دسته ها
پنج شنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۳

تمرین قدردانی و شکرگزاری در زندگی و تاثیر فوق العاده آن در زندگی

  • بهجت فلاح
  • ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۲
  • ۰

هنگامی که به دنبال راه هایی برای افزایش شادی و رضایت خود از زندگی می باشید، شکرگزاری و قدردانی نخستین راهکارهایی است که به آن ها اشاره شده است. قدردانی ارتباط مستقیمی با احساس شادی و رضایت در زندگی دارد و این مهم توسط متخصصان روانشناسی مورد توجه قرار گرفته است. بر همین اساس در این مقاله قصد داریم به تمرین قدردانی و دلایل اهمیت قدردانی در زندگی بپردازیم. بنابراین تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

آیا آخرین باری را که قدردان چیزی بوده اید، به خاطر می آورید؟ این احساس از کجا نشأت گرفته است؟ چطور این احساس را به دیگران نشان دادید؟ مهم تر از آن، این احساس چه تأثیری بر شما گذاشت؟ آیا بعد از قدردانی خوشحال می شوید و احساس بهتری پیدا می کنید؟ تمرین قدردانی فراتر از شکرگزاری برای چیزهایی است که در اختیار دارید. قدردانی به معنای درک عمیق چیزهایی است که در زندگی شما وجود دارند. حتی هنگامی که انجام دادنش دشوار باشد. تمرین قدردانی برای سلامت روان مفید است و تمرین آن باعث زندگی بهتر و آرام تر می شود. در ادامه مطلب همراه ما باشید تا با راهکارهایی برای تمرین قدردانی بیشتر آشنا شویم.

افراد شکرگزار چه نشانه هایی دارند؟

تمرین قدردانی می تواند با تأثیرات مثبتی در ذهنیت و رفتار افراد همراه باشد. برخی ویژگی ها، رفتارها و افکار افراد در زندگی می تواند نشان دهنده قدردانی آن ها باشد. این موارد عبارتند از:

  • افراد قدردان می توانند در اتفاقات بسیار منفی نیز به نکات مثبت توجه کنند.
  • قدر دارایی های خود را در زمان حال می دانند؛ نه آن زمان که آن ها را از دست می دهند.
  • این افراد از دیگران و شرایط موجود کمتر تأثیر می پذیرند.
  • هنگامی که بیشتر افراد نسبت به شخص خاصی احساس خوبی ندارند، این افراد ویژگی های مثبت آن فرد را دیده و به دنبال برقراری ارتباط با او می باشند.
  • هنگامی که شرایط بر وفق مرادشان نیست هم می توانند نگرش مثبت خود را حفظ کنند.
  • زمانی که چالشی به وجود می آید، افراد شکرگزار نکات مثبت آن موقعیت را در نظر می گیرند.

مجموع این ویژگی ها رفاه و آرامش بیشتری را برای فرد قدردان به همراه می آورند. حتی افرادی که با او در ارتباط هستند نیز از آن شخص آرامش می گیرند و تحت تأثیر چنین فردی می توانند به انسانی سپاسگزار تبدیل شوند.

راه هایی برای تمرین قدردانی

تمرین قدردانی به چه معناست؟

از دوران کودکی از ما خواسته اند اگر کسی هدیه ای به ما می دهد و یا لطفی در حق مان می کند، از آن ها تشکر کنیم. ما نیز به تدریج یاد گرفته ایم که با پیروی از این قاعده اجتماعی از دیگران قدردانی کنیم. با این حال چند بار در روز از اتفاقات خوب کوچکی که در زندگی برایمان اتفاق می افتد، تشکر می کنیم؟ آیا واقعا می دانیم که چطور باید قدردانی کنیم؟ همه ما تاکنون تعاریف متعددی از قدردانی خوانده یا شنیده ایم. اما شکرگزاری واقعی نیازمند تلاش آگاهانه می باشد. آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که چند بار گفته اید “متشکرم” بدون آن که لحظه ای وقت بگذارید و واقعا احساس قدردانی کنید؟

