درخت آلبالو در اکثر مناطق قابل کشت می باشد و رشد نسبتا سریعی دارد. اگر به دنبال مناسب ترین کود برای درخت آلبالو هستید با ادامه مطلب همراه آرگا باشید.
مناسب ترین کود برای درخت آلبالو
درباره کوددهی درختان میوه تنها به دنبال یک نوع کود خاص نباشید و تصور نکنید با کودهای دامی می توان گلدهی و باردهی درختان را به حداکثر رساند. در صورتی که سه الی چهار سال برنامه غذایی علمی و مرتبی داشته باشید که زمان و هزینه بر است می توانید علیرغم بالاترین میزان برداشت محصول، باکیفیت ترین میوه های آن سال را هم داشته باشید.
همچنین از نظر بازار پسندی و طعم و اندازه کیفیت بالایی داشته باشند. دقیقا روشی که کشاورزان و باغداران نمونه هر منطقه انجام می دهند. درخت ها برخلاف سایر گیاهان به ویژه صیفی جات نمی توانند به یک عنصر خاص سریع واکنش نشان دهند و به زمان بیشتری نیاز دارند.
میوه درخت آلبالو به گیلاس شباهت زیادی داشته و اکثرا در نواحی دریای خزر و دریای سیاه مشاهده می شود. شکوفه های این میوه نسبت به دیگر میوه های هسته دار دیرتر باز شده از این رو از سرمازدگی ناگهانی در امان است. درخت آلبالو دارای شاخه های نرم و برگ های لوزی شکل است که فضای کمی را اشغال و محیط خشک و خنک را بیشتر می پسندد.
این درخت به سه روش بذر، پاجوش و پیوند قابل کشت بوده و آلبالوهای معمولی اکثرا به روش پاجوش مورد کشت واقع می شوند. آلبالو فقط روی شاخه های یکساله رشد داشته و عملیات هرس هم در این کشت صورت نمی گیرد به جز شاخه های بیمار و شکسته. ارتفاع درخت آلبالو بین ۲ تا ۴ متر بوده و شاخه های آن انعطاف پذیر هستند که به راحتی بدون شکسته شدن خم می شوند.
این درخت برای رشد مطلوب به حداقل ۵ ساعت نور آفتاب نیاز داشته وگرنه میوه آن ترش شده یا اصلا میوه نمی دهد.به این ترتیب آلبالو درختی آفتاب دوست به شمار می رود. البته این درخت در نواحی با تابستان های خنک و خشک عملکرد مطلوب تری داشته و می تواند تا سرمای منفی ۷ درجه سانتی گراد را هم تحمل نماید.
قابل ذکر است درخت آلبالو در اکثر خاک ها و حتی خاک های شور قلبایی می تواند رشد نماید. ولی برای رشد بهتر به خاک مرطوب و غنی نیاز دارد. به طور کلی با کاشت این درخت می توانید هم از خواص آلبالو بهره برده و هم در فصل بهار از زیبایی شکوفه های آن لذت ببرید.
درخت آلبالو هم مشابه دیگر گیاهان و درختان مرکبات برای رشد و میوه دهی بهتر به مواد غذایی موجود در خاک نیاز دارد که از طریق انتخاب نوع کود مخصوص آن تامین می شود. جذب مواد مغذی در فرایند رشد و پرورش میوه الزامی است. جهت تغذیه درخت آلبالو با کود برای میوه دهی و رشد بهتر؛ توصیه شده پس از استفاده از هیومیک اسید از کود پتاس استفاده تا ترکیبات پتاس به رشد و پرورش درخت کمک بیشتری نماید.
در ادامه با کودهای مناسب رشد درخت آلبالو بیشتر آشنا می شوید.
رشد بهتر درخت آلبالو با انواع کود
روش کود دهی و عملیات کاشت و پرورش درخت آلبالو همانطور که اشاره شد راحت است و کودهای مناسب آن کود آهن، هیومیک اسید و پتاس گزارش شده است. همچنین در کوددهی درختان آلبالو استفاده از کودهای پوسیده دامی به روش چالکود نیز مرسوم می باشد. ولی برای افزایش باردهی و سرعت رشد درختان کودهای شیمایی نیز توصیه شده است.
منظور از چالکود نوعی روش کوددهی درختان است که در عمق خاک و نزدیک به ریشه گیاه صورت می گیرد. در این روش اکثرا از عناصر لازم و ضروری برای رشد مساعد درخت آلبالو استفاده می شود. ترکیبات موجود برای کود درخت آلبالو در روش چالکود شامل کودهای دامی پوسیده، ورمی کمپوست به همراه گوگرد گرانوله یا کودهای ماکرو (اوره، فسفات و پتاس) می باشد.
معمولا همراه با آن کود هیومیک اسید گرانول یا پودری نیز استفاده می شود. مناسب ترین کودهای مخصوص آلبالو در روش چالکود، کود اسپانیایی ریکوتک یا کود ۱۰.۱۰.۱۰ چالکود سبز آذر همراه با کود اوریکس هیوم است. شیوه استفاده از ترکیبات چالکود به دو صورت است.
اولی همه عناصر و مواد غذایی مورد نیاز درخت آلبالو با توجه به نتیجه آزمایش خاک و به شکل دستی به خاک اضافه می شود یا در صورت نیاز بعضی عناصر حذف می گردند. دومی این است که کودهای کامل گرانوله مخصوص چالکود استفاده شود که در بازار وجود دارند. کود دامی بایستی حتما پوسیده و به جای کود تک عنصری می تواند کود مخصوص چالکود را استفاده نمود.
همچنین کودهای زیستی در این ترکیب به جذب مواد غذایی بسیار کمک می کنند. درخت آلبالو برعکس دیگر گیاهان قدرت انجام واکنش سریع در برابر یک کود خاص را نداشته و فقط کودی که در سریع ترین زمان یعنی حدود یک سال می تواند سبب بهبود ۳۰-۴۰ درصدی عملکرد درخت آلبالو و افزایش باردهی آن می شود کود کامل ۱۰ ایکس شوک می باشد.
در ضمن برای رشد بهتر درخت آلبالو می توان ابتدا کود هیومیک اسید و بعد کود پتاس را استفاده نمود. هیومیک اسید سبب جذب آهن، افزایش حاصلخیزی خاک، افزایش باردهی، افزایش رشد درخت آلبالو و بهبود عملکرد آن شود. همچنین از ایجاد بیماری های و قارچ های گیاهی پیشگیری و سبب تقویت ریشه و افزایش قدرت جذب مواد غذایی می گردد.
چه زمانی برای کود دهی درخت آلبالو مناسب است؟
عناصر مهمی که موجب بهبود عملکرد درخت آلبالو شده و وجود آن ها در کودها ضروری است سه عنصر فسفر، ازت و پتاسیم می باشند. این عناصر در کودهای کامل وجود دارند. عنصر ازت خاک در فصل تابستان به طور طبیعی بالا می رود از این رو در این فصل باید میزان اندکی از ازت به خاک درخت آلبالو اضافه شود.
همچنین نوع و میزان کود به نوع خاک هم بستگی دارد. بنابراین انجام آزمایش خاک قبل از کوددهی درخت آلبالو توصیه شده است. به طور مثال در خاک سبک و شنی گیاه به مواد آلی زیادی نیاز دارد. نهال های تازه کاشته شده درخت در فصل زمستان به کود کامل سه بار نیاز دارند.
کودهایی که در فصل زمستان مورد نیاز درخت آلبالو است کود پتاسه می باشد زیرا با تاثیر مثبتش بر گیاهان از سرمازدگی در دمای پایین جلوگیری می کند. از آنجا که در فصل بهار میزان فعالیت های ریشه درخت آلبالو کاسته می شود و به دنبال آن جذب عناصر غذایی هم کاهش می یابد اجرای محلول پاشی کودهای فروت ست هنگام تورم جوانه ها خیلی لازم است.
این کار سبب بیدار شدن زودتر جوانه های رویشی و زایشی از خواب زمستانی و گرده افشانی و لقاح موثرتر در نتیجه تولید گل و میوه های بیشتر و باکیفیت تر می گردد. برای محلول پاشی درخت آلبالو می توان از انواع کودهای فروت جامد یا مایع و یا کود ریز مغذی آراسول آس یا فول ترک به همراه آمینوسورن و یا ترکیب روی و بور با آمینوسورن استفاده کرد.
بعد از ریزش کامل گلبرگ های درخت و تشکیل میوه بایستی کودهای کامل تعادلی و عناصر ریز مغذی استفاده شود تا درخت آلبالو به اندازه کافی تقویت شده و کیفیت میوه ارتقا یابد. برای این منظور بایستی از محلول پاشی کودهای ۲۰.۲۰.۲۰ اروپایی بهره جست و بعد از یک هفته کود ریزمغذی آراسول آس ،میکروفول یا فول ترک همراه آمینو سیورن و یا اکتیو فول استفاده نمود.
منبع : آرگا