قرص سوستاک یا نیتروگلیسیرین یک داروی ضد آنژین قلب است که به دسته داروهای باز کننده عروقی نیترات تعلق دارد. این دارو رگ های خونی را گشاده کرده و به کاهش کار قلب برای پمپاژ خون کمک می کند. از سوی دیگر نیترات ها موجب تأمین بهتر خون در قلب می شوند. سوستاک نام تجاری دارویی به اسم نیتروگلیسیرین است که توسط کارخانه داروسازی اکتوورکو تولید می شود. در ادامه مطلب همراه ما باشید تا با موارد مصرف قرص سوستاک و عوارض جانبی آن بیشتر آشنا شویم.
قرص سوستاک در چه مواردی مورد استفاده قرار می گیرد؟
به طور کلی قرص سوستاک یا نیتروگلیسیرین به منظور کنترل، پیشگیری و درمان علائم، شرایط و بیماری های زیر استفاده می شود:
- فشار خون بالا در زمان جراحی قلب
- انقباض عروقی شدید و ناگهانی شریان ها
- انواع نارسایی قلبی عروقی بطن چپ قلب همراه با حملات قلبی
- جلوگیری از درد یا فشار در قفسه سینه
- درمان درد یا فشار در قفسه سینه
نحوه مصرف قرص سوستاک
بهتر است کلیه دستورالعمل های نوشته شده بر روی نسخه را مطالعه کنید و از این دارو مطابق با دستورالعمل استفاده نمایید. استفاده بیش از حد از قرص سوستاک می تواند به اختلال عملکرد دارو در کنترل علائم شما منجر گردد. به طور معمول قرص نیتروگلیسیرین با اولین نشانه که همان درد قفسه سینه است، مصرف می شود. شما می توانید از قرص نیتروگلیسیرین ۵ تا ۱۰ دقیقه پیش از انجام فعالیتی که موجب درد یا فشار به قفسه سینه شما می گردد، استفاده کنید. سعی کنید در زمان مصرف این دارو به خوبی استراحت کنید و در جای خود بنشینید؛ زیرا احتمال ضعف و سرگیجه وجود دارد.
تا ۵ دقیقه بعد از مصرف این دارو از شستن دهان و خارج کردن پودر نیتروگلیسیرین از دهان خود خودداری کنید. چنانچه درد شما بیشتر از ۵ دقیقه طول کشید، به ویژه زمانی که دچار سرگیجه، ضعف، حالت تهوع، مشکل در تنفس و … شدید، هرچه سریع تر فوریت های پزشکی را مطلع کنید. در زمان استفاده از سوستاک ممکن است احساس سوزش اندکی در دهان خود داشته باشید که این مهم ارتباطی با کارایی دارو ندارد. به خاطر نداشتن سوزش، به هیچ عنوان دوز دارو را بیشتر نکنید. اگر برای پیشگیری از آنژین به طور منظم نیتروگلیسیرین مصرف می کنید، بهتر است مصرف آن را ناگهان قطع نکنید؛ زیرا احتمال بروز حملات شدید آنژین وجود دارد.
قرص سوستاک را در هر شرایطی در دسترس داشته باشید. پیش از تمام شدن کامل دارو، نسبت به تهیه مجدد آن اقدام کنید. نیتروگلیسیرین را دور از گرما و رطوبت و در دمای اتاق نگهداری کنید.
یادآوری چند نکته مهم پیش از مصرف نیتروگلیسیرین
- اگر به کم خونی، حمله قلبی یا افزایش فشار داخل سر دچار هستید، حتما به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
- چنانچه دچار کم خونی شدید هستید، با پزشک خود در میان بگذارید.
- اگر از داروهایی مانند آوانافیل، سیلدنافیل، تادالافیل، واردنافیل، ریوسیگوات، ارگونووین، دی هیدرو ارگوتامین،ارگوتامین یا متیل ارگونوین استفاده می کنید، حتما به داروساز یا پزشک خود اطلاع دهید.
- چنانچه به نیتروگلیسیرین یا هر نوع دیگر این دارو حساسیت دارید، حتما پزشک خود را در جریان قرار دهید.
