دسته ها
یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴

طرز ساخت کود کمپوست با ۵ روش مختلف

  • ملیحه بال افکن
  • ۴ آبان ۱۴۰۱
  • ۰

توجه داشته باشید که ساخت کود کمپوست از طریق روش های مختلفی قابل انجام است که در این مقاله سعی داریم شما را با این روش های کاربردی و ایده آل به صورت کامل آشنا نماییم.

در واقع درست کردن کمپوست چندان هم کار سخت و پیچیده ای نیست و تنها کافی است تا لایه ای از زباله ارگانیک و یک لایه خاک را روی هم بریزید و یک کود ایده آل بسازید. پس از ساخت و آماده شدن کود کمپوست می توانید در تولیدی در باکس های گل و گیاه خود یا به عنوان لایه تقویتی برای چمن های خود استفاده نمایید.

آشنایی با نحوه ساخت کود کمپوست

بهتر است بدانید که در واقع پوسال که به آن کمپوست نیز گفته می شود پسماند های آلی تجزیه شده و نسبتا پایدار حاصل فرآیند پوسش هستند و پوسش یا کمپوست کردن عمل پوساندن و تجزیه بقای گیاهی، حیوانی و یا زباله های شهری همچنین لجن فاضلاب است که تحت شرایط خاص و روش های گوناگون انجام می گیرد و می تواند کهن ترین روش بازیافت محسوب شود.

طرز ساخت کود کمپوست

طرز ساخت کود کمپوست بسیار ساده بوده و به دست افراد با تجربه در خانه های خود، کشاورزان در زمین ها و حتی به شکل صنعتی نیز انجام خواهد شد. کمپوست حاصل فعالیت بیولوژیکی میکروگانیسم هایی است که توانایی شکستن مولکول های درشت مواد آلی را دارا می باشند.

این نوع کود که از پسماند های کشاورزی، خانگی و خوراکی تولید می شود یکی از عالی ترین کودها برای مصارف کشاورزی به شمار می رود و بسیاری از تولیدکنندگان گل و گیاه نیز امکان بهره گیری از این کود را خواهند داشت. منیزیم و فسفات موجود در این کود موجب آبرفتی شدن خاک های کشاورزی و جذب سریع تر مواد مغذی درون خاک می شود.

کمپوست را می توان خاکی بسیار غنی و مورد استفاده دانست که در مکان های مختلفی از جمله باغ، محوطه سازی، باغداری و کشاورزی به عنوان کود مورد استفاده قرار می گیرد. کمپوست به عنوان یک آفت کش طبیعی برای خاک عمل می کند به گونه ای که در خاک پوسال اکوسیستم ها برای کنترل فرسایش، زمین و جریان بهسازی خاک، ساخت و ساز تالاب و به عنوان پوشش دفن زباله بسیار مفید خواهد بود.

روش های تهیه کود کمپوست

به طور کلی شما می توانید از طریق روش های مختلفی برای ساخت کود کمپوست اقدام نمایید که در ادامه به بیان این روش های کاربردی پرداخته ایم.

روش های تهیه کود کمپوست

  • روش پوسش:

پوسش معمولا به شکل هوازی و بی هوازی انجام می شود. عمل کمپوست روباز بدون پوشاندن توده مواد آلی انجام می شود و کمپوست بی هوازی اغلب به شکل سربسته انجام خواهد گرفت و می توان آن را فرآیندی دانست که عمل کمپوست و تجزیه میکروبی مواد آلی مختلط، در غیاب اکسیژن انجام خواهد گرفت.

در واقع باکتری های تخمیرکننده، تولید کننده H2 و متان زا سه را می توان سه گروه عمده میکروارگانیسم های فعال در این فرآیند دانست. تجزیه مواد آلی به وسیله دسته ای از باکتری هایی که تولید دی اکسید کربن و متان می کنند، رخ می دهد و معمولا این باکتری ها در رنج دمای بهینه ۳۵ تا ۳۹ درجه سانتی گراد عمل هضم را انجام خواهند داد. توجه داشته باشید زباله ها توسط آنزیم های مشابه آنچه که در معده صورت می گیرد مواد آلی را به قندها و آمینو اسید و مواد حیاتی مورد نیاز نباتات تبدیل خواهد کرد.

  • روش تراکتوری:

در این روش معمولا زباله میکس شده در ردیف های موازی انباشت می شود و تراکتوری که دستگاه میکس در کنار آن نصب شده از میان ردیف ها حرکت کرده و عمل میکس را انجام می دهد. سپس تراکتور دیگری با دستگاه خردکن به همان شیوه عمل می نماید.

ساخت کمپوست با روش تراکتوری

  • روش دپوی پشته ای:

بهتر است بدانید در روش دپوی پشته ای برای تهیه کمپوست بایستی زباله میکس شده پس از انباشت پشته ای در اثر فشار طبقات بالاتر آرام آرام و به مرور زمان تجزیه خواهد شد.

