به طور کلی می توان گفت که دلیل سوختن نوک گیاهان آپارتمانی به خاطر تاثیر مستقیم رنگ برگ ها بر طراوت و زیبایی گلدان ها بسیار مهم و قابل بررسی خواهد بود و چنانچه شما در روند پرورش گیاهتان با سوختن نوک برگ های گیاه تان مواجه شدید حتما به دنبال علل آن باشید.
آشنایی با دلیل سوختن برگ گیاه
همانطور که می دانید تقریبا تمامی انسان ها علاقمند به داشتن گل و گیاه در فضای خانه چه به صورت گلخانه ای و چه به صورت گلدانی هستند زیرا این موجودات زنده و زیبا در کنار شادابی و نشاطی که به فضای زندگی شما می بخشند و گاهی اوقات ممکن است دچار مشکلاتی شوند که از رایج ترین آن ها می توان به سوختگی لبه برگ ها اشاره کرد.
در صورت مواجه با سوختگی برگ های گیاهتان اگر به موقع علل آن را بررسی نکنید این عارضه می تواند باعث از بین رفتن ریشه گیاهتان نشود. در واقع سوختن برگ های گیاه که در طی آن نوع برگ ها قهوه ای رنگ می شوند شرایط بسیار آزاردهنده ای خواهد بود که اغلب بر روی انواع مشخصی از گلهای آپارتمانی تاثیر می گذارد. به ویژه در گیاهان گندمی، استوایی و حتی گیاهانی با برگ های بلند و تسمه ای شدت آسیب دوچندان خواهد بود.
به صراحت می توان گفت که علت سوختگی نوک برگ های گیاه معمولا نشانه ای از شرایط نادرست نگهداری خواهد بود که به همین خاطر اگر گیاهتان دچار برگ هایی سوخته و یا لبه هایی سوخته بود شما هیچ راه درمانی برای آن نخواهید یافت. تنها راهکاری که میسر است اصلاح مشکل اصلی است تا گیاه بتواند روند رشد خود را ادامه دهد و سوختگی نوک برگ ها متوقف گردد.
علل شایع سوختگی نوک برگ ها
توجه داشته باشید که سوختگی نوک گیاه تنها مخص به یک تیره گیاهی نیست و دو دلیل عمده و اصلی خواهد داشت که شامل نوع گیاه و نحوه نگهداری از آن خواهد بود. با این حال عوامل دیگری هم می توانند در سوختگی نوک برگ های گیاهان آپارتمانی دخیل باشند که در ادامه سعی داریم شایع ترین و مهم ترین دلیل سوختن نوک گیاه را شرح دهیم.
-
آبیاری نادرست:
گاهی اوقات سوختن نوک گیاهان می تواند نشانه ای از آبیاری نامنظم یا نامناسب و یا رطوبت پایین باشد به ویژه برای گیاهان استوایی که شرایط خشک اغلب خانه های دارای گرمایش مرکزی در فصل زمستان را دوست ندارند. در واقع این دسته از گیاهان در سطوح رطوبتی بین ۶۰ تا ۱۰۰ درصد در زادگاه اصلی خود یعنی در جنگل های بارانی رشد خواهند کرد.
رطوبت در فضای خانه در فصل زمستان می تواند به راحتی ۲۰ درصد کاهش پیدا می کند و دلیل اصلی سوخگی نوک برگ ها شود. در این مواقع افزایش رطوبت راهکار مناسبی بوده و بهتر است گیاهان خود را با اسپری مه پاشی نمایید. همچنین می توانید از یک سینی سنگریزه استفاده نمایید و یا گیاه را در محیطی با رطوبت بیشتر مانند حمام یا آشپزخانه قرار دهید.
به خاطر داشته باشید که گیاهان با برگ های تسمه ای در رساندن آب از ریشه ها به انتهای برگ ها با چالش بیشتری روبه رو هستند و به همین خاطر این گیاه با احتمال بیشتری سوختگی نوک برگ را سریع تر از گیاهانی با برگ های کوچک مواجه خواهند بود. چنانچه در روند آبیاری با قلیایی بودن بیش از حد آب مصرفی مواجه شدید بایستی به دنبال منبع آب طبیعی تری باشید زیرا گل های آپارتمانی محیط کمی اسیدی را برای رشد ترجیح خواهند داد.
-
تغذیه بیش از حد گیاه:
توجه داشته باشید که کوددهی و تغذیه اشتباه می تواند موجب سوختگی نوک برگ ها شود به ویژه اگر مقادیر زیادی از کود را مورد استفاده قرار دهید. اگر سوختگی نوک برگ گیاه تان پس از تغذیه رخ داد ممکن است مشکل از کوددهی تان باشد.
در این مواقع توصیه می شود که ساختار خاک را با آب تمیز چندین مرتبه بشویید تا نمک های انباشته کود حذف شوند. در روند آبیاری بایستی شدت آبیاری ب اندازه ای زیادی باشد که آب اضافی در کف زیر گلدانی جمع نشود. این آب دارای مقدار زیادی نمک های کودی و دیگر پسماند ها است که از خاک داخل گلدان شسته شده است و بایستی حتما آن را دور بریزید.
-
آسیب ناشی از فلورید:
این ایده که فلورید می تواند به گیاهان آپارتمانی آسیب برند درست نیست و واقعیت این است که فلورید معمولا به گیاهانی در خانواده اژدها آسیب خواهد زد. بهتر است بدانید که گیاهان نسبت به آسیب فلورید در طولانی مدت حساس هستند و به همین خاطر اگر تجربه سوختگی نوک برگ در گونه های اژدها را دارید از آب بدون فلورید برای آبیاری استفاده نمایید.
-
آسیب ناشی از نور خورشید:
معمولا آسیب ناشی از نور خورشید به شکل زرد شدن کل برگ یا حتی لکه های سوختگی روی برگ ها خود را نشان خواهد داد. با این حال اگر گیاهتان به تازگی در معرض نور مستقیم خورشید بوده و این مسئله می تواند علت سوختگی برگ های گیاه باشد.
-
آسیب ناشی از سرما:
بسیاری از گیاهان آپارتمانی به شرایط سرما و بادگیر عادت ندارند و آسیب حاصل از سرما اغلب ابتدا در قسمت برگ یعنی حاشیه های برگ و نوک خود را نشان دهد. چنانچه گیاهان استوایی تان از سوختگی برگ ها در طول ماه های زمستان رنج می برند توصیه می شود که دما و رطوبت محیط را افزایش دهید.
-
مشکلات ناشی از کودهای شیمیایی:
احتمال بسیار کمی وجود دارد که آسیب شیمیایی باعث سوختگی نوک برگ ها گردد. در واقع آفت کش های خانگی و مواد شیمیایی تمیز کننده می توانند در برخی موارد گیاهتان را دچار سوختگی کنند که به همین خاطر بایستی مراقب مواد مورد استفاده روی گیاهتان باشید.
-
مشکلات ناشی از آفات و بیماری ها:
یکی دیگر از دلیل های سوختن نوک گیاه را می توان آفات و بیماری ها دانست. در واقع آفات تا زمانی که با چشم غیر مسلح قابل رویت اند کنترل شونده هستند اما گاهی اوقات این آفت در قابل قارچ ها به ریشه گیاه حمله کرده و گیاه را دچار زردی خواهند کرد. چنانچه با آفات در روند رشد گیاهتان مواجه شدید حتما ساقه های مریض گیاه را جدا کنید و سم مناسب آن را تهیه و سمپاشی نمایید.
منبع : آرگا