داروی دوتاستراید با اسم تجاری Avodart یکی از مهارکننده های هورمون های آندروژنی می باشد که در درمان ریزش موی هورمونی مردها و درمان هیپرپلازی یا بزرگ شدن خوش خیم غده پروستات کاربرد دارد.
کاربرد داروی دوتاستراید
هنگامی که غده پروستات بزرگ می شود، مجرای پیشاب فرد را فشرده کرده و ادرار را دشوار می سازد. در این زمینه داروی دوتاستراید با اسم تجاری Avodart به کمک آمده و سبب افزایش جریان ادرار شده و خطر مسدود شدن کامل جریان ادرار را کاهش می دهد. این دارو یکی از مهارکننده های هورمون های آندروژنی بوده که در درمان هیپرپلازی یا بزرگ شدن خوش خیم غده پروستات کاربرد دارد همچنین برای درمان ریزش موی هورمونی مردها نیز مورد مصرف قرار می گیرد.
قابل ذکر است دوتاستراید ممکن است به عنوان بخشی از یک روش درمانی کاربرد داشته باشد. به این مفهوم که باید آن را همراه با داروهای دیگر مصرف کرد. این دارو به خوبی از دستگاه گوارش جذب شده و جذب آن تحت تاثیر غذا نیست. داروی دوتاستراید در کبد متابولیزه شده و متابولیت های آن غالبا توسط مدفوع دفع می شوند.
داروی دوتاستراید به صورت کپسول و قرص موجود است و با تسکین علائم هیپرپلازی خوش خیم پروستات مانند سختی جریان یافتن ادرار، جریان ضعیف ادرار و احساس تکرر و لزوم خطر انسداد کامل جریان ادراری را کاهش می دهد. ضمنا ممکن است احتیاج به جراحی هیپرپلازی خوش خیم را هم کاسته و این دارو توسط کاهش اندازه غده پروستات بزرگ شده عمل می نماید.
نحوه عملکرد داروی دوتاستراید
هورمون دی هیدروتستوسترون تا حدودی عامل بزرگ شدن غده پروستات می باشد. داروی دوتاستراید با انسداد تبدیل هورمون تستوسترون به هورمون قوی تر دی هیدروتستوسترون عمل می کند و این کار را مسدود نمودن آنزیمی به اسم آلفا ردوکتاز ۵ اجرا می کند و به این ترتیب با کاهش مقداری دی هیدروتستوسترون در پروستات، سبب انقباض پروستات شده و دفع ادرار را آسان می کند.
همانطور که اشاره شد برخی مواقع جهت کنترل علائم بزرگی پروستات، بیش از یک نوع دارو احتیاج است. دارویی به اسم تجاری کامبودارت که ترکیبی از چند داروی کنترل کننده بزرگی پروستات (دوتاستراید و تامسولوسین) می باشد، علائم این بیماری را زودتر تسکین می دهد.
ضمنا داروی دوتاستراید برای درمان الگوی تاسی مردانه نیز استفاده می شود و یکی از برندهای ایرانی این دارو به اسم تراوکس در این زمینه معروف می باشد.
روش مصرف دارو
پیش از شروع درمان با داروی دوتاستراید حتما بروشور داخل جعبه دارو را به دقت مطالعه نمایید. این کار کمک می کند تا اطلاعات جامع تری درباره دارو به دست آورده و با عوارض احتمالی آن آشنا شوید. درباره روش مصرف دارو موارد زیر را رعایت کنید.
- دوز و میزان دارو دوتاستراید برای هر فردی متفاوت است. به این ترتیب دارو را دقیقا مطابق تجویز پزشک مصرف کنید.
- از کم یا زیاد کردن خودسرانه دوز دارو و مدت زمان مصرف آن اجتناب کنید.
- جهت اثربخشی بهتر دارو، هیچ دوزی را فراموش نکنید و اگر دوزی را فراموش کردید به محض یادآوری مصرف شود اما اگر نزدیک به دوز بعدی است از مصرف آن خودداری و هرگز دوز دارو را دوبرابر نکنید.
- این دارو را می توان همراه با غذا یا بدون آن مصرف کرد.
- کپسول دوتاستراید را کاملا بلعیده و از آسیب زدن به آن خودداری کنید.
- در صورت تغییر شکل، رنگ یا نشتی در کپسول دوتاستراید از مصرف آن اجتناب کنید.
- دوره درمان با دارو را کامل کنید حتی اگر بعد از مدتی مصرف احساس بهبودی دارید.
موارد منع مصرف
این دارو در مورد کودکان و زنان منع مصرف دارد. همچنین بیماران حساس به دوتاستراید و دیگر فراورده های مهارکننده آلفاردوکتاز۵ نباید آن را استفاده کنند. ضمنا در صورت حساسیت به مواد طبیعی مانند بادام زمینی و سویا نباید مصرف شود. بیماران با ناکارآمدی کبدی نیز مصرف دوتاستراید ممنوعیت دارد.
موارد هشدار برای مصرف دوتاستراید
این دارو جهت جلوگیری از سرطان پروستات تایید نشده و ممکن است با احتمال اندکی خطر ابتلا به نوعی از سرطان پروستات را تقویت کند. همچنین دارو بر اسپرم و باروری مردان تاثیر می گذارد. موارد زیر را نیز در نظر بگیرید.
- در طی درمان با این دارو، به صورت منظم به پزشک مراجعه و آزمایشات تجویز شده را انجام دهید.
- در طی درمان با داروی دوتاستراید و حداقل تا ۶ ماه پس از قطع مصرف دارو از اهدای خون اجتناب نموده و زنان باردار نباید در معرض انتقال این خون قرار گیرند.
- این دارو ممکن است در نتایج تست های آزمایشگاهی تداخل ایجاد کند از این رو پزشک را از مصرف دوتاستراید مطلع نمایید.
- در طی درمان با این دارو، در صورت بارداری یا امکان بارداری همسر، از داشتن رابطه جنسی بدون کاندوم اجتناب کنید.
عوارض جانبی دارو
تمام داروها ممکن است عوارض جانبی به همراه داشته باشند، ولی در اکثر مصرف کنندگان عارضه ای مشاهده نمی شود. بخشی از عوارض نیز پس از مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین خواهند رفت. چنانچه هر یک از عوارض زیر با مصرف دوتاستراید مشاهده شد، به پزشک مراجعه شود.
- سرگیجه
- بزرگ شدن سینه و حساسیت به لمس سینه
- اختلال انزال
- ناتوانی جنسی
- کاهش میل جنسی
چنانچه واکنش های آلرژیک مانند مشکلات تنفسی، سرگیجه، بثورات پوستی، تورم لب، تورم زبان یا گلو مشاهده شد سریعا با اورژانس تماس بگیرید.
تداخلات دارویی
تداخلات دارویی ممکن است سبب تغییر عملکرد و تاثیر داروها شود. یا سبب افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن ها گردد. از این رو برای مصرف این دارو، پزشک را در جریان فهرست همه داروهایی که مصرف می کنید؛ شامل داروهای تجویزی و غیر تجویزی (گیاهی یا مکمل ها) قرار دهید.
برخی از داروهایی که با دوتاستراید تداخل ایجاد می کند، شامل اریترومایسین، سایمتیدین، کاربامازین، کنوکونازول، نفازودون، ایزواتارین، نفازودون، لترموویر، کلاریترومایسین و … می باشند.
نکته:
- داروی دوتاستراید فقط برای مردان تجویز می شود.
- زنان باردار یا خانم هایی که قصد بارداری دارند از لمس کردن و تماس با کپسول دوتاستراید اکیدا خودداری کنند.
- دارو در جای خشک و خنک و دور از دسترس اطفال نگهداری شود.
از این که تا پایان این مطلب همراه ما بودید از شما سپاسگزاریم. همچنین پیشنهاد می شود در صورت تمایل برای آشنایی با علائم سرطان پروستات و روش های درمان پروستات روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا