ترک های پوستی، استریا یا استرچ مارک نام دارند که رگه های بلند، باریک، راه راه یا خط هایی موازی می باشند که بر روی پوست به وجود می آیند. ترک پوستی زمانی ایجاد می شود که پوست ناگهان کشیده شود. این موضوع بسیار شایع می باشد، از این رو در این مطلب با روش های درمان ترک پوست آشنا خواهیم شد.
روش های درمان ترک پوست
ترک پوستی که با نام علمی استریا نیز آن را می شناسند، اغلب ترک های پوستی قرمز و یا مایل به سفید می باشد که روی قسمت های خاصی از بدن به وجود می آیند. بعضی از تغییرات ناگهانی در بدن مثل بالا رفتن وزن باعش کشیده شدن پوست می گردند. اگر که پوست به میزان کافی پروتئین نداشته باشد، به خاطر تغییرات ایجاد شده ترک خورده می گردد.
موارد دیگری مانند باردارب، جراحی کاشت سینه، بدن سازی، مقدار بالای آستروئید و سندروم مارفان هم می توانند باعث بروز این ترک های پوستی شوند. این ضایعات قرمز یا صورتی می توانند در هر قسمت از بدن به وجود آیند، اما اغلب در مکان هایی که چربی زیادی در آن ذخیره شده باشد دیده می شوند. شایع ترین نقاط بروز این ترک ها شکم، پستان، بازوها، زیر بازو، کمر و ران هم داخل و هم خارج آن، لگن و باسن می باشد.
زخم ها یا ترک های پوستی در شرایطی ایجاد خواهند شد که پوست بعد از یک دوره شدید، مانند بارداری، افزایش وزن یا کاهش وزن و یا بلوغ نتواند به شکل طبیعی خود بازگردد. اغلب خانم ها طی دوره بارداری خود ترک های پوستی را تجربه خواهند کرد. درست است که این ترک ها خطرناک نیستند، اما به دلیل بر هم خوردن زیبایی پوست می توانند برای افراد ایجاد اضطراب و مشکلات دیگری نمایند. برای عده ای ترک های پوستی یک موضوع نگران کننده زیبایی می باشد که می تواند زندگی روزمره آن ها را تحت تاثیر قرار دهد.
امروزه روش های مختلف درمانی برای رفع ترک پوستی وجود دارد. در ادامه این مطلب با برخی از مهمترین روش های رفع و درمان ترک های پوستی آشنا خواهیم شد، همراه ما باشید.
نحوه درمان
علائم و نشانه های ترک پوستی وقتی بیشتر می شود که لایه سطحی پوست زودتر از لایه زیر آن منبسط یا منقبض گردد. این نوع تغییرات سبب می شود تا الیاف کلاژن و الاستین بافت های همبند شکسته شود و ترک پوستی به وجود آید. اغلب ترک های پوستی روی قسمت هایی که پوست نازک شده باشد و بافت های آن آسیب دیده باشد به وجود می آیند. از راه های درمان خانگی و سنتی می توان برای بهبود علائم کشش با تلاش برای بیشتر شدن هیدراتاسیون پوست، کاهش التهاب، تامین عملکرد ضد اکسیدان و تحریک تولید سلول و کلاژن استفاده نمود. همچنین روش های پزشکی برای رفع صد در صدی این ترک ها وجود دارند.
درمان استریا در طب سنتی
در کنار روش های پزشکی، برخی روش های سنتی وجود دارند که می توان با کمک آن ها استریای پوستی را درمان نمود. این روش ها شامل موارد زیر می شوند:
- ویتامین A
ویتامین A یا رتینوئید باعث صاف شدن و جوان سازی پوست می گردد. در اغلب کرم های پوستی از رتینوئید استفاده می شود. علاوه بر این استفاده از قرص های خوراکی حاوی این ویتامین می تواند کمک کننده باشد. مصرف مواد غذایی مثل هویچ و سیب زمینی شیرین این ویتامین را در بدن بیشتر خواهد نمود.
- لایه برداری با شکر
انجام لایه برداری، روشی مناسب برای برطرف نمودن ترک های پوستی می باشد. مخلوط های ساده لایه برداری مانند روغن زیتون و شکر سفید می توانند باعث برداشتن لایه های آسیب دیده پوست شوند و همچنین رشد مجدد بافت سالم را پیش رو داشته باشند.
برخی از اشخاص از شکر به منظور تراش دادن پوست و میکرودرم استفاده می نمایند. برای اینکار کمی شکر را با مایع لطیفی مثل روغن بادام یا نارگیل مخلوط می کنند تا شبیه به شن مرطوب شود، سپس به آن مقداری آب لیمو اضافه می نمایند و آن را روی پوست ترک خورده خود می مالند. انجام این روش چند مرتبه در طول هفته می تواند نتیجه بخش باشد. قبل از حمام کردن این روش را انجام دهید.
- استفاده از آلوئه ورا
آلوئه ورا گیاهی با خواص فراوان، این گیاه به شکل طبیعی دارای خاصیت ترمیم کنندگی می باشد. این موضوع سبب بهبود ظاهر و درمان ترک های پوستی خواهد شد، علاوه بر این باعث نرم شدن و لطیف شدن پوست نیز خواهد شد. می توانید پس از حمام نمودن ژل طبیعی آلوئه ورا را بر روی قسمت های آسیب دیده پوست خود بمالید.
- هیالورونیک اسید
هیالورونیک اسید یک ترکیب شیمیایی می باشد که خاصیت آبرسانی پوست و افزایش کلاژن در پوست را دارد. این ماده سبب می شود تا شکل استحکام پوست بعد از کاهش کلاژن به دلیل افزایش سن، حفظ شود. هیالوررونیک اسید در برخی از محصولات وجود دارد.
- آبرسانی
به منظور بهبود بهتر، بافت های بدن باید آبرسانی گردند. زمانی که بافت ها و سلول های کم آب می گردند، کوچک خواهند شد. این موضوع می تواند سبب بروز ترک های پوستی شود. استفاده از لوسیون بدن و روغن های مناسب بعد از حمام نمودن باعث آبرسانی بهتر می شود.
- استفاده از روغن نارگیل
استفاده از روغن نارگیل بر روی پوست باعث بهتر شدن ترک ها و بازسازی دوباره پوست می شود. در صورت نداشتن حساسیت به این روغن می توانید از آن بدون نگرانی استفاده نمایید.
- ماساژ
ماساژ یکی از روش های علمی و سنتی ثابت شده برای برطرف شدن و کاهش ترک های پوستی می باشد. ماساژ سبب بهبود جریان خود و گردش خود در بافت های آسیب دیده می شود و سبب بهبودی آن ها خواهد شد. برای رفع ترک های پوستی ماساژ های مختلفی وجود دارند که می توانند با افراد متبحر مشورت کرده و آن ها را انجام دهید.
- انواع داروهای طبیعی
علاوه بر روش های عنوان شده، داروهای طبیعی مختلفی وجود دارند که با استفاده از آن ها می توانید به درمان مشکل خود کمک کنید:
روغن بادام، روغن کرچک، ویتامین E،ویتامین C و انواع مواد غذایی دارای این ویتامین، روغن زیتون، کره یا روغن کاکائو، روغن نارگیل یا کره آن، روغن گل رز، کلاژن دریایی و الاستین، روغن هسته انگور، سفیده تخم مرغ، روغن جوانه گندم.
درمان های پزشکی برای رفع ترک
علاوه بر روش های سنتی، روش ها و درمان های پزشکی برای رفع استریا وجود دارند که شامل موارد زیر می شوند:
- لایه برداری پوست
یک روش ساده برای رفع ترک پوستی در علم پزشکی تراشیدت یا لایه برداری پوست می باشد. با انجام این روش سلول های مرده از پوست جدا می گردند و سلول های جدید رشد می کنند. لایه برداری های شیمیایی دارای تاثیرات مشابه ای می باشند و با جدا نمودن سطح مرده پوست باعث رشد و ترمیم پوست جدید و سریعتر شدن این روند خواهند شد. البته باید بدانید که انجام زیاد این روش می تواند باعث خشکی زیاد پوست شود. از این رو باید کرم های مرطوب کننده مناسب به شکل دائم استفاده شود.
- درمان های موضعی
روش بعدی برای رفع ترک های پوستی استفاده از انواع کرم های موضعی و پمادها می باشد که روشی ارزان برای بهبود ظاهر پوست می باشند. این روش باید به شکل منظم و پیاپی و در طولانی مدت انجام گیرد تا تاثیرگذاری آن دیده شود. در استفاده از کرم ها، ترک به شکل کامل محو نخواهد شد ولی تا حد بسیار بالایی از شدن آن کم خواهد شد. قبل از استفاده از این کرم یا ژل ها با یک متخصص مشورت نمایید، در ادامه با انواع کرم ها و ژل های پیشنهادی توسط پزشکان در این زمینه آشنا خواهیم شد:
ژل های سیلیکون یا کلاژن، کرم های داری اسید هیالورونیک، کرم هایی با حداقل ۲۰ درصد اسید گلیکولیک، کرم هایی با حداقل ۱۰ درصد اسید اسکوربیک، کرم هایی با حداقل ۰/۰۵ درصد اسید رتینوئیک.
- میکرودرمی
روش میکرودرمی به منظور کاهش ترکی های پوستی، روشی کم تهاجمی و مناسب می باشد. این روش به درمان بیشتر از یک جلسه نیاز خواهد داشت که با توجه به نوع ترک و عمر و گستردگی تعداد جلسات به وسیله پزشک متخصص مشخص می شود. در این روش درمانی لایه اپیدرم و رویی پوست مورد هدف قرار می گیرد که در نتیجه آن پوست کلاژن ترشح می نماید و سفت و کشیده می گردد. با میکرودرمی سلول های مرده از پوست جدا می شوند و بعد از چند جلسه ترک ها کاهش خواهند یافت که این موضوع به راحتی قابل دیدن خواهد بود. در طول درمان با این روش امکان دارد پوست به دلیل خراشیده شدن خشک و دچار قرمزی گردد، اما با گذشت ۲۴ ساعت کم کم پوست شروع به ترمیم خواهد نمود و این نشانه ها از بین خواهند رفت.
- میکرونیدلینگ
در روش میکرونیدلینگ، لایه درمیش پوست مورد هدف قرار داده می شود. این لایه، لایه میانی پوست می باشد که محل ایجاد ترک پوستی است. در طول درمان، با کمک سوزن های بسیار ریز که در سر دستگاه درمارول قرار دارند، سوراخ های ریز در سطح پوست ایجاد می شود تا کلاژن ترشح گردد. این سوزن ها میکروسکپی می باشند که ایجاد خونریزی نمی کنند و فقط باعث قرمزی در پوست می گردند. با این روش درمانی ظاهر پوست بهتر شده و ترک ها کاهش می یابند. برای داشتن نتیجه ای بهتر باید جلسات بیشتری در فواصل یک ماهه درمان صورت گیرد.
- لیزر درمانی
روش درمانی با لیزر، روشی شایع و معمول برای رفع ترک های پوستی می باشد. در لیزر درمانی، لیزرها به پوست نفوذ کرده و پوست را بازسازی می کنند. با این روش بافت های اطراف ترک های پوستی تحریک می شود و باعث بالا رفتن سرعت بهبود خواهد شد. لیزرتراپی باعث تحریک ملانین که رنگ دانه پوست می باشد نیز خواهد شد و باعث می شود تا قسمت صدمه دیده با سایر نقاط همرنگ شوند. این درمان مفید می باشد ولی به بیش از یک جلسه برای بهبود نیاز دارد.
- انجام جراحی زیبایی
آخرین روش برای برطرف نمودن ترک های پوستی روش جراحی زیبایی می باشد که با نتیجه بخش نبودن سایر روش ها می توان آن را انجام داد. این روش تا حدی گران می باشد اما انجام جراحی می تواند باعث حذف کامل و دائم ترک ها شود. ابدومینوبلاستی یک روش جراحی زیبایی می باشد که نه تنها ترک پوستی را برطرف می نماید بلکه چوست اضافه و چربی های اضافه را نیز حذف خواهد کرد. در این روش پوست کشیده تر و مستحکم تر به نظر خواهد رسید.
روش هایی برای پیشگیری از ترک های پوستی
شاید نتوانیم همیشه از بروز ترک های پوستی پیشگیری کنیم، اما با انجام برخی روش ها می توان شدت آن را کمتر نمود:
- داشتن وزن سالم
- دارا بودن رژیم های غذایی سالم و کم کالری
- رژیم متعادل و سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی مختلف
- افزایش وزن آهسته و تدریجی در دوره بارداری
- نوشیدن روزانه شش تا هشت لیوان آب
منبع : آرگا