دسته ها
یکشنبه ۶ فروردین ۱۴۰۲

حقایق ناگفته در مورد نبرد نرماندی

  • فاطمه میرزایی
  • ۶ بهمن ۱۴۰۱
  • ۰

بزرگترین عملیات آبی- خاکی جهان که طی آن نیرو های متفقین به رهبری آمریکا و بریتانیا برای آزادسازی اروپای اشغالی اقدام کردند و به روز دی (D-Day) شهرت دارد، نبرد نرماندی نام دارد، در ادامه با جزئیات این نبرد بیشتر آشنا می شوید.

نبرد نرماندی از جمله بزرگترین عملیات آبی و خاکی تاریخ محسوب می شود که منجر به شکست آلمان نازی در جبهه نرماندی گردید. در واقع در این جنگ در ۶ ژوئن ۱۹۴۴ که یکی از نبردهای جنگ جهانی دوم است، نیرو های متفقین با پیاده سازی سیل عظیمی از نیرو های خود در کرانه ساحل نرماندی به آزادسازی فرانسه اشغالی از نیروهای آلمان نازی پرداختند.

جنگ نرماندی

آغاز نبرد نرماندی

بزرگترین عملیات آبی- خاکی جهان توسط نیرو های متفقین و به رهبری آمریکا و انگلستان در تاریخ ششم ژوئن ۱۹۴۴ آغاز گردید، البته تاریخ اصلی این حمله در واقع در پنجم ژوئن بود که به علت بد بودن شرایط جوی و بارش باران، نیرو های آیزونهاور ناچار شدند تا عملیات خود را با یک روز تاخیر شروع کنند.

بعد از رسیدن نیرو های متفقین به سواحل شمالی فرانسه، متنی توسط ژنرال آمریکایی خطاب به مردم در منطقه اشغالی منتشر گردید که در زیر این پیام را می خوانید :

مردم اروپای غربی! امروز صبح سربازان نیروهای متفقین به ساحل های فرانسه رسیدند که اعزام آنها بخشی از طرح ملل متحد برای آزادسازی اروپاست. این عملیات با همکاری روس ها است و پیام من به شما این است: زمان آزادسازی شما رسیده است حتی اگر این حمله از کشور شما آغاز نشده باشد!

ژنرال جولیان تامپسون در رابطه با گستردگی این عملیات اظهار نظر کرده است :

این عملیات بسیار بزرگ بود. تنها در روز D-day حدودا صد و پنجاه هزار سرباز وارد خاک فرانسه شده و بدیهی است که برای انتقال این همه سرباز به کشتی ها و هواپیماهای بسیاری نیاز داشتیم. حدودا شش هزار ناو و هواپیما در این عملیات حضور داشتند.

  •  مبل و میز
  •  قاصدک 24

عملیات نرماندی

برنامه ریزی های قبل از نبرد

نفرات زیادی از زن و مرد در سال ۱۹۴۴ خود را آماده نبردی برای پایان جنگ جهانی دوم کرده بودند که آماده سازی آنها تا تاریخ ۶ ژوئن بیشتر از یک سال به طول انجامید، نیرو های متفقین در این عملیات حدود ۱۳۰ هزار نیروی نظامی در اختیار داشتند که در پایان آن روز حدوداً ۱۰ هزار نفر از آن ها را از دست دادند، اسرار و واقعیت های زیادی در مورد این نبرد وجود دارد.

از مهمترین جلسات بین رهبران متفقین در رابطه با این نبرد می توان به جلسه ای که در شهر تهران و در سفارت شوروی با شرکت وینستون چرچیل، فرانکلین دلانو روزولت و ژوزف استالین در ۲۸ نوامبر تا یک دسامبر و به طور مخفیانه برگزار گردید.

بعد از اتمام این کنفرانس، تصمیم بر این شد که ژنرال آیزونهاور (ژنرال سیاست مدار و پنج ستاره آمریکایی) به فرماندهی کل نیرو های متفقین انتخاب شود و مارشال مونتگمری انگلیسی از طریق فرماندهی نیروهای زمینی یگان های تازشگر وی را در این نبرد کمک نماید.

کشور آمریکا در این زمان به دلیل برخورداری از نیرو های تازه نفس و نیز در اختیار داشتن اقلام جنگی، نقش مهمی در این عملیات ها ایفا می کرد، بر طبق کتاب «جنگ جهانی دوم» نوشته ژاک پیرن؛ حدود ۲۳۸۰ کشتی جنگی، ۸۶ هزار هواپیمای جنگی و ناوبری و ۱۳ هزار کشتی باربری توسط دولت آمریکا تا سال ۱۹۴۳ تولید شد که تا روز حمله از نرمادی شروع می شد، بر تولیداتشان افزوده شد، در حالی که آلمانی ها تقریبا ۴ هزار هواپیما در اختیار داشتند.

