یکی از شایع ترین دلایل مرگ و میر در جهان, سرطان ریه می باشد.استفاده بیش از حد از دخانیات امروزه باعث شده است تا ۹۰ درصد سرطان های ریوی به علت استعمال دخانیات باشد. این سرطان به دو دسته سرطان سلول کوچک و سرطان سلول غیر کوچک تقسیم می شود. سرطان ریوی نشانه ها و علایم بسیاری دارد که شایع ترین آن ها تنگی نفس, سرفه همراه با خلط خونی و کاهش وزن است بنابراین پیشنهاد می کنیم تا پایان مطلب همراه ما باشید.
ریه یکی از مهم ترین و همچنین بزرگترین عضو بدن است و توده های سرطانی قادر به رشد در ریه برای مدت طولانی خواهند بود بدون اینکه هیچ گونه علامتی از خود بروز دهند از این رو، احتمال زیادی وجود دارد که این بیماری دیر تشخیص داده شود، این نوع بیماری که به دلیل رشد کنترل نشده سلول در بافت های ریه بروز می کند و در صورت عدم درمان سبب گسترش رشد سلولی به بیرون از ریه خواهد شد و در نتیجه خود را به اعضای دیگر بدن می رساند.
علت ایجاد سرطان ریه
علت های زیادی برای مبتلا شدن به این سرطان گزارش شده است که ژنتیک تنها ۸ تا ۱۴ درصد از علت های مبتلا شدن به این بیماری می باشد. از جمله مهمترین علت های ابتلا به این بیماری عبارت اند از:
۱- سیگار کشیدن
استعمال دخانیات و مخصوصا سیگار, ۸۹ تا ۹۰ درصد علت ابتلا به سرطان ریه می باشد. به علاوه افرادی که با فرد سیگاری زندگی می کنند تا ۳۰ درصد ابتلا به این سرطان در آن ها افزایش می یابد. به همین ترتیب کار کردن در محلی که افراد سیگاری در آنجا هستند، ۱۹ درصد خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد. علاوه بر سیگار, قلیان نیز به دلیل استعمال تنباکو برای ریه به شدت مضر می باشد و ممکن است ایجاد بیماری کند.
۲- گاز رادون
یکی از گازهای سمی است که دومین علت برای ابتلا به سرطان ها و از جمله سرطان ریوی می باشد. این گاز بیشتر در پرتو درمانی کاربرد دارد، از این رو در بیمارستان ها مقدار زیادی از این گاز تولید می شود. به علاوه تلاشی اورانیوم طبیعی موجود در خاک و آب و صخره ها، گاز رادون تولید می کند. استشمام این گاز دومین علت شایع ابتلا به این نوع سرطان است.
۳- آلودگی هوا
از دلایل دیگر ابتلا به مشکلات ریوی, آلودگی هوا می باشد که تنها ۱ تا ۲ درصد مبتلایان به این نوع نوع سرطان به این دلیل دچار مرگ و میر می شوند.
نشانه ها و علایم این سرطان
علایم این بیماری سال های زیادی طول کشیده تا بروز کند اما به صورت کلی می توانید گفت علایم این بیماری عبارتند از :
۱- علائم تنفسی: یکی از بارزترین نشانه های مشکلات ریه می باشند. مدام سرفه کردن به طوری که بیش از دو هفته طول کشد , داشتن خلط خونی و افزایش خلط سینه و خس خس کردن سینه, تنگی نفس از این علایم می باشند.
۲- کاهش وزن و از دست دادن اشتها و ضعف و خستگی بدن
۳- چماقی شدن ناخن های انگشت
۴- مشکل در بلعیدن
۵- سردرد, درد قفسه سینه و مفاصل و استخوان ها و شکستگی های بی دلیل استخوانی
۶- تغییر رنگ خلط سینه
۷- بروز خون در خلط سینه
۸- طول کشیدن سرفه به مدت بیشتر از دو هفته در افرادی که سیگار نمی کشند
۹- خس خس سینه
۱۰- ورم گردن یا صورت
۱۱- افزایش میزان خلط سینه
۱۲- شدت سرفه در افراد سیگاری
درمان سرطان ریوی
مشخصه این بیماری رشد کنترل نشده سلول در بافت های ریه است. درمان این بیماری با توجه به نوع سلول, وسعت گسترش آن در ریه و بدن و وضعیت عملکردی بیمار و نوع این سرطان انجام می شود. درمان های رایج جراحی, شیمی درمانی و پرتو درمانی است.
جراحی: این نوع درمان به ندرت برای بیمار مبتلا به سرطان ریه انجام می شود. اگر این بیماری تنها یک قسمت کوچکی از ریه را درگیر کرده باشد و انشعابی به قسمت های دیگر نداده باشد, می توان با جراحی آن قسمت را برداشت که عمدتا این درمان همراه با شیمی درمانی انجام می شود.
شیمی درمانی: درمان با داروهای خوراکی یا داخل وریدی است. این درمان خصوصا برای زمانی که این بیماری به جز ریه, قسمت های دیگر بدن را نیز تحت تاثیر قرار داده, انجام می شود.
پرتو درمانی : این روش درمانی نیز اغلب با شیمی درمانی همراه است و برای افراد مبتلا به سرطان ریه سلول های غیر کوچک که نمی توانند جراحی کنند, مفید است. اگر رشد سرطان بخشی از سیستم تنفسی را مسدود کند, پرتو درمانی موضعی در داخل لوله تنفسی می تواند آن راه را باز کند.
نوعی از پرتو درمانی مغز وجود دارد به نام پرتو درمانی پیشگیرانه جمجمه که به منظور جلوگیری از انتشار سلول های سرطانی داخل بدن انجام می شود. این پرتو درمانی در اکثر موارد برای این سرطان مفید است, مخصوصا در صورتی که خیلی بیماری پیشرفت نکرده باشد برای بازگشت سلامتی بیمار موثر است.
راهکارهای جلوگیری از این نوع سرطان
۱. از استعمال دخانیات خودداری کنید و همانطور که می دانید سال ها طول می کشد تا سیگار کشیدن سبب بروز سرطان ریوی شود از این رو، افراد سیگاری در هر زمانی بهتر است به ترک آن اقدام کنند تا خطر ابتلا به این نوع بیماری در آن ها کاهش پیدا کند.
۲. خودداری از آلاینده ها و در صورت تماس شغلی با آلاینده ها استفاده از ماسک محافظ ضروری است.
۳. محیط خانه را از نظر وجود گاز رادون بررسی کنید.
۴. در صورت مصرف سیگار کشیدن زیاد به منظور اطمینان از سلامت ریه ها به پزشک مراجعه کنید.
روش های تشخیص این بیماری
- آزمایش خلط
- آزمایش خون
- برونکوسکوپی
- نمونه برداری
- سی تی اسکن
- آزمون عملکرد ریه
بسته به میزان گسترش تومور مراحل درمانی در افراد با یکدیگر متفاوت است و در صورتی که این نوع بیماری در مراحل اول تشخیص داده شود جراحی قسمتی از ریه یا کل ریه امکان دارد توصیه شود و همچنین به منظور جلوگیری از گسترش تومور اشعه درمانی و دارو های ضد سرطان توصیه خواهد شد.
در پایان پیشنهاد می کنیم به منظور آشنایی بیشتر با سرطان ریه می توانید بر روی لینک کلیک نمایید.
منبع : آرگا