شکرگزاری عملی آگاهانه و مثبت است که فرد آن را در زمان قدردانی بابت کاری چه ملموس و چه ناملموس ابراز می کند. تمرین قدردانی به معنای تمرین روش هایی برای ارتباط مثبت و سازنده افراد با یکدیگر. این کار به افراد کمک می کند تا به چیزهای خوبی که در زندگی دارند، آگاهی پیدا کنند. این کار شامل قدردان بودن بابت هر پیروزی کوچکی می شود. این تمرین های روزانه موجب تشویق افراد به اعمال مثبت و تمرکز بر احساسات می شود. به همین خاطر آگاهی آن ها افزایش می یابد.

یکی از راه های شروع تمرین قدردانی، توجه به مهربانی و محبت دیگران است. درک این موضوع در زندگی پر شتاب امروزی، نیازمند داشتن آگاهی است. انجام قدردانی می تواند خلق و خوی شما را بهتر کند. از سوی دیگر با تمرین قدردانی می توانید به دردها و رنج های خود بیشتر توجه کنید. وقت گذاشتن برای بررسی مشکلات جسمی در ذهن، می تواند به شما در یافتن منشأ آن کمک کند. از این رو می توانید راه هایی برای کاهش مشکلات خود پیدا کنید.

با چه روش هایی می توان تمرین قدردانی را انجام داد؟

مهم ترین دلایل اهمیت تمرین قدردانی چیست؟

جالب است بدانید تمرین قدردانی از نظر روانی و جسمی معجزه می کند. هنگامی که برای قدردانی از چیزهای کوچک تلاش می کنید، زندگی هیجان انگیزتر، امیدوارکننده تر و درخشان تر به نظر می رسد. اسناد و شواهد روانشناسی نشان می دهند افرادی که آگاهانه موهبت های زندگی خود را برمی شمرند، شادتر بوده و کمتر دچار افسردگی می شوند. در ادامه به دلایل اهمیت تمرین قدردانی اشاره می کنیم:

۱. با قدردانی بر احساسات منفی خود غلبه کنید

تمرین قدردانی موجب تقویت احساسات مثبت مانند شادی و مهربانی می شود و ما را به سمت اتفاقات خوب در زندگی و ارتباط با آن ها هدایت می کند. شکرگزاری ما را از احساسات ناسالمی مانند حسادت و رنجش دور می کند.

۲. شکرگزاری راهی برای مبارزه با افسردگی است

طبق تحقیقاتی که در سال ۲۰۰۵ در دانشگاه پنسیلوانیا صورت گرفت، شکرگزاری آگاهانه می تواند تا ۱۰ درصد منجر به افزایش شادی و تا ۳۵ درصد موجب کاهش علائم افسردگی و اضطراب شود. اگر این کار تبدیل به عادت شود، به میزان زیادی افسردگی و اضطراب را کاهش می دهد.

۳. قدردانی فعالیت های مغز را تغییر می دهد

طبق تحقیقات صورت گرفته فعالیت مغزی در قشر پیش پیشانی افرادی که تمایل بیشتری به قدردانی دارند، بیشتر است. این ناحیه از مغز مربوط به تصمیم گیری و یادگیری است. تداوم این فعالیت مغزی تا ۱ ماه بعد از قدردانی نشان دهنده تأثیر طولانی مدت این کار است.

۴. شکرگزاری سلامت جسمی را بهبود می بخشد

تمرین شکرگزاری علاوه بر کاهش احساسات منفی، ارتباط مستقیمی با ورزش کردن دارد. این کار موجب کاهش درد و رنج، بهبود خواب، کاهش فشار خون و تقویت سیستم ایمنی بدن می شود.

۵. قدردانی ما را خوش بین تر می کند

طبق پژوهشی که در سال ۲۰۰۳ توسط دکتر مایکل ای.مک کالو از دانشگاه میامی و دکتر رابرت ای.امونز از دانشگاه کالیفرنیا صورت گرفته است، افرادی که در طول هفته چند جمله برای قدردانی می نویسند، خوش بین تر از سایرین می باشند.

۶. شکرگزاری به تشکیل روابط اجتماعی پایدارتر منجر خواهد شد

با تمرین قدردانی می توانیم توان خود را برای بخشش دیگران افزایش دهیم. به همین خاطر می توانیم بیشتر به دیگران کمک کنیم و میزان همدردی ما با سایرین بیشتر خواهد شد. شکرگزاری در محیط کار می تواند احساس رضایت کارکنان را افزایش دهد و همین موضوع به کاهش فرسودگی شغلی منجر می شود.

از چه راه هایی می توان قدردانی را تمرین کرد؟

تمریناتی برای افزایش قدردانی و شکرگزاری در زندگی

بهتر است بدانید برای افزایش قدردانی در زندگی، تمرین های مختلفی وجود دارد. نکته مهم برای نتیجه گرفتن از تمرینات، تکرار مداوم آن ها می باشد. مثلا زمانی که برای تقویت عضلات خود به باشگاه می روید، مربی از شما می خواهد که هر تمرینی را چندین بار تکرار کنید. زیرا این تکرار موجب درگیری عضلات، تقویت آن ها و رسیدن به نتیجه بهتر خواهد شد. تمرینات ذهنی نیز از این قاعده مستثنی نیستند. این تمرینات نیاز به تکرار دارند تا در ضمیر انسان نهادینه شده و نتیجه مطلوبی داشته باشند.

در ادامه به ارائه تمریناتی برای افزایش شکرگزاری و قدردانی در زندگی می پردازیم که با انجام و تکرار این تمرینات می توانید میزان رضایت و شادی را در زندگی خود افزایش دهید. به کمک این تمرینات می توانید خودتان را بیشتر شناخته و نگرش خود را به زندگی بهبود بخشید.

از عزیزان خود تشکر کنید

احتمال دارد همیشه متوجه روش هایی که خانواده یا دوستان ما برای ابراز محبت دارند، نشویم. تلاش برای گسترش مهر و محبت می تواند روز ما و اطرافیان ما را بهتر کند.

فهرست تهیه کنید

به تمام چیزهایی که بابت آن ها قدردان هستید، فکر کنید. نوشتن پیروزی های شما در زندگی و قدردانی بابت آن ها می تواند به بهبود طرز فکر شما کمک کند. گاهی آن چنان در شلوغی های زندگی گرفتار می شویم که فرصت فکر کردن به اتفاقات مثبت اطرافمان را نخواهیم داشت. تهیه فهرستی از اتفاقات خوب می تواند به ما در یادآوری اتفاقات خوب زندگی کمک کند.

خاطرات روزانه خود را یادداشت کنید

نوشتن خاطرات روزانه بهترین راه برای بررسی نکات مثبت زندگی می باشد. نوشتن چیزهایی که در روز به خاطر آن ها شکرگزاری می کنید، به شما در یافتن نکات مهم زندگی کمک می کند. می توانید این کار را با خرید یک دفترچه خاطرات شروع کنید.

از اطرافیان خود در جامعه قدردانی کنید

هنگامی که به غریبه ها نشان می دهید برای آن ها ارزش زیادی قائل هستید، علاوه بر آن که روز آن ها را بهتر می کنید، خودتان نیز احساس بهتری خواهید داشت. باید تأثیر افرادی را که در طول روز ملاقات می کنید، جدی بگیرید. رانندگان اتوبوس، فروشندگان سوپرمارکت ها، نیروهای خدماتی و پیشخدمت رستوران ها نمونه ای از این افراد هستند که بیشتر وقت خود را برای بهتر شدن روز ما صرف می کنند.

چگونه قدردانی را تمرین کنیم؟

طرز فکر خود را اصلاح کنید

راه هایی برای اصلاح و تغییر افکار وجود دارند که به آن ها روش های بازسازی شناختی گفته می شود. این کار باعث می شود که به هر چیزی نگاه متفاوتی داشته باشید. این که سعی کنید موقعیت بدی را مرور کرده و زوایای مثبت آن را در نظر بگیرید، علاوه بر سازنده بودن، با تأثیرات مثبتی همراه است.

پیش از غذا خوردن شکرگزاری کنید

شکرگزاری برای هر وعده غذایی می تواند به تغییر طرز فکر شما منجر شود. گاهی فراموش می کنیم که غذا چه اهمیتی برای بدن، سنت و فرهنگ ما دارد. در حقیقت توانایی خرید مواد غذایی و پختن غذاهایی که دوست داریم، نوعی موهبت است که باید قدر آن را بدانیم.

از روتین صبحگاهی خود لذت ببرید

می توانید زمانی را در طول روز به شکرگزاری بابت صبحانه، نوشیدن چای، قهوه و یا هر نوشیدنی دیگری اختصاص دهیم. با نوشیدن هر جرعه از آن جملات شکرگزاری خود را تکرار کنید. بدون تردید انجام این کار همانند شکرگزاری پیش از غذا بسیار تأثیرگذار خواهد بود. بسیاری از افراد بعد از بیدار شدن لحظاتی را به فکر کردن اختصاص می دهند. در واقع اگر روز خود را با دید مثبت آغاز کنید، در تمام طول روز می توانید از مزایای آن بهره مند شوید.

پیاده روی کنید

قدم زدن در طبیعت و صرف کردن زمانی در آن جا، ما را به محیط اطراف مان متصل می کند و باعث تحریک حواس مان می شود. بیرون رفتن از محیط خانه به ما این امکان را می دهد تا بیشتر ببینیم، لمس کنیم، بشنویم و بو کنیم. با حضور در طبیعت می توانیم سرعت خود را کم کرده و لحظه ها را دریابیم.

به همراه خانواده و دوستان خود تمرین قدردانی کنید

ایجاد عادات و آیین های جدید با خانواده می تواند بهترین راه برای بهبود روابط شخصی باشد. ابداع سنت هایی که به شما امکان برقراری ارتباط، درک تقابل، تمرین قدردانی و مهربانی را می دهد، علاوه بر سالم بودن، می تواند سرگرم کننده باشد. یک مهمانی برپا کنید و در آن از مهمانان خود بخواهید چیزهایی را که بابت آن شکرگزار هستند، نام ببرند.

برای تمرین قدردانی زمان بگذارید

برخی افراد تصور می کنند که زمان کافی برای قدردانی ندارند. بعید به نظر می رسد که کسی نتواند ۲ تا ۵ دقیقه برای چیزی زمان بگذارد که به طور مستقیم بر سلامت جسم و جان ما تأثیر می گذارد. شما برای قدردانی از انسان های دیگر می توانید در همان لحظه از آن ها تشکر کنید. اما برای تشکر از خودتان کافی است بعد از پایان یک روز سخت کاری، خود را تماشای فیلم محبوب تان دعوت کنید. یا برای شکرگزاری تنها کافی است قبل از خواب چند دقیقه به اتفاقات مثبت روزانه خود فکر کنید. همین کارهای ساده نیز می توانند تأثیر قدردانی را در زندگی شما وارد کنند. حتما نیازی نیست از دستورالعمل های پیچیده و مدیتیشن های حرفه ای پیروی کنید.

نشانه های افراد شکرگزار در زندگی

امیدواریم مطالب این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. در پایان پیشنهاد می کنیم مقالات روش قدردانی از دیگران، تشکر از دوست، جملات تشکر آمیز، متن تشکر از خدا، جملات زیبا برای تشکر و متن رسمی تشکر را نیز مطالعه فرمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *