دسته ها
جمعه ۲۳ شهریور ۱۴۰۳

ارتودنسی نامرئی و بررسی مزایا و معایب آن

  • ملیحه بال افکن
  • ۲۸ فروردین ۱۴۰۲
  • ۰

در واقع ارتودنسی نامرئی به دلیل مزیت های فراوانی که دارد امروزه مورد توجه بسیاری از بزرگسالان و نوجوانان قرار گرفته است و شما می توانید با مطالعه این مقاله با خصوصیات، انواع، مزیت ها و حتی معایب انجام ارتودنسی شفاف آشنا شوید با ما همراه باشید.

به طور کلی در ارتودنسی نامرئی معمولا از سیستمی برای حرکت دادن دندان ها استفاده می شود که بر خلاف براکت معمولی جلب توجه نمی کند و دیگران به سختی متوجه آن می شوند. ارتودنسی نامرئی شامل چندین روش ارتودنسی است که الاینر شفاف یا اینویزالاین در میان آن ها از محبوبیت و معروفیت زیادی برخوردار است.

آشنایی با ارتودنسی نامرئی

بهتر است بدانید ارتودنسی نامرئی که با نام علمی invisible orthodontics نیز شناخته می شود یکی از پرطرفدار ترین روش های ارتودنسی به شمار می آید که در آن دستگاه های ارتودنسی قابل رویت نیستند. امروزه این روش درمانی بیشتر مورد استقبال افراد بزرگسال قرار گرفته و بزرگسالان به دلایل متفاوت بیشتر به دنبال این هستند که ارتودنسی بر روی دندان آن ها نمایان نباشد.

ویژگی های ارتودنسی نامرئی

در واقع مزیت اصلی انواع ارتودنسی نامرئی را می توان نمایان نبودن آن دانست. البته لازم به ذکر است که استفاده از ارتودنسی برای تمام افراد امکان پذیر نیست و در ابتدا بایستی افراد توسط متخصص ارتودنسی معاینه شوند.

ارتودنسی نامرئی امروزه بیشتر در درمان ناهنجاری های خفیف تا متوسط دندان کاربرد دارد. سینی های این نوع ارتودنسی بسیار راحت هستند و حدودا هر دو هفته تعویض می شوند. بیمار پس از انجام ارتودنسی بایستی در تمام ساعات شبانه روز از آن ها استفاده کنند تا سریع تر به نتیجه مطلوب برسند.

انواع مختلف ارتودنسی نامرئی:

به طور کلی ممکن است دستگاه های زیاید در زمینه ارتودنسی دندان وجود داشته باشند که نامرئی در نظر گرفته می شوند اما ما در ادامه سعی کرده ایم تا به بیان سه نوع از انواع ارتودنسی نامرئی بپردازیم که بسیار مهم تر و شناخته شده تر هستند:

  • الاینر های شفاف:

الاینر های شفاف که اغلب با نام اینویزیلاین نیز شناخته می شود نامرئی ترین وسیله برای ارتودنسی خواهد بود. در واقع این روش نوعی ترازکننده دندان محسوب می شود که کاملا شفاف و غیر قابل مشاهده است.

الاینر ها قالب های شفافی هستند که بر روی دندان ها قرار می گیرند و از نمای دور اصلا قابل مشاهده نیستند و آرام آرام بدون اینکه کسی متوجه شود دندان های شما را منظم می کند. اگر جایی نام پلاک متحرک یا ارتودنسی متحرک را شنیده باشید معمولا منظور شان همین الاینر های شفاف است.

انواع مختلف ارتودنسی های نامرئی

  • ارتودنسی سرامیکی:

یکی دیگر از انواع ارتودنسی نامرئی، نوع سرامیکی آن است که چندان خاص و عجیب و غریب نیست. در واقع این همان ارتودنسی ثابت است که تنها یک تفاوت با آن خواهد داشت. در ارتودنسی ثابت از براکت و سیم فلزی استفاده می شود اما در این سیستم از براکت و سیم شفاف و نامرئی استفاده خواهد شد.

براکت ها در این روش از جنس سرامیک دندانپزشکی هستند و به همین خاطر مرسوم است که به این روش ارتودنسی سرامیکی می گویند. این روش هیچ برتری خاصی نسبت به نوع ثابت ندارد جز اینکه نامرئی است.

البته لازم به ذکر است که براکت ها به اندازه الاینر های شفاف نامرئی نیستند و از نمای نزدیک به راحتی می توان آن ها را تشخیص داد چیزی که در ارتودنسی نامرئی با الاینر ها به مقدار کم صادق است.

  • ارتودنسی لینگوال:

جالب است بدانید که ارتودنسی لینگوال نیز دقیقا یک سیستم ثابت محسوب می شود که از همان سیم و براکت های تشکیل شده که به سطح دندان ها متصل می شود. اما تفاوت این است که در سیستم سنتی، براکت ها به جلوی دندان متصل می شود اما تفاوت این است که در سیستم سنتی براکت ها به جلوی دندان متصل می شوند اما در سیستم لینگوال همه چیز به پشت دندان ها متصل است.

خصوصیات ارتودنسی لینگوال

به عبارتی همه چیز نزدیک لینگوال یا زبان است و به همین خاطر به این نوع درمان، ارتودنسی زبانی یا لینگوال گفته می شود یعنی اجزای ارتودنسی نزدیک و در ارتباط با زبان هستند. البته لازم است بدانید که متاسفانه در حال حاضر چه به لحاظ آکادمیک و چه از نظر اجرایی این سیستم ارتودنسی در ایران به صورت اصولی قابل اجرا نیست. به همین خاطر هر صحبتی از آن در ایران توسط هر شخصی بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد تا اجرایی.

مزیت های ارتودنسی نامرئی:

ارتودنسی نامرئی مزیت های فراوانی را شامل می شود که در ادامه به بیان آن ها پرداخته ایم:

  • هیچ محدودیت غذایی ندارید:

یکی از مهم ترین مزیت های ارتودنسی نامرئی این است که هیچ محدودیت غذایی ندارید. روش های سنتی محدودیت های زیادی برای خوردن و آشامیدن برای شما ایجاد می کنند. شما بایستی از خوردن غذاهای خیلی چسبنده یا سفت در ارتودنسی لینگوال و ثابت خود خودداری نمایید اما با ارتودنسی نامرئی می توانید هرچیزی را که می خواهید برخورد. فقط بایستی سینی خود را از دهان خارج نمایید.

مزیت های انجام ارتودنسی شفاف

  • مدت درمان بسیار کوتاه است:

با درمان های سنتی ارتودنسی مانند بریس ها، مرتب کردن دندان ها می تواند زمان زیادی طول بکشد برای مثال اگر از بریس های فلزی استفاده می کنید درمان می تواند تا ۵ سال نیز طول بکشد. با این حال با ارتودنسی نامرئی ممکن است مدت زمان درمان شما یک سال و نیم ب طول بیانجامد.

  • کاملا نامرئی هستند:

یکی دیگر از مزیت های این نوع ارتودنسی، نامرئی بودن مواد ترازکننده آن است. برخی از افراد فکر می کنند برس ها جذاب نیستند و با ارتودنسی نامرئی دیگر نگران دیدن سیم ها یا براکت ها در هنگام لبخند خود نخواهند بود. این نوع ارتودنسی یک انتخاب عالی برای نوجوانان و بزرگسالان خواهد بود زیرا آن ها می توانند بغا اعتماد به نفس بیشتری لبخند بزنند و دندان هایشان را تراز کنند.

  • در وقت شما صرفه جویی می کند:

در دنیای امروز تمام افراد مشغله های زیادی دارند و این بدان معنا است که آن ها زمان لازم برای سفر های مکرر به مطب متخصص ارتودنسی را ندارند. در این شرایط ارتودنسی نامرئی یک انتخاب مناسب خواهد بود. این به شما امکان می دهد تا زمان کمتری را به مطب ارتودنسی اختصاص دهید.

صرفه جویی در وقت با ارتودنسی نامرئی

این مسئله نیز به این دلیل است که شما تنها باید بعد از هر ۶ هفته مطب مراجعه نمایید و در نیجه قرار ملاقات های کمتری خواهید داشت.

  • سلامت دندان شما را بهبود می بخشد:

با این روش ارتودنسی حتی می توانید سلامت دندان های بهتری داشته باشید. داشتن دندان های صاف برای سلامت لثه ها و دندان ها ضروری خواهد بود. با این روش می توانید دندان های خود را به روشی بهتر تمیز نمایید.

در نهایت ارتودنسی نامرئی راه حلی عالی برای داشتن لبخند زیبا خواهد بود. شما می توانید سلامت کلی بهتری داشته باشید زیرا تمیز کردن آن آسان خواهد بود.

معایب انجام ارتودنسی شفاف:

حال که با مزیت های ارتودنسی شفاف به صورت کامل آشنا شدید بهتر است از معایب آن نیز آگاه باشید تا بتوانید انتخاب آگاهانه تر و بهتری داشته باشید:

  • بالا بودن هزینه ارتودنسی شفاف نسبت به ارتودنسی معمولی
  • وابسته بودن نتیجه به میزان توجه و مشارکت بیمار
  • اینویزیلاین دندان تنها برای افرادی مناسب است که ناهنجاری ضعیف و متوسط دارند
  • امکان گم شدن یا خراب شدن پلاک های شفاف توسط بیمار
  • امکان تغییر رنگ و تغییر فرم الاینر های شفاف در صورت عدم مراقبت بیمار

معایب انجام ارتودنسی نامرئی

هزینه انجام ارتودنسی شفاف:

بهتر است بدانید که هزینه های ارتودنسی شفاف نسبتا بالا بوده و نیازمند لابراتواری گران قیمت و پیچیده است که سابقا در کشور ما در دسترس نیست. اما در حال حاضر چندین لابراتوار ارتودنسی شفاف در تهران موجود شده اند که با هزینه کمتر و قیمت به مراتب ارزان تر پلاک های الاینر را می سازند.

همین مسئله موجب شده تا در مجموع هزینه این نوع ارتودنسی در ایران تقریبا مانند روش های دیگر ارتودنسی باشد. پلاک های ارتودنسی برخی حرکات دندان را نمی توانند به صورت قابل پیش بینی انجام دهند که برای حل این مسئله برای برخی از بیماران برجستگی های کوچکی به نام اتچمنت با کامپوزیت همرنگ دندان روی دندان ها ایجاد می شود که بر اساس ادعای شرکت ها این سیستم می تواند تمام حرکت های دندان را انجام داده و در نهایت بهترین نتیجه را حتی بهتر از ارتودنسی ثابت ایجاد نماید.

به طور کلی برای هر بیمار چندین پلاک ساخته می شود که هر پلاک دو تا سه هفته استفاده خواهد شد و با استفاده منظم از توالی پلاک ها دندان ها مرتب خواهند بود. توجه داشته باشید مهم ترین نقطه ضعف ارتودنسی شفاف وابستگی به همکاری بیماری است.

هزینه ارتودنسی نامرئی در کشور ما

توجه داشته باشید در صورت عدم استفاده منظم از پلاک ها توسط بیمار درمان ارتودنسی شفاف موفقیت آمیز نخواهد بود. در واقع هزینه ارتودنسی شفاف دندان ها از روش های متداول ارتودنسی بیشتر خواهد بود زیرا هزینه مواد، وسایل و هزینه های لابراتواری بالاتر است و نیاز به صرف زمان بیشتری توسط متخصص ارتودنسی دارد.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *