عمارت آصف خان وزیری یکی از قدیمی ترین خانه ها در سنندج می باشد. خانه ای با سبک معماری اسلامی در غرب ایران که جاذبه های زیادی به خود اختصاص می دهد. این عمارت معماری ویژه ای از سه دوره تاریخی را به نمایش می گذارد.
معماری عمارت آصف
با بازدید از این عمارت می توانید، نمایی از معماری خانه های دوران صفوی، قاجاری و پهلوی را مشاهده کنید. یکی از زیباترین حمام های قدیمی نیز در این خانه قرار گرفته است. این مکان امروزه یک موزه مردم شناسی با ویژگی های فرهنگی و تاریخی بوده که می توانید از آن بازدید کنید. شما می توانید در این بخش نگاهی به دیدنی های سنندج بیندازید.
آشنایی با خانه آصف:
بازدید از این بنای تاریخی از نزدیک تجربه ای خاص برای شما عزیزان خواهد بود. این خانه در یک محله قدیمی قرار گرفته و معماری بسیار زیبا و فوق العاده ای به خود اختصاص داده است. این خانه که به خانه آصف وزیری شهرت دارد، نامش را از صاحب خود گرفته است. این بنا در سال ۱۳۷۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
تاریخچه عمارت:
میرزا علی نقی کردستانی در زمان قاجار یکی از سیاستمداران دوره بوده است. داستان ساخت این بنا نیز به سال ها پیش از او باز می گردد. پایه اصلی ساخت این بنا در زمان صفویان بوده است و مالک اولیه این بنا نیز معتمد هاشمی بود.
میرزا محمدرضا وزیر، پدر آصف در زمان قاجار این بنا را از آن خود کرد. بخش هایی که معماری قاجاری دارند در این دوره به بنا اضافه شده اند. بعد از آن مالکیت خانه به پسرش رسید و در زمان پهلوی نیز بخش های دیگری به بنا اضافه شد. بخش هایی از این بنا نیز به دلیل تخریب در سال ها مرمت شده است.
بررسی معماری عمارت:
ورودی این بنا دالانی شکل می باشد. بعد از دالان وارد حیاط می شوید که به چهار بخش مختلف تقسیم می شود. حیاط اندرونی، حیاط بیرونی، حیاط مطبخ و حیاط مستخدمین از بخش های مختلف این بنا هستند. دالان، سرد و حمام نیز از بخش های دیگر این بنا می باشند.
زیبایی این سازه به دلیل برخورداری از پنجره های ارسی، گره چینی و مقرنس کاری ها می باشد. این بنا شامل بخش های مختلفی بوده که می توانید به آن ها سری بزنید. در ادامه بخش های مختلف این عمارت را بهتر می شناسیم.
حیاط اصلی:
یکی از بخش های عمارت آصف حیاط اصلی بوده که مستطیلی است و دارای یک حوض می باشد. آب نمای شاه نشین ایوان استوانه ای با مقرنس کاری ها بسیار جلوه نمایی می کنند.
حیاط اندرونی:
این حیاط در دوره پهلوی بنا شده و محل استراحت بانوان است. بنایی در دو طبقه با شش ستون چوبی و تزئینات گچ بری شده، حوض این حیاط لوزی شکل بوده که نمای زیبایی دارد.
بخش خدمه و حمام:
بخش خدمه در دالان ورودی قرار گرفته و مرمت شده است. حمام نیز سبکی ایرانی داشته و در اختیار اعضای عمومی می باشد. حمام نیز شامل های مختلفی است که از آن دیدن می کنید.
این عمارت امروزه یکی از مکان های دیدنی سنندج محسوب می شود. این عمارت بسیار زیبا و دیدنی بوده و ویژگی های گردشگری زیادی برای علاقه مندان دارد. این عمارت ویژگی های دیگری نیز خواهد داشت.
منبع : آرگا