کرم سولفادیازین یکی از دارو هایی می باشد که شما می توانید آن را برای درمان سوختگی ها و عفونت هایی که در اثر سوختگی برایتان ایجاد می شود استفاده کنید. برای استفاده از این دارو نیازی به نسخه پزشک ندارید با این حال بهتر است قبل از هرگونه استفاده با یک متخصص در مورد کارآیی و مفید بودن این دارو صحبت کنید.
اطلاعات دارویی کرم سولفادیازین
این کرم به عنوان یکی از پماد های مهم ضد باکتری به شمار می رود و شما می توانید با استفاده از آن به درمان عفونت های موضعی بپردازید. این دارو را باید پزشک برایتان تجویز کند تا بتوانید دز مناسبی از آن را مورد استفاده قرار دهید و هیچ فرد دیگری نمی تواند در مورد میزان استفاده از این دارو اظهار نظر کند.
موارد استفاده از داروی سولفادیازین
این کرم یکی از بهترین کرم هایی می باشد که می توانید از آن برای درمان سوختگی ها و پیشگیری از بروز عفونت های شدید استفاده کنید. این دارو تنها داروی مورد استفاده شما نخواهد بود و بیش تر به عنوان داروی کمکی مورد استفاده قرار می گیرد.
نحوه عملکرد دارو
مکانیسم اثر این دارو بر اساس باکتری های گرم منفی و مثبت می باشد زیرا اصلی ترین عاملی که منجر به بیماری زایی و عفونت بعد از سوختگی می شود باکتری ها هستند. این دارو می تواند بر سلول ها و دیواره غشایی آن ها عمل کرده و با ترمیم آن ها از بروز و پیشرفت مشکلات عفونتی در محل زخم پیشگیری خواهد کرد. جالب است بدانید که این کرم در برابر مخمر ها و کاندیدا آلبیکنز ها نیز فعال است و می تواند از بروز بیماری زایی آن ها نیز پیشگیری کند.
میزان جذب
میزان جذب کرم سولفادیازین بستگی به موارد زیادی مانند میزان صدمه دیدن بافت، میزان دز مصرفی و … بستگی دارد بنابراین نمی توان عدد دقیقی برای آن در نظر گرفت.
موارد منع مصرف
این دارو را می توانید برای افراد مختلفی مورد استفاده قرار دهید ولی بهتر است خانم های باردار از آن استفاده نکنند. پماد سولفادیازین در سه ماهه سوم بارداری به صورت کامل ممنوع می باشد و در رده بندی گروه x قرار می گیرد بنابراین ممکن است منجر به سقط جنین و نقص های شدید در دوران جنینی شود.
عوارض جانبی
هر داروی شیمیایی که مورد استفاده قرار می دهید می تواند عارضه ای برای بدن شما به همراه داشته باشد. در ادامه عوارض استفاده از پماد سوختگی سولفادیازین را برایتان بیان می کنیم.
مشکلات پوستی شایع
- اریتم مولتی فرم
- خارش شدید پوستی
- حساس شدن پوست به نور خورشید
- راش های شدید پوستی
عوارض هماتولوژی
- آگرانولوسیتوز
- آنمی آپلاستیک
- آنمی همولیتیک
- لکوپنی
عوارض کبدی
- انواع هپاتیت
- نارسایی های کبدی
عوارض کلیوی
- نارسایی کلیوی
- نفریت بینابینی
تداخلات دارویی
حتی کرمک های موضعی که برای درمان به کار می روند می توانند مشکلات بیش ماری برایتان به همراه داشته باشند بنابراین بهتر است قبل از این که مشکلی برایتان ایجاد شود تداخلات هر دارو را به طور کامل بدانید. تداخلات دارویی پماد سوختگی سولفادیازین عبارت است از :
- واکسن وبا
- واکسن ب ث ژ
نکته : این دارو با هیچ ماده غذایی تداخل پیدا نمی کند بنابراین می توانید از آن با خیال راحت استفاده کنید.
هشدار ها و توصیه های مصرفی
یک سری از نکات را باید در حین استفاده از این دارو به یاد داشته باشید که در ادامه آن ها را یک به یک برایتان مورد بررسی قرار می دهیم.
- اگر مشکلات کلیوی و کبدی دارید بهتر است قبل از این که از این دارو استفاده کنید با یک متخصص در این زمینه مشورت کنید تا مشکل شما حاد تر نشود.
- اگر واکنش های آلرژیکی مانند قرمزی، خارش و تورم در پوست خود مشاهده کردید باید بلافاصله استفاده از دارو را قطع کرده و به پزشک مراجعه کنید تا جلوی بروز واکنش های شدید تر را بگیرید.
- اگر از این دارو به همراه برخی دارو های دیگر مانند سولفونامید ها فروسماید، مدر های تیازیدی مانند هیدروکلروتیازید، سولفونیل اوره و مهار های انیدراز کربنیک استفاده شود ممکن است نشانه های حساسیت در شما پدیدار گردد.
- از این دارو نباید برای نوزادان زیر یک ماه استفاده کنید زیرا عوارض بسیار زیادی با خود به همراه دارد و ممکن است منجر به کرنیکتروس شود.
- برای پیشگیری از هر نوع تداخلی باید قبل از استفاده از یک متخصص پوست کمک بگیرید و از مصرف خود سرانه دارو ها بپرهیزید.
- دوره درمانی این دارو را باید تکمیل کنید و نیمه رها کردن درمان هیچ کمکی به بهبودی نمی کند و حتی می تواند منجر به بروز شدید عفونت ها شود.
- بهتر است زمان استفاده از این دارو را به تاخیر نیندازید زیرا اهمیت بسیار زیادی دارد که در ساعات مشخصی از این دارو استفاده کنید. اگر استفاده از یک نوبت این دارو را فراموش کردید باید بلافاصله بعد از یاد آوری از این دارو استفاده کنید. البته اگر نوبت استفاده بعدی فرا رسیده است دیگر نیازی به دو برابر کردن میزان دارو نمی باشد و شما می توانید دز بعدی را مورد استفاده قرار دهید.
دارو های هم گروه با سولفادیازین
یک سری از دارو ها هستند که در گروه پماد های سوختگی و پیشگیری از بروز عفونت قرار می گیرند و در رده کرم سولفادیازین هستند. این دارو ها عبارت اند از :
- کلرهگزیدین
- سلنیوم سولفاید
- هگزاکلروفن
- مفناید
- پتاسیم یدید
نکته : هم گروه بودن دارو ها به این دلیل نمی باشد که شما می توانید از آن ها به جای یک دیگر استفاده کنید و بهتر است برای درمان سوختگی های شدید و متوسط خود حتما از یک پزشک و یا یک متخصص در زمینه پوست کمک بگیرید.
منبع : آرگا