دسته ها
سه شنبه ۲۵ دی ۱۴۰۳

آشنایی با کاربرد و عملکرد دستگاه فلزیاب

  • شیوا فهیمی
  • ۲۷ آبان ۱۴۰۱
  • ۰

فلزیاب دستگاهی برای یافتن اجسام فلزی مخفی یا گم شدن درون زمین، دیوار یا سایر اجسام می باشد. در این مطلب با کاربرد و عملکرد فلزیاب آشنا می شوید.

دستگاه فلزیاب میدان مغناطیسی را در اطراف دیسک جستجوگر خود ایجاد نموده و اگر جسم فلزی در این محدوده قرار گیرد، به دستگاه اطلاع داده می شود. برای آشنایی بیشتر با کاربرد و عملکرد فلزیاب با ادامه مطلب همراه ما باشید.

آشنایی با عملکرد فلزیاب

دستگاه فلزیاب به کمک میدان مغناطیسی که در اطراف دیسک جستجوگر آن ایجاد می شود به پیدا کردن اجسام فلزی مخفی یا گم شده در داخل زمین، دیوار، یا سایر اجسام می پردازد. هنگامی که جسم در محدوده میدان مغناطیسی قرار گیرد، شدت میدان مغناطیسی تغییر یافته و دستگاه فلزیاب با این تغییرات به وجود فلز در اطراف دیسک خود پی می برد و آن را آشکار و اطلاع رسانی می کند.

هر اندازه شدت میدان مغناطیسی تولید شده توسط فلزیاب بیشتر باشد، عمق کشف فلز بیشتر شده و عمق کاوش توسط فلزیاب با توجه به سایز، شکل و جنس فلز تغییر یافته و کمتر یا بیشتر می شود. در ادامه با نحوه عملکرد فلزیاب و کاربرد آن بیشتر آشنا می شوید.

فلزیاب چطور عمل می کند؟

برای اطلاع از این که عملکرد فلزیاب به چه صورت است؟ باید بدانید که دستگاه فلزیاب دارای قدرت تفکیک دو گروه از فلزات می باشد. فلزاتی که دارای خاصیت مغناطیس شونده بوده مانند آهن، فولاد و چدن که به آن ها فلزات آهنی اطلاق می شود. و فلزاتی که فاقد خاصیت مغناطیس شونده بوده و غیر الکترومغناطیس هستند مانند نقره، قلع، سرب، مس، طلا، برنج، برنز و آلومینیوم.

به این گروه از فلزات، فلزات غیر آهنی می گویند. یک فلزیاب می تواند فقط وجود فلز در خاک را مشخص کند که از خانواده فلزات آهنی هستند یا در دسته فلزات غیر آهنی (فلزات ارزشمند) می باشند.

شایان ذکر است برخی از فلزیاب ها مانند میان لب جی پی ایکس ۵۰۰۰ یا لورنز زد وان می توانند نوع طلا را در زیر خاک معین کنند ولی عمق نفوذ تفکیک بالایی ندارند و پس از دو متر همه فلزیاب ها و طلایاب ها می توانند فلزات آهنی را از غیر آهنی تفکی نموده و بیشتر از دو متر تفکیک با فناوری امروزی غیر ممکن می باشد.

در تشریح عملکرد فلزیاب ها می توان گفت اگر چه این دستگاه ها شاید پیچیده باشند، ولی در اصل عملکرد نسبتا ساده ای دارند. این دستگاه ها میدان مغناطیسی را منتقل کرده و بعد تجزیه می کنند. یعنی اول سیگنال به طرف زمین فرستاده شده و سیگنال های برگشتی دریافت شده و تحت آنالیز قرار می گیرد.

دو نوع سیم پیچ درون کویل وجود دارد که یکی نقش فرستنده و دیگری نقش گیرنده را ایفا می کند. سیم پیچ اول میدان مغناطیسی را انتقال داده که توسط الکتریسیته تولید می گردد و از کویل به سطح زمین می رسد. سیم پیچ دوم گیرنده تفاوت در میدان مغناطیسی را شناسایی کرده که اگر با فلز دفن شده در زیر زمین برخورد نماید.

سبب تغییر میدان مغناطیسی شده و باز می گردد. وقتی این تغییرات شناسایی شد، سیم پیچ ثانویه، حالت هشدار را توسط کابل متصل به جعبه کنترل ارسال می نماید و صدا در پخش کننده و هدفون شنیده می شود. هنگامی که میدان مغناطیسی بازگشتی ضعیف تر است، حالت هشدار دهنده هم ضعیف تر می باشد.

