به طور کلی داروی فسفومایسین یک نوع آنتی بیوتیک محسوب می شود که برای درمان عفونت های مثانه از جمله التهاب حاد مثانه یا دستگاه ادراری تحتانی در زنان مورد استفاده قرار می گیرد و با توقف رشد باکتری ها اثر خود را اعمال خواهد کرد.
آشنایی با خصوصیات داروی فسفومایسین
بهتر است بدانید داروی فسفومایسین که با نام انگلیسی Fosfomycin شناخته می شود یک آنتی بیوتیک است که در وهله اول برای درمان عفونت مثانه استفاده خواهد شد. گاهی اوقات از این دارو به منظور درمان عفونت های پروستات استفاده می شود اما در مقابل به هیچ وجه نباید برای درمان عفونت های کلیوی از این دارو استفاده نمایید.
این دارو معمولا به صورت خوراکی و به شکل ساشه مورد مصرف قرار می گیرد. فسفومایسین را می توان از مشتقات فسفریک اسید دانست که با غیر فعال کردن آنزیم پیروویل ترانسفرراز که آنزیم حیاتی در سنتز دیواره سلولی باکتری ها است اثر باکتریوسیدال خود را اعمال خواهد کرد.
فسفومایسین را می توان یک آنتی بیوتیک با طیف اثری وسیع در نظر گرفت که درون کلیه و کبد تجمع می یابند و در درمان عفونت های غیر پیچیده دستگاه ادراری استفاده خواهند کرد. همچنین فسفومایسین سمیت کلیوی و سمیت شنوایی ناشی از عوامل ضد تومور حاوی پلاتین را نیز به شدت کاهش خواهد داد.
داروی فسفومایسین به سرعت جذب بدن می شود و حجم ظاهری آن تقریبا بین ۹۰ تا ۱۸۰ لیتر خواهد بود. دفع فسفومایسین ۳۹ درصد به صورت تغییر نیافته و از طریق ادرار و ۱۸ درصد آن به صورت تغییرنیافته از طریق مدفوع خواهد بود. بهتر است بدانید نیمه عمر حذفی فسفومایسین بین ۳ تا ۸ ساعت خواهد بود.
مقدار و دستورالعمل مصرف فسفومایسین
توصیه می شود که پیش از شروع درمان با فسفومایسین، حتما بروشور دارویی درون بسته را به دقت مطالعه نمایید. این بروشور به شما کمک می کند تا اطلاعات جامعی را در مورد مصرف دارو به دست بیاورید و همچنین از عوارض جانبی احتمالی آن آگاه خواهید شد. همچنین اگر در زمینه مصرف دارو با سوالاتی مواجه شدید می توانید با پزشک متخصص مشورت نمایید.
توجه داشته باشید که دوز و مقدار این دارو از فردی به فرد دیگر کاملا متفاوت است. به همین خاطر بایستی دارو را دقیقا بر اساس تجویز پزشک تان مورد مصرف قرار دهید و از کم یا زیاد نمودن خودسرانه مقدار و مدت زمان مصرف اجتناب نمایید.
دوره درمان با فسفومایسین را مطابق دستور پزشک کامل نمایید. این دارو را می توانید بدون توجه به وعده های غذایی تان مصرف نمایید. دارو را بایستی به صورت خوراکی و به صورت تک دوز یا بر اساس دستور پزشک تان مصرف نمایید.
به هیچ وجه فسفومایسین را به صورت ذرات خشک استفاده نکنید. بهتر است آن را پیش از مصرف درون آب حل کنید به این صورت که محتویات بسته را درون نصف لیوان آب سرد ریخته و به بزنید تا حل شود سپس بلافاصله تمام مخلوط را بنوشید. به هیچ عنوان از آب گرم یا داغ برای حل کردن دارو استفاده نکنید.
علائم بیماری تان بایستی طی ۲ الی ۳ روز بهبود پیدا کند و چنانچه پس از ۳ روز وضعیت تان بهبود نیافت و یا حتی بدتر شد به پزشک تان اطلاع دهید.
موانع مصرف فسفومایسین
توصیه می شود که پیش از مصرف دارو حتما به تاریخ انقضای آن توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده بود از مصرف آن خودداری نمایید. به هیچ وجه این دارو را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید. این دارو برای شرایط فعلی شما تجویز شده لذا از مصرف خودسرانه آن رد شرایط مشابه خودداری نمایید. چنانچه شرایط یا بیماری خاصی دارید پیش از تجویز دارو پزشک تان را مطلع نمایید به ویژه اگر شرایط فوق را دارید:
- حساسیت دارو با سایر داروها
- بارداری یا قصد باردار شدن
- شیردهی
- بیماری کلیوی
- دیابت
- فنیل کتونوری
هر بیماری که باید قند یا آسپارتام را در رژیم غایی تان محدود نمایید و یا از مصرف آن اجتناب نمایید.
تداخلات دارویی
به طور کلی تداخالات دارویی ممکن است عملکرد و تاثیر داروها را تغییر دهد یا موجب افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن ها شود. بنابراین پیش از مصرف بایستی لیست تمام داروهایی را که مصرف می کنید از جمله داروهای تجویزی و غیر تجویزی را با پزشکتان رد میان بگذارید. چنانچه در طول درمان با فسفومایسین، داروی دیگری را مصرف می کنید بایستی پزشکتان را در جریان مصرف دارو بگذارید و یا داروساز مشورت نمایید. از جمله داروهایی که با این دارو تداخل دارند می توان به موارد فوق اشاره کرد:
عوارض جانبی دارو
توجه داشته باشید که در فرآیند مصرف داروی فسفومایسین ممکن است عوارض مختلفی رخ دهد که اگر هر یک از این اثرات ماندگار یا بدتر باشد بایستی سریعا به پزشک یا داروساز تان اطلاع دهید. عوارض مصرف فسفومایسین شامل موارد فوق خواهد بود:
- حالت تهوع
- اسهال
- سردرد
- ناراحتی های واژن
- سرگیجه
با وجود اینکه بسیاری از افراد با استفاده از فسفومایسین، عوارض جانبی جدی را تجربه نمی کنند اما در صورت بروز عوارض جانبی جدی از جمله تغییر دید و ضعف غیر معمول بایستی فورا به پزشک خود اطلاع دهید.
گاهی اوقات نیز ممکن است مصرف این دارو به دلیل نوعی از باکتری های مقاوم موجب ایجاد بیماری شدید روده یعنی اسهال مربوط به کلستریدیوم دیفیسل شود. البته که این شرایط اغلب در هفته ها یا ماه ها پس از قطع درمان رخ می دهد و در صورتی که با شرایط فوق همراه بود بایستی سریعا به پزشک مراجعه نمایید.
- درد، گرفتگی شکم یا معده
- اسهال متوقف نشده
- خون یا مخاط درون مدفوع
نکات مهم برای مصرف فسفومایسین
- جالب است بدانید که ایمنی و اثربخشی این دارو معمولا در کودکان کمتر از ۱۲ سال اثبات نشده است.
- توصیه می شود که در طول مصرف فسفومایسین در زمان های مقرر به پزشک مراجعه نمایید و آزمایش های تجویز مانند کشت ادرار را انجام دهید.
- در مدت درمان با داروی فسفومایسین از انجام واکسیناسیون بدون مشورت با پزشک به شدت خودداری نمایید.
- چنانچه جراحی در پیش دارید پزشک معالجتان را در جریان مصرف دارو قرار دهید.
- در مدت درمان با این دارو از مصرف نوشیدنی های حاوی الکل پرهیز نمایید.
- این می تواند موجب سرگیجه شود به همین خاطر پیش از انجام کارهایی مانند رانندگی و کار با ماشین آلات از هوشیاری تان مطمئن شوید.
منبع : آرگا