  • روش صنعتی:

به طور کلی کمپوست صنعتی را می توان روشی صنعتی و جایگزینی بسیار سودمند برای خاک چال یا همان دفن کردن زباله در مدیریت پسماند دانست که در شهر های گوناگون جهان مورد استفاده قرار می گیرد. پیشینه کمپوست صنعتی در ایران و تولید کود از زباله های شهری از سال ۱۳۴۸ هجری شمسی و در شهر اصفهان آغاز گردیده است.

کارخانه ذکر شده توسط شهرداری اصفهان و در جنوب شرقی زاینده رود آغاز به کار کرد. در سال ۱۳۵۱ دومین کارخانه کمپوست در جنوب تهران در صالح آباد احداث گردید و سومین کارخانه نیز در سال ۱۳۶۸ در شمال شرقی شهر اصفهان توسط یک شرکت سوئیسی طراحی و اجرا شده و مورد بهره برداری قرار گرفته است.

  • روش خانگی:

طرز تهیه کود کمپوست خانگی بسیار ساده می باشد. کمپوست خانگی در حیاط به وسیله کومه نمودن زباله های آشپزخانه، برگ درختان و یا کود پرندگان و چهارپایان در یک گوشه یا قرار دادن آن ها در یک چاله در زمین و اجازه به طبیعت به ویژه میکروارگانیسم ها برای انجام عملیات به آسانی می تواند صورت گیرد. همچنین در این فرآیند می توانید از سطل های تهیه کمپوست نیز استفاده نمایید.

تهیه کود کمپوست با روش خانگی

برگ ها بخش زیادی از زباله های حیاط و باغ را تشکیل می دهند و برای تولید کود کمپوست خوب در خانه که به کار نگهداری گل های گلدانی تان بیابید می توانید از مقادیری از برگ های ریخته شده در پارک نزدیک خانه تان استفاده نمایید.

هر روز در آشپزخانه منزل شما حجم زیادی از زباله مانند پوست خربزه و هندوانه، هویج، چای های کیسه ای، هسته سیب، پوست موز و تقریبا هر چیزی طبیعی دیگری که در آشپزخانه به کار می رود، تولید می شود. شما تقریبا می توانید تمام زباله های طبیعی آشپزخانه تان را بازیافت نمایید.

البته لازم به ذکر است که موادی مانند گوشت و مواد گوشتی، مواد لبنی و مواد چرب مانند سس سالاد و کره بادام زمینی برای تولید کود دردسرآفرین خواهند بود. معمولا ضایعات گوشت در کمپوست موجب ایجاد بوی بد و جذب حشرات موذی می شود. پوست تخم مرغ هم ماده اولیه خوبی برای کود کمپوست خواهد بود اما در عین حال به کندی تجزیه می شود.

برای تولید کمپوست در خانه می توانید از سطل های فلزی در بسته استفاده نمایید و آن را در فضایی مانند بالکن خانه تان قرار دهید. این کار به شما این امکان را می دهد که هر به هر اندازه زباله که تولید شد به کود قبلی تان بیفزایید.

راهکار های درست کردن کود

موادی که نباید برای تهیه کود کمپوست استفاده شوند:

دقت داشته باشید که مواد فوق نباید به هیچ وجه برای تهیه کود کمپوست مورد استفاده قرار بگیرند:

  • استخوان
  • گوشت
  • مواد لبنی
  • چربی
  • روغن
  • فضولات حیوانات گوشتخوار
  • گیاهان آلوده به آفت و بیماری
  • اشیاء

مواد غیرمجاز در ساخت کمپوست

  • پلاستیکی
  • اسفنج
  • خاک اره و چوب هایی که با مواد صنعتی پوشیده شده اند.
  • پوست گردو
  • کاغذ روغنی
  • زباله های بهداشتی مانند پوشک و نوار بهداشتی
  • مواد بازیافتی الکترونیکی

در واقع این مواد به دلیل بویی که تولید می کنند ممکن است حیوانات خانگی را به خود جلب نمایند و به همین منظور در تهیه کمپوست های خانگی مورد استفاده قرار نخواهند گرفت. همچنین که این مسئله برای چربی ها، انواع روغن و مدفوع حیوانات خانگی نیز به شدت صدق خواهد کرد. چنانچه گیاهی دارای بیماری یا آفت است نباید وارد کمپوست شود زیرا ممکن است بیماری و حشرات آن به کود کمپوست نیز سرایت و در نهایت آن ها را غیرقابل استفاده نمایند.

دستورالعمل تهیه کود کمپوست

همچنین در ادامه نیز پیشنهاد می شود با کلیک بر روی لینک های مقابل با مطالب طرز تهیه کود چای و کود با پوست سیب زمینی نیز آشنا شوید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *