پنبه دانه گیاهی است که از طبع گرم و خشک برخوردار است که فواید زیادی در طب سنتی و رفع بعضی از مشکلات مرتبط با سلامت بدن دارد. این گیاه منبعی سرشار از ویتامین E است و خاصیت ترمیم کنندگی فوق العاده ای دارد. ما در این مطلب در مورد خواص گیاه پنبه صحبت می کنیم.
آشنایی با خواص گیاه پنبه
پنبه گیاهی چند ساله و از تیره پنیرک می باشد ولی به شکل یک گیاه در کشاورزی کاربرد دارد. این گیاه درختچه هایی به اندازه ۶۰ تا ۲۰۰ سانتی متر دارد. در ابتدای رشد، این گیاه دارای گل های فراوانی می باشد که یا به علت تعداد زیاد آن ها یا به علل دیگر تعدادی از آن ها ریزش کرده و آن ها که باقی می مانند بعد از خشک شدن گل، پنبه شروع به رشد می کند.
فواید دارویی
خصوصیت مهم دیگر پنبه که کمتر به آن توجه می شود، خاصیت دارویی این گیاه است. البته وقتی صحبت از خاصیت های دارویی پنبه می شود، بعضی از افراد فکر می کنند که حتما بایستی الیاف سفید رنگ پنبه دارای خاصیت دارویی باشند. این در صورتی است که پنبه یک گیاه است، که برگ، گل، ساقه و ریشه دارد. تمامی این بخش ها از گیاه پنبه می تواند فواید دارویی داشته باشد.
- دمنوش گل و برگ پنبه نرم کننده سینه می باشد.
- جالب است بدانید که روغن پنبه دانه یکی از روغن های مرغوب دنیا است که مصرف های زیادی در طب سنتی کشور های گوناگون داشته و امروزه نیز در صنایع تولید روغن استفاده می شود. روغن دانه پنبه به علت وجود گوسیپول، خاصیت های زیادی برای انسان به دنبال دارد که نمی خواهیم در اینجا درباره آن ها صحبت کنیم.
- عسل پنبه نیز خواص فراوانی برای بدن انسان به دنبال دارد .
- ریشه و برگ پنبه دارای خاصیت انقباضی می باشد، از آن برای بهبود زایمان در زایمان طبیعی استفاده می شود و هنوز در این زمینه دارای کاربرد می باشد.
- به شکل موضعی استفاده از برگ پنبه می تواند التهاب و ورم کاهش دهد. البته برگ های کوبیده شده گیاه پنبه با ترکیب بعضی مواد دیگر برای کاهش التهاب در روند معالجه بیماری نقرس مورد استفاده قرار می گیرد.
- هم روغن دانه و هم کنجاله دانه۹ پس از روغن کشی به عنوان یک داروی بی نظیر برای تقویت قوای جنسی مورد استفاده قرار می گیرد. بعضی از مطالعات در طب سنتی نشان می دهد که مصرف کنجاله دانه پنبه می تواند تعداد اسپرم ها در مردان را بیشتر کند و در معالجه ناباروری در مردان بپردازد.
- برگ گیاه پنبه دارای طبع گرم و خشک است. جوشانده برگ پنبه تب بر است. حتی گفته می شود جوشانده خود پنبه که صاف شده باشد نیز می تواند در کاهش تب تاثیر گذار باشد.
مصارف گیاه پنبه
با توجه به خصوصیت های بیان شده درباره گیاه پنبه، از این ماده طبیعی در کاربرد های متفاوتی استفاده می شود که بد نیست درباره آن نیز اطلاعات داشته باشید.
۱. صنعت نساجی
یکی از مهمترین خواص گیاه پنبه، استفاده از در صنعت نساجی می باشد. بافت انواع پارچه ها و حوله ها از الیاف پنبه صورت می گیرد. می توان بیان کرد صنعت نساجی بدون این گیاه ناقص است. اگر چه در موارد زیادی از الیاف مصنوعی مانند پلی استر به همراه پنبه در بافت پارچه ها مورد استفاده قرار می گیرد که غالبا در تهیه انواع کش باف ها، لباس های جین و لباس های کشی استفاده می شود.
۲. مصرف پزشکی پنبه
یکی از خواص گیاه پنبه، مصرف پزشکی آن می باشد. الیاف پنبه خاصیت جذب رطوبت بالایی دارند، همچنین بسیار نرم بوده و قابلیت تنفس دارند. برای تولید پنبه لایی، تنزیب گاز پانسمان، انواع لوازم پانسمان و تزریقات مثل باند های زخم، یکسری لوازم بهداشتی مثل نوار بهداشتی، پوشک ها و گوش پاک کن هم استفاده می شود. پنبه بهداشتی نوعی از پنبه می باشد که مصرف های آرایشی زیادی دارد و این نوع پنبه توانایی پاک کنندگی خون و مواد ضد عفونی کننده را در پانسمان ها دارد و این به علت قابلیت جذب بالای آن می باشد.
۳. مصرف خوراکی
روغن پنبه دانه از دانه های پنبه استخراج می شود و حاوی اسید چرب ترانس پایین و بدون کلسترول می باشد. این روغن در صنعت مواد غذایی مانند تهیه چیپس و انواع اسنک ها کاربرد زیادی دارد. کاربرد های دیگری نیز به شکل خوراکی از پنبه وجود دارد که بیشتر با برگ پنبه و دانه پنبه ارتباط دارد. این مصارف و کاربرد ها بیشتر حالت دارویی داشته و در طب سنتی از توجه زیادی برخوردار است. عسل پنبه نیز که در حقیقت عصاره ای شیرین و دلنشین از شهد گیاه پنبه و ترشحات گیاهی آن می باشد، یکی از مصارف خوراکی پنبه است که به لطف زنبور های عسل به این صورت قابل استفاده خواهد بود. عسل پنبه یکی از خاص ترین عسل های دنیا و ایران می باشد و باید برای خرید آن دقت زیادی به کار گرفته شود.
سایر فواید گیاه پنبه
از گیاه پنبه در تولید انواع محصولات بهداشتی، همانگونه که یاد شد، استفاده می شود؛ همانند انواع دستمال کاغذی، تیشوها و پوشک بچه. افزون بر آن در بافت تور ماهی گیری از این نخ پنبه ای استفاده می کنند. در صنعت کاغذ سازی و مقواسازی، هم پنبه و هم ساقه آن کاربرد زیادی دارد. در ساخت فیلتر های زیادی از نخ پنبه و الیاف آن استفاده می شود. حتی در صنایع شیمیایی برای ساخت مواد منفجره مثل نیتروسلولز از پنبه بهره می گیرند. استفاده این الیاف در بافت پتو و در بالش ها و سرویس خواب ها نیز از موارد استفاده بسیار قدیمی و خواص این گیاه است.
حال که این مطلب به پایان رسید برای آشنایی با مطالب بیشتر در زمینه خواص مواد غذایی بر لینک های خواص روغن کرچک و خواص دانه پنبه کلیک نمایید.
منبع : آرگا