به طور کلی بیماری خود ایمنی نشانه ها و انواع مختلفی را شامل می شود که موجب اختلال در سیستم ایمنی بدن می شود و در صورت ابتلا به این عارضه بایستی بیماران تغذیه مناسبی را در پیش بگیرند.
آشنایی با تغذیه بیماران خود ایمنی
بهتر است بدانید که بیماری خود ایمنی در واقع به شرایطی گفته می شود که سیستم ایمنی به اشتباه بافت ها و سلول های بدن را مورد حمله قرار می دهد. التهابات نیز نوعی از بیماری خود ایمنی محسوب می شوند به گونه ای که تحقیقات علمی نشان می دهد که بیماری های خود ایمنی می توانند موجب التهاب و تورم روده شوند.
بنابراین استفاده از مواد غذایی که بتوانند التهابات روده را کاهش دهند ممکن است بتوانند در بهبود بیماری های خود ایمنی موثر باشند. از عوامل موثر در بروز این بیماری از نگاه اغلب دانشمندان، استعداد های ژنتیکی, عفونت های مزمن, سطوح بالای سمیت، استرس و همچنین افزایش نفوذ پذیری روده می باشد. لازم به ذکر است که افزایش نفوذ پذیری روده با غذایی که می خورید رابطه ای مستقیمی خواهد داشت.
با وجود اینکه تا کنون هیچ درمان قطعی برای این نوع بیماری خود ایمنی مطرح نشده اما شما می توانید با کمک رژیم غذایی مناسب بیماری های خود ایمنی و سبک زندگی متفاوت علائم آن را تا حد زیادی کاهش دهید. بنابراین برای افرادی که به این بیماری ها مبتلا هستند هنوز امید قوی وجود دارد.
به طور کلی پاسخ های شدید التهابی را می توان یکی از نشانه های رایج در اختلالات خود ایمنی دانست که تولید بیش از حد سیتوکین ها موجب التهاب بافت های بدن می شود و در نتیجه سیتوکین های اضافی در بدن موجب درد و التهاب خواهند شد.
مواد غذایی ممنوعه
مدیریت رژیم غذایی یکی از جنبه های مهم در درمان بیماری های خود ایمنی خواهد بود که در این مواقع شما باید بدانید که نوع غذاهایی را مصرف کنید و از چه نوع غذاهایی اجتناب نمایید که در ادامه به بیان تمامی غذاهای ممنوعه به صورت کامل پرداخته ایم.
-
غذاهای سرخ کردنی:
همانطور که می دانید خمیر کرانجی و تردی که در لایه بیرونی غذاهای سرخ شده وجود دارد، ناسالم است و درجه حرارت بالایی نیاز خواهد داشت. غذاهای سرخ شده اغلب در بازه دمایی بین ۳۵۰ تا ۳۷۵ درجه سانتی گراد حرارت تهیه می شوند و این کار موجب تولید یک ماده شیمیایی عصبی مانند آکریل آمید به همراه خمیر خواهد شد.
بر اساس مطالعات منتشر شده در ژورنال های سم شناسی از طریق پاسخ التهابی، نوروکسین موجب اکسیداتیو استرس می شود که موجب آسیب سلولی خواهد شد.
-
کربوهیدرات های تصفیه شده:
محصولات آرد سفید به اصطلاح کربوهیدرات های بازده شده به سرعت در طول هضم شکسته می شوند و موجب افزایش فشار خون خواهند شد. در واقع افزایش ناگهانی قند خون موجب تحریک پاسخ التهابی شدید می شود و در اغلب اوقات باعث بروز نشانه هایی مانند تورم، درد مفاصل و عضلات در بیماری های خودایمنی نیز خواهد شد.
-
چربی های ترانس دار:
اغلب چربی های ترانس دار را می توانید در کوکی ها، کراکرها، دونات ها، میان وعده های پردازش شده، غذاهای سرخ شده و غذاهای سریع بیابید. بهتر است بدانید که امروزه مطالعات متعددی چربی های ترانس دار و التهاب سیستماتیک طولانی مدت را به یکدیگر مرتبط کرده اند.
-
روغن های گیاهی:
به طور کلی ساختار های اسید چرب اشباع نشده روغن های گیاهی موجب آسیب اکسیداتیو سلول ها می شود و علاوه بر این روغن های گیاهی به دلیل میزان بالای اسید چرب امگا ۶ موجب افزایش پاسخ التهابی شدید می شوند. روغن های گیاهی شامل روغن ذرت، کلزا، بادام زمینی، کنجد، گلرنگ، روغن سویا و آفتابگردان می باشند.
-
گوشت فرآوری شده:
گوشت فرآوری شده شامل تمام گوشت های پخته شده در دمای بالا مانند بیکن(گوشت خوک)، گوشت گوساله، ژامبون، گوشت دودی و سوسیس خواهد بود. تمام گوشت های فرآوری شده حاوی مادیر بالایی از محصولات پیشرفته گلیساسیون و سایر ترکیبات التهابی هستند و شواهد نشان داده که AGES با پیشرفت بیماری آلزایمر، دیابت، بیماری های قلبی و نارسایی کلیه مربوط خواهد بود.
-
MSG:
بر اساس تحقیقاتی که در مجله خود ایمنی منتشر شده محققان ژاپنی کشف کردند موش هایی که به آن ها مونو سدیم گلوتامات تزریق شده بود تشکیل ضایعات کبدی در آن پدیدار شده است. نکته ناخوشایند این است که تحقیق نشان می دهد شرایط ایجاد شده توسط موش های تحت درمان با MGS ها مشابه به دو بیماری شناخته شده در انسان ها مانند استاتو هپاتیت غیر الکلی و بیماری کبد چرب غیر الکلی خواهند بود. یافته های به دست آمده به اندازه ای جدی بودند که دانشمندان توصیه به حذف MGS از زنجیره غذایی را دارند.
آسپارتام:
در واقع آسپارتام یک شیرین کننده مصنوعی محسوب می شود که در نوشیدنی های، داروها و غذا یافت می شود و با وجود اینکه بیشتر آن در سوداهای رژیمی یافت می شود اما جدا از تاییدیه سازمان غذایی و دارویی امریکای در سال ۱۹۸۱ محققان ایمن بودن آن را مورد بررسی قرار داده اند.
پس از بررسی مقالات پژوهشی منتشر شده در طول یک دوره ۱۶ ساله یک مطالعه منتشر شده در مجلات تغذیه نشان می دهد که عوارض جانبی بالقوه آسپارتام بسیار زیاد است. این موارد شامل آسیب سلولی، اختلال عملکرد سلولی و التهاب سیستماتیک هستند و همچنین برخی ادعا دارند که آسپارتام ممکن است مانند نروروکسین واجد شرایط باشد.
مواد غذایی مجاز:
توجه داشته باشید که در طی آخرین تحقیقات علمی در ادامه سعی کرده ایم تا بهترین غذاهایی که بیماری خود ایمنی مبارزه می کنند و موجب کاهش علائم اختلال خود ایمنی می شوند را شرح دهیم:
-
کورکومین:
به طور کلی ماده ای فعال در زردچوبه و کورکومین که مورد علاقه سازمان آرتروز است. این سازمان به سرکوب فعال علائم آرتروز از جمله التهاب و درد و سفتی مفاصل می پردازد.
-
کلم بروکلی:
کلم بروکلی در واقع حاوی گلوتاتیون آنتی اکسیدان قوی می باشد که مانند یک ضد التهاب و آنتی اکسیدان قوی عمل نماید.
-
دانه کتان:
بهتر است بدانید که امگا ۳ دارای خواص تنظیم کننده قدرتمندی برای سیستم ایمنی بدن می باشد که یکی از بهترین منابع آن اسید های چرب خواهند بود و برای تغذیه بیماران خود ایمنی مناسب خواهد بود.
-
چای سبز:
بر اساس تحقیقات انجام شده غلظت بالایی از ترکیب EGCG در چای سبز می تواند به جلوگیری و یا حتی درمان اختلالات خود ایمنی کمک نماید.
-
ماهی هلیوبت:
در واقع مصرف معمولی و منظم ماهی هلیبوت به میزان کل ارزش ویتامین D یک روز کافی خواهد بود. این مقدار می تواند به رفع لوپوس، مولتیپل اسکلروز و آرتریت روماتوئید کمک شایانی نماید.
در انتهای تغذیه بیماران خود ایمنی در این مطلب، به منظور آشنایی با تغذیه مناسب برای ورم معده و رژیم برای چربی خون برای مطالعه این مطالب می توانید کلیک نمایید.
منبع : آرگا