دسته ها
دوشنبه ۲۶ شهریور ۱۴۰۳

عواقب و پیامدهای ازدواج اجباری

  • سمیه نیک فرجام
  • ۲۳ آذر ۱۴۰۰
  • ۰

در بسیاری از جوامع سنتی و مذهبی یکی از مهم ترین علت های بالا رفتن طلاق ازدواج اجباری جوانان تلقی می شود. در بسیاری از این جوامع برای تحکیم روابط خانوادگی، حفظ ثروت، کم بودن سن دختر و … این ازدواج ها صورت می گیرد. امروزه نیز برای کاهش این دسته از ازدواج ها آگاهی سازی و فرهنگ سازی لازم صورت می گیرد.

ازدواج اجباری یکی از معضلات مهم اجتماعی است که امروزه جوانان زیادی را تهدید می کنند. ترس از خشونت والدین، فقر و عوامل متعدد دیگری می تواند زمینه ساز این مشکلات در جوانان باشد. بسیاری از جوانان ممکن است، به دلیل مخالفت با ازدواج های زورکی از سوی والدین خود نیز مورد خشونت و تهدید قرار بگیرند. آسیب های جسمی و روحی که این دسته از افراد تحمل می کنند، موجب شده تا تن به ازدواج زورکی دهند. همانطور که می دانید، ازدواج های زورکی اغلب سرانجام خوبی نخواهد داشت. طلاق و جدایی سرانجام این افراد را به شدت تحت تاثیر خود قرار می دهد.

علت های ازدواج اجباری

ازدواج اجباری چه عواقبی دارد؟

خانواده در اکثر این ازدواج ها دخالت داشته و علت اصلی جدایی و طلاق زوج ها محسوب می شوند. این ازدواج یکی از انواع ازدواج ناکام است که بخش مهمی از آمارهای طلاق ها را در جوامع به خود اختصاص می دهد. در اینگونه از ازدواج ها اصولا یک نفر یا هر دو به ازدواج ناراضی هستند. گاها این ازدواج ها نیز با عنوان ازدواج مصلحتی نیز یاد می شود که از سوی خانواده ها و یا اقوام توصیه می شود. در اینگونه از ازدواج ها عموما خشونت های فیزیکی به طور آشکار و پنهان نیز دیده خواهد شد.

علت ازدواج به اجبار

در حال حاضر سازمان ملل و گروه های حمایت از حقوق بشری به دنبال کاهش این دسته از ازدواج ها هستند. این سازمان ها اغلب عنوان می کنند که ازدواج های زورکی نوعی سوء استفاده روحی و جسمی از فرد می باشد که می تواند عواقب ناگواری را در زندگی افراد به همراه داشته باشد.

پیامد ازدواج به اجبار

علل های ازدواج زورکی:

عوامل متعددی می تواند در شکل گیری یک ازدواج اجباری تاثیرگذار باشد. بخش مهمی از این موضوع به فرهنگ باز می گردد. در برخی از جوامع که اعتقادات سنتی رواج بیشتری دارد، این دسته از ازدواج ها نیز بیشتر دیده می شوند. از از عوامل مهم زمینه ای آن می توان به موارد زیر اشاره نمود:

ازدواج به اجبار اقوام

۱- پیوندهای خانوادگی و قبیله ای:

 یکی از دلایلی که منجر به ازدواج بدون عشق می شود پیوندهای قبیله ای است. در برخی از فرهنگ ها برای تقویت کردن پیوندهای قبیله ای و یا خانوادگی خود ازدواج های زورکی و فامیلی دارند. این نوع ازدواج ها برای ثروتمندتر شدن خانواده ها صورت می گیرد. گاهی صلح و آشتی نیز می تواند از این روابط صورت بگیرد.

۲- پیروی از هنجارها و فرهنگ:

هنجارها و فرهنگ ها نیز دسته ای دیگر از عوامل ایجادکننده این ازدواج ها هستند. در برخی مذاهب یا فرهنگ ها جونان باید سریع و در سن ها پایین تر ازدواج کنند. آن ها اغلب به دلیل کم سن بودن به انتخاب والدین خود ازدواج خواهند کرد. گاهی این افراد به دلیل مخالفت از سوی خانواده و یا قبیله نیز طرد می شوند. این خانواده ها اغلب هیچ رابطه صمیمی با خانواده خود ندارند و ویژگی های سنتی و مذهبی دارند.

ازدواج زورکی

۳- فقر و یا نگه داشتن ثروت:

در برخی از خانواده ها برای حفظ ثروت های عظیم خانوادگی این کارها صورت می گیرد. از سویی فقر در برخی از خانواده ها موجب شده تا برای تامین کردن هزینه های خود و فرار از فقر به ازدواج های اجباری فرزندانشان تن دهند. این مورد از سوی دنیا مورد حمله زیادی قرار می گیرد و از آن با عنوان فروختن دختران نیز یاد می شود. این مورد یکی از علت های خواستگاری به سبک ایرانی و اجباری می باشد.

۴- بارداری:

روابط میان دختر و پسر گاهی موجب بارداری های ناخواسته خواهد شد. خانواده ها برای حفظ اصول اخلاقی و دوری از آبروریزی دست به این کار زده و به اجبار دختران خود را پای سفره عقد می کشانند. گاهی این ازدواح ها از سوی دختر یا پسر تایید نمی شود و یا زیر بار نمی روند، در این موارد نیز ممکن است، کار به قتل و خشونت بیانجامد.

ازدواج به اجبار مادر

پیامدها:

این نوع از ازدواج ها با پیامدهای ناگواری از سوی جوانان همراه خواهد بود. بسیاری از این زنان یا مردان هیچ گاه دلبستگی نسبت به همسر خود ندارند. آن ها هیچ تعهد و پایبندی نسبت به زندگی مشترک خود نخواهند داشت. اما دیگر پیامدهای این ازدواج ها شامل موارد زیر می باشد:

فرار از خانه:

فرار از خانه پدری یا خانه همسر یکی از معضلات و پیامدهایی است که این روابط به همراه خواهند داشت. آسیب های شدیدی که این افراد را تهدید می کند، موجب شده تا دست به فرار از خانه بزنند. خیلی از این افراد به دلیل فرارهای ناموفقی که داشته اند، در خانه زندانی می شوند و نمی توانند دیگر فرار کنند. خشونت هایی که در انتظار این افراد است، گاها غیر قابل تصور نیز می باشد.

عواقب ازدواج به اجبار

تولد فرزندان بیمار:

اگر این ازدواج با طلاق، خودکشی و یا فرار به پایان نرسد، در نهایت به فرزند آوری منجر می شود. اما اغلب فرزندانی که در این خانواده ها متولد شده افرادی ناسالم هستند. این افراد اغلب دارای بارداری های ناخواسته می باشند. با توجه به آسیب های روانی که در این خانواده ها وجود دارد، می توان انتظار داشت که فرزندانی ناسالم نیز در این خانواده ها متولد شوند. تحقیر، کتک، دعوا و … مهم ترین آسیب هایی هستند که این فرزندان تحمل می کنند.

خشونت:

بخش مهمی از پیامدهای این ازدواج شامل خشونت و ضرب و شتم می شود. این دختران به دلیل مخالفت با ازدواج از سوی والدین مورد خشونت جسمی و روانی قرار می گیرند. همچنین بعد از ازدواج نیز این موضوع به شدت آن ها را تهدید می کند و ممکن است، به دلیل فرار از خانه، خیانت به همسر و … از سوی همسر مورد خشونت قرار بگیرند.

ازدواج به اجبار والدین

علت خیانت بعد از ازدواج چیست؟ همانطور که می دانید یکی از علت های رایج خیانت به همسر بعد از ازدواج عدم عشق و علاقه است. ازدواج اجباری نیز مهم ترین دلیل این موضوع محسوب می شود، دارای آسیب های روانی زیادی است.

در مقابل این ازدواج ها چه باید کرد؟ همانطور که می دانید با وجود پیشرفت های جوامع امروزی این نوع از ازدواج ها کمتر شده است. در این موارد باید با یک مشاوره مراجعه کنید و در صورت امکان نیز والدین خود را در این جلسات شرکت دهید. همچنین متقاعدسازی آن ها از طریق درست می تواند موثر باشد.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *