تفکر تصویر بزرگ روشی است که فرد به وسیله آن مشکلات، فرصت ها و موقعیت ها را بررسی کرده و از طریق آن ها به ایده های بزرگ و خلاقانه دست پیدا می کند، این نوع از ایده ها معمولا حامل تغییرات بزرگ و ارزش های بسیار هستند و خیلی زود عملی می شوند.
تفکر تصویر بزرگ چیست؟
افراد دارای تفکر تصویر بزرگ کلی نگر بوده و به یک مساله از همه جوانب آن دقت می کنند. متفکری که این ویژگی را دارد یک شخص عمل گرا است، او با یک نگاه کامل به طرح و یا موقعیت موجود همه جوانب و همه زی نفعان را در نظر می گیرد.
دیدن تصویر بزرگ یعنی دیدن همه چیز، یعنی دیدن کل، یعنی توانا بودن در درک اصل مساله، داشتن این نوع طرز فکر به فرد کمک می کند تا تخیلات بهتر و بیشتری داشته باشد.
نقطه مقابل افراد کلی نگر افراد جزئی نگر می باشند که در هر مساله ای به جزییات و بخش های خاصی از آن نگاه می کنند. نمی توان گفت که کدام یک از این تفکرات درست و کدام اشتباه است، بلکه هر دو این ها در کنار یکدیگر لازم و ضروری هستند تا اثرگذاری بیشتری داشته باشند.
میزان اهمیت کلی نگر بودن
بسیاری از پژوهش گران معتقد هستند تفکر تصویر بزرگ یا همان کلی نگر بودن عامل اساسی موفقیت کارآفرینان می باشد، در واقع یک شخص کارآفرین با طرز تفکری که دارد دید خود را محدود نمی کند و از همه جهات به موضوع نگاه کرده و آن را بررسی می کند، او در فرایند فکر کردن همه جوانب از جمله مشتری، کارمند، رقبا، سرمایه گذار، نیاز بازار و مردم را می بیند و بر اساس آن ها بهترین تصمیمات را می گیرد. افراد کارآفرین حدود ۳۸ تا ۴۰ درصد بیشتر از دیگران در مقیاس بزرگ فکر می کنند.
نقش تفکر کلی نگر در زندگی افراد
همان طور که قبلا گفته شد در کنار تصویر بزرگ تفکرات جزیی نیز مهم می باشد، در واقع هر دوی این ها کنار هم می توانند یک ایده موفق ارائه بدهند و این جزییات هستند که به تصویرها و تفکرات معنا می دهند، اما باید این مساله را نیز در نظر داشته باشید که توجه بیش از اندازه به جزییات ذهن را آشفته و استرس را با فرد همراه می کند. توجه به جزییاتی که در بلند مدت مهم نیستند و در طول زمان اهمیت خود را از دست می دهند اشتباه بزرگی است.
اگر شما مدیریت یک تیم کاری را بر عهده دارید و یا در یک تیمی کار می کنید که افراد در آن به جزییات زیاد می پردازند، همیشه به همکاران خود گوشزد کنید که تنها روی یک نوع از تفکر (تفکر بزرگ – تفکر جزئی) تاکید نداشته باشند و از هر دو برای رسیدن به هدف مورد نظر استفاده کنند و توانایی های خود را محدود نکنند.
ویژگی های افراد با تفکر کلی نگر
- ایده های خلاقانه و جدید ارائه می دهد.
- اهداف زمان بندی شده و مشخصی دارد.
- تسلط کامل روی کارهایی که باید انجام دهد دارد.
- الگوها را در پیچیدگی ها می بیند.
- جزییات حوصله او را سر می برد.
ویژگی های افراد با تفکر جزئی نگر
- این افراد آنقدر به جزییات اهمیت می دهند که تصویر بزرگ و موضوع کلی را فراموش می کنند.
- ترجیح آن ها این است که یک ایده را ویرایش کنند اما به ایده های جدید حتی فکر نکنند.
- برای یادگیری یک مطلب باید کل آن مطلب را هایلایت کنند، مشخص کردن نکته های مهم آن مطلب برای آن ها بی فایده است.
- درباره هر موضوعی بسیار زیاد فکر می کنند.
راهکارهای اساسی برای تقویت تفکر بزرگ
اگر با توجه به ویژگی های دو تفکر حالا نوع تفکر خود را شناخته اید و علاقمند هستید مسلح به تفکر بزرگ شوید و یا درصورت داشتن آن تقویتش کنید راهکارهایی که در این قسمت ارائه می شوند را مطالعه فرمایید.
عاداتی که مانع از تفکر بزرگ در شما می شوند را شناسایی کنید
- کمال گرایی: افرادی که دارای تفکرات کمال گرا هستند جزیی نگر بوده و دیرتر به موفقیت می رسند و گاهی نیز ناکام می مانند.
- توجه به امور کم اهمیت و جزیی: توجه داشتن به اموری که اهمیت ندارند و یا کم اهمیت هستند شما را از تفکرات بزرگ باز می دارد زیرا همه فکر شما را مشغول به خود می کند.
- تقسیم کارها: طی تحقیقاتی مشخص شد وقتی افراد در انجام کارها با یکدیگر مشارکت می کنند و همه مسئولیت ها بر عهده یک شخص نیست موفقیت بیشتری در انتظار گروه یا مجموعه می باشد.
در نگرش خود تغییر ایجاد کنید و سوال های مختلف از خود بپرسید
طرح سوال باعث می شود ذهن شما تفکرات خلاقانه تری ارائه بدهد و در پاسخ به سوالات مطرح شده، ایده های جذابی بیان کند و منجر به تفکر تصویر بزرگ در ذهن شما شود. سوالاتی از این قبیل از خود بپرسید:
- من دقیقا به دنبال چه هستم؟
- چیزی که من در پی آن هستم برای دیگران هم مهم است یا نه؟
- اگر چیزی که به دنبالش هستم عملی شود چه پیامد های مثبت یا منفی برای خودم و دیگران خواهد داشت؟
- این مساله چطور می تواند باعث تغییر در نگرش افراد و حتی خودم شود؟
- آیا سوالات دیگری هم وجود دارد که هنوز از خودم نپرسیده ام؟
برای کارهای خود فهرست تهیه کنید
بهتر است برای انجام امور خود یک فهرست تهیه کرده و کارهایی که لازم است برای ایده مورد نظر خود انجام دهید را در فهرست لیست کنید، بهتر است این کار بر اساس بولت های اصلی و سپس بولت های فرعی انجام شود. در واقع شما یک فهرست از کارهای مهم و با اهمیت خود تهیه می کنید سپس جزییاتی که حیاتی تر هستند و از اهمیت کمی برخوردار نیستند را در زیر مجموعه هر یک از آن ها می نویسید. به این ترتیب اولویت بندی کارهایتان مشخص می شود و شما با توجه به همان پیش می روید.
برای فکر کردن به ایده خود و یا انجام امور زمان خاصی را در نظر بگیرید
اگر شما خسته از انجام کارهایتان باشید، مشغول انجام چند کار به طور همزمان باشید و یا زمان محدودی برای تصمیم گیری داشته باشید، معمولا در چنین شرایطی فکر کردن به ایده ها و یا انجام امور نتیجه خوبی نخواهد داشت و این طور مواقع زمان های مناسبی برای تفکر درباره مسائل بزرگ و تصمیم گیری درباره آن ها نخواهد بود. بنابراین حواستان باشد هر زمانی را برای تفکر تصویر بزرگ انتخاب نکنید.
تفکر بزرگ یا همان کلی نگری یکی از جذاب ترین روش ها برای ارزیابی مسائل است و زمانی که شما به هر چیزی با دیدی کامل و ۳۶۰ درجه بنگرید هوشمندانه ترین تحلیل ها و نتیجه گیری ها را دریافت خواهید کرد.
منبع : آرگا