نحوه صحیح شستن لباس های نوزاد
به طور کلی می توان گفت سیستم دفاعی بدن نوزادان از زمان تولد به دلیل عدم تکامل بسیار ضعیف می باشد و خیلی سریع در برابر آلودگی و میکروب واکنش نشان داده و آسیب می بیند بخاطر همین با توجه به این که لباس در تماس مستقیم با کودک بوده و آلودگی فراوانی را جذب می کند بنابراین شستن لباس های نوزاد به شیوه درست و اصولی از اهمیت بالایی برخوردار می باشد که مادران باید به این موضوع توجه نمایند تا خطری سلامتی کودک را تهدید نکند.
شستن لباس کودک را بایستی با شوینده لباس کودک انجام بدهید و از هر نوع شوینده دیگری خودداری نمایید چرا که فقط آلودگی نیست که به پوست کودک صدمه می زند بلکه ترکیبات شیمیایی و معطر موجود در بعضی شوینده ها نیز موجب ایجاد خارش و حساسیت می گردند. بنابراین بایستی در انتخاب شوینده لباس کودک توجه نمایید تا شوینده موردنظر ایجاد حساسیت نکند.
به عبارتی می توان گفت شوینده لباس نوزاد دارای قدرت تمیز کنندگی کافی بوده و به خاطر دارا بودن آنزیم مخصوص از ماندگاری آلودگی و جای لک ممانعت می کند. در بعضی از شوینده ها ترکیبات نرم کننده وجود دارد که میزان نرمی، اندازه و مدل لباس را حفظ می کند. همینطور باید گفت لکه های پروتئینی همچون لکه های شیر مادر باکتری زیادی را جذب می کنند و امکان دارد موجب ایجاد بیماری در کودک شوند. به همین خاطر بهتر است برای شستن لباس کودک از شوینده های خاصی استفاده گردد. به سفارش متخصصان اطفال لباس های تازه را پیش از پوشاندن حتما آبکشی و ضدعفونی نمایید چرا که لباس ها پیش از خرید دفعات زیادی توسط افراد دست به دست شده اند و امکان دارد دارای آلودگی باشند.
طریقه شستشوی درست لباس نوزادان
در ادامه روش اصولی و مناسب شستن لباس نوازد را به صورت مرحله به مرحله شرح داده ایم.
تنظیم درجه حرارت آب :
درجه حرارت آب برای شستن لباس های نوزاد بایستی به طریقی انتخاب گردد که شوینده بتواند در آن دما کارکرد درستی داشته باشد و علاوه بر حفاظت از بافت لباس کودک چرک ها و بوی بد آن را نیز برطرف سازد. وان حمام یا لگن شستشو را قبل از شستن لباس به طور کامل تمیز و ضدعفونی نمایید. به طور معمول درجه حرارت آب مورد احتیاج بر روی اتیکت لباس نوزاد نوشته می شود. اگر چنین نبود وان یا لگن را از آب با درجه حرارت ۳۵ الی ۴۰ درجه پر نمایید. به منظور شستشوی پوشک پارچه ای و لباس زیر نوزاد درجه حرارت آب را افزایش دهید تا هر نوع عفونت و بوی ناخوشایندی رفع گردد.
افزودن شوینده مناسب به آب :
میزان مناسبی از شوینده را درون آب ریخته و هم بزنید تا به خوبی کف کند. در صورتی که لباس بچه زیپ دار می باشد قبل از شستن آن را ببندید. لباس ها را به نوبت درون آب بگذارید و آن را خیلی آرام داخل آب به حرکت در آورید. از کشیدن، سابیدن و چلاندن لباس پرهیز نمایید و در هر مرحله از تمیز کردن لباس آن مرحله را با میزان فشار کمی و خیلی آرام انجام دهید. در صورتی که روی سطح لباس لکه ایجاد شده است بهتر است که قبل از شستن مطابق با نوع لکه عمل لکه گیری را انجام بدهید.
فرصت دادن برای خیس خوردن لباس :
در آغاز این فرصت را بدهید تا حدود چند دقیقه لباس کودک درون محلول آب و شوینده خیسانده شود. بعد از آن لباس را به یک لگن با آب تمیز انتقال دهید و شستن را تا هنگام پاک کردن کامل لباس ها از کف ادامه بدهید.
خشک کردن لباس ها :
در این گام لباس ها را نچلانید. بلکه خیلی آرام و بدون هیچ نوع فشاری آن را پیچ دهید تا آب از لباس موردنظر خارج گردد. لباس نوزاد خود را در محیط آزاد بگذارید تا کاملا خشک شود. محلی را انتخاب نمایید که جریان هوای خوبی وجود داشته باشد ولی آن را در برابر نور مستقیم آفتاب نگذارید زیرا امکان دارد این عمل سبب صدمه دیدن بافت لباس گردد.
البته بهتر است که پوشک های پارچه ای و لباس زیر کودک را زیر نور مستقیم خورشید بگذارید زیرا اشعه آفتاب به عنوان نوعی ضدعفونی کننده طبیعی کاربرد دارد. به طور معمول شستشوی لباس کودک با استفاده از دست روش اطمینان بخش تری برای تمیز کردن آن می باشد ولی اگر دوست دارید در زمان خود صرفه جویی نمایید می توانید از ماشین لباسشویی بهره بگیرید.
نکات و توصیه های مهم در شستشوی البسه کودکان
- پس از خریداری لباس بچه گانه آن را شستشو دهید و بعد از آن برای پوشاندن فرزند خود استفاده نمایید.
- برای پاکسازی لکه های ادرار و مدفوع از لباس های بچگانه از محلولی با درصد مساوی آب و یک قاشق پاک کننده آمونیاکی استفاده کنید و بعد آن را با آب بشویید.
- لباس های بچگانه را در محیط آزاد و زیر نور آفتاب خشک نمایید چرا که نور خورشید به نوبه خودش ضدعفونی کننده خوبی می باشد.
- برای پاکسازی لکه از روی لباس کودک به طور معمول باید در آغاز آن ها را با استفاده از آب سرد شستشو دهید.
- برخی از لکه ها همچون لکه شیر در صورتی که سریع شسته شود خیلی راحت با آب تمیز می شود.
- لباس نوزاد را در اولین فرصت پیش آمده پس از کثیف شدن شستشو دهید.
- برای پاکسازی لکه از لباس نوزاد از یک فرچه نرم و میزان کمی صابون کمک بگیرید.
- درجه حرات مناسب شستشوی هر نوع لباسی را از روی برچسب آن مورد توجه قرار دهید.
- از خشک کردن لباس ها درون حمام پرهیز نمایید.
- بعضی از لکه ها امکان دارد با خیس شدن طولانی مدت درون آب ماندگار شوند و برطرف نشوند.
- برای پاکسازی لکه های چربی از لباس نوزاد میزان اضافه آن را بردارید و بعد سطح لکه را با کمی نشاسته ذرت و یا پودر تالک پوشش دهید و پس از ۱۰ الی ۱۵ دقیقه لباس نوزاد را با آب شستشو دهید.
- پیش از خرید یا بکار بردن محصولات شوینده طریقه مصرف روی محصول را مطالعه نمایید.
- در صورت شستشوی لباس ها با دست نیاز است که به خوبی آن ها را آبکشی نمایید.
- شستن لباس های بدون لکه با استفاده از آب گرم بهتر و مناسب تر می باشد.
- از محصولات نرم کننده لباس برای شستن لباس های نوزاد و کودک استفاده نکنید.
- از ترکیباتی همچون وایتکس و سفید کننده های مختلف برای شستشوی لباس کودک جدا خودداری نمایید.
در این مطلب روش درست و اصولی شستن لباس های نوزاد را به همراه نکات اساسی در این زمینه شرح دادیم که امیدواریم نهایت استفاده را از آن برده باشید. علاوه بر آن می توانید برای آموزش شستن دست ها به کودکان و شستن شیشه شیر نوزاد می توانید به این مطالب مراجعه نمایید.
منبع : آرگا