قرص سوتالول یکی از داروهایی می باشد که برای بیماری های قلبی مورد استفاده قرار می گیرد و شما باید زیر نظر پزشک از این دارو استفاده کنید. یادتان باشد که استفاده از این دارو می تواند عارضه هایی را با خود به همراه داشته باشد بنابراین به شما توصیه می کنیم حتما قبل از این که سوتالول را مورد استفاده قرار بدهید اطلاعاتی در مورد آن داشته باشید تا در صورت بروز عوارض بتوانید از پس آن بر بیایید و سریعا آن ها را شناسایی کرده و به پزشک مراجعه کنید.
اطلاعات دارویی قرص سوتالول
این دارو در دسته داروهای مهار کننده بتا آدرنرژیک قرار می گیرد و برای مشکلات مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد با این حال بهتر است به صورت خود سرانه از این دارو استفاده نکرده و آن را برای دیگران تجویز نکنید. بیش تر پزشکان از این داروی برای درمان آریتمی قلبی استفاده می کنند با این حال باز هم ممکن است با داروهای دیگری که مورد استفاده قرار می دهید تداخل ایجاد کرده و جان شما را به خطر بیندازد. این دارو می تواند با بلوک کردن گیرنده های سمپاتیک نوع بتا ۱ و بتا ۲ از بروز آریتمی قلبی پیشگیری کرده و حال بیماران را بهبود بخشد.
این دارو حدودا ۸۰ درصدش در مکاری گوارشی جذب می شود و نمی تواند با پروتئین ها پیوند بخورد. متابولیسم کلی این دارو کبدی می باشد و نیمه عمر آن از ۷ الی ۱۸ ساعت می باشد. زمان اوج این دارو ۲ الی ۳ ساعت بعد از استفاده می باشد و در همان لحظه استفاده این دارو تاثیر خاصی بر روی فرد نمی گذارد. حدودا ۷۵ درصد از این دارو بدون جذب شدن از بدن دفع می شود و دفع آن از طریق کلیه ها می باشد. بهتر است تا زمانی که مجبور نشده اید از این دارو استفاده نکنید زیرا تاثیرات بدی بر روی کبد و کلیه هایتان می گذارد و با مرور زمان می تواند در کارآیی آن ها تداخل ایجاد کند.
ممنوعیت استفاده
این دارو را نباید در برخی از موارد نباید استفاده شود زیرا می تواند تاثیرات عکسی داشته و بیمار را به کما ببرد. ممنوعیت استفاده از قرص سوتالول عبارت است از :
- شوک قلبی
- نارسایی آشکار قلب
- بلوک درجه دو و سه دهلیزی و بطنی
- برادی کاردی سینوسی
- کاهش فشار خون سیستولیک به زیر ۱۰۰ میلی متر جیوه
عوارض جانبی سوتالول
هر داروی شیمیایی می تواند عارضه هایی را با خود به همراه داشته باشد و قرص سوتالول نیز از این قاعده استثنا نمی باشد و می تواند عارضه های جدی را برای مصرف کننده به وجود بیاورد. عوارض این دارو را به چند دسته تقسیم بندی می کنیم و شما می توانید آن ها را به صورت جدا مشاهده کنید.
عوارض شایع
این عارضه ها بیش تر از ۱۰ درصد برای افراد رخ می دهد و شامل موارد زیر می باشد :
- برادی کاردی
- درد در قفسه سینه
- تپش قلب
- سرگیجه و خستگی
- سردرد
- مشکلات تنفسی
- سستی بدن
عوارض نسبتا شایع
این عارضه ها حدودا ۱ تا ۱۰ درصد برای افراد رخ می دهد و می تواند برای هر فردی با هر بیماری که دارد ایجاد شود. عوارض نسبتا شایع داروی سوتالول عبارت است از :
- بلوک شدن کامل دهلیزی بطنی
- بلوک درجه دو دهلیزی بطنی
- آریتمی تورساد دی پوینت
- تاکی کاردی نوظهور
- افزایش تعریق
- درد های شدید شکمی
- اسهال و استفراغ
- درد های عضلانی و استخوانی
- اختلالات بینایی
عوارض نادر
این عارضه ها زیر ۱ درصد امکان دارد که برایتان ایجاد شود با این حال این میزان به صفر نرسیده است و بهتر است با آن نیز آشنا شوید. عوارض نادر قرص سوتالول شامل موارد زیر می شود:
- ایست گره سینوسی دهلیزی
- اختلال در عملکرد گره سینوسی
- توقف سینوسی
- نوروپاتی محیطی
- نارسایی قلبی
- افت فشار خون
- طولانی شدن فاصله QT در EKG
- توقف سینوسی
- نارسایی قلبی
تداخلات دارویی سوتالول
قرص سوتالول می تواند با یک سری از داروها تداخل ایجاد کند. در ادامه تمامی تداخلاتی که برای این دارو وجود دارد را برایتان بررسی می کنیم تا بتوانید این دارو را بیش تر بشناسید و از بروز تداخلات آن پیشگیری کنید.
- داروهای آنتی اسید تاثیر استفاده از این دارو را به حدی کاهش می دهند که کاملا بی اثر خواهد شد و شما بعد از این که این دو دارو را با یک دیگر مورد استفاده قرار دهید انگار یکی از آن ها را استفاده نکردید.
- داروهایی نیز هستند که اثر کاهش فشار خون را که داروی سوتالول ایجاد می کند را افزایش می دهند و از این داروها می توان به داروهای تخلیه کننده کاتکول آمین اشاره کرد.
- آنتاگونیست های کانال کلسیم منجر به ضعف میوکارد می شود و نباید همزمان با سوتالول مورد استفاده قرار بگیرد.
- اگر می خواهید از داروی کلونیدین را مورد استفاده قرار دهید باید از چند روز قبل استفاده از سوتالول را قطع کنید زیرا این دارو می تواند منجر به تشدید فشار خون شده و مشکلات بسیاری را برای مصرف کننده ایجاد کند بنابراین زمانی که می خواهید از این داروها استفاده کنید باید مطمئن شوید که اثری از داروی دیگری در بدن شما یافت نمی شود.
- اگر از انسولین استفاده می کنید باید دز آن را متناسب با قرص سوتالول تنظیم کنید زیرا این دارو می تواند منجر به افزایش شدید قند خون شود و نشانه هایی که برایتان ایجاد می کند بیش تر شبیه کاهش قند خون باشد و در کل نشانه های اشتباهی را به شما می دهد.
- استفاده از این دارو به همراه پرازوسین ممکن است خطر هیپوتانسیون ارتوستاتیک افزایش یابد بنابراین بهتر است تا مدتی در حین بلند شدن مراقب باشید تا مشکلی برایتان ایجاد نشود.
- این دارو ممکن است با استفاده هر غذایی میزان جذبش کاهش یابد بنابراین به شما توصیه می کنیم که حتما دارو را با معده خالی میل کنید تا بتواند تاثیرات خود را آنطور که مشخص شده است بر روی بدن شما داشته باشد.
بارداری و شیردهی
در دوران بارداری باید با احتیاط بسیار زیادی مورد مصرف قرار بگیرد، زیرا هیچ منبعی در مورد بی خطر بودن آن ذکر نشده است. در دوران شیردهی نیز این دارو در شیر مادر ترشح می شود و مادرانی که به فرزند خود شیر می دهند بهتر است تا زمانی که از این دارو استفاده می کنند این کار را متوقف کرده و فرزندان خود را با شیر خشک تغذیه کنند.
هشدار های مهم
- برای کاهش و افزایش میزان دارو باید دو الی سه روز زمان بگذارید و نباید این کار را به صورت یک دفعه و ناگهانی انجام دهید.
- در ابتدای شروع مصرف دارو بهتر است بیمار بستری شود تا تمامی علائم و نشانه های او چک شده و از بروز مشکلات بعدی پیشگیری شود.
- اگر از داروهای ضد آریتمی استفاده می کنید باید دو الی سه روز قبل از استفاده از قرص سوتالول این داروها را قطع کنید در غیر این صورت عوارض نا خواسته ای را تجربه خواهید کرد.
- تعادل الکترولیتی بدن باید به صورت مداوم چک شود زیرا در برخی موارد کمبود یک سری از مواد بسیار مهم در خون می تواند منجر به بروز آریتمی های شدید شده و وضعیت بدی را برایتان به همراه داشته باشد.
- افرادی که مشکلاتی مانند آسم، آلرژی، برونشیت، نارسایی قلبی، دیابت، پرکاری تیروئید و افسردگی دارند باید با احتیاط بیش تری از این داروها استفاده کنند.
- مقدار مجاز استفاده از این دارو برای هر فرد متفاوت می باشد و برای سالمندان باید با توجه به پاسخ بدن بیمار به آن تعیین شود بنابراین شما نمی توانید به صورت خودسرانه از آن ها استفاده کنید زیرا در برخی از شرایط به دلیل کاهش ادرار در بدن افراد سالمند نیاز است تا دز دارو را در آن ها کاهش دهید تا مشکل دیگری برایشان ایجاد نشود.
- اگر در حین استفاده از دارو کبد شما دچار مشکل شد باید دز دارو را کاهش دهید.
- اگر افسردگی شدید تر شد باید استفاده از این دارو قطع شود.
- برای قطع دارو نباید به صورت ناگهانی این کار را انجام دهید و باید به تدریج و حداقل طی ۴ روز الی ۳ هفته این دارو را به طور کامل قطع کنید و در طی این مدت نباید فعالیت های شدید داشته باشید.
- زمانی که از این دارو استفاده می کنید باید یک سری پیگیری هایی را انجام دهید. در نظر داشته باشید که این پیگیری ها باید شامل پیگیری عملکرد قلب، تعیین نبض، اندازه گیری فشار خون، ثبت نوار قلبی و ضربان قلب باشد.
نکات مهم مصرفی سوتالول
- در صورتی که به بیماری های کبدی و کلیوی دچار هستید باید این دارو را با احتیاط بیش تر استفاده کنید.
- دارو را باید طبق دستور پزشک استفاده کنید زیرا پزشک دز مصرفی را با شرایط پزشکی شما تجویز کرده است و کم و زیاد کردن دز دارو می تواند خطراتی برای شما به همراه داشته باشد.
- این دارو را نباید به صورت ناگهانی قطع کنید.
- اگر مصرف یک دز را فراموش کردید نباید دز بعدی را افزایش دهید زیرا افزایش دز بعدی می تواند مشکلات بسیاری را برایتان به همراه داشته باشد. البته اگر از زمان مصرف دز اول مقدار زیادی نگذشته باشد می توانید دز فراموش شده را استفاده کرده ولی دز بعدی را در زمان مقرر قبلی استفاده کنید.
- اگر باردار هستید و یا قصد این کار را دارید حتما پزشک خود را در جریان قرار دهید.
- اگر حساسیت دارویی و غذایی دارید بهتر است پزشک را از قبل مطلع کنید تا در صورت بروز مشکل بتواند دارویی جایگزین به شما معرفی کند.
- این دارو می تواند سرگیجه و خواب آلودگی را در شما افزایش دهد بنابراین بهتر است بعد از استفاده از آن از کارهایی که نیاز به هوشیاری دارند و رانندگی کردن بپرهیزید زیرا ممکن است جان و سلامتی شما به خطر بیفتد.
- دارو را باید تا انتهای دوره ای که تجویز شده است ادامه دهید و در صورت احساس بهبودی استفاده از آن را قطع نکنید.
- اگر روزی یک بار از این دارو استفاده می کنید نباید مصرف آن را فراموش کنید.
- این دارو نمی تواند فشار خون را درمان کند و تنها کاری که انجام می دهد این است که آن را کنترل می کند تا بتواند شرایط خوبی را برای مصرف کننده ایجاد کند و از بروز آسیب ای بسیار جدی افزایش فشار خون پیشگیری کند.
داروهای هم گروه با سوتالول
یک سری از داروها هستند که هم گروه با قرص سوتالول می باشند و عبارتند از :
- آسبوتولول
- آتنولول
- بیزوپرولول
- کارودیلول
- اسمولول
- لابتالول
- متوپرولول
- نادولول
- نبیولول
- پروپرانولول
- بیزوپرولول
- بتاکسولول سیستمیک
منبع : آرگا