معرفی نبرد نرماندی

بنابراین در ۶ ژوئن همه چیز فراهم بود تا آمریکایی ها با تجهیزاتی کامل به همراه نیرو های انگلیسی، لهستانی و کانادایی در سواحل فرانسه پیاده و آماده عملیات شوند.

مفهوم D در عبارت d-day چیست؟

سالهاست مفهوم این جمله با شک و تردید بیان می شود، عده ای معتقدند که D اولین کلمه عبارت «death» به معنی مرگ می باشد که این اصطلاح برای عملیات های مرگبار زیادی به کار برده شده است، اما گویا حرف D در این عبارت در واقع مخفف همان کلمه day به معنی روز می باشد و از این کلمه برای مخفی داشتن روز عملیات استفاده می شده است.

از این رو در برنامه ریزی عملیات از حرف d-1 به معنی روز قبل از عملیات و از d+1  به معنی روز بعد از عملیات به کار گرفته می شده و تغییر در تاریخ عملیات منجر به تغییر و به هم خوردن دیگر اقدامات نمی شده است. حال عبارت d-day مخففی از روز مرگ و نیز اسم رمز برای روز عملیات نرماندی بوده است.

دیگر اسامی رمز عملیات نرماندی

نیرو های متفین در این نبرد به هنگام آماده سازی های انجام عملیات از اسم های رمز استفاده می کردند؛ کلمات یونا، اوماها، طلا و شمشیر از جمله ای اسامی هستند که برای مناطق ساحلی نرماندی، کلمه نپتون نیز برای مناطق ساحل غربی، کلمه متعصب برای افراد با درجه های بالای نظامی و کلمه ارباب برای نبرد نرماندی استفاده می شده اند.

نبردی از جنگ جهانی دوم

در سال ۱۹۴۴ و قبل از شروع حمله، نهاد های امنیت کشور آلمان به یک طراح جدول کلمات متقاطع که از واژه های یونا، اوماها و نپتون به طور مکرر استفاده می کرده است، مضنون شدند و مدتی نیز وی را تحت نظر قرار دادند، اما با وجود بازرسی های منزل و دفتر کار آنها، هیچگونه سرنخی در مورد اطلاعات انتقال به دشمن پیدا نکردند.

حقایق تاثیرگذار درباره این نبرد

آمریکایی ها، نیرو های بریتانیا و متفقین این حمله را آغاز کردند، البته آنها در این عملیات که مقابل ارتش نازی شکل گرفت، تنها نبودند، سرباز های فرانسوی، کانادایی، لهستان، نروژ، بلژیک و جمهوری چک نیز آنها را در این نبرد حمایت و همراهی کردند.

از جمله دلایل پیروزی متفقین در این نبرد علیه نازی ها، داشتن نیروهای زیاد و متحدین در کنار تجهیزات جنگی بسیار آنها بود. اما نیرو های آلمان نازی و بسیاری از افسران ارشد آنها در حال انجام تمرینات جنگی بودند، فیلد مارشال اروین رومل که از جمله فرماندهان مهم نازی و نظریه پردار جنگی بود برای تولد همسرش به آلمان برگشته و سیستم ارتباطی آلمان نیز به خاطر بمباران های شدید دچار آسیب شده بود.

ضمن اینکه سری بودن این عملیات موجب شده بود که لشکر دوم آلمان به خاطر ایجاد اختلال جاسوسان در کار آنها و نیز مقاومت فرانسه, دو هفته طول بکشد که به خط مقدم برسد، در حالی که باید ۲ روزه این مسیر طی می شد.

نبرد Normandy

همانطور که گفته شد؛ حمله نرماندی در ششم ژوئن و ساعت ۳ صبح شروع شد که بمب افکن های متفقین در حدود ۳ هزار تن مواد منفجره استفاده کردند.

نیروی دریایی متفقین نیز با ۷ کشتی، ۴۳ ناوشکن و ۱۸ رزمنا در ساعت ۵ صبح، حملات خود را آغاز کرد که سرانجام در ساعت ۶:۳۱ صبح سربازان امریکایی حملات خود را از ساحل شروع کردند و بعد از آن نیرو های بریتانیایی و کانادایی حملات را شروع کرده و به آنها پیوستند، اگرچه تلفات نبرد نرماندی کمتر از تعداد پیش بینی شده بود ولی تقریبا ۴۵۰۰ نفر از سربازهای متفقین و ۹ هزار از سربازهای آلمانی کشته شدند.

نیرو های متفقین موفق شدند با کمک وسیله نقلیه آبی- زمینی (LCVPs) که طراح و سازنده آن آندرو هیگینز بود از کانال عبور کنند، ژنرال آیزونهاور معتقد بود که استراژی به کار گرفته شده احتمالا ًبدون استفاده از این وسیله  به طور کامل عوض می شد.

منبع : آرگا


مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *