گیاهان کشت بافت به دسته ای از انواع نگه داری یا پرورش سلول، بافت و یا اندام های گیاهی تعریف می شود که هدف آن تولید و پرورش گیاهانی است که در وضعیت گند زدایی به روی بستر کاشت با ترکیب مواد مغذی انجام می گیرد. جالب است بدانید که از این روش کاشت برای گسترش تولید مثل رویشی یک گیاه استفاده می شود که تعریف دیگری به نام ریز ازیادی دارد.
حقیقت کشت بافت به فضایی است که گیاه درون شیشه ای استریل و ضد عفونی شده تکثیر می شود. این فضا دارای عناصر پر مصرف و کم مصرف، ویتامین و هورمون های تنظیم کننده رشد است. به این علت که جوانه ها قابلیت رشد در محیط کشت مایع را ندارند، آگار مثل ژلاتین به محیط کشت افزوده می شود تا شرایط رشد و تکثیر به خوبی فراهم شود. در نتیجه تمام مواد تعریف شده به محیط و بستر کشت افزوده می شوند تا تحت دما و نور ویژه قرار بگیرند و رشد به خوبی ادامه پیدا کند.
انواع مزیت های گیاهان کشت بافت
- به کمک روش کشت بافت گل و میوه بیشتری تولید می شود.
- تولید گیاهان بالغ سرعت بالا تری دارد.
- تمام شرایط لازم فراهم است که بدون بذر و گرده افشانی، محصول بیشتری تولید شود.
- با کمک این روش بازسازی و دوباره زنده سازی گیاهان کمیاب و منقرض شده توسط یاخته و سلول های گیاهی ساده تر صورت می گیرد.
- تولید گیاه در ظروف گند زدایی احتمال ابتلا و دخالت بیماری، آفات گیاهی و انواع عوامل بیماری زا را کاهش می دهد.
- استفاده کمتری از سموم شیمیایی انجام می گیرد.
- تولید گیاهانی که از بذر های بدون کشت بافت استفاده می شود جوانه زتی و سرعت رشدی کمتری نیز دارند مثل ارکیده و پارچ
- پاکسازی گیاه از عفونت های ویروسی و دیر عفونت ها از موجود پاک کننده برای باغداری ها و کشاورزی استفاده می شود.
در نتیجه می توان گفت که کشت بافت گیاهی بر این پایه و اساس پا برجا است که توانایی و قابلیت باز تولید گیاهان را دارند که به آن توان سلولی گفته می شود. عموما برای تولید گیاهان جدید در یک محیط کشت تک سلولی، سلول های گیاهی بدون دیواره مثل پروتوپلاست، تکههای برگ، ساقه یا ریشه گیاه می توان از این روش استفاده کرد تا گیاه جدیدی را بر بستر کشتی که دارای مواد مغذی و هورمونهای گیاهی مورد نیاز است مشاهده نمود.
کاربرد کشت بافت در کشاورزی
به احتمال زیاد همه شما تجربه پرورش گیاهان مختلف را بر اساس سلایق شخصی خود دارید به فرض مثال شاید گزینه انتخابی شما کاشت بذر بوده است و یا به قلمه زنی تمایل داشته اید. باید گفت که انجام هر یک از روش ها کمی زمان بر است و باید پس از مراقبت های ویژه زنان زیادی را صبر کنید تا گیاه به نتیجه با کیفیتی برسد اما در روش کشت بافت چون گیاه سلول های فراوانی دارد پس می توان چند هزار گیاه را در مدت زمان خیلی کوتاه پرورش داد. باید گفت که این فرآیند نیاز به تجهیزات و امکانات تخصصی آزمایشگاهی و حتی مواد مصرفی خاصی دارد اما این سرعت در عرصه و زمینه اقتصادی قیمت تمام شده ای دارد که امکان دستیابی به گیاهان را برای مصرف کنندگان بزرگ آسوده تر می کند.
معرفی انواع گیاهان زینتی به کمک پرورش گیاهان کشت بافت
- توت فرنگی
- استویا
- بگونیا
- بنفشه آفریقایی
در این مقاله هر آنچه که با کاشت بافت بود، اشاره شد اگر علاقمند هستید می توانید برای دانش بیشتر لینک های کاشت توت فرنگی در گلدان، شرایط کاشت استویا و تکثیر بنفشه آفریقایی را کلیک نمایید.
منبع : آرگا