- اگر درگیر مشکلات قلبی می باشید، بهتر است هرچه سریع تر پزشک خود را در جریان بگذارید.
نکات مهم هنگام مصرف قرص سوستاک
- در هر شرایطی فشار خون خود را همان طور که گفته شده، کنترل کنید.
- تا زمانی که از تأثیر کامل این دارو بر روی خود اطمینان حاصل نکرده اید، از رانندگی و کارهایی که نیاز به هوشیاری دارند، خودداری کنید. ممکن است بعد از چند هفته تأثیر این دارو را مشاهده کنید.
- هنگام استفاده از نیتروگلیسیرین از مصرف مشروبات الکی اجتناب کنید.
- اگر باردار بوده یا قصد باردار شدن دارید و یا در دوران شیردهی به سر می برید، حتما پزشک خود را در در جریان بگذارید.
- به کلیه ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی مانند پزشک، پرستار، دندانپزشک و دارو ساز اطلاع دهید که این دارو را مصرف می کنید.
- به منظور کاهش سرگیجه یا بیهوش شدن، اگر نشسته یا دراز کشیده اید، بهتر است بلند شوید و برای پایین یا بالا رفتن از پله ها احتیاط کنید.
- اگر سن شما ۶۵ یا بالاتر از آن می باشد، در زمان مصرف دارو بسیار مراقب باشید. زیرا ممکن است عوارض جانبی بیشتری را تجربه کنید.
- ممکن است این دارو بر روی تست های آزمایشگاهی شما اثر منفی بگذارد. به همین خاطر به پزشک یا آزمایشگاه اطلاع دهید که این دارو را مصرف می کنید.
آشنایی با عوارض جانبی قرص سوستاک
با وجود این که عوارض جانبی قرص سوستاک در موارد نادر اتفاق می افتد، با این حال برخی افراد در زمان مصرف دارو دچار عوارض بد و گاهی کشنده می شوند. چنانچه هریک از علائم زیر را مشاهده کردید که ممکن است به مصرف این دارو مربوط باشد، سریع تر پزشک خود را در جریان قرار دهید.
- سرگیجه شدید و بیهوشی
- خشکی دهان
- گرگرفتگی
- دید ناواضح
- بی قراری
- استفراغ و ناراحتی شدید در شکم
- تعریق زیاد
- احساس ضعف و خستگی مفرط
- پوست رنگ پریده
- ضربان قلب نامنظم، سریع یا آرام
- واکنش های آلرژیک مانند خارش، کهیر، پوست قرمز، تاول زده و متورم، مشکل در تنفس، مشکل در بلع یا صحبت کردن، خس خس سینه، تورم دهان، لب ها، گلو، صورت یا زبان و احساس گرفتگی در قفسه سینه.
تمامی داروها می توانند با عوارض جانبی برای فرد همراه باشند. با این حال بسیاری از افراد عوارض جانبی خاصی تجربه نمی کنند یا این که عوارض بسیار ناچیزی دارند. چنانچه هرکدام از عوارض مذکور یا عوارض جانبی دیگری موجب آزار شما شود، بهتر است با پزشک معالج خود مشورت کنید.
تداخلات دارویی با قرص نیتروگلیسیرین
در صورتی که هریک از داروهای زیر را مصرف می کنید، حتما پزشک خود را در جریان قرار دهید:
- داروهایی که با هدف درمان لخته خون استفاده می شوند.
- هپارین، آسپرین
- داروی ارگوت – دی هیدرو ارگوتامین، متیلرگونوین، ارگونوین، ارگوتامین
- داروی فشار خون
شرایط نگهداری قرص سوستاک
- داروها را در محیطی امن، دور از دسترس اطفال و حیوانات خانگی قرار دهید.
- از داروها در برابر گرما و رطوبت محافظت کنید. بهتر است در محیط خشک نگهداری شوند.
- داروهای تاریخ گذشته و مصرف نشده خود را دور بریزید. به هیچ عنوان داروهای خود را در توالت نریزید. بهتر است در خصوص بهترین راه از بین بردن داروها با داروساز خود مشورت کنید.
منبع : آرگا