کاربرد فلزیاب

فلزیاب ها کاربردهای زیادی دارند که در ادامه به برخی از آن ها اشاره می شود:

  • پیدا کردن لوله و کابل های زیر خاک که محل کارگذاری آن یا مشخص نشده یا از بین رفته است.
  • پیدا کردن مین ها و مواد خطرناک برجای مانده از جنگ ها
  • امنیت فرودگاه ها در یافتن اسلحه و سایر مواد خطرناک
  • امنیت ساختمان ها و مراکز حساس
  • کاربرد نظامی در جنگ ها

  • مورد استفاده در سازمان های امنیتی و پلیسی در پیدا کردن تونل و مواد منفجره
  • جهت یافتن آثار و لوازم بر جای مانده از تمدن های گذشته
  • یافتن طلاها و گنج های پنهان در زیر زمین
  • پیدا کردن شهاب سنگ هایی که با زمین برخورد نموده و دارای ارزش علمی بالایی هستند. برخی شهاب سنگ ها که از مکان خاصی به زمین اصابت کرده باشند، ممکن است چند برابر ارزش طلا خریداری گردند.

در برخی از قسمت های هند و پاکستان ، اندونزی و مالزی هنوز افراد بسیاری هستند که دارایی های خود را به صورت طلا و نقره نگهداری می کنند و به بانک اعتقادی ندارند. از این رو دارایی خود را در گوشه ای دفن کرده که ممکن است با باران های شدید نشانه های محل دفن دارایی از بین برود و به دستگاه فلزیاب نیاز پیدا می کنند تا محل دفن اموال خود را بیابند.

انواع فلزیاب ها

شایان ذکر است که فلزیاب ها دارای انواع مختلفی هستند از جمله:

۱. فلزیاب تفریحی

این دسته از فلزیاب ها که به طور معمول بسیار سبک بوده و دیسک جستجوگر کوچکی دارند و عمق کاوش فلز آنها کمتر از یک متر می باشد. به این مفهوم که یک فلز به شکل مربع به سایز ۱*۱ متر را حداکثر می تواند از فاصله یک متری بیابد. فلزیاب تفریحی برای یافتن فلزات در سطح خاک طراحی گشته اند. این نوع فلزیاب دارای نمایشگر دیجیتالی پیشرفته با قدرت تفکیک حدود ۸۰ درصد می باشد. یعنی می توانند با دقت ۸۰ درصد فلزات آهنی را از غیر آهنی جدا نمایند.

۲. فلزیاب صنعتی

این نوع فلزیاب در صنعت های متعدد مانند فرش ماشینی، صنایع بسته بندی، کارخانه ها و چوب بری ها کاربرد دارند.

۳. فلزیاب پیشرفته

فلزیاب پیشرفته توان زیادی نسبت به دیگر فلزیاب ها دارند. این نوع فلزیاب وزن نسبتا بالایی داشته زیرا در آن ها به ولت مصرف مضاعف برق از باتری های اسیدی شبیه موتور سیکلت استفاده شده و به طور معمول خود فلزیاب یا باتری آن ها یا هر دو به کمر بسته می شود. فلزیاب پیشرفته قدرت تفکیک بسیاری نداشته و نمی توانند فلزهای آهنی را از غیر فلزی جدا نمایند و هر فلز یا آلیاژی را کشف کند، اطلاع می دهد. همچنین این فلزیاب فاقد مانیتور است.

۴. فلزیاب با امکان فرستنده و گیرنده

این نوع فلزیاب از یک عدد دیسک فرستنده در جلو و یک دیسک گیرنده در انتهای دستگاه که به طور معمول به شکل مربع است تشکیل شده است. فلزیاب فرستند-گیرنده قدرت تفکیک نداشته و تنها برای یافتن فلزات بزرگ مانند لوله آب و رگه های بزرگ فلزی طراحی شده است و گاه انبوه یاب اطلاق می شود. کار با این فلزیاب سخت بوده و به علت دشواری تنظیمات فلزیاب، گم کردن هدف، اشتباهات بسیار، اشتباه در مشخص کردن محل دقیق فلز دارای فروش عمومی زیادی نیست.

۵. فلزیاب حرارتی راداری زمینی

فلزیاب مذکور از منابع زیر دست یا پایین دست رادار زمینی دستی است. این دسته سیستم ها از لحاظ عملکرد قدرت بالایی دارند و با تعیین عدد و ابعاد هدف می تواند واکنش دقیقی برای یافتن هدف، طلا یا انواع فلزات با رنگ مربوطه داشته باشد. ولی برای عملیات به تجربه بالای اپراتور نیازمند است.

تخصص در زمینه عملیات با این سیستم های حرارتی راداری به تشخیص نوع اعداد، رنگ، لکه رنگ، تصاویر، صدا و حرکت آنت هم بستگی دارد که تشخیص آن به نوع مهارت اپراتور فلز وابسته است. سیستم حرارتی راداری یا رادار زمینی دستی حرارتی توانایی کاوش اهداف را با رنگ و اعداد متعلق به همان هدف را دارد و با هر دو نرم افزار برنامه لکه رنگ سه رنگ و نرم افزار تفکیک رنگ کار می کند.

۶. فلزیاب مغناطیسی

وضعیت متعلق به فلزیاب مغناطیسی و فلزیاب ولتاژ القایی شبیه فلزیاب پالسی، فلزیاب تی آر، و دستگاه های مغناطیس سنج از نوع مگنومتر یا مگنت و تسلا است که عملکرد این دسته از فلزیاب ها تشخیص تفاوت فاز ایجاد شده از تغییرات مرتبط به وضعیت میدان مغناطیس در سر جستجوگر یا لوپ و سنسور مغناطیسی است. هر نوع تغییر مغناطیسی از مواد معدنی یا منابع با تغییرات لایه های زمین در صحنه کار می تواند شبیه فلز مدنظر با طلا ایجاد واکنش یا پاسخ در این سیستم ها ایجاد کرده و تنظیمات تشخیص فلزات در فلزیاب مغناطیسی به شکل همه فلزات و تفکیک است.

۷. فلزیاب فرکانسی

فلزیاب با فرکانس پایین که از نوع فلزیاب فرکانس القایی یا فلزیاب جذبی با تنظیمات تفکیک و تشخیص و سطح و حجم یا تارگت ایکس است قدرت بالایی در تشخیص و تفکیک فلزات و اهداف همچون طلا و … را به طور مجزا از یکدیگر داشته و در هر صحنه کار که خاک بد، زمین بد یا آلوده باشد به راحتی می تواند اهداف را تفکیک داشته و تشخیص بدهد.

همچنین اپراتور فلزیاب یا کاربر دستگاه باید با این نوع فلزیاب تمرین نموده تا تجربه و مهارت کسب کند که در هر نوع صحنه این نوع فلزیاب، فرکانس پاپین را متناسب تنظیم کرده تا عامل کشف طلا یا هدف واقعی بشود.

فلزیاب در تفکیک و وضعیت تشخیص فلزات از جمله نقره، طلا، روی، مس، آهن، نیکل، آلومینیوم، برنز، برنج، قلع و آلیاژ فلزات به نسبت نوع مدارش می تواند تنظیمات تفکیکی داشته باشد و تشخیص فلز آهنی یا بی ارزش از فلز غیر آهنی یا باارزش در اصل تشخیص تفاوت میان فلزات به نسبت تفکیک است.

اجزای فلزیاب

در صورتی که یک دستگاه پیشرفته یا بسیار حرفه ای داشته باشید، سبب پیچیده تر شدن فرایندهای کاری در آن دستگاه هم می شود. فناوری که امروزه در گنج یاب ها به کار می رود ، شاید خیلی پیچیده و پیشرفته باشد.  برای درک بهتر چگونگی عملکرد فلزیاب خوب است که با اجزای اصلی آن نیز آشنا باشید و بدانید هر بخش چه کاری انجام می دهد.

با این که این دستگاه ها از یکدیگر متفاوت دیده می شوند ولی نحوه عملکردشان معمولا یکسان است. از این رو همه آن ها دارای قسمت هایی هستند که  به صورت مشابه عمل می نمایند. این اجزا شامل موارد زیر هستند:

  • دسته:

دسته فلزیاب بخش اصلی دستگاه بوده که همه قسمت های دیگر را به هم متصل می نماید. و برای راحتی کاربر قابل تنظیم است.

  • دستگیره دسته:

این قسمت سبب شده تا استفاده از دستگاه راحت تر گردد و می توان آن را مشابه دستگیره درب ماشین در نظر گرفته همانطور که دستگاه را جابجا می کنید.

  • جعبه کنترل:

این قسمت مغز دستگاه محسوب می شود. که شامل باتری، کنترل، تنظیمات دستگاه، بلندگو، ریزپردازنده ها و… است

  • لوپ یا کویل:

لوپ قسمت پایین فلزیاب است که روی زمین می گردانید. این بخش دارای یک آنتن است که دارای سیم پیچ هایی می باشد که برای گنج یاب لازم بوده تا قادر باشد فلز را تشخیص دهد.

در پایان از همراهی شما سپاسگزاریم. همچنین پیشنهاد می شود در صورت تمایل برای آشنایی با سنگ مروارید و خواص سنگ آکوامارین روی لینک ها کلیک کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *