همانطور که می دانید شوره زدن خاک یک مشکل بسیار مهم است که می تواند بسیار منفی را بر روی زمین های زراعی و همچنین کشاورزان به وجود بیاورد. به همین خاطر اقدامات مهم از جمله شناسایی دلیل شوره زدن خاک می تواند برای مقابله آن با کمک کننده باشد.
آشنایی با دلیل های شوره زدن خاک
در واقع سفیدک زدن یا همان شوره زدن خاک یکی از مشکلات رایجی است که بسیاری از پرورش دهندگان گل و گیاه با آن مواجه شده اند. این عارضه باعث می شود تا گیاه رشد سابق خود را نداشته باشد و یا اینکه اصلا به صورت کلی خشک شده باشد.
توجه داشته باشید با وجود اینکه شوره زدن خاک یک مشکل اساسی است اما چند دلیل بسیار ساده دارد که شما با آگاهی از این دلایل به راحتی می توانید از شر آن ها خلاص شوید و به گلدان و گیاهتان شادابی و طراوت پیشین را ببخشید.
در ادامه به صورت کامل در مورد چند دلیلی که می توانند موجب شوره زدن خاک گلدانتان شوند بحث کرده ایم و راهکارهای پیشگیری از بروز آن ها را نیز شرح داده ایم:
آبیاری نامناسب:
بهتر است بدانید یکی از مواردی که می تواند باعث ایجاد شوره درون خاک شود استفاده از هر گونه منبع آب در دسترس برای آبیاری گلهای آپارتمانی است. در اغلب موارد آبی که به گیاهان خود می دهید نباید املاح زیادی داشته باشند و همچنین استفاده از آب های شور برای بستر گیاهان نیز به شدت منع می شود.
به صراحت می توان گفت که آب های شهری کیفیت مناسبی برای گیاهان ندارند زیرا حاوی املاح و کلر بیش از حد خواهند بود. در این مواقع بهترین آبی که می توانید گیاهان آپارتمانی خود را با آن ها آبیاری نمایید آب باران است. البته اگر امکان جمع آوری آب باران را ندارید می توانید از گزینه های آب معدنی یا آب جوشیده یا حتی از آب خروجی کولر های گازی استفاده نمایید.
به طور کلی یکی از عوامل مهم در جمع شدن املاح درون خاک روش آبیاری گیاهان آپارتمانی از زیر یعنی به روش پر کردن زیر گلدان خواهد بود. البته که این روش در مواقعی که در سفر هستید بسیار کارآمد بوده و در موادی تکرر آن باعث تجمع املاح خواهد شد. معمولا توصیه می شود گل های آپارتمانی خود را در مواقع مورد نیاز از بالا یعنی از سطح خاک آبیاری نمایید.
خاک نامرغوب:
همانطور که می دانید ترکیبات خاک های مختلف با یکدیگر متفاوت است به گونه ای که برخی از خاک ها به صورت طبیعی املاح زیاد دارند و با عنوان خاک های شور و پر نمک شناخته می شوند. در این مواقع بایستی اقدام به تعویض خاک گلدان خود نمایید.
یکی از نکات مهم در این زمینه اقدام به خرید خاک های نامرغوب با قیمت هایی پایین نکنید زیرا علاوه بر املاح زیاد ممکن است بذر علف های هرز یا تخم حشرات نیز در خاک وجود داشته باشند. که در این صورت خود خاک ممکن است باعث بروز بیماری های گیاه آپارتمانی تان شود.
معمولا توصیه می شود بیشتر از خاک هایی که حاوی پیت ماس، پرلیت، کوکوپیت، لیکا، پالم پیت و ورمی کولیت است برای گلدان های خود استفاده نمایید. این محصولات دارای مواد معدنی بالا و مور نیاز گیاه هستند و غذای مورد نیاز را برای آن تامین خواهند کرد.
تغذیه بیش از حد گیاه:
یکی دیگر از دلیل های رایج شوره زدن خاک تغذیه بیش از حد بستر گیاه است. در واقع اگر به مقدار زیاد کوددهی را انجام دهید پس از اینکه گیاه مواد غذایی مورد نیاز خود را از خاک برداشت کرد مواد معدنی و آلی اضافی درون خاک باقی خواهد ماند.
این روند مانند تجمع املاح درون خاک بوده و باعث شوره زدن خاک می شود. توصیه می شود در هنگام کوددهی نکاتی را مورد توجه قرار دهید تا سلامت گیاهتان تضمین شود. مهم ترین نکته این است که به اندازه نیاز گیاه تغذیه را انجام دهید.
معمولا بر روی بسته های بندی کود میزان مناسب مصرف ذکر شده و بهتر است بر طبق آن پیش بروید. همچنین که بهترین فصل برای کوددهی گیاهان فصول بهار و تابستان خواهند بود زیرا در فصول سرد گیاه به خواب می رود و نیاز های غذایی اش کم تر خواهد شد. همچنین توصیه می شود که دفعات کوددهی را حتما بر اساس نیاز های گیاهتان زمان بندی نمایید.
راهکارهای جلوگیری از شوره زدن خاک:
برای اینکه خاک بستر گیاهتان دچار شوره نشود بایستی نکاتی را که در ادامه بین کرده ایم مورد توجه قرار دهید:
در واقع ایمن ترین راهکار برای اینکه از خاک مورد استفاده برای گیاه تان مطمئن شوید تهیه آن از مراکز معتبر گل و گیاه است. با این حال اگر اقدام به خرید خاک از منابع مختلف کرده اید و از سلامت آن هیچ گونه اطمینانی ندارید توصیه می شود که حتما خاک را بیش از استفاده و کشت گیاه درون گلدان ضدعفونی نمایید.
توجه داشته باشید که اگر خاک تهیه شده ضدعفونی نشود بذر های علف ها و تخم حشرات و میکروب ها از بین می روند و پس از کشت شدن گیاه دچار مشکل خواهند شد.
همچنین گاهی اوقات نیز می توانید برای گیاهتان از انواع سموم قارچ کش و یا حتی روش های خانگی از جمله استفاده از حرارت و نور خورشید اقدام به ضدعفونی خاک نمایید.
یکی دیگر از روش های پیشگیری از شوره زدن خاک این است که به هیچ وجه در روند آبیاری افراط نکنید. زیرا اگر خاک گلدان دائما خیس باشد مستعد رشد انواع قارچ و باکتری ها خواهد شد و در نتیجه به گیاهتان آسیب زیادی خواهد زد.
همچنین توصیه می شود که در روند آبیاری اجازه دهید سطح خاک به صورت کامل خشک شود و سپس اقدام به آبیاری نمایید که در غیر اینصورت با پوسیدگی ریشه های گیاهتان مواجه خواهید شد.
بهتر است بدانید که عدم وجود هوای کافی در اطراف گیاه و خاک نیز می تواند باعث بروز مشکل شود. به همین خاطر پیش از کشت گیاه بهتر است گلدان تان را به مدت یک الی دو ساعت در معرض نور خورشید و هوای تازه قرار دهید.
اینکه گلدان حاوی گیاه در مقابل نور مستقیم و یا غیر مستقیم باشد کاملا بسته به نوع گیاه خواهد بود. با این حال می توان گفت که وجود نور آفتاب از بروز بیماری های باکتریایی و قارچی درون خاک به شدت جلوگیری می کند.
منبع : آرگا