خونریزی لثه همراه است. از دیگر نشانه های بیماری لثه خونریزی لثه هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن ، متورم شدن لثه، حساسیت دندان و پسروی لثه می باشد.خونریزی و التهاب لثه سبب بوی بد دهان، احساس طعم بد در دهان و جابجایی یا لق شدن دندان ها می شود. نکته قابل توجه این است که خونریزی لثه را جدی بگیرد و به درمان آن اهمیت بدهید. زیرا ممکن است سبب ایجاد بیماری های دهانی و از دست دادن دندان ها شود.
در صورتی که پلاک روی دندان از بین نرود، سفت می شود و به بافت زیر لثه وارد می شود. در نهایت لثه خونریزی کرده و متورم می گردند. بیماری پریودنتیت نوع پیشرفته ای بیماری لثه می باشد که در طولانی مدت به استخوان اطراف دندان صدمه زده و سبب عفونت دندان و از بین رفتن آن می شود.
علت های خونریزی لثه
در این بخش با علت های خونریزی لثه آشنا می شوید. از جمله این علت ها می توان به کمبود ویتامین c ، ویتامین k ؛ تغییرات هورمونی بارداری اشاره کرد که حساسیت لثه ها را به دنبال دارد. همچنین دلیل خونریزی لثه در خواب به خاطر دندان قروچه در طی خواب و سایش دندان ها روی هم می باشد که در این حالت فشار دندان ها سبب عقب رفتن لثه شده و این اختلال تجمع پلاک و باکتری را به دنبال دارد.
عوارض درمان نکردن بیماری فونت لثه
در صورت درمان نشدن بیماری لثه در مرحله ژنژیویت که مرحله خفیف آن می باشد، بیماری پیشرفت کرده و به وضعیت پریودنتیت تبدیل می گردد. در پریودنتیت عفونت به بافت های اطراف از جمله استخوان پیرامون دندان رسیده و سبب تخریب آن ها می شود. اگر پریودنتیت به موقع درمان نشود، فاصله بین لثه و دندان افزایش یافته و شیاری پدید می آید که مکان تجمع غذا و باکتری ها می شود. به تدریج عفونت عمیق شده و استخوان فک تحلیل می رود. با ادامه یافتن این کار دندان لق شده و در نهایت از بین می رود.
به طور خلاصه عوارض بیماری لثه شامل تجمع چرک در کیسه هایی به اسم آبسه لثه، پسروی لثه، لق شدن دندان، تحلیل رفتن استخوان فک و از بین رفتن دندان می باشد.
راهکارهای جلوگیری از بیماری لثه
قبل از بروز بیماری لثه و حتی در موارد خفیف آن، با رعایت بهداشت دهان و نخ دندان می توان از بدتر شدن شرایط جلوگیری کرد. به این ترتیب حداقل روزی دو مرتبه مسواک زده و حداقل روزی یک بار بین دندان ها نخ دندان بکشید. همچنین هر ۶ ماه یک بر به دندانپزشک مراجعه نموده و در صورت لزوم جرمگیری دندان را انجام دهید.
به طور خلاصه بیماری لثه به علت تجمع پلاک ها در سطح دندان روی می دهد. پلاک لایه بسیار چسبنده ولی نرمی است که محل زندگی باکتری ها می باشد. البته بعضی از باکتری های موجود در پلاک بی ضرر بوده ولی برخی دیگر زیان آورند. در صورتی که پلاک سطح دندان پاکسازی نشود، لثه تحریک شده و موجب عفونت می شود.
مواردی مانند سفت مسواک زدن یا استفاده از یک مسواک با موهای سفت، نخ دندان کشیدن به تازگی، مصرف بعضی داروها مانند داروهای رقیق کننده خون، سایز نشدن دندان مصنوعی، ایرادات پروتزها یا ترمیم های دندانی می توانند سبب خونریزی لثه شوند. از دیگر موارد بیماری دیابت، لوسمی، هموفیلی، اسکوروی، کمبود ویتامین ث، و ویتامین K است.
- هنگامی که فرد به بیماری دیابت مبتلا باشد ، دهان قدرت کافی برای مقابله با میکروبهای مضر را نداشته و احتمال بروز عفونت های دهانی تشدید می شود. زیاد بودن قند خون در دیابت سبب می شود التیام بافت ها سخت تر شده و بیماری لثه بدتر شود. برخی اشاره داشته اند که خونریزی یا ورم لثه می تواند یکی از علائم دیابت نوع یک یا دو باشد.
- لوسمی نوعی سرطان می باشد که در آن پلاکت های خون کم بوده و یکی از نشانه های آن خونریزی لثه است. در حالت معمول، پلاکت ها مانع خونریزی می شوند ولی در لوسمی به علت کم بودن پلاکت، خونریزی بیشتر روی می دهد.
- در صورتی که لثه خونریزی زیادی داشته باشد یا با بریدگی های کوچک و کارهای دندانپزشکی، بند نیامد، احتمال ابتلا به هموفیلی وجود دارد. در این حالت خون به درستی انعقاد نیافته از این رو خونریزی ادامه می یابد.
- چنانچه هنگام مسواک زدن لثه خونریزی روی داده و متوقف نشود. ممکن است لثه تحریک شده یا فرد به ترومبوسیتوینی مبتلا شده است. در این حالت بدن نمی تواند پلاکت کافی جهت انعقاد خون بسازد که منجر به خونریزی بیشتر از حد نرمال در قسمت های مختلف بدن از جمله لثه می گردد.
- ویتامین ث سبب رشد و ترمیم بافت ها ، التیام زخم ها و قدرتمند شدن استخوان و دندان ها می شود. در صورتی که بدن نتواند ویتامین ث کافی دریافت نماید، احساس ضعف و تحریک پذیری به وجود می آید که به تدریج ممکن است لثه ورم نموده و به راحتی خونریزی کند. در موارد نادری فقدان شدید ویتامین ث در بدن، سبب بیماری اسکوروی می شود. این بیماری به دلیل سوء تغذیه بروز کرده و موجب ضعیف شدن بدن، کم خونی و خونریزی های زیرپوستی می گردد. خونریزی لثه هم یکی از علائم اسکوروی می باشد.
چه زمانی به دندانپزشک مراجعه شود؟
هر چند خونریزی لثه شایعترین علامت مشکلات دندان و لثه است ولی عوامل دیگری نیز می توانند باعث بروز این مشکل شوند. به هر روی چه علت این امر به سلامت دهان و دندان مرتبط باشد یا بدن؛ باید به دندانپزشک مراجعه شود تا وضعیت سلامت دهان و دندان بررسی شده و علت خونریزی لثه مشخص گردد. دندانپزشک با معاینه دهان، متوجه خواهد شد که لثه مشکلی پیدا کرده است یا نه. در بیشتر موارد تنها با جرمگیری و حفظ بهداشت دهان این مشکل رفع می شود.
در صورتی که بیماری لثه شدید باشد به طور معمول به دو یا چند جلسه مراجعه دندانپزشکی نیاز است. در بعضی موارد عمل جراحی جهت تخلیه چرک یا ترمیم لثه هم انجام می شود. چنانچه به موقع برای مشکلات دندانی مراجعه کنید با درمان های ساده تر، کم هزینه تر و آسان تر مشکلات برطرف می شوند. برای آشنایی با درمان گیاهی عفونت لثه و جلوگیری از خونریزی دندان می توانید کلیک نمایید.
منبع